luni, 24 ianuarie 2011

Cine vrea să vândă Sarmisegetuza?! (video)


Hotii de comori de la Sarmizegetusa Regia fura tezaure cu ajutorul unor harti realizate chiar de statul roman. In 1993, Romania demara o ampla campanie de punere in valoare a cetatilor dacice de la Gradistea. Un studiu multidisciplinar efectuat la fata locului a pus in evidenta faptul ca sub ceea ce este acum decopertat exista un urias ansamblu arhitectonic, un ansamblu militaro – civil compact, cu mai multe nuclee, intins pe o suprafata de 200 de km patrati. Acest oras ingropat este predacic si, se pare, foarte bogat in aur. Specialistii romani au intocmit niste planuri de detaliu cu siturile subterane pe care le-au strans intr-un dosar. Cu ajutorul acestor date cetatile de la Gradistea au putut fi incluse pe listele UNESCO in 1998. O copie a planurilor a ajuns si la cautatorii clandestini de comori, cu relatii puternice in zona clasei politice. Hotii stiu acum cu exactitate unde sa caute. In acest moment ei duc o lupta incrancenata pentru scoaterea cetatilor dacice de pe listele patrimoniului mondial, pentru a putea fura in liniste. Scandalul bratarilor dacice in care sunt implicate nume de demnitari nu este intamplator. “Cineva incearca sa vanda Sarmisegetuza. Asta e singura explicatie pentru ceea ce se intampla”, este de parere Alexandru Mironov.

UNESCO nu elimina ce a acceptat

Vestigiile dacice din Muntii Orastiei ar putea fi scoase de pe lista UNESCO, din cauza proastei administrari. Stirea a aparut in cursul lunii februarie a acestui an (2008), dar nu e prima amenintare de acest fel. In anul 2003, fostul secretar de stat Ioan Opris anunta acelasi lucru: cetatile dacice ar putea fi scoase din patrimoniul mondial de valori. Interesant este ca Alexandru Mironov, secretar general al Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO, spune ca acest lucru nu se poate intampla: “Odata intrat pe listele UNESCO, un obiectiv nu mai poate fi scos de acolo. Ce inseamna nebunia asta?”. Explicatia acestei nebunii poate fi extrem de simpla. Cineva din Romania are un interes deosebit pentru radierea cetatilor dacice din circuitul mondial de valori.

In mod ciudat, posibilitatea ca vestigiile din Muntii Orastiei sa fi scoase de pe lista UNESCO, coincide cu deja celebrul scandal al bratarilor dacice. Dupa cum se stie, ele au fost gasite in siturile de la Gradistea de catre hotii de comori si scoase apoi clandestin din Romania. Au ajuns in Statele Unite, unde un colectionar american de buna credinta a anuntat oficialitatile ca aceste artefacte se comercializeaza pe piata neagra. Ulterior statul roman le-a recuperat si a demarat o ancheta. In mod uluitor, numele Adrian Nastase si Dan Iosif au fost asociate cu disparitia bratarilor. Cei doi au fost banuiti ca ar fi intermediat traficarea in tara a doua tezaure sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia. In total 15 bratari dacice de aur.

Orasul subteran

Despre ce este vorba? Intre anii 1993 si 1999, in perimetrul fortificatiilor dacice de la Gradistea s-au desfasurat cercetari pe mai multe discipline, pentru realizarea unui studiu de ansamblu privind zona arheologica. Rezultatele, care nu au fost date oficial publicitatii, sunt uluitoare. Fortificatiile nu reprezinta doar cetati disparate asezate pe culmile muntilor, ci un ansamblu compact, o asezare militaro – civila montana, cu mai multe nuclee, intinsa pe o suprafata de 200 de km patrati. Majoritatea vestigiilor sunt inca acoperite de pamant.

