sâmbătă, 6 noiembrie 2010

Universul este plin de planete ca Pământul

În Univers, unul din patru sisteme solare cu o stea asemănătoare Soarelui nostru ar putea avea o planetă de mărimea şi formată din elementele care alcătuiesc Pământul, arată un studiu recent publicat în jurnalul Science.

O echipă de cercetători din SUA a demonstrat că aşa-numitele "planete stâncoase", precum este Terra, care să orbiteze în jurul unei stele, sunt mult mai comune decat giganţii gazoşi (similari cu Jupiter), contrazicând astfel teoriile de până acum. Estimarea americanilor se bazează pe observările astronomice realizate de telescoapele-gemene Keck din Hawaii.

Dr Andrew Howard de la Universitatea Berkeley din California a estimat că incidenţa planetelor gigantice gazoase ar fi de numai 1,6%, aceea a super-Pământurilor (planete asemănătoare cu Terra, dar de la 3 până la 10 ori mai mari) de 12 %, în vreme ce planetele de mărimea celei pe care ne aflăm ar predomina în Univers.

Comunitatea ştiinţifică aşteaptă cu interes rezultatele unei noi analize care va fi întreprinsă de telescopul Kepler. Se asteaptă ca, în următoarele luni, aceasta să descopere între 120 si 260 de planete "terestre".

Un comentariu:

Anonim spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=27XiU-fq9GQ&feature=related