vineri, 24 iulie 2015

Academia Română: Mișcarea Legionară nu a fost fascistă. 75% din deținuții politici anti-comuniști erau legionari



Parlamentul României a adoptat, fără niciun vot împotrivă, un proiect de lege în care Mișcarea Legionară este considerată fascistă, interzicându-se totodată „promovarea în public a ideilor legionare”.

Mai mult se interzic „ideile, concepțiile și doctrinele legionare”, fără a se specifica însă, care sunt acestea. De asemenea, persoanele condamnate politic în timpul regimului comunist, își pierd orice șansă la reabilitare, deși istoricii și juriștii au arătat că majoritatea proceselor erau farse judiciare.
Legea a stârnit protestele unor istorici, dar și a unei părți a societății civile, aceștia acuzând arbitrariul legii, dar și faptul că se încalcă principiul libertății de exprimare.


În acest sens, jurnalistul Victor Roncea a scos la iveală un document al Academiei Române, mai precis al Institutului pentru Studiul Totalitarismului, care demontează complet „legea anti-legionară”.


În documentul semnat de directorul Institutului pentru Studiul Totalitarismului, Radu Ciuceanu, se afirmă că „întemeietorii Legiunii nu au elaborat o doctrină, un program în sensul deplin al termenului. În lucrarea sa, Pentru legionari (1936), Corneliu Zelea Codreanu arată că piatra unghiulară de la care pornește Legiunea este omul, nu programul politic”.


Caracteristicile legionarismului sunt, conform documentului: „educarea tineretului în spiritul naționalismului, al promovării vechilor tradiții ale poporului român, anti-bolșevismul, reformarea economică, socială și politică a societății românești, având o componentă religioasă puternică, aceasta din urmă conferind un caracter original Mișcării Legionare în contextul mișcărilor de extremă dreaptă europene ale vremii”.


În continuare, documentul afirmă: „Mișcarea Legionară nu poate fi inclusă automat, a priori, în curentul „fascist”, încă nedefinit complet și perceput astăzi ca „depersonalizat” la scară europeană pentru că se nesocotesc trăsăturile fundamental naționale”.


În ceea ce privește legăturile legionarismului cu fascismul italian și național-socialismul german, Academia Română face următoarele observații: „Aversiunea față de bolșevism și lupta împotriva acestuia apropie Mișcarea Legionară de specificul epocii, de fascismul italian și de național-socialismul german, dar fără a permite înglobarea sa într-una din aceste doctrine.Elementele de doctrină legionară apără și promovează tradiționalismul, specificul și realitățile românești, apărarea creștinismului ortodox, cerința instaurării unui stat autoritar, formarea unei elite disciplinate, naționaliste, care să educe masele în același spirit, revoluția spirituală, care să conducă la formarea „omului nou”, cetățean având calități superioare, devotament și spirit de jertfă pentru interesul național”.


Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului susține că legionarii și-au demonstrat din plin calitatea de luptători anti-comuniști.


„Trebuie reținut faptul că adevărata măsură a luptei antibolșevice a fost dată de Mișcarea Legionară pe front, prin înrolarea deținuților politici în batalioanele disciplinare destinate primei linii, unde s-au evidențiat prin fapte de vitejie, apoi în lupta împotriva instaurării regimului comunist. Componenta majoră a mișcării naționale de rezistență anticomuniste din România a fost legionară, realitate ilustrată de procentul major al deținuților politici din perioada 1945-1964, apreciat la 75%”, se notează în document.


În final, se citează declarația publică a academician Dan Berindei, Președintele de Onoare al Secției de Științe Istorice și Arheologie a Academiei Române, în care se afirmă că „Mișcarea Legionară nu poate fi calificată drept ‘fascistă’ întrucât nu întrunește, prin elementele de doctrină pe care le-a adoptat și promovat, un caracter ideologic fascist”.


18 comentarii:

Anonim spunea...