Cercetarile au fost demarate de Ministerul Lucrarilor Publice, Ministerul Culturii si Ministerul Cercetarii. Ele aveau drept scop delimitarea fizica a complexului de fortificatii prin alte metode decat sapaturile arheologice, si chiar elaborarea unei strategii de punere in valoare a constructiilor preistorice de la Gradistea. Abia in urma acestui studiu, care sa detalieze ce si unde trebuie sapat, urma sa aiba loc decopertarea, restaurarea, conservarea siturilor si transformarea zonei intr-o rezervatie arheologica nationala, punct turistic de importanta deosebita, cu protectie armata din partea jandarmeriei, care urma sa opreasca ofensiva jefuitorilor de comori etc.

Planurile au ajuns pe mana hotilor

Dosarul cu planurile siturilor arhaice nedecopertate a fost multiplicat in patru exemplare ce au fost trimise la MLPAT, Institutul Pro Domus, Ministerul Culturii si UNESCO.

Alexandru Mironov a inclus cetatile pe listele UNESCO. Urma sa se initieze o ampla campanie de sapaturi arheologice si realizare a unui centru turistic exceptional. Programul a fost insa stopat, iar copii ale dosarului cu hartile siturilor au ajuns la hotii de comori. Altfel cum reusesc acestia sa caute, pe un teritoriu atat de mare si sa mearga la punct ochit, punct lovit?

Singurul impediment este acum UNESCO, care e cu ochii pe siturile de la Gradistea. De aceea se tot lanseaza ideea, de origine romaneasca, cum ca cetatile vor fi radiate din patrimoniul mondial. “Nu se scoate nici un obiect UNESCO de pe liste. Asta e o prostie. Sigur cineva incearca sa vanda si Sarmizegetusa. Asta e singura explicatie”, este de parere Alexandru Mironov. Ramane insa o intrebare extrem de importanta: cine le-a dat hotilor planurile secrete ale complexului si, implicit, comorilor de la Sarmizegetusa?

Mega-asezarea regilor

Conform datelor din studiu, mega-asezarea regilor daci este situata pe masivul Sureanu, munte care coboara catre est, nord si vest in Podisul Transilvaniei intre raurile Sebes si Strei.

“La inceput ne-am pus intrebarea cum a fost posibil ca timp de cinci ani dacii sa poata tine piept asaltului unei armate uriase, bine inzestrate, cum era cea a romanilor. Mai ales ca era condusa de unul din cei mai buni strategi pe care i-a avut Roma vreodata. Raspunsul l-am gasit la fata locului: folosirea eficienta a terenului printr-un complex militaro-civil. Dacii au construit, in primul rand, la poalele muntelui, in nord si vest, un zid de aparare foarte lung, deoarece sistemul era cel mai vulnerabil in acea directie. Ceva in genul zidului lui Hadrian din Scotia, lung de 170 de km. In interior, fiecare inaltime a fost terasata de jos in sus. Fiecare terasa, cu latimi diferite, era aparata de ziduri. Pe culmi au fost construite una sau mai multe cetati fortificate, de diferite dimensiuni. S-a mers pana acolo incat fiecare cvartal al unei aglomerati urbane mai mari era la randul lui aparat de un zid propriu. In studiu eu numesc modul fiecare aglomerare urbana. Modulul poate fi inteles si ca un cartier mai mare, intins pe cateva hectare, al imensei fortificatii. In acest fel, un modul era aparat de mai multe ziduri dispuse concentric. Distantele de la o aglomerare urbana la alta sunt mici, in general de cateva zeci de metri. Distantele cele mai mari de la un nucleu fortifical la altul nu depasesc patru kilometri. Fiecare aglomerare are locuintele si sanctuarele ei, asa cum apar si la Sarmizegetusa Regia, cea cunoscuta pana acum. Intre aceste nuclee exista insa numeroase terase amenajate cu urme de locuire stravechi, mai vechi decat perioada dacica clasica. De asemenea, asezari civile se gasesc peste tot pe vaile apelor dintre munti. Totul pe o suprafata de aproximativ 200 de kilometri patrati. Intreaga zona este acoperita de un paienjenis de drumuri antice construite foarte interesant. Intr-o zi am stat mai bine de o jumatate de ora in ploaie pe un asemenea drum sa vad ce se intampla. Apa curgea la dreapta si la stanga, dar nu si pe drum, atat de bine este facut sistemul de drenaj de sub ele. Singura bresa a sistemului de fortificatii a fost neglijarea laturii sud – estice, considerandu-se ca panta abrupta a muntelui e un obstacol natural suficient. Aceasta neglijenta a fost fatala dacilor. Imparatul Traian a urcat cu trupele chiar pe acolo si a atacat fortificatiile de sus in jos”, ne-a spus Vasile Dragomir.

