marți, 21 septembrie 2010

Fenomenul celei de-a o suta Maimuţă


Timp de mai bine de 30 de ani au fost studiate în libertate maimuţele japoneze Macaca foscata. În 1952, oamenii de ştiinţă le hrăneau în insula Koshima cu cartofi pe care îi aruncau în nisip. Maimuţelor le plăceau cartofii, dar nu şi dacă erau murdari.

Una din ele a descoperit că poate rezolva problema spălându-i în apă. Le-a învăţat şi pe altele să facă la fel, aşa că între 1952 şi 1958 s-a dezvoltat un grup care spăla cartofii, dar alţi adulţi continuau să-i mănînce murdari. Să considerăm că erau 99 de maimuţe care spălau cartofii înainte de a-i mînca. În toamna lui 1958 s-a petrecut ceva extraordinar. Într-o dimineaţă încă o maimuţă (a 100-a) a învăţat să spele cartofii.

Din acel moment fenomenul s-a generalizat aproape la întregul trib. Energia suplimentară adusă de acea fiinţă vie a creat o schimbare ideologică radicală. Dar s-a constatat un lucru încă şi mai surprinzător. Obiceiul de a spăla cartofii a traversat oceanul, molipsind fără a exista nici un contact direct colonii de maimuţe aflate pe alte insule sau chiar pe continent, la Takasakiyama.

Aşadar odată depăşit un prag cantitativ, are loc un salt în conştiinţă ce poate fi comunicat instantaneu şi într-un mod telepatic de la o minte la alta. Cunoscut sub numele de “Fenomenul celei de-a o suta Maimuţă”, acest experiment arată că atâta timp cât un număr mic de persoane urmează o nouă cale, aceasta poate rămâne specifică doar lor. Dar există un punct de la care dacă doar o singură fiinţă aderă la ea, se crează un câmp suficient de puternic pentru ca această nouă conştiinţă să influenţeze aproape pe toată lumea.

Câmpul morfogenetic a fost descoperit de biologul Rupert Shaldrake şi este echivalentul unui câmp electromagnetic care vehiculează informaţie în loc de energie. Odată ce a fost creat, acest câmp informaţional acţionează în timp şi spaţiu fără a-şi pierde intensitatea. Este ca un tipar (pattern) pentru forme fizice, de la cristale şi până la sisteme biologice, ajutînd formarea sistemelor similare ulterioare. Un astfel de sistem în formare se dezvoltă pe baza unei seminţe informaţionale care rezonează cu un sistem precedent. Din această perspectivă, ADN-ul genetic al unui sistem viu, de exemplu un stejar, nu conţine toată informaţia necesară dezvoltării acelui sistem, ci reprezintă acel sâmbure informaţional care realizează acordul fin cu sistemele precedente de acelaşi gen. Câmpurile morfogenetice sunt un fel de depozite ale obiceiurilor genetice.
Acest concept poate explica unele mistere ale memoriei umane. Creierele noastre sunt mai puţin nişte biblioteci, ci mai degrabă staţii de emisie-recepţie care lasă în continuu urme impregnând câmpuri morfogenetice şi care îşi „amintesc” experienţe trecute reacordându-se la acele urme lăsate anterior. Astfel utilizarea câmpurilor morfogenetice ca purtătoare a memoriei implică lipsa separării minţilor noastre. Această minte aflată pe un nivel superior de dezvoltare este cunoscută şi ca supramental.

Avem o identitate duală, asemănătoare dualităţii undă-corpuscul a electronului. Pe de o parte avem aspecte care sunt unice şi în întregime individuale, dar în acelaşi timp, o mare parte din gândirea şi comportamentul nostru este format de către câmpurile morfogenetice transpersonale şi participă la crearea lor. Suntem conectaţi la stele nu numai prin chimia trupurilor noastre, ci şi prin mintea noastră. Acceptarea acestor aspecte deschide drumul investigării ştiinţifice a ideii că procesele mentale şi conştiinţa pot funcţiona şi fără un suport fizic. Aceasta ar elimina neîncrederea scepticilor în existenţa fiinţelor non-fizice – îngeri, viaţa după moarte, etc.

Cu ajutorul teoriei câmpurilor morfogenetice se ajunge şi la concluzia că la un moment dat, umanitatea va trece printr-o schimbare globală de conştiinţă, iar aceasta se va petrece atunci când se atinge aşa-zisa masă critică la nivel de conştiinţă, adică atunci când vor exista pe Pământ un număr suficient de fiinţe trezite din punct de vedere spiritual.

Poate că nu lipseşte decât o singură persoană pentru a bascula umanitatea într-o lume a bucuriei, a înţelepciunuii şi a iubirii.

Poate că acea persoană eşti chiar tu!

Ghiocel Bălan

Sursa: artadeatrai

Informaţii şi mai complete veţi găsi aici: Teoria morfogenetică

Niciun comentariu: