joi, 23 septembrie 2010

Feng Shui între mit şi adevăr


Feng Shui este stiinta amenajarii unei locuinte in vederea armonizarii cu mediul inconjurator si energiile acestuia. Pentru a practica cu succes Feng Shui trebuie sa intelegem influenta si intercorelatia dintre cer si pamant, a modului in care astronomia si astrologia influenteaza amplasamentul cladirilor si sa intelegem actiunea elementelor si a fortelor naturii asupra cladirilor si a elementelor adiacente.

Aceasta stiinta milenara vede pamantul ca pe ceva viu, care are viata si energie. Iar energia (sau chi) a unei locatii depinde de topografia locului si de mediul inconjurator.


In China antica orasul era planificat sub forma unor dreptunghiuri inconjurate de ziduri si apoi de lacuri, dealuri, gradini si parcuri, aranjare prin care chinezii au incercat sa se asigure ca edificiile si natura conlucreaza in dinamizarea energiilor pozitive ale locului. Aceste orase erau construite conform principiilor taoiste de Yin si Yang, vid si solid, forma negativa de relief - vale, apa, si forma pozitiva de relief - deal, munte.

Istoric

Practica
Feng Shui a aparut in timpul dinastiei Han in jurul secolului trei I. Chr. Feng Shui s-a bucurat de popularitate si a fost incorporata in arhitectura traditionala chinezeasca, principiile lui fiind aplicate atat de bogati cat si de saraci.
Regimul comunist, instaurat in China in 1949 a interzis Feng Shui-ul, multi maestrii Feng Shui autentici parasind atunci tara. Practicarea acestei stiinte stravechi continuand in principal in Taiwan si Hong Kong. El a revenit insa in legalitate in ultimii sase ani, China straduindu-se acum sa recupereze aceasta arta in mare parte uitata, care s-a bucurat insa, in perioada interzicerii, de o buna primire in Occident.

Feng Shui in Occident - pierdut la traducere

Astazi feng shui a devenit raspandit in lumea intraga, avand practicanti printre multe natiuni. Din pacate, odata cu raspandirea, in multe zone el a devenit mai diluat, amestecandu-se cu elemente locale, nascandu-se astfel multe mituri despre ceea este intr-adevar
Feng Shui. Aceste mituri fac un deserviciu stiintei milenare, care este adesea vazuta ca un trend new age menit sa-ti vanda un teanc de statuete magice vopsite cu bronz auriu si legate cu jnurulet rosu - imagine din pacate promovata de un numar mare de autointitulati specialisti Feng Shui si proprietari de magazine de profil.

Feng Shui-ul autentic continua insa sa fie prezent dar nu si usor de gasit, preturile cursului fiind adesea destul de piperate, lucru valabil si pentru pretul unei consultatii de
Feng Shui traditional. Si in Romania, Feng Shui este prezent la doua nivele: unul superficial, cu statuete relativ accesibile la pret si fel de fel de amulete, fara nici o legatura cu Feng Shui-ul traditional, si unul mai profund, mai retras, dar care totusi exista, cu specialisti Feng Shui care s-au pregatit cu maestrii autentici.

Mit si adevar

Din fericire si in acelasi timp, din pacate,
Feng Shui a devenit ceva la moda. Spunem din fericire deoarece din ce in ce mai multi incep sa devina interesati de aceasta stiinta straveche, avand la dispozitie un numar din ce in ce mai mare de carti si cursuri in aceasta directie. Spunem din pacate, pentru ca o data cu aceasta crestere in popularitate, a dus aparitia la zeci si zeci de magazine si de carti asa zise de Feng Shui, care vand insa informatii si obiecte care nu au de multe nici cea mai mica legatura cu Feng Shui-ul asa cum este invatat el de Marii Maestrii (precum Yap Cheng Hai, Raymond Lo, Tan Khoon Yong etc.).