Zona Gradistei scanata de satelitii Rusiei. Prima faza a cercetarilor a demarat in 1993.

Conform unor informatii neoficiale, subsolul din zona Gradistei a fost sondat din satelit de catre rusi, pe la inceputul anilor ’90. Rusii vorbeau despre situri antice, dar si preistorice necunoscute inca in zona Gradistei. Coroborand aceste date cu informatiile unor scriitori antici, care spuneau ca dacii au taiat si au zidit muntii, MLPAT si Ministerul Culturii au format o comisie pentru aflarea adevarului. Din comisia formata au facut parte specialisti pentru detectarea straturilor de profunzime prin magnetometrie, specialisti in probleme hidrotehnice, arheologi, ingineri constructori, arhitecti si specialisti in geodezie. Ceea ce spuneau anticii s-a confirmat. Fortificatiile sunt deosebit de complexe si sunt suprapuse, in multe locuri, pe asezari mai vechi.

Pentru a avea o imagine a modului in care s-a lucrat, dam exemplul grupului format dintr-un geodez si un specialist in magnetometrie. Geodezul, generalul de divizie in retragere Vasile Dragomir, cauta zonele de relief transformate pentru utilitati militare. Al doilea, instala magnetometrele si trasa profilul subsolului in zona indicata. Magnetometrul este un aparat care poate radiografia si pune in evidenta elementele din subsol, la adancimea dorita de operator. In acest caz sondajul a mers pana la o adancime de opt metri. Asa au fost descoperite constructiile scufundate in pamant, dar si incintele subterane care i-au uluit pe cercetatori.

Tunelele de la Vartoape

Cea mai importanta descoperire din Muntii Orastiei o reprezinta incintele subterane. In zona numita Vartoape, pe o suprafata de aproximativ patru km patrati exista 75 de gropi conice, de diferite dimensiuni, unele cu diametre de pana la 70 de metri. Aparatele au detectat foarte multe incinte paralelipipedice care comunica intre ele precum camerele unei locuinte. Este vorba de incinte naturale modificate de mana omului. Multe dintre ele comunica cu platoul de deasupra prin drumuri antice. De la aceste incinte pleaca mai multe tuneluri catre muntii din apropiere, unele partial prabusite. Unul merge chiar catre sanctuarele din Sarmizegetusa Regia, unde, de asemenea, au fost detectate cateva incinte subterane. In urma masuratorilor a rezultat ca in zona Vartoape si in imediata apropiere se afla vestigiile cele mai impresionante ale complexului, inclusiv sanctuare, constructii cu o vechime mult mai mare decat cele de la Sarmizegetusa. Conform studiului intocmit, acest oras subteran si constructiile de la suprafata, mult mai numeroase decat cele de la Sarmizegetusa Regia, au constituit centrul fortificatiilor, cu alte cuvinte centrul mega-orasului regilor daci.

