sâmbătă, 2 octombrie 2010

Radiestezia, practicată de mii de ani

Radiestezia foloseste anumite indicatoare, cum ar fi baghete sau pendule, ajutand activitatea inconstienta sa se manifeste voluntar, pentru a descoperi astfel, ceea ce, in mod obisnuit, nu este accesibil omului. Vom aborda pe larg, dar totodata,  pentru a putea intelege fenomenul la care face referire radiestezia, este recomandat sa facem o mica incursiune in trecut, caci privind traditiile si culturile stavechi, observam ca principiul armoniei universale era foarte important.



Armonia presupune printre altele, reflectarea partii in tot si a totului in parte. Astfel, lucrurile, fenomenele exterioare, carora le corespund anumite frecvente de vibratie, sunt reflectate in fiinta umana. Probabil ca filosofii si inteleptii din trecut, considerand fiinta umana inzestrata cu o anumita senzitivitate, au descoperit faptul ca omul poate recepta si constientiza vibratiile cu frecventele lor specifice.
       
Radiestezia cu bagheta magica a fost cunoscuta in China cu mii de ani in urma. Pe un basorelief datand de acum aproximativ 4000 de ani este prezentat imparatul Yu tinand in mana un instrument in forma de vergea, asemanator unei baghete unghiulare. In China, inainte de contruirea locuintelor, era consultat un specialist numit "geomant" (prezicator in pamant) care, cu ajutorul unui obiect asemanator baghetei unghiulare, analiza locul destinat constructiei.
      
Aplicarea radiesteziei a continuat de-a lungul timpului, astfel ca pe la sfarsitul evului mediu, bagheta era considerata un dispozitiv folositor la exploatarea diferitelor minerale. Incepand cu epoca Renasterii, radiestezia a cunoscut o mare dezvoltare si a devenit obiectul unor cercetari rationale. In special in Franta, radiestezia  a avut o dezvoltare deosebita, dar si in alte tari europene si chiar in Statele Unite ale Americii.
       
Dupa cum am observat, radiestezia a fost cunoscuta si practicata de  foarte mult timp, insa denumirea a fost introdusa pe parcursul dezvoltarii sale. Astfel, cuvantul radiestezie (radiesthesie) a fost inventat in anul 1890, de catre abatele Bouly, unind o radacina latina si una greaca. Cuvantul latin este radius, iar cuvantul grec este aesthesis. Primul inseamna, vibratie, unda, radiatie, iar al doilea se traduce prin sensibilate. Termenul "radiestezie" a fost lansat in anul 1919 de abatele Bayard, professor la Univesitatea catolica din orasul Lille si de abatele Bouly, de la parohia Hardelot. Dupa cativa ani, Emile Christopher i-a adaugat prefixul "tele", teleradiestezia fiind definita ca radiestezia la distanta.

Radiestezia foloseste anumite indicatoare, cum ar fi baghete sau pendule, ajutand activitatea inconstienta sa se manifeste voluntar, pentru a descoperi astfel, ceea ce, in mod obisnuit, nu este accesibil omului. Vom aborda pe larg, dar totodata cu prudenta, fenomenul radiesteziei, prezentand in articolele viitoare atat informatii teoretice, cat si practice asupra acestui incitant subiect.

3 comentarii:

Alina spunea...

Buna! Interesante informatiile. Dar ce ai scris imi suna totusi a dowsing, daca citesc bine de pe wikipedia intelesul acestui termen. Ce ne poti spune despre ansa, folosita in practicarea radiesteziei in Romania?

Daniel Roxin spunea...

Alina, articolul este prluat de pe un alt site. Nu sunt un foarte bun cunoscator al fenomenului asa ca nu ma aventurez intr-un raspuns...
O zi minunata!

Anonim spunea...

Celor care vor sa afle mai multe informatii despre radiestezie si practica radiestezica in Romania (inclusiv detalii depre ansa si raportor), le recomand un site apartinand Societatii de Inforenergetica:
http://www.inforenergetica.ro/