miercuri, 17 august 2011

Un nou film documentar: Misterul plăcuţelor dacice de la Sinaia


Istoria noastră naţională pare să fie, “pe ici, pe colo”, un fals de proporţii! Suntem oare cu adevărat urmaşii Romei? Este posibil să se fi produs romanizarea întregii Dacii în condiţiile în care romanii au cucerit mai puţin de 25% din teritoriul dac şi în condiţiile în care au rămas pe acea bucăţică de Dacia doar 165 de ani? Sunt întrebări care îşi aşteaptă răspunsul…

Elucidarea misterului plăcuţelor de la Sinaia ar putea fi unul dintre factorii capabili să determine o rescriere a istoriei naţionale. Şi pentru că subiectul este de o mare importanţă pentru noi toţi, din această săptămână vom începe filmările la un documentar care va căuta să lămurească enigma acestor plăcuţe dacice.

De aceea, îi rog pe toţi cei care pot să sprijine acest proiect să facă donaţii în contul  trecut pe pagina spre care duce linkul "DONAŢII" de mai jos. Orice sumă este binevenită, chiar dacă vorbim şi de 50 sau 20 de lei pentru că, dacă sunt mai mulţi cei care vor contribui, se va putea aduna o sumă suficient de mare pentru ca acest proiect de film documentar să poată fi finalizat în luna septembrie.


Iată câteva informaţii incitante despre plăcuţele dacice de la Sinaia:

- se pare că au fost elaborate într-o perioadă de câteva secole şi se referă la domnia mai multor regi daci;
- o parte dintre plăcuţe au fost decriptate. Informaţiile cuprinse în ele se întind din sec IV-III î.H. până după cucerirea romană;
- din cele aproximativ 500 de tăbliţe dscoperite în secolul XIX, au fost fotografiate 100;
- în acest moment se mai găsesc la Institutul de Arheologie mai puţin de 30; restul au dispărut “miraculos”. Să fi ajuns în mâinile căutătorilor de comori sau în mâinile unor forţe care vor desfiinţarea identităţii noastre naţionale?
- într-un mod inexplicabil, existenţa lor nu este consemnată în Istoria Academiei, ele fiind considerate falsuri. Faptul că au fost considerate falsuri a “justificat” neînregistrarea lor în evidenţele Institutului. Neînregistrarea lor a dus la dispariţia majorităţii acestora, fără ca cineva să poată să fie tras la răspundere;
- există o serie de probe clare care le dovedesc autenticitatea.

Daniel Roxin

38 de comentarii:

Anonim spunea...

Exista un domn pe nume Constantin Olariu Arimin ,care a tradus in mare parte aceste tablite.A scris si o carte care este deocamdata interzisa pe piata,numita "Adevaruri ascunse".
E nemaipomenita !Aduce lumina in ceea ce priveste originea poporului nostru din cele mai vechi timpuri.

Daniel Roxin spunea...

Multumesc pentru informatie!

Anonim spunea...

A2
:)) Nimanui nu ii trece prin minte ca ar fi vorba de o crunta farsa ?Dureaza de mult timp "agitatia" asta cu originile ne romane, ci dacice ale poporului nostru.Daca este o simpla "inginerie" de presa si un mod de castiga unii ceva bani ???Daca unii studiaza un pic mai serios istorie si dovezile reprezinta un lucru bun , dar , uneori seamana cu ascensiunea si schimbarea ADN-ului si despre extinderea constiintei...ce sa mai vorbim.Este si asta cu dacii o scuza, recunosc, probabil ca din cauza acestei origini suntem ,,,cam pe unde suntem.Rigoarea latina nu ne prieste, igiena acestei rase nici atat!Da, recunosc, suntem foarte daci !

Daniel Roxin spunea...