Când am nelămuriri asupra unei legi, caut expunerea de motive. Acelea sunt argumentele cu care a venit iniţiatorul proiectului. Sunt în folderul oricărui proiect. În cazul de faţă, citite, argumentele sună bine, cuprind şi rezolvă chiar şi problema autonomiei. Sigur e vorba de un protest al urmaşilor legionarilor sau unii s-au trezit că au votat orbeşte şi, diplomatic, vor să dreagă ceva cu mâna altora?

http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?idp=14131

http://www.cdep.ro/proiecte/2014/100/90/3/em288.pdf

Pentru că bunicul meu a fost deţinut politic. Ţăran, atras în mişcarea legionară pentru că aşa se făcea, ca şi acum, se începea cu oamenii cei mai respectaţi din comunitate. Nu de aceea a făcut închisoare, dar în dosar se repeta că a fost legionar. A fost reabilitat de drept, după revoluţie, nu a fost nevoie să deschid proces pentru reabilitare, bunica a primit drepturi băneşti, nu am deschis proces nici măcar pentru despăgubiri. De aceea mă întreb: Cine sunt cei care abia acum ţipă pentru reabilitarea memoriei rudelor? Din protestul lor se înţelege că abia acum vor să deschidă procese de reabilitare, la 25 de ani după revoluţie. Ceva nu se potriveşte.

Anonim spunea...

aveti grije dl Roxin! sa aveti proprietatea termenilor...exista oameni care au trait acele vremuri !

Anonim spunea...

Nu scoatem in afara legii partidele comuniste, dar pe legionari ii interzicem. Cine a facut mai mult rau Romaniei. COMUNISTII.care sunt si acum la putere. Comunistii au condamnat legionarii, care erau cei mai mari patrioti, in urma cu peste 70 de ani. Coministii ii condamna si azi prin aceasta lege. In ce tara traim?

D. Pavel spunea...

"Parlamentul României a adoptat, fără niciun vot împotrivă, un proiect de lege în care Mișcarea Legionară este considerată fascistă, interzicându-se totodată „promovarea în public a ideilor legionare”."

Parlamentul Romaniei este PRO-SIONIST si a votat asa cum i-a cerut kabala mondiala careia ii este supus!
Motivul esential este ca LEGIONARISMUL are piatra de temelie NATIONALISMUL ROMANESC, or noua ordine mondiala VREA sa elimine aceasta trasatura fundamentala romaneasca pentru a ne transforma in POPULATIE MC-DONALD!

Parlamentarii au mai demonstrat inca o data - daca mai era nevoie - ca desi platit de romani, face insa jocurile noului comunist albastru de la Bruxelles, inventat de urmasii celor care l-au implementat si pe cel rosu!
Asta este adevarul, mai ales daca ne gindim ca legea a fost propusa de "istoricul" alcoolic Cacarau Antonescu.

Anonim spunea...

Ca "legionar" zic ca este bine ca au interzis miscarea legionara. Ceea ce este interzis este foarte tentant. Numai asa vor vrea romanii sa se informeze cu adevarat despre miscarea legionara. Putem lupta in "ilegalitate" ca si comunistii.

chirita lepadatu spunea...

Legionarii au guvernat 6 luni Romania,in aceasta perioada au adus la bugetul statului 6 miliarde lei aur.
Nu se mai praduia ca de obicei de politicienii ilberali,si nu numai,oamenii au inceput sa-si plateasca taxele si impozitele avand incredere ca nu sunt furati banii lor ca anterior.
Indiferent ce spune Iliescu,Basescu,Ponta,PNL-istii despre legionarii acestia se deosebesc de ei categoric,Legionarii nu fura ca ei,legionariii nu furau nimic,si construiau.

Anonim spunea...

N-ai inteles. Tot ce este romanesc trebuie anihilat. Ai auzit de globalizare? Ei lucreaza la conceptul de "om nou", fara identitate. Trebuie sa ne integram. Mergi si muncesti ca un sclav, procreezi, si faci drumuri la supermarket. Esti superocupat tot timpul, pe regulile si legile impuse de ei. Pana sa iti dai seama de conspiratie, ajungi pe lumea cealalta. Omenirea a luat-o razna. Sincer nu stiu cum ne mai putem salva. Se promoveaza iluzia si absurdul prin ferestre Overton. Omul e naiv si usor de indus in eroare. Statul de drept, daca exista cu adevarat, e obligat sa apere omul-Ziditorul cetatii. Sti pe undeva o astfel de tara? Vreau sa ma mut si eu cu familia.

un pic anonim spunea...

