duminică, 14 noiembrie 2010

Localizarea telefonului mobil

Un nou produs american merită atenţia noastră: Loc8tor (trad.: Localizator), adică un dispozitiv electronic ce permite localizarea (găsirea poziţiei) unui obiect care se doreşte a fi urmărit. Se bazează pe tehnologie electronică de înaltă performanţă şi permite localizarea pe o rază de 183 metri a unor mini-dispozitive pereche. Atât localizatorul, cât şi dispozitivele pereche, funcţioneaza cu baterii.

Localizatorul seamănă cu un telefon mobil, iar mini-dispozitivele pereche sunt, de fapt, micro-emiţătoare care funcţionează cu baterii tip nasture (celebrele baterii folosite în ceasuri de mână). Tehnologia utilizează capacitatea de localizare direcţională a undelor de radio-frecvenţă, reuşind o performanţă de invidiat: determinarea exactă a poziţiei cu o eroare de maxim 1 cm.

În detaliu

Localizatorul emite un semnal specific către dispozitivul care se doreşte a fi urmărit (localizat). Dacă acesta se află în raza de acţiune (183 m), atunci răspunde cu emisia unui semnal prestabilit care este imediat detectat de localizator şi analizat. În acest fel, se poate aproxima poziţia dispozitivului urmărit cu o eroare de 1 cm.

Acest localizator disponibil pentru publicul larg (produs pentru comercializare) demonstrează încă o dată principiul de localizare folosind semnale electromagnetice. Acelaşi principiu stă la baza localizării telefonului dvs. mobil, adică implicit a dvs. personal.

Telefonul mobil

Telefonul mobil emite permanent, repetitiv, un semnal electromagnetic care este recepţionat de către turnul de antene al operatorului mobil la care sunteti abonat. În acest fel, sistemul computerizat al operatorului cunoaşte în fiecare secundă poziţia exactă a telefonului dvs.

Surse neoficiale afirmă că eroarea de localizare în reţelele de telefonie mobilă actuale este de maxim 1 m. Dacă însă vă aflaţi întrun spaţiu deschis (parc, stradă, etc.), atunci localizarea dvs. se face foarte exact.

Ne punem întrebarea firească, cum mai pot să infirme acum operatorii mobili această realitate? De curând, toate reţelele importante de telefonie mobilă din România se lăudau cu o "acoperire naţionala de aproape 100%"... Înţelegem că oriunde ne-am afla, atâta timp cât telefonul mobil funcţionează, suntem foarte exact localizaţi, indiferent dacă folosim Vodafone, Orange, Cosmote, etc.

În occident există deja servicii comerciale oferite de principalii operatori de telefonie mobilă care realizează exact acest lucru: localizează telefonul mobil... contra cost!

În plus, există numeroase programe software care se laudă cu posibilitatea urmăririi în detaliu a telefonului mobil, oriunde în lume! Iată ce poate face un astfel de program:
- spionează mesajele SMS trimise şi primite de telefonul mobil urmărit;
- oferă informaţii exacte despre apelurile primite şi efectuate de telefonul mobil urmărit;
- oferă acces complet la agenda cu numerele de telefon ale celui urmărit;
- este 100 % ne-detectabil;

Cu alte cuvinte, un simplu program software permite oricui îl foloseşte să spioneze în detaliu un anumit telefon mobil, ştiind doar numărul de telefon. Detaliile nu se limitează "doar" la poziţia exactă a telefonului, ci includ cunoaşterea totală a apelurilor primite şi efectuate, a SMS-urilor, a întregii agende cu numerele de telefon a deţinătorului.

Concluzie: confidenţialitatea încotro?

Acum ştiind toate acestea, ne putem întreba pe bună dreptate cum a fost posibil aşa ceva? Răspunsul este aproape evident: tehnologia. Avansul galopant al tehnologiei a făcut practic posibilă eliminarea confidenţialităţii acţiunilor personale, fără să ştim. Suntem puşi în faţa faptului împlinit: nu mai putem avea viaţă personală, dacă folosim toate aceste tehnologii care "ne uşurează viaţa"!

2 comentarii:

Anonim spunea...

tehnologia noastra-i atat de buna... si atat de rea...Cu fiecare facilitate pe care ne-o da, ne ia vreo 2-3 grade de libertate, ca sa zic asa.
Suntem dependenti de ea, dar putem regindi moduri de a ne elibera.
Cum ar fi sa..? sau cum ar fi sa nu ..? Este posibil cu ceva imaginatie, ambitie si perseverenta.
gabriel

eugen spunea...

Conform celor spuse de dr. grl. emil strainu si dr. francisc toba, tehnologia folosita astazi este descoperita acum 40 de ani! Va imaginati la ce nivel suntem acum si daca s-ar folosi pentru a ajuta omul, unde am fi? Din pacate ea este folosita in scopuri militare, care au la baza supravegherea, spionarea si tinerea sub control a maselor, a acelor oameni care au finantat aceste proiecte in scopul de le merge mai bine.