Dragul meu, daca ai citi mai mult ai constata ca esti intr-o mare eroare. Cei pe care tu ii iubesti, romanii adica, aveau ca principala activitate crima si jaful! Erau experti in invadarea altor tari, in jefuirea bogatiilor acestora, in violarea femeilor respectivelor tari, in luarea de sclavi. La Roma, una dintre principalele lor distractii o reprezentau luptele de gladiatori. Cu alte cuvinte se distrau in mod sadic uitandu-se cum se omoara alti oamnei intre ei sau cum ii sfasie animalele. Ca sa nu mai vorbim ca era ceva obisnuit sa aiba relatii incestuoase (mama - fiu, tata-fiica, sora-frate). Apropo, stiai ca romanii aveau o camera speciala la petreceri unde mergeau sa vomite regulat, ca sa poata manca mai departe celelte feluri de mancare ce erau oferite? Si exemplele ar putea continua. Asa ca intreb: CINE ERAU CU ADEVARAT BARBARII ACELOR VREMURI? Cu siguranta istoria va dovedi pana la urma ca DACII erau mult mai civilizati decat romanii, din multe puncte de vedere! Si tot pentru cultura ta, te informez ca la Roma sunt nu mai putin de 186 de statui de daci, majoritatea (sau toate) in pozitii demne, de razboinici. De unde concluzia: romanii le-au respectat vitejia si calitatile. Probabil ca tu esti vreu os de colonist roman scapatat de ai o asa parere proasta despre daci. Ignoranta nu e o crima dar nici o scuza. MAI CITESTE SI TU!

Elena spunea...

Din păcate, unii dintre compatrioții noștri se prezintă jalnic la capitolul cultură, demnitate, sacrificiu ...
O zi frumoasă, Daniel!

Anonim spunea...

Da, se numea vomitoriu...parca.Dar , cu toate nenorocirile enumerate despre ei au fost capabili sa creeze un imperiu! Rigoarea limbii, pacat ca nu se mai studiaza latina , macar ca sa evitam ciudateniile astea, din punctul meu de vedere.Daca vrem sa vedem doar ce au facut barbar, da ,putem sa vedem doar atat.Dar nmarii ganditori nu au fost si mari soldati, nu ?Si gandirea romana a fost influentata de spiritele lor superioare si nu de violatori.Sa recuperam cultura antica cu ce are ea bun nu cu "tabloidizarea" de ultna generatie.In lumea civilizata este pretuita inca latina, mama limbilor europene, totusi...ce se intampla cu cei care o duc in derizoriu, atat pot ei sa faca.

viky spunea...

Buna Daniel e foarte frumos ce vrei sa faci tu sa aduci putina lumina in tema asta pentru ca sant foarte multi romani la care le este rusine sau lehamite ca sant romani,si asta o vezi si inavara tari si in tara,daca ar sti ei adevarata rasa pura din care ne tragem chiar inaintea dacilor ar fi mandri ca sint romani si poate ar fi si mult mai intelepti,deaia zicea si Isus cautati adevaru si acesta va va elibera.daca cunosti adavaru despre cea ce esti si tot ce se intampla in juru tau in viata de zi cu zi poti sa treci foarte simplu peste orice fel de probleme.si iti spun asta doar din experienta cine este coonstient si incearca sa se trezeasca sa vada realitatea in care teaim cu alti ochi sa incerce sa-si schimbe perceptia inteleg ce vreau sa spun.Cine a citit cartile lui Radu Cinimar aer idee cat de cat de originea noastra am intrat si pe alte bloguri si am observat ca foarte multa lume a citit cartile si erau si foarte multe comentari toata lumea asteapta ultima carte dar a iesit in America si ree titlu ceva cu Transilvania toata lumea asteapta sa o traduca cineva sa o puna pe net,cineva chiar zicea ca sar putea tu sa fi Radu Cinimar alcineva zicea ca poate e Emil Strainu.Deci cu cat mai multi cunosc adevaru cu atat pot sa ajute si pe alti sa se trezeasca si daca vrem sa scimbam lumea din jur intai trebuie sa ne schimbam pe noi.Deci daca se afla toate secretele despre Romania si despre stramosi nostri romani chiar o sa devina un popor intelept si spiritual asa cum a fost si inainte.Numai bine esti un dulce si multimesc pentru vorbele frumoase care mi le-ai adresat inseamna mult pentru mine.