Tot cu gândul la fugă...Dacă așa făceau și înaintașii noștri acum nu mai existam sau dacă da, cine știe pe unde și cum! Cei speriați...nu vreți să înțelegeți ce hram are acest pământ, această țară care ne ține și acest neam, pe care voi l-ați ales dar ați uitat. Dacă nu vă simțiți bine...sunteți liberi să luați decizii și ca să fiți așa peste o mie de suflete pure au murit în 1989, cu strigătul cel mai cutremurător din istorie : vom muri dar vom fi liberi (cu adevărat acest strigăt nu putea veni doar din suflete dacice pe care sacrificiul suprem nu le sperie)!!!
Unii îi cer lui ROxin să aibă grijă...că au trăit atunci și ei sunt cei ce au proprietatea termenilor. Cu respect pentru vârsta înaintată, totuși cred că nu ați înțeles nimic din ce ați trăit. Păcat...
Restul, rămâne cum am stabilit. Vor să ne desființeze, dar ciuciu...Privind din alt punct mizeria antiromânescă pare a fi cathartică, va îndepărta gunoaiele, adormiții, kkcioșii, belicoșii, vor rămâne doar cei ce vor să lupte pentru Neamul Românilor și Țara Lor, să trăiască și să moară pentru Ele.
Nimic nu mai este de spus.

un pic anonim spunea...

Apropo...ce poză frumoasă...

Anonim spunea...

in fond, parlamentul Rusinii Nationale a adoptat o lege fascista care suprima total libertatea de expresie, iar asta nu are nicio legatura cu legionarii, putea sa fie oricine in locul lor. Este vorba de o lege a maximei demente si imbecilitati. Se adauga altor legi antinationale, fasciste, legi care favorizeaza infractorii care au patruns in politica.

Anonim spunea...

Se stie ca tot ce e interzis,tenteaza.S-ar putea ca aceasta decizie sa fie scanteia aprinderii...unui nou tip de nationalism care, cu adevarat, sa aibe ideile si motivele avansate in aceasta interzicere.Oricum,in Parlament sant niste specimene care nu au nici cea mai mica idee de patriotism si dragoste de tara.Ei nu se iubesc decat pe ei si buzunarele lor.In opinuia mea,sant tradatori de tara si trebuie tratati ca atare.Pacat ca peste Poporul Roman a navalit aceasta populatie care,din pacate,de prea multa vreme, tine "fraiele" conducerii.

Anonim spunea...

Traiesc in Suedia de ceva ani. Nu am vazut in viata mea oameni mai indobitociti ca astia. Nu mai au constiinta nationala, nu mai dau 2 coroane pe ziua lor nationala, ba unde mai pui ca mai nou pe la tv-ul de doua coroane al lor se promoveaza ca ei se cam inrudesc cu aia de prin Africa. Si de aceea e f buna mixtura.
Sper sa nu faca la fel si cu noi. Aici am facut o organizatie sa lupt pentru traditionalismul romanesc, sa arat lumii ca nu suntem "ordinari". Mi-au inchis "pravalia" ca trezesc alte idei si "ei" nu au nevoie.
Acum vad cu parere de rau ca asa ne fac si noua.
Ma mut pe Luna

Camarad Semaka spunea...

Mergeti va rog la una din farmaciile din articolul precedent si cereti ceva pentru arsuri. Banuiesc ca v-au ars cartile de istorie mult mai grav decat pe Sergiu Nicolaescu. Important: alifia sa fie pentru barbati!

Anonim spunea...

Am o ruda mai in varsta care a participat activ la prigonirea legionarilor. Fiind militar participa la patrule, urmariri, etc. Dat fiind ca era din zona, ii cunostea pe toti cei care erau legionari cum si ei ii stiau. Colindau muntii fara nici o teama pentru ca tineau legatura cu legionarii si nu se deranjau. De fapt singura teama le era sa nu adoarma pe cine stie unde si sa nu-i fure arma. Dupa ce se cunosteau de-o viata si ani de zile legionarii au ajutat oamenii in nevoie ar fi fost culmea sa se razboiasca. Cei cu care erau in razboi erau cei din securitate. Crimele le-au facut comunistii dupa ce-au ajuns la putere. Dar si dupa aia cei care-au fost legionari au ajutat oamenii.

PS Sursa informatiilor sunt oameni pe care-i cunosc si care-au trait vremurile.

Parerea mea este ca au fost unul din rarele momente in care a fost pornita o miscare autohtona, care a speriat in asa hal guvernantii si strainii (inclusiv fascistii) incat s-au coalizat toti impotriva lor.

,Alexandru

doina grecu spunea...

