sâmbătă, 4 iulie 2015

Insula teribilului AHILE de la Gurile DUNĂRII. Dovezile istorice…


Legendarul AHILE, eroul Războiului Troian, este legat de pământul României de astăzi prin scrierile autorilor antici. Oricât ar părea de surprinzător sau de “protocronist” (după cum ar spune manipulatorii antiromâni), izvoarele istorice ne vorbesc clar despre insula lui Ahile, pe care o situează la gurile Dunării.

Acum peste 3.000 de ani, o mare parte a Europei era ocupată de neamurile tracilor, tracii fiind prezenți în Războiului Troian, așa cum o spune cât se poate de clar Homer în Iliada, de nenumărate ori. În acest context, nu ar trebui să ne mire că spațiul Mării Negre și teritoriile neamurilor tracice din jur făceau parte din… circuitul eroilor antici.

Așa cum cred că este limpede pentru toți, implicațiile identificării templului lui Ahile din insula Leuce, la gurile Dunării, ar fi extraordinare pentru noi…

Ahile 1


Să vedem însă ce ne spun autorii antici:

Pausanias: “Se află o insulă în Pontul Euxin (Marea Neagră), la gurile Istrului (Dunării), închinată lui Ahile. Aceasta se numeşte Leuce şi are un perimetru de douăzeci de stadii, este acoperită de o pădure deasă şi plină de animale sălbatice şi domestice. În ea se află un templu şi o statuie a lui Ahile.”

Pindar: “În Pontul Euxin, Ahile locuieşte într-o strălucitoare insulă.”

Euripide: “Ahile, care locuieşte într-o insulă, pe ţărmul de argint, în interiorul Pontului Euxin.

Maximus din Tyr: ”Ahile se odihnește pe o insulă care se află față în față cu râul Istru, iar acolo se află templul și altarul lui Ahile”.

Scylax din Carianda: “Călătoria pe mare de la Istru pînă la Criumetopon este de trei zile şi trei nopţi, iar de-a lungul ţărmului de două ori mai lungă. Căci acolo se află un golf. În interiorul acestui golf există o insulă pustie, numită Leuce, care este închinată lui Ahile.”

Ptolemeu: ”Insulele de lângă Moesia Inferior, lângă țărmul Pontului Euxin, se numesc Boristene si Leuke, aceasta din urmă fiind cunoscută și ca insula lui Ahile.”

Arctinos: “După ce Ahile pune pe fugă pe troieni şi pătrunde în oraş, este ucis de Paris şi Apolo. În jurul leşului se încinge o luptă înverşunată. Aias îl ia şi-l duce la corăbii, în vreme ce Odiseu ţine piept troienilor. Apoi ei îl înmormântează pe Antiloh şi expun cadavrul lui Ahile. Sosind Thetys(mama lui Ahile – n.m.), însoţită de Muze şi de surorile ei, îşi plânge copilul. După aceea Thetys răpeşte de pe rug pe fiul său şi-l poartă în insula Leuce.”

Filostrat: “în Pont se află o singură insulă, aşezată mai mult spre coasta ospitalieră pe care o ai la stânga când intri în Pont. E lungă de treizeci de stadii şi lată nu mai mult decât de patru. Arbori cresc acolo: plopi albi, ulmi şi alţii – cum se întîmplă -, iar cei din jurul templului sînt sădiţi în rînduială. (…) Statuile din templu reprezintă pe Ahile şi Elena uniţi de pace.”

Deși izvoarele sunt mai multe, ne vom opri aici pentru că ceea ce a fost prezentat deja este cât se poate de convingător. Așadar, izvoarele antice ne vorbesc despre faptul că insula Leuce, de la gurile Dunării, este “insula lui Ahile”, că este “închinată lui Ahile”, că el “locuiește” aici sau că aici a fost înmormântat…

insula serpilor
INSULA SERPILOR


Deși unii cercetători au căutat să identifice Insula lui Ahile cu Insula Șerpilor, studiul lui Cașin Popescu “Insula lui Achile, Leuce: localizare şi precizări istorice” vine cu o ipoteză mult mai credibilă, identificând-o cu insula Letea. Argumentele sunt cât se poate de serioase:

1. După cum ne spun Pausanias și Filostrat (vezi citatele de mai sus) dar și alți autori antici, Insula Leuce era mult mai mare decât Insula Șerpilor, era acoperită de păduri, avea animale sălbatice și multe păsări, ceea ce nu este posibil să fi existat pe Insula Șerpilor – o insulă mică, stâncoasă, cu puțină vegetație.

2. “Grigore Antipa admite că pe locul actualei delte ar fi existat înainte un golf al mării. Acesta, cu timpul, a fost izolat de restul mării prin cordonul litoral Jibireni-Istria şi transformat în liman. Cu timpul, limanul a fost aluvionat şi adus în faza actuală, cu terenuri uscate, mlaştini şi bălţi. Dunărea ar fi debuşat în mare prin şase guri, din care trei duceau apele în Razelm; acestea din urmă ulterior s-au împotmolit.”(Cașin Popescu “Insula lui Achile, Leuce: localizare şi precizări istorice”)

cai-padurea-letea
Cai sălbatici în pădurea Letea. Sursa Foto: lataifas.ro

Așadar, acum aproximativ 2.000 de ani, pe vremera când autorii citați au trăit, configurația gurilor Dunării era diferită de cea de acum, existând un golf navigabil în locul unei părți din actuala Deltă a Dunării, unde se găsește și insula Letea.

Cașin Popescu ne mai spune următoarele: “Insula Leuce s-a aflat în golful pe care Marea Neagră îl făcea pe locul actualei delte a Dunărei, prin urmare localizarea ei trebue făcută în Deltă. Toate informațiile despre insula Leuce pe care le găsim în izvoarele antice conduc unanim la identificarea Insulei lui Achile, Leuce, cu insula Letea. Aici deci, în această insulă, azi a Deltei, ar trebui intreprinse in mod serios şi sistematic cercetări arheologice, dacă întradevăr se vrea a se descoperii templul şi statuia lui Achile de care vorbeşte Pausanias.”

Întrebarea este: se vrea așa ceva? Vor autoritățile “românești” să cerceteze fabuloasa istorie a acestor meleaguri și să o aducă la lumină? Din păcate, știm răspunsul: Nu vor , nu știu că există sau nu-i înțeleg importanța!

Să sperăm, totuși, într-un viitor mai bun în care eroii legendari care au trăit sau au trecut pe aici și culturile extraordinare ale căror urme le vedem la tot pasul, vor avea parte de prețuirea pe care o merită!

Daniel Roxin


Studiul lui Cașin Popescu, “Insula lui Achile, Leuce: localizare şi precizări istorice”, poate fi citit aici: https://cumpana.wordpress.com/2007/07/05/insula-lui-achile-leuce-localizare-si-precizari-istorice/


Vizionează filmul TRACII,ISTORIE ASCUNSĂ, aici:


7 comentarii:

strugariu petru spunea...

Buna ziua. De ce doriti cercetari arheologice pe grindul Letea? Asta costa bani,plus riscul ca rezultatul sa fie o amenintare ptr.istoria Europei,pentru crestinism,pentru marea ignoranta in care am fost inpinsi cu forta de 25 de ani incoace,pentru ,,clasa politica"va rog a se citii clasa bisnita,pentru urmasii nostrii,etc.
Marea mizerie intelectuala in care stam ca porcul in namol,ne convine mai mult decat istoria ADEVARATA.
Sa aveti parte de lumina in suflet,Batranul si Marea.

Pintea spunea...

Silviu N. Dragomir (folosindu-se de autorii antici ) arată că Insula lui Achile(Apile,Apilă), conducătorul mirmidonilor pelasgi, este Leuce(Albă), actualul Grind Letea.Este singura care corespunde(intr-o altă configurație a Gurilor Dunarii) descrierii lui Homer: vegetatie bogata(viță de vie sălbatică)și faptul că se auzeau de pe mal strigătele de încurajare pt. întrecerile luptătorilor.Ori,actuala Insula Șerpilor n-are nimic din toate astea.Se pare că nici nu exista în vremurile homerice.

Anonim spunea...

ACHILE
AQUILA
Se vede ca latinii se cam trag din troieni cum se spune adica din traci.
achila=apa

un pic anonim spunea...

Sincronism perfect. Sau ai gândit-o?
ROxin, fantastic să scrii despre Ahile, erou mitoligic grec și duminică grecii să dea o lecție la toți vânduții! După Islanda a venit Grecia. Urmează Spania, Italia...și oare pe când România! Piesele de domino au început să cadă. Trădători, vi se apropie momentul judecății!
Respect GRECIA!

strugariu petru spunea...

Din nou,buna ziua. Ati aruncat ,,piatra" si acum nu ne putem oprii. Am vazut si ,,Dacia hiperboreala" a lui Vasile Lovinescu. Personal sunt convins ca bazinul Marii negre, a dat numeroase culturi,civilizatii,popoare,natii. La fel cred ca coasta de vest a Marii negre,datorita conditiilor fizico-geografice,a fost ceva ,,special"in formarea unor culturi,,speciale" De curand am auzit o poveste despre un roman,care a fost in pelerinj in Tibet,la un mare Lama. Afost intrebat de unde vine si romanul a arat pe un glob geografic Romania.Daca esti din acel loc ,ce cauti aici in Tibet.Asa ca......Sa auzm de bine. Batranul si Marea.

Calin spunea...

Foarte interesant articol!
Voi schimba subiectul doar pentru a va aduce in atentie un nou autor, care continua pe linia lui Lucian Boia si a celorlalti denigratori, este vorba de Dan Alexe, publicat bineinteles de aceeasi editura Humanitas in luna mai, cu lucrarea Dacopatia si alte rataciri romanesti. Pur si simplu grotesc.
Dupa cum se vede, adevarul ii doare, trezirea romanilor ii sperie si incep sa se zvarcoleasca.

I.M. spunea...

Buna ziua.
D-le Roxin spuneti-mi, va rog, daca stiti, desigur, cartile din Biblioteca Vaticanului in ce limba sunt scrise? Cele legate de Stramosii nostri. In acest moment stiu ca sunt in Latina, dar as vrea sa fiu sigura.
Va multumesc anticipat.
Cu respect,
I.M.