Daniel Roxin spunea...

Mulrumesc Viki pentru incurajari! In ceea ce il priveste pe Radu Cinamar, e sigur ca nu sunt eu, cum la fel de sigur e ca nu e nici Emil Strainu.

Anonim spunea...

http://deveghepatriei.wordpress.com/

Buna seara, am postat si noi link catre blogul dvs.Doamne ajuta si Mantuire! Va multumim pentru sprijin!

Anonim spunea...

Tablitele dacilor descifrate de domnul Florin Croitoru :

http://hartacomorii.blogspot.com/2011/06/mistere-ale-graiului-dacilor.html

Elena spunea...

Mesaje din trecut !
http://www.youtube.com/watch?v=aaOm4IJqHBA&feature=player_embedded

Anonim spunea...

,,Si tu, neam roman, tu astazi stai cu inima pierduta,
Far de zei te crezi pe lume si pustiu tu te socoti.
Iata-ti gloria de veacuri ! Umbre mari din lumea moarta,
Ah, ca n-am eu glas de tunet ca sa pot sa le rechem.''
George Cosbuc

Cristina spunea...

Vibreaza sufletul in noi:
http://dacii-lui-zamolxe.wikiforum.ro/t26-tatal-nostru-al-dacilor-har-tios?highlight=har+tios
Doamne ajuta!

Elena spunea...

Ruşii ne dau înapoi cel mai vechi papirus din Europa, descoperit la Mangalia :
http://www.adevarul.ro/locale/constanta/Rusii_ne_dau_inapoi_cel_mai_vechi_papirus_din_Europa-descoperit_la_Mangalia_0_538146535.html

Robert Trif spunea...

Intr-adevar, domnul Constantin Olariu Arimin a descifrat tablitele de la Sinaia, puteti gasi totul despre tablitele de plumb de la Sinaia, pe blogul Dezvatatorul, sau direct pe siteul domniei sale. Adresa siteului Ariminia este http://ariminia.ro.
A publicat cu multe sacrificii si truda, o carte monumentala in doua volume de cate 600 de pagini, Adevarul ascuns. Va pot pune in legatura cu domnia sa, suntem prieteni si am numarul de telefon al dansului, pentru comenda cartilor sale.

Daniel Roxin spunea...

Multumesc pentru sugestie.

camelia spunea...

E trist ca noi romanii spunem asa ceva despre ceea ce este adevarata noastra istorie. De ce ar fi strainii dornici de un adevar ce deranjeaza, daca noi ne simtim slugi in tara noastra. E drept ca niste slugi fara stapan acum, dar se vede ca inscrptia cu fierul rosu este inca ...

Silvia Rîșnoveanu spunea...

Pentru anonim 2


NEMURITORII

Suntem numiţi urmaşii Romei,
În scrise pagini de istorii,
De parcă ne-au adus cu ei,
Când au venit năvălitorii.

Toţi au venit să cucerească,
O naţie deloc săracă,
Şi-au căutat din răsputeri,
Să ia cu ei comoara Dacă.

Şi-au scormonit cât au putut,
Luând la rând vatră cu vatră,
Dar n-au ştiut că Decebal,
Comoara şi-a ascuns în piatră.

În munţii care le-au fost lor
Şi casă, templu şi mormânt,
Acolo stă şi azi comoara,
Odor de preţ adânc şi sfânt.

Poveşti făcute să adoarmă
Mândria noastră de români,
Făcute-a ne-ndemna să credem,
Că nu ne-am fost nicicând stăpâni.

Noi nu suntem urmaşii Romei,
Ci bravi eroi ne sunt străbunii,
Căci noi, românii cei de azi,
Suntem cu toţi Fiii Luminii.


Nu suntem fii din lupanare,
Nici ai plăcerilor erori,
Noi suntem fii de viţă veche,
Din Zei, cu toţi, scoborâtori.

Zalmoxe ne-a fost legătura,
Cu Sfânt Tărâmul de Opal,
La cinste, muncă, vitejie,
Fostu-ne-a dascăl Decebal.

