luni, 15 iunie 2015

INCREDIBIL: greco-catolicii au vrut să le ia românilor ortodocși Cimitirul Vesel și Biserica din Săpânța. Rezultatele procesului...




Victorie uriaşă pentru comunitatea românească din Săpânţă şi, în fond, pentru România, după ce forţe ale Ungariei, deghizate în te miri ce, au încercat să smulgă Biserica ortodocşilor şi tezaurul naţional şi universal numit Cimitirul Vesel din Maramureş. După şase ani de lupte prin instanţe, azi, miercuri, 10 iunie 2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat dreptate românilor ortodocşi. Bătălia se duce însă de 25 de ani. Sentinţa de azi este irevocabilă.

Afacerea Ungariei era următoarea: prin 24 de greco-catolici din Săpânţa, care au deja două (!) biserici, s-a cerut în instanţă “retrocedarea” Bisericii Ortodoxe aflată chiar in Cimitirul Vesel, unde Părinţii Grigore şi Iustin Luţai slujesc zilnic, cu regim mănăstiresc, pentru cei 2860 de enoriaşi ortodocşi. Prin această lovitură se urmărea şi preluarea jurisdicţiei asupra comorii inestimabile cunoscute sub numele de Cimitirul Vesel.

Loviturile în avalanşă ale catolicilor (ungurilor) se bazează “pe un singur fapt abominabil”, afirmă portalul de ştiri ortodoxe al Mănăstirii Petru Vodă: “distrugerea cu bună ştiinţă a tuturor documentelor care ar fi atestat existenţa vreunei biserici ortodoxe în Transilvania înainte de anul 1700. Uniaţii de azi au mers cu tupeul până la a revendica acum câţiva ani chiar şi celebra Biserică din Densuş, construită în secolul XIII (13, da!) din piatra Sarmisegetuzei romane”, mai afirmă sursa citată.
Şi Sfânta Mănăstire Săpânţa – Peri (foto mai jos), ridicată, cu susţinerea directă a aceleaşi familii inimoase de preoţi devotaţi credinţei strămoşeşti, vizavi de cea distrusă de duşmanii românilor, dincolo de Tisa, considerată cea mai înaltă construcţie de lemn din Europa şi chiar din lume, este ameninţată cu un proces de “retrocedare” al ungurilor catolici. Conform surselor locale, coordonatoare pe teren a acţiunilor Ungariei camuflate sub diverse confesiuni este Monica Macovei, întâlnirile regulate cu brigăzile de avocaţi maghiari desfăşurându-se in privat chiar în aşa-zisul Muzeu Memorial din Sighet, sub acoperirea oferită de Ana Blandiana.
“O şansă uriaşă a făcut ca Părintele Luțai, preotul parohiei să se cunoască cu Dna Av. Vasilica Coroiu la întâlnirile numite „TRANSILVANIA FURATĂ” organizate de jurnalistul Marcel Bărbatei, la care s-au prezentat şi analizat multe retrocedări ilegale comise de instanţele antiromâneşti ale Statului Român. După o cercetare meticuloasă începând cu arhivele medievale şi cu o susţinere magistrală în fata completului de apel, dna. Av. Vasilica Coroiu a demonstrat fără tăgadă şi loc de întoarcere ca Biserica aparţine Parohiei Ortodoxe iar completul de judecată a hotărât, în fine legal şi conform probelor, şi a anulat decizia de fond”, informează Ovidiu Zară, fostul nostru coleg de la Curentul. Parohia Greco-Catolica a făcut recurs. ÎCCJ l-a respins. Slava lui Dumnezeu!

Victor Roncea



11 comentarii:

Anonim spunea...

Problema e simpla.
A fost un razboi in 44 in care soldatii romani au eliberat si invins pe hunguri.Comform invingatorului tot pamantu este romanesc castigat pe campu de lupta .Atunci de ce se mai retrocedeaza cand pamntul este cucerit de romani.Desi a fost al mosilor si stramosilor daco-romani.

Anonim spunea...

nu am anteles legatura dintre Greco-Catolici si Unguri.

Cristian spunea...

Va dati seama ce faceau ungurii cand aveau puterea in Ardeal ? Astia maghiarizau pana si numele din cimitire in dorinta lor de a parea mai multi decat sunt in realitate. In ungaria maghiarizarea se produce si astazi ... chiar si in Ardeal. Fabrica de unguri (központi névmagyarositó társaság alapszabályai) este si astazi prezenta !!! Totusi, acesti migratori striga ca sunt discriminati.


Cititi si va minunati :

http://foaienationala.ro/maghiarizarea-numelor.html

http://ro.m.wikipedia.org/wiki/Maghiarizare

Anonim spunea...

ce puneti botul la stiri fabricate de pt fraieri

Anonim spunea...

Cristian,

prin Transilvania (mai ales in zona harcov) cam toate localitatile au azi placute indicatoare si in limba ungurilor, deci uite ca ei maghiarizeaza in continuare netingheriti. E stalcita biata limba romana de dragul unor principii atat de bolnave incat sunt aproape incalificabile.

Anonim spunea...

exista greci catolici??!!nu cred(musulmani ,da chiar daca procentajul e mic).asa cum n-am nici o informatie cum ca a existat comunitate greaca in zona respectiva.poate ma lumineaza cineva...

Anonim spunea...

https://www.facebook.com/463639510335368/photos/pb.463639510335368.-2207520000.1434467256./701318516567465/?type=3&theater

Anonim spunea...

Articol de tot rahatul ! Instigare la ura interetnica ! BOR esti de toata rusinea ! MAFIE !

Anonim spunea...

"Cum folosește propaganda rusă de la Chișinău imbecilitățile debitate de Lucian Boia"

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/categorii/politic/17959-cum-folosete-propaganda-rus-de-la-chiinu-imbecilitile-debitate-de-lucian-boia.html

Pintea spunea...

Sa nu uitam ,totusi, ca si greco-catolicii sunt tot romani.Autorul cam exagereaza.Situatia trebuie abordata cu mai multa inyelepciune.

Unknown spunea...

Cel mai onest ar fi sa lasam mortii in pace, iar cei care vor sa intre in posesis acestui loc le recomand sa se duca ei acolo sub cruci si poate asa stramasii nostri vor iesi afara nemaisuportind rautatea celor care nu -i lasa sa se odihneasca linistiti.