luni, 1 iunie 2015

Arta rupestră și misterele din adâncurile peșterilor românești


Peșterile României ascund nenumărate secrete, urme ale treceri omului încă de acum 60.000 – 80.000 de ani. Locația multor astfel de urme nu sunt cunoscute publicului larg și nici nu pot fi dezvăluite, pentru a le proteja de hoții de artefacte. În această emisiune veți putea vedea însă câteva dintre cele mai spectaculoase descoperiri făcute de speologii români, unele în PREMIERĂ NAȚIONALĂ.


Cel care ne va conduce în această călătorie fascinantă este unul dintre marii noștri speologi, Viorel Lascu, fondatorul Federației Române de Speologie, întors de puțină vreme de la Paris, unde a participat la inaugurarea unui muzeu excepțional în care este reprodus, la milimetru, interiorul peșterii Chauvet, locul unde pot fi văzute picturi rupestre uimitoare ale omului de acum 35.000 de ani.

DSC_1954
Picturile rupestre din pestera Chauvet


De altfel, în emisiunea pe care am realizat-o împreună vă vom oferi și două materiale video deosebit de interesante, alături de fotografii în premieră ale unor descoperiri importante din adâncurile peșterilor românești.

Vizionare cu folos!


Daniel Roxin

Fotografii oferite de Viorel Lascu

2 comentarii:

Anonim spunea...

Dar sunt uimitoare desenele din peşterile noastre. La minutul 44,27 în dreapta apare silueta unui copil. Înţeleg, chiar trebuie păstrat secretul intrărilor, dar nu s-ar putea tipări deja un album cu desenele? S-ar aduna bani pentru primele amenajări.
S-ar putea permite accesul unui număr mic de vizitatori pe an, cu înscriere din timp, cu plata unui preţ mare, ca şi la peştera aceea din Vietnam. Mă îndoiesc că acei vizitatori ar începe să îşi scrijelească numele.

gim spunea...

tot respectul meu pentru oamenii deosebiti pe care ii cunoaştem în emisiunile dv.
fascinant subiect.