Priviţi în urmă la străbuni !
Ce Domnitor a fost Ştefan !
Şi-atunci, cum ne putem gândi,
C-al nostru tată a fost Traian?


E-un adevăr că-n viaţa noastră,
N-am fost stăpânii nimănui,
Noi nu am fost decât prieteni
Pădurii, Apei, Cerului.

Şi drept răsplată, am primit,
Aşa cum şi-au dorit străbunii,
Din mâinile lui Dumnezeu,
Un dar de foc, Făclia Lumii !

Şi la Lumina ei Divină,
Cu a străbunilor comori,
Noi făuri-vom cu migală,
O lume de Nemuritori.

Silvia Rîșnoveanu

Robert TRIF spunea...

ÎNTOARCEREA LA ORIGINI


Să ne întoarcem la origini şi acolo ne vom găsi adevărata identitate
Noi nu avem nevoie de istorii confecţionate la cerere, noi suntem mai vechi decât orice istorie urzită vreodată de vreo minte omenească,
Prin vinele noastre curge sângele atlanţilor, preoţii noştri erau vechii risi
Adevăraţii brahmani ai scripturilor hinduse, de ce să ne închinăm unor falşi Zei, străini de neamul nostru, când aici era cândva ţara zeilor ?
Ne-am uitat istoria, ne-am alungat eroii şi am înălţat altare unor zei străini,
Până când vom trăi în uitare nu vom avea cale de scăpare, vom pierde totul
Însăşi esenţa noastră ca neam, şi ne vom fi risipit de pe faţa pământului ca fumul,
Praf şi pulbere se va alege de neamul nostru dacă nu vom încerca aducerea aminte.
Scrieţi aşadar adevărata istorie a poporului român, altfel blestemaţi veţi fi în veci
Ruşinea să vă îmbujoreze obrajii şi stigmatele trădării de neam să vă însemne pentru totdeauna, voi cei care renunţaţi la epopeea daco-geţilor, şi acceptaţi varianta dementă
A romanizării Daciei de către Traian, aşa cum bine spunea titlul unei cărţi inspirate
De duhul lui Zamolxe, de spiritul lui Apollo, Noi nu suntem urmaşii Romei.
Avem o ţară binecuvântată de bunul Dumnezeu, avem bogăţii naturale nemăsurate
Avem munţii noştri minunaţi, ape curgătoare nenumărate şi pământ roditor
Am putea trăi în belşug şi bunăstare dacă nu ne-am pizmui între noi
Dacă nu am fi atât de egoişti am putea moşteni averea incomensurabilă
Pe care am primit-o în dar de la strămoşii noştri, sfânta ţărână a Geto-Daciei.
Nu distrugeţi satele noastre româneşti, adevărată vatră de spiritualitate autentică
Mergeţi din poartă în poartă şi închinaţi-vă în faţa înţelepciunii simple dar curate
A ţăranului român, pentru care pământul rămâne piatra sa de hotar, singura
Şi minunata comoară de nepreţuit pe care a primit-o în mâinile sale harnice
Drept zălog a credinţei nestrămutate în bunul Dumnezeu şi în viaţa veşnică.
Alungaţi nălucile efemere ale încifratelor nume de zei străini de stirpea noastră
Oricum nu vor prinde viaţă în Ţara adevăraţilor zei, noi rămânem credincioşi
Suflului divin, nu ne încredem decât în puterea spiritului şi nu ne vom închina
Unor nume fără putere şi viaţă, demonul nu ne va atinge minţile căci noi suntem
Protejaţi de scutul energetic al Carpaţilor, credinţa noastră este mai tare ca stânca
Nu avem nevoie de mântuirea voastră deoarece noi suntem nemuritori precum Universul, suntem aici dintotdeauna şi aici vom rămâne pentru o întreagă eternitate.

Anonim spunea...

Dr. Napoleon Săvescu – ”Cuiul Dacic” sau ”Cuiul lui Pepelea”
http://dacia.8m.net/Diverse/Cuiul_dacic/cuiul_dacic.html

Anonim spunea...