Conducte subterane de apa

Arheologii din zona sunt mai putin entuziasti in legatura cu aceasta descoperire si mai laconici pana la inceperea sapaturilor arhelogice propriu-zise. “Pe Culmea Vartoapelor se afla o intinsa asezare dacica, iar culmea, stancoasa, calcaroasa, e impanzita de mici grote care uneori iau aspectul unor pesteri de dimensiuni modeste. Pe micile platouri de la gura catorva au fost descoperite fragmente ceramice dacice”, sustine arheologul Ioan Glodariu, muzeograf la muzeul din Deva. Acesta considera ca terasele si cetatile erau dens populate pe vremea dacilor. Mai mult, fiecare terasa locuita era aprovizionata cu apa, atat locuintele, cat si atelierele de fierarie, prin conducte care captau izvoare de la distante apreciabile. Foarte interesant este faptul ca aceste conducte de apa subterana aveau, din loc in loc, chiar decantoare.

Din analiza ulterioara a datelor a rezultat ca acesta asezare, uriasa pentru antichitate, a fost construita inainte de perioada dacica. Mai mult, comorile cautate acum de hoti au fost ingropate inainte de perioada de clasica a civilizatiei dacice. Lucru deductibil prin logica comuna: daca romanii cuceritori au strans tot aurul gasit la fata locului, de ce se mai gasesc comori de ordinul zecilor de kilograme in aceasta zona?

Sursa: 2012en.ro

Un film documentar pe care trebuie sa il vezi (partea 1):



Partea a doua:



Partea a treia:

17 comentarii:

Anonim spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=9s0id8q85Jc&feature=related

Daniel Roxin spunea...

Multumesc pentru link!

Anonim spunea...

http://www.ziare.com/articole/sarmizegetusa+regia+paragina

Anonim spunea...

Cine este ”fiul de dac” ce administrează mediul? ...

Anonim spunea...

Iar Prințului Unirii,să-i dăruim și peste veac,măcar atât: inima noastră,plină de iubire!

Anonim spunea...

Dincolo de punerea in drept prin recunoasterea valorii acestor locuri,pentru cei care stiu si pentru cei care nu stiu,poate ca nu e un lucru atat de bun sa se tot organizeze tot felul de excursii in aceasta zona.Imi place sa cred ca acolo functioneaza un soi de protectie a locului pentru un moment care inca nu a sosit.
uriel

Anonim spunea...

Eu cred că aceia ce simt cu adevărat chemarea acestor locuri vor simți și binefacerea lor, nu doar plăcerea unei excursii mai deosebite.
Acest loc sacru ar trebui protejat și îngrijit așa cum se cuvine,dar am putut constata în ce hal a ajuns...
Se poate vedea și de aici:

http://www.youtube.com/watch?v=C96heD1-XLw

Anonim spunea...

O întrebare pur retorică, a-propos de reportajul de mai sus,realizat de Pro-Tv:
Suma considerabilă de bani cheltuită pe o frunză,de care știe toată lumea, nu era mai nimerită să fie învestită pentru conservarea acestui loc istoric de o asemenea importanță pentru poporul român?!

Daniel Roxin spunea...

Evident ca da. Problema este aceea ca se duce cu adevarat si cu buna stiinta o politica de distrugere a tot ce inseamna repere de valoare, simultan cu manelizarea şi telenovelizarea majoritatii populatiei... Si se stie de ce!

Anonim spunea...

Atitudinea personajului care a purtat pentru o scurtă perioadă de timpe (nu cunoaștem pentru care anume merite!!)titulatura de ministru al culturii(?!)a fost mai mult decât insultătoare la adresa noastră,a tuturor,interpelat fiind,pe bună dreptate, în legătură cu această problemă deosebit de stringentă.
Adevărul este că toată lumea parcă trăiește o stare de amnezie, nu există decât reacții sporadice la distrugerea tuturor reperelor de valoare ale acestui neam...
Nu reușim să ne regăsim,ne închidem în noi și fiecare trăiește în lumea lui...parcă nimeni nu mai speră nimic,nu mai avem așteptări...

Daniel Roxin spunea...

Ai incredere ca lucrurile vor evolua pana la urma in acord cu adevarul. Eu unul nu intentionaz sa traiesc "doar in lumea mea" si sunt hotarat sa ii scot si pe altii din carapace. Toate la timpul potrivit...