Adesea, multe dintre obiectele "Feng Shui" comercializate in Romania (dar si in Occident) sunt luate din alte culturi decat cea chineza, cum este cazul celebru al pisicutei norocoase Maneki Neko, preluata din cultura japoneza, unde este considerata un simbol aducator de prosperitate. In astfel de magazine putem avea surpriza unei mari supe de culturi, astfel statuete ale zeilor Shiva si Ganesha, zei foarte importanti in traditia hindusa sunt imprumutati cultural involuntar din hinduism, alipiti unei traditii chineze, si etichetati ca remedii
Feng Shui.

Acest gen de "fengshuizare" afecteaza si alte obiecte de decor sau bijuterii carora li s-a lipit fortat termenul Feng Shui doar cu scopul de a-l vinde unui segment de public cu orientari mai spirituale. O vizita intr-un astfel de magazin iti lasa impresia ca oricarui gen de obiecte ii poate fi adaugata eticheta de feng shui, putem astfel cumpara flori feng shui, veioze feng shui, cristale feng shui, si de ce nu si rochii
Feng Shui si lista din pacate poate continua.

Feng Shui-ul traditional autentic

Feng Shui-ul asa cum este predat de marii maestrii asiatici (si in Romania avem norocul de a avea cursuri cu maestrul Raymond Lo, numit in 2008 Mare Maestru de catre Federatia Internationala de Feng Shui) este cu totul diferit, este mai exact si mai simplu de pus in practica. Remediile folosite sunt putine la numar si se bazeaza pe folosirea celor cinci elemente (metal, pamant, foc, apa, lemn) ca remedii pentru armonizarea energiilor dintr-un spatiu. Practic orice obiect care este fabricat dintr-unul din cele cinci elemente poate deveni remediu feng shui. Nu exista obiecte, statuete feng shui specifice!

Coltul carierei, coltul maestrului si coltul miturilor despre Feng Shui

Auzim adesea vorbindu-se de coltul maestrului, coltul dragostei, coltul carierei. Exista in
Feng Shui traditional o harta prestabilita, o asezare a energiilor?
Nu, deoarece fiecare casa are o alta pozitionare raportat la punctele geografice, o alta pozitonare a fatadei, o alta conformatie a interiorului un alt an in care a fost data in folosinta. In vest cineva poate avea bucataria, altcineva poate avea dormitorul, este cu totul altceva.

In
Feng Shui harta energiilor se stabileste pentru fiecare casa in parte, dupa ce se masoara cu ajutorul luopan-ului orientarea fatadei. Un raport Feng Shui poate fi identic doar pentru doua case identice, date in folosinta in acelasi an, care au exact aceeasi orientare fata de punctele cardinale, situatie care se intalneste foarte rar.

Uite cine vorbeste

Perspectiva asupra
Feng Shui nu apartine unui jurnalist ci unui specialist Feng Shui, membru AIFS (Asociatia Internationala de Feng Shui) care a urmat cursul cu Marele Maestru Raymond Lo in 2005 la Paris, in Singapore in 2006 si in Thailanda in 2007, precum si cursul de Cele Patru Coloane ale Destinului Si I Ching in Singapore in 2005 si in Paris in 2006. In 2007 a fost organizator si in acelasi timp student al cursului de Feng Shui din Bucuresti 2007 si 2009, organizator/elev al cursurilor de Coloanele Destinului si I Ching din Bucuresti in 2008 si 2010, toate cursuriler fiind sustinute in Romania de Marele Maestru chinez.

Cristina Groza - Specialist Feng Shui

Sursa:
www.fengshui-bp.ro


2 comentarii:

Anonim spunea...

Excelenta prelegere!

Anonim spunea...

Da, excelenta prelegere, dar de ce lasam ''feng shui-ul comercial'' sa-l prevaleze pe cel traditional, de ce , maestrii nu''impartasesc- avem atatea forme de comunicare- minunatele invataturi , astfel incat si toti cei ce vor ,dar nu-si permit sa acceada ,
intr-o mai mare sau mai mica masura, la invatatura?