Fascinant fratiilor! Eu sunt din jud.Hd de loc, am 30 de ani, si-mi aduc aminte de povestile, bunicului unui prieten din satul Bosorod,aproape de Piatra Rosie! Ce ne zicea de blestemul sarpelui,cand un mos, vecin de-a lui, a vazut aurul arzand pe deal,noapte tarziu si sa dus de-a scormonit si-a carat toata noaptea la ulcici cu aur stravechi! Iar a doua zi i-sa prapadit baba la fan, muscata de o vipera! Suparat necaz mare mosul a dus a doua noapte tot aurul la loc, cu frica in san de limba sarpelui! legende sau adevar, doar D-zeu stie! Pacat de dezinteresu mai marilor,acestui neam, sper sa fie si-un blestem stamosesc,pentu ei, si acei ce nu vor a arata adevarul!

Elena spunea...

Nedescifratele taine de pe Columna lui Traian :
http://enciclopediagetodacilor.blogspot.com/2011/07/nedescifratele-taine-de-pe-columna-lui.html

Anonim spunea...

Misterele de la Corbi (Argeș)
http://dezvatatorul.blogspot.com/2010/08/misterele-de-la-corbi-arges.html

Gerula spunea...

Daniel , dragule , doar 14% au cucerit romanii lui Traian , si cica au latinizat Dacia in 165 de ani , maghiarii sunt aici de aproape 1000 de ani si nu au reusit sa maghiarizeze romanii din Ardeal , chiar daca i-au obligat sa isi schimbe numele (bunicului meu ia fost schimbat numele din Cosma in Kozma , tatal meu a trecut la numele vechi dupa 1946 , iar unchiul meu a ramas asa). Vezi cartea lui Adrian Bucurescu , "Tainele tablitelor de la Sinaia"

Daniel Roxin spunea...

Asa e. Adevarul va iesi pana la urma la iveala!

Elena spunea...

Citate despre daci
http://www.identitate.info/2011/08/citate-despre-daci.html

Anonim spunea...

OBICEIURI ŞI PRACTICI DACICE PĂSTRATE ÎN CULTURA ŞI TRADIŢIILE POPORULUI ROMÂN
http://basarabialiterara.com.md/?p=9342

V_Bucur spunea...

Urmaresc de cativa ani cu interes problema tablitelor de la Sinaia si in special teoria d-lui Savescu privind istoria si originea geto-dacilor, pe care o consider extrem de interesanta si demna de luat in seama.
Apreciez in mod deosebit eforturile doamnei Petan in studierea placutelor de la Sinaia pe baze cat se poate de stiintifice, spre deosebire de alti specialisti care evita subiectul (din comoditate, din teama, din lipsa de cunostinte?).
Imi permit sa-mi exprim si eu cateva opinii de nespecialist, dupa ce am citit si ascultat sute de pareri pro si contra autenticitatii tablitelor de la Sinaia, majoritatea exprimate de specialisti in domeniu (istorici, lingvisti, jurnalisti).
Dupa parerea mea, tablitele respective (ca sunt/au fost 130, 500 sau dupa unele opinii peste 700) nu pot fi altfel decat autentice, in sensul ca si daca au fost turnate in plumb in secolul 19, acestea reprezinta copii ale unor tablite originale facute probabil din aur. Cateva argumente pe care le consider de bun-simt in sprijinul acestei afirmatii:
1 Pentru a demonstra ce avea de demonstrat, era suficient ca eventualul falsificator sa realizeze 3,4 astfel de tablite, nu cateva sute, lucru ce a necesitat o munca titanica. In cazul celor 3 tablite de la Tartaria, comunitatea stiintifica a fost de acord ca sunt autentice si ca informatiile transmise in ele sunt suficient de relevante pentru a crea o noua teorie istorica. De ce ar fi fost nevoie de cateva sute de astfel de tablite, extrem de bine corelate intre ele si in care nu s-au gasit inadvertente de ordin istoric, cand 3-4 tablite erau suficiente si puteau fi realizate mai usor, fara teama de a strecura erori?

V_Bucur spunea...

