joi, 27 ianuarie 2011

Cele 7 tipuri de vampiri sociali



Vampirii sociali sunt peste tot, uneori sunt deghizaţi chiar în prieteni. Ce fac vampirii de obicei ? Lasă fără energie şi fără sânge victimele. De obicei aceştia acţionează pentru a-şi transforma victimele tot în vampiri asemenea lor. Vampirii, aşa cum îi ştim din poveşti, din mituri sau din filme seamănă foarte mult cu vampirii sociali din zilele noastre, numai că cei din zilele noastre sunt cu mult mai mulţi şi acţionează mult mai rafinat. Dacă vampirii mitici sugeau sângele victimelor până când victimele rămâneau fără vlagă şi se transformau apoi în vampiri, vampirii moderni, vampirii de astăzi îşi secătuiesc victimele de energie. Energia este un dar preţios oferit omului. Energia ne ajută să acţionăm, să ne bucurăm, să muncim, să mergem, să avem rezultate, să iubim, să scriem, să învăţăm, să ne ajutăm semenii, să ne ajutăm pe noi, să zâmbim, etc. Energia ne dă ocazia să facem tot ce-i plăcut şi bine pentru noi şi semenii noştri.

Acest subiect nu este unul comod pentru că poate deja intuiţi ce sunt de fapt vampirii sociali şi poate cineva apropiat vouă sau chiar dumneavoastră aţi putea fi uneori, însă nu-i niciodată târziu să vă oferiţi ocazia de a deveni mai buni. Acest articol va fi însă util în primul rând oamenilor care vor să identifice vampirii sociali din jur şi să se ferească de ei. Mai departe voi face o descriere a acestora şi o clasificare pentru a fi mai eficienţi în lupta cu ei, urmând ca apoi să dau cateva indicaţii despre cum ne putem feri de aceştia.

1.Vampirul neputinţei

Acest vampir social suge energia celor din jur spunându-le că nu or să reuşească niciodată. Dacă întâlneşte un om care şi-a propus să realizeze ceva face tot posibilul pentru a-l seca de energie. Îi repetă la nesfârşit că nu va reuşi niciodată, că este prea greu, că este imposibil sau că este nerealist. Va încerca să-l convingă pe toate căile că trăieşte cu capul în nori, că nu este racordat la realitate. Asemenea vampirilor acesta încearcă să-şi convingă victima să devină una asemenea lui, adică o persoană lipsită de energie şi de încredere în forţele proprii. Vedem aşadar cât de rafinat acţionează acest vampir. Recunoaştem rapid acest vampir întrucât nu a realizat mai nimic niciodată şi ca urmare nu permite celor din jurul lor să realizeze ceva fie că este vorba de viaţa personală, fie că este vorba de viaţa profesională.

2. Vampirul invidei

Acest vampir îi atacă pe acei oameni care au deja realizări. El încearcă să-i convingă pe cei care au realizat ceva că este cu totul întâmplător, puteau să eşueze la fel de bine. El spune fie că au realizat pe căi necinstite fie că au avut un norc care nu va ţine mult. Aceşti vampiri invidiază oamenii care au un mic business sau unul mare, îi invidiază pe cei care au acumulat ceva material, ajungându-se până la invidii mai rafinate cum ar fi: invidiază familiile care sunt fericite, care au copii fericiţi. Aceşti vampiri sociali cufundaţi în nimicnicia lor invidiază tot ce este bun în lume. Asemenea vampirilor neputinţei nici ei nu reuşesc să aibă nimic bun în viaţă din simplul motiv că aceste gânduri negative nu vor atrage nimic bun în viaţa lor. Cu cât vor gândi mai murdar cu atât viaţa lor va fi mai murdara. Este o lege simplă care funcţionează în tot universul. Primeşti ceea ce oferi ! Ei vor oferi doar invidie şi gelozie, vor fi permanent nefericiţi şi au un scop precis în a ataca semenii şi prietenii lor care au succes şi sunt fericiţi. Ei încearcă să intre în viaţa lor să distrugă tot ce este bun, iar dacă nu reuşesc încearcă în cercul lor social să facă acest lucru. Izolat, aceştia au şi reusite, lucru care-i motivează să continue demersul lor absurd.