Anonim spunea...

http://www.romania-actualitati.ro/nu_ucideti_sarmizegetusa-13064

http://www.romania-actualitati.ro/rrapages/displaygallery/255#top_galerie

Anonim spunea...

”Pentru lichidarea unui popor(să spunem a celui dac) se începe prin a-i altera,a-i șterge memoria,îi distrugi cultura,cărțile,religia,istoria și apoi vine alcineva care îi va scrie alte cărți,îi va da o altă religie ,altă cultură,îi va inventa o altă istorie(de origine latină ori slavă-vei 1944-după momentul politic).Între timp,poporul începe să uite ceea ce este sau ceea ce a fost iar cei din jur voi uita și mai repede:limba nu va mai fi decât un simplu element de decor,care,curând sau mai târziu va muri de moarte naturală.Noile forme istorice vor aduce elemente și simboluri noi de adorație care le vor îndepărta pe cele originare.Din vechiul start spiritual vor rămâne undeva la un etaj inferior al cunoașterii,numai câteva cuvinte,expresii,tradiții,impresii,fragmente,nume de localitâți,munți și ape,fără un înțeles aparent.Formele vechi,care cândva au ocupat valența transcendentului,vor fi deplasate de formele noi,care vor dicta componența și funcțiile *noului popor*.
... De ce oficialitățile române continuă să îi ignore pe dacii care au luptat si s-au sacrificat pentru apărarea Țării dar,în același timp continuă să ridice osanale romanilor cuceritori care nu au fost pentru noi decât niște agresori,niște cotropitori.(...)
Și totuși,la doi ani după revoluție,s-a propus în Parlament schimbarea numelui Republica România în Dacia.S-a ridicat o persoană total neinspirată și i-a mustrat pe parlamentari:Cum să-i dăm numele țării noastre ca al mașinii lui Ceaușescu?Cu o astfel de întrebare,(chiar retorică),nu vom ajunge nicăieri. (...)” (Profesor Napoleon Săvescu)

http://www.curierulnational.ro/Eveniment/2009-06-22/Intru+Eminescu

Anonim spunea...

http://www.2012en.ro/?p=2586

Unknown spunea...

Daniel Avram - Inima românului (Album) :

http://www.youtube.com/watch?v=4mH8-8_EEi0&feature=related

Anonim spunea...

”Aparatul lui Uriel la Sarmisegetusa”
http://puterea-prezentului.com/2011/09/03/apararatul-lui-uriel-la-sarmisegetuza/#respond

Georgiana Mogos spunea...

haha Adrian Nastase acum dupa ce a vandut Romania moderna vrea sa vanda si Romania antica -Sarmisegetuza Regia hmm pe cand Domnule Nastase te-ai gandit poate cumperi Roma .Adrian Nastaase acelasi asa zis iubitor de arta , care imi ia ilegal din fata casei statuia lui Eminescu -bronz semnat Jalea- un cadou pentru prietenul sau Mogos, Dupa 10 ani apoi cand devine prim ministru Adrian Nastase imi ia si casa si i-o da lui fisu. Pe terenul meu de trei ha de la Herastrau sunt vechi vestigii geto-dacice asa ca s-a apucat sa faca sapaturi si si-a turnat si un Bonton Balace. Parvenitul de bonton e Barbar si din fata barbarilor- elitele se retrag catre nord - iata din cauza cui autoexlilul devine unica solutie.Cat despre amicul sau Dan Iosif d-zeu sa il ierte acesta era bastinas si bracona pe vremuri dadea la peste pe proprietatile mele-prindea peste, ghinionul lui cand a dat de rechini si mi a pasat si mie marele rechin Nastase.Ma miram eu de unde atatia bani ,in plina criza sa plateasca atatia judecatori sa imi faca praf toate hotararile judecatoresti si sa mai toarne si un palat.