2 Daca Hasdeu, considerat singurul capabil sa realizeze presupusele falsuri, nu este autorul acestora, atunci cine putea fi “mai genial” decat el astfel incat sa le realizeze? Ipoteza unui grup de autori nu pare plauzibila si vad ca nici nu e luata in considerare. Fiind mai multi autori, ar fi fost imposibil ca secretul sa fie pastrat atat de bine.
3. Un eventual falsificator ar fi avut tot interesul sa plaseze placutele respective in zona Muntilor Orastiei, vatra dacilor, si nu in zona Sinaia, in care conexiunea cu istoria dacilor nu e atat de evidenta. Este posibil chiar ca aceste tablite sa fi fost mutate la Sinaia, spre o mai buna pastrare, chiar inainte de invazia romana sau imediat dupa primul razboi daco-roman. De asemenea, nimic nu l-ar fi impiedicat pe presupusul falsificator sa realizeze o serie de tablite care sa prezinte anumite aspecte despre istoria dacilor si dupa retragerea romanilor, mai ales ca perioada secolelor IV-XI e destul de incerta si prezinta destule lipsuri. Nu era oare aceasta o buna ocazie de a prezenta, fara putinta de tagada, continuitatea poporului geto-dac si apoi a celui roman(esc) pe aceste meleaguri? Ce ocazie mai buna s-ar fi putut ivi pentru a scoate la iveala o serie de “dovezi”?

V_Bucur spunea...

4. Este foarte plauzibil ca tablitele respective sa fi fost create de preotii daci in decursul catorva sute de ani si apoi transmise spre pastrare continuatorilor lor, preotii crestini de la manastirea Sinaia, din urmatoarele motive:
a) Preotii erau in acea vreme printre putinii oameni care stiau sa scrie. Nu ne putem astepta sa gasim la tot pasul inscriptii si monumente funerare ale oamenilor obisnuiti, mai ales ca dacii practicau incinerarea si aveau o cu totul alta viziune asupra mortii decat cei de azi.
b) Este foarte probabil ca dacii sa fi considerat ca pastrarea acestor tablite de aur se poate face mai in siguranta in lacasele de cult decat prin ingropare in munti, sub rauri etc, din cel putin doua motive: 1. Prin ingropare, e posibil ca urmasii sa nu le mai descopere niciodata, ceea ce ar fi facut inutil tot efortul lor, sau, mai rau, sa fie descoperite intamplator si furate 2 . S-a dovedit ca ingroparea tezaurului dacic sub un rau n-a fost de nici un folos, caci romanii l-au gasit destul de repede. In aceste conditii, pastrarea tablitelor in incinta unui lacas de cult, sub supravegherea permanenta si responsabila a unor preoti de incredere, apare ca cea mai plauzibila varianta. Astfel, tezaurul putea fi transmis mai usor, din generatie in generatie, iar cineva putea fi tras la raspundere in orice moment pentru eventuala lui disparitie.

V_Bucur spunea...

5. Este adevarat ca plumbul este mai ieftin decat aurul, dar nu este chiar atat de ieftin. Pentru un eventual falsificator ca Densusianu, sa zicem, cateva tone de plumb reprezentau o mica avere la acea vreme, cum reprezinta si azi. Daca tot avea de gand sa falsifice niste tablite (si nu una, doua, ci cateva sute), de ce presupusul falsificator nu le-a facut din lut? Era mult mai ieftin si facil de prelucrat din punct de vedere tehnologic. Este imposibil de crezut ca genialul falsificator, care a putut sa redea cu atata acuratete evenimente, locuri si oameni, care a depus o munca titanica sa realizeze cateva sute de tablite, nu s-a gandit nici o clipa ca orice analiza chimica a plumbului va scoate la iveala foarte usor faptul ca plumbul folosit este plumb din secolul 19! Repet, pentru o farsa intre prieteni, era suficient sa fie realizate cateva tablite simple, fara o atat de mare bogatie de detalii, de fete umane, de motive arhitectonice. In schimb, ca dacii aveau aur, mult aur, este un fapt incontestabil. Ei nu aveau cultul podoabelor, sau cel putin nu s-a dovedit pana in prezent. Si atunci la ce bun sa strangi atata aur? Nu cumva o parte din el era folosit pentru scrierea istoriei dacilor pe astfel de tablite?