Aceasta lege este aceasi cu legea din 2002 la care s-a adaugat cuvintul legionar "care a devenit in felul acesta sinonim cu "fascist" si "xenofob". ..Complet, total fals. Atunci care-i rostul? Simplu: Miscarea legionara a fost singurul reviriment romanesc si crestin de mari proportii care a cuprins tineri din toate paturile sociale si.... Atentie! ...din toate paturile etnice! Termeni ca : Pamintul romanesc inviolabil, istoria stramoseasca, patriotism, inalta tinuta morala si....comert romanesc de succes .....astazi sperie pe oricine dintre globalistii parlamentari. Legea vrea sa disocieze acesti termeni de cuvintul "legionar" si sa asocieze "legionar" cu " fascist". Aceasta asociere in realitate nu exista. Dar legea acum exista! Pentru ca a spus cine?

ile spunea...

se pregateste ingradirea oricarei libertati..poate si asimilarea tarii noastre..de catre evrei..si eu propun boicotarea legii..nu avem voie sa spunem de Ceausescu de Antonescu, mai aveti rabdare,vor lovi si in Noca si in ELIAde,mai sint si alte repere ..le vor demola..poate nu vom avea dreptul sa mai pomenim nici de VALD TEPES ca si ala a tras in teapa..i se va face proces ..poate demonstreaza ca a fost si vampir..si il scot si pe Eminescu dintre personalitatile neamului pentru ca a fost cam nationalist..noroc ca nu i-a prins pe legionari dar..a dat in evreime..parca ..si l-a chemat retoric si pe Tepes...eu incerc sa propun sa postam pe FB cantece patriotice...vechi ..pot sa atasez din Coreea de Nord.chiar e frumos,sau Corul armatei rosii https://www.youtube.com/watch?v=_L1Eh5iJBS4,https://youtu.be/zq54msMu3Sc?t=41,sau cantece despre GINGIS HAN asta e deosebit pentru ca e in limba chineza despre cel care a casapit atatia stramosi ai chinezilor...si nimeni nu l-a mai judecat pentru genocid..imi povestea cineva ca in America sint ascultate cantece patriotice nordcoreene si se rade mult...datorita ingradirii pe care incepem si noi sa o traim mai ca pe vremea comunistilor.. https://www.youtube.com/watch?v=gWKbfQ4kY6o&list=RDgWKbfQ4kY6o&index=1..m-am amuzat cand changun inseamna general insa chong moon ma duce cu gandul la fata de luna plina a presedintilor..o sa ajungem si noi sa cantam cantece patriotice..nu pentru CEAUSESCU a fost interzis ..pentru stapanii americani probabil.Internetul poate sa lupte ...poezii ale poetilor valorosi ai tarii indiferent daca au fost legionari sau Vacaresti,nu avem voie sa spunem despre ANTONESCU eu l-am gasit pe YI SUN SHIN al coreeenilor acel amiral a fost invingator si a raams in istorie ca erou,,maresalul nsotru a fost tradat si infrant si deci nici macar acum nu putem sa recunoastem ca a fost patriot si un bun militar...nu simpatizes cu legionarii ca stiu ca astia erau credinciosi cu DUMENZEU INAINTE ..eu caut ABISUL ca sa pot lupta cu dusmanii acestui neam si cand il voi chmea ..scapa cine poate.
IN PLUS SA ARATAM CA NE PASA SI DE ALTII,NU NUMAI CE IZMENELI MAI PRESTEAZA IUBITII NOSTRI FRATI EUROPENI.SI ASTA TOT PE FACEBOOK ,BAREM SRI-UL SA AIBA CE SA MONITORIZEZE https://youtu.be/Y4lkGmL2pw0?t=121

Anonim spunea...

Cand barza este in cuib, barzoiul este sef de cuib. Cand barza pleaca din cuib, cine ramane sef de cuib? Tovarasii nostrii. Nu am invatat nimic din istorie - vom fi condamnati sa o repetam.

Anonim spunea...

Am si eu o intrebare si stiu ca o sa se lase cu multe scantei. Daca tatal meu a fost sef in Securitate si a scapat tara asta de la dezintegrare rezolvat usor de serviciile de astazi de dupa 1989 si ii iau apararea intru la puscarie dupa legea asta? daca spun ca am avut un frate omorat in fasa ma inchid astia de dreapta? Baaa, bine ca am tacut. Traiesc in republica pinochet.