3. Vampirul greşelii

Acest vampir stă la pândă zile, luni, săptămâni în şir pândind greşeli. Pe acest vampir îl vom întâlni la tot pasul, la serviciu, în familii, în diferite cercuri sociale. Vei recunoaşte uşor acest vampir întrucât vei observa că este fericit când găseşte victime care au făcut greşeli. Atunci acţionează cu brutalitate având în acelaşi timp o licărire ciudată în priviri bucuros că în sfârşit ai greşit. Imediat ce identifică o greşeală ei sar asupra victimei secătuind-o de energie. Ei extrapolează greşeala reducând sensul vieţii persoanei în cauză la greşeala respectivă. Acest vampir are avantajul că poate identifica concret o problemă. Scopul acestui vampir este de a distruge încrederea în sine a persoanei şi de a arăta celor din jur acest caz. Cu cât va identifica mai multe victime cu atât se va hrăni mai mult şi va deveni mai puternic. Acesta suge energia victimelor mergând până la a distruge o cariera sau o viaţă personală. La fel ca şi ceilalti vampiri încearcă să câştige adepţi din rândul victimelor. De obicei pe aceşti vampiri îi vei recunoaşte uşor pentru că nu încearcă să facă nimic deosebit cu viaţa lor. Teama de a greşi este atât de mare pentru ei că vor accepta să facă numai acele lucruri care presupun un grad de risc foarte scăzut. Uneori aceşti vampiri merg până acolo şi creează un mediu în care victimele pot să greşească, într-un anumit fel de a spune, ei întind capcane.

4. Vampirul conflictelor

În acest caz avem de-a face cu un vampir rafinat. În forma lui cea mai simplă el intră în conflict cu diferiţi oameni secătuindu-i de energie. Forma periculoasă a acestor vampiri sociali este devastatoare când generează conflicte între oameni. El dezvoltă strategii prin care reuşeşte să pună două persoane în conflict sau două grupuri. Merge oarecum şi după principiul dezbină şi stăpâneşte. Pe parcurs va interveni discret în conflict, ajutând fiecare parte. Scopul lui nu este să câştige o anumită parte, ci să genereze acel conflict imens care va reuşi să devasteze ambele părţi. Uneori după ce a provocat conflictul încearcă să joace rolul salvatorului încercând să medieze conflictul între cele două părţi, când de fapt scopul lui real este să se asigure că acel conflict va continua până la final. Aceşti vampri vor deveni mai puternici pe măsură ce generează mai multe conflicte. Uneori generând un conflict urmăresc atingerea unui scop mai egoist pentru ei (acumulare materială, avansare în carieră, etc )

5. Vampirul binelui

Această specie de vampiri este destul de greu de identificat. Ei joacă rolul salvatorilor de obicei şi se deosebesc cu greu de salvatorii autentici. Aceşti vampiri simulează că doresc binele semenilor sau al societăţii când de fapt această atitudine o folosesc doar pentru a deschide uşi. Aceştia sunt un fel de diavoli care umblă cu icoane în mână. Aceşti vampiri sunt cei care lucrează cu o agendă ascunsă, au planuri bine puse la punct, efectele fiind cu atât mai devastatoare cu cât apar mai târziu. Aceşti vampiri nu au o inimă cu adevărat curată ei căutând victime inocente cu ajutorul cărora să-şi pună planul în aplicare. Când întâlneşti un salvator încearcă să gândeşti mai mult în perspectivă, să vezi care sunt consecinţele acţiunilor propuse peste un an sau mai mult, cere detalii şi cercetează aspecte în aparenţă neimportante. În plus, poţi verfica informaţiile prezentate de aceştia pentru a te asigura dacă ai de-a face cu un salvator autentic sau cu un vampir deghizat.

6. Vampirul aroganţei

Această specie de vampiri sociali se consideră atotştiutori. Ei minimizează orice efort, se consideră superiori şi au un sentiment plăcut când cei din jurul lor se simt trişti, neplăcuţi sau neputincioşi. Vampirul aroganţei pretinde că are toate răspunsurile din lume, singurele opinii adevărate fiind ale lui. El este centrul universului ! Îi lipseşte măsura, respectul şi bunul simţ. Seacă de energie pe cei din jurul lui prin atitudinea sa, prin minimizarea oricărui efort depus de cei din jur, nimic nefiindu-i pe plac. În esenţă acest vampir îţi ascunde slăbiciunile şi neputinţa.