V_Bucur spunea...

6. Efortul domului Sorin Olteanu (si al altora) de a dovedi o serie de inadvertente in modul de scriere de pe tablite este laudabil si remarcabil. Nu contest concluziile dumnealui si sunt convins ca este un lingvist de marca. Totusi, trebuie sa intelegem cateva lucruri. Tablitele au fost scrise de oameni diferiti, cu educatie si cultura diferite, cu aptitudini artistice diferite, in decursul catorva secole. Cum ar fi sa comparam astazi scrisul latin folosit in prezent cu modul de scriere de acum doua secole sau de pe vremea lui Stefan cel Mare? Si n-au trecut de atunci decat 500 de ani, o perioada mica la scara istoriei! Inseamna asta ca intreaga istorie din ultimii 500 de ani este falsa pentru ca scrisul nu seamana? Este evident ca dacii aveau o limba, dar este posibil sa nu fi avut un alfabet propriu. Cei care scriau astfel de tablite incercau sa-si exprime ideile cu ajutorul unor semne pe care sunt convins ca nici ei nu le cunoasteau foarte bine. Stapaneau foarte bine limba, dar nu stapaneau foarte bine scrisul. Poate si de aceea pe tablite apar foarte multe imagini: autorii doreau sa se faca bine intelesi in conditiile in care nu erau foarte siguri pe scrisul lor. In acest context era normal sa apara diferente de la individ la individ in functie de locul unde invatasera sa scrie, de cultura altor neamuri pe care au putut s-o studieze, de locurile pe care le vizitasera. Mai mult, si astazi exista unele diferente de pronuntie de la o zona la alta a tarii. Este normal sa apara diferente, mai ales daca acceptam ca scrierea dacilor este de fapt o transcriere fonetica . Argumentele unor lingvisti sunt probabil corecte, dar irelevante in cazul dat si eu n-as pune un accent prea mare pe ele.

Daniel Roxin spunea...

Opiniile dumneavoastra sunt inteligente si de bun simt. Pot sa va spun ca am rugat un inginer metalurgist sa calculeze timpul de realizare al unei astefel de placute (conceptie, sculptat macheta in oglinda, turnat, slefuire...), cu tehnologia accesibila in secolul XIX. Rezultatul - 2 luni pt o placuta, prin munca a doi oameni. Pt 500 de placute ar fi fost nevoie de 83 de ani...
Luna viitoare voi lansa filmul la care lucram si acolo vor fi prezentate multe informatii inedite. Toate cele bune!

Florin Croitoru spunea...

Au separat mulţi texte de pe plăci.Din păcate sînt eronat separate.Constantin Olariu Armin, Dan Romalo, Sorin Olteanu, Adrian Bucurescu şi alţii au separat textele în cuvinte după o metodă total eronată.Ea constă în izolarea unor grupuri de litere ce par a forma cuvinte asemănătoare cu cuvintele din diverse limbi europene: romînă, suedeză etc.Rezultatul este un text în care apar cuvinte ce seamănă cu cele romîneşti, germane etc, dar care nu sînt legate între ele prin nici un sistem gramatical european sau de altă natură. E clar că textul e separat greşit.
Dl Sorin Olteanu are absolut toate textele greşit separate.Pt placa 16 de ex el separa " STOPESTE ARMOSA RUMUNOS" şi trage concluzia că STOP fiind neologism din engleză plăcile sînt false. Separarea corectă acolo este STO PESTE ARMOSA RUMUNOS.
O metodă bună de separare e urm: se izolează pe text grupuri mici de litere ce par a forma cuvinte de legătură, pronume posesive şi alte pronume, , grupuri de litere care se repetă şi unele cuvinte ce sînt aproape sigure ca de ex DACEBALO, ARMOSA. Numai după aceea se caută terminaţii verbale specific europene.Acestea sînt foarte asemănătoare în diverse limbi. Metoda este