7. Vampirul victimizării

Aceasta este o specie de vampiri rafinaţi. Ei caută atenţie permanent şi se victimizează. Ei vor să se înconjoare de salvatori, însa nu vor permite nimănui să-i salveze cu adevărat pentru că rolul de victimă este unul pe care-l vor juca toată viaţa în unele cazuri. Aceşti vampiri acuză societatea, acuză colegii sau partenerii de viaţă de situaţia în care se află. Aceştia se plâng în permanenţă dând vina pe soartă pentru situaţia în care se află. Dând vina pe soartă ei au scuza de a nu ieşi din această situaţie. Ei strâng continuu dovezi că sunt victime. Ei îşi sug de energie potenţialii salvatori, scopul lor fiind acela de a strânge adepţi. Vampirii victimizării nu se simt responsabili de situaţia în care se află şi asemenea vampirilor invidei vor încerca să distrugă armonia acolo unde o identifică. Ei joacă rolul de victimă nu doar în cercuri sociale, ei intervin chiar la serviciu sau în cupluri fericite. Sunt fericiţi dacă fac parte dintr-o dramă unde joacă rolul principal. La cel mai mic semn că pot fi salvaţi fug şi îşi caută alt salvator. Cerşesc o fericire şi o atenţie care nu folosesc la nimic, nici pentru ei nici pentru alţii, doar seacă de energie victimele. Aceşti vampiri sociali sunt deosebit de periculoşi întrucât apelează la ce-i mai bun în oameni şi anume dorinţa acestora de a ajuta. Aceste victime sunt fericite dacă găsesc foarte mulţi salvatori şi cu cât va avea mai mulţi cu atât va crede mai mult că este într-adevăr o victimă.

Cum ne apărăm?

S-ar putea expune soluţii separate pentru fiecare specie, în esenţă toate au un numitor comun. Aceşti vampiri sug energia celor din jur, întind capcane şi caută să convertească alţi oameni. Fiecare dintre aceşti vampiri a făcut din stilul său un mod de viaţă, o credinţă de nestrămutat. Modul lor de a fi şi de a acţiona ascunde lipsa unor valori, a unor slăbiciuni şi semnele unei neputinţe de a se racorda social. Aceste specii de vampiri sociali pot fi rezultatul unui dezechilibru emoţional sau a unor tulburări comportamentale. Vampirii sociali sau energetici cum mai sunt numiţi, au devenit astfel ca urmare a convertirii lor de către alţi vampiri. Ca de orice lucru de care dorim să ne apărăm este nevoie în primul rând să recunoaştem pericolul. Să identificăm corect atunci când avem de-a face cu un vampir social şi să nu reacţionăm imediat. Atenţie, aceşti vampiri nu se vor mulţumi să vă retrageţi, vă vor urmări până intraţi în acord cu ei. Prin urmare paşii apărării sunt următorii:

1. Identificăm corect vampirul cu care avem de-a face.
2. Nu reacţionăm imediat.
3. Încercăm o retragere elegantă (de preferat să ne retragem cu mult înainte de a ne prinde în jocul lor).
4. Dacă suntem totuşi prinşi în jocul acestor vampiri sociali este inutil să încercăm să ne luptăm cu ei. Trebuie numai să ducem o luptă cu noi pentru a ne păstra cumpătul, valorile şi direcţiile de acţiune stabilite iniţial şi să ieşim din joc pe cât posibil de repede.
5. Limitează pe cât posibil timpul petrecut cu aceşti vampiri.
6. Construieşte-ţi o aură şi imaginează-ţi că nimic nu poate trece prin ea. Nimic rău nu va intra la fel cum nimic pozitiv din ceea ce ai nu va ieşi. Vizualizează această aură, zâmbeşte şi fi optimist. Este un remediu bun care va îndeparta vampirii.
7. Poţi încerca folosindu-te de respiraţie, atunci când un asemenea vampir se năpusteşte asupra ta să-ţi sugă energia. Inspiră profund de 5-6 ori, gândeşte-te la lucrurile cu adevărat importante pentru tine şi fi fericit că nu te-a prins în capcană.
8. Nu-i contrazice dar nici nu te pune de acord cu ei. Încearcă să adopţi o poziţie neutră pe cât posibil. Este cea mai sigură atitudine care va bloca vampirul social să devină extrem de violent.
9. Păstrează distanţa faţă de aceşti vampiri, de cel puţin câţiva metri, nu-i lăsa să intre în spaţiul tău intim. Nu le face favoruri dar nici nu încerca să-i distrugi. Încercând să te lupţi cu ei, aceştia vor deveni mai puternici.
10. Dezvoltă-te, perfecţionează-te şi crezi în puterile tale şi în potenţialul celor din jurul tău.

Doresc să menţionez că sunt aspecte negative şi aspecte pozitive în comportamentul acestor vampiri. Poate sunt şi victime reale sau critici pertinenţi de exemplu. Problema apare când acestea sunt puse în slujba răului şi vampirii devin tot mai răi, tot mai agresivi, tot mai nimicitori cu semenii lor. Aceste specii de vampiri nu apar neapărat doar prin formele enunţate, pot fi şi combinaţii între două sau mai multe tipuri de vampiri sau alte tipologii la care eu nu m-am gândit. Aceşti vampiri sociali pot fi salvaţi, cu greu însă. Necesită timp, perseverenţă, diplomaţie şi răbdare. Poate în viitor voi expune şi metode de convertire a acestor vampiri în oameni. Ce faci dacă eşti unul din aceşti vampiri ? Ai varianta de a continua convins fiind că nu vei aduce nimic bun în viaţa ta sau poate vei conştientiza că poţi şi meriţi mai mult ! Poţi să iubeşti, să ierţi, să zâmbeşti, să-ţi faci un rost în viaţă. Soluţii există, sunt mai aproape decât îţi închipui. Închei cu speranţa că v-a fost utilă această abordare. Sper ca de acum să vă feriţi mai mult de aceşti vampiri sociali şi să vă ţineţi la distanţă. Vampirii care nu vor fi pregătiţi să renunţe la acest mod de a fi cu siguranţă vor nega cele scrise. Este în regulă, va veni un timp când veţi fi pregătiţi cu adevărat. Îndrăzniţi să visaţi şi să speraţi ! Fiţi mai toleranţi şi iubiţi-i mai mult pe cei de lângă voi şi tot ce este bun în voi. 

Marian Rujoiu

5 comentarii:

Adrian Campean spunea...

Aspecte ale fiintei planetare:))
Nu stiu daca este vorba de vampirism,cit de ignoranta crasa,dualism si separare egotica,cea ce duce la acest tip de manifestari,nu la un singur hominid,ci la mai multi,interschimbabil.

Steliana spunea...

Aproape ca acesti vampiri au din toate descrierile de mai sus cate ceva sunt precum ne sunt
descrisi cat se poate de reali si
periculosi.
Multumesc pentru micile trucuri pe care sa ni le insusim cand avem
pe langa noi asemenea caractere.

Maria spunea...

Cred ca marea majoritate a oamenilor se poate incadra in cele 7 tipologii, e greu sa te feresti. Daca ma gandesc bine si eu, cea de altadata, aveam intr-o anumita masura prezente cateva aspecte din cele descrise iar serviciul pe care il aveam si colectivul din care faceam parte mi le amplificau.Am indraznit sa imi dau demisia, caci ma sufocam in mediocritate. Duc o lupta cu mine insami care a inceput cand mi-am constientizat si acceptat partile intunecate si incerc sa fiu toleranta cu ceilalti si sa nu uit cine am fost.
Va doresc realizari spirituale deosebite!

Daniel Roxin spunea...

La fel va doresc si eu!

Mihaela spunea...

Identificam vampirii si incercam sa ii distantam de noi, sa rupem legaturile ,dar nu scapam de ei. Ne suna si ne este rusine sa inchidem direct telefonul sau vin direct la usa si atunci nu pot sa nu ii primesc.
Eu m-am confruntat cu vampirul conflictelor care apoi devine vampirul victimizarii ,ca mi se face mila de el si incerc sa il ajut. Imi cere ajurtorul. Ce pot face cu acesti oameni insistenti?
Sa arat un total dezinteres ,plictiseala?
Am 2 persoane ,una care din tantar face armasar si ma victimizeaza pe mine,adica ca mi-e rau sau ca o duc rau ,nefiind deloc adevarat.
Am alta persoana care comunica barfe si starneste conflicte si furii. Am reusit sa o indepartez pana am cerut ingerului pazitoor sa ii cera iertare ca m-am purtat asfel si atunci mi-a aparut din nou,dar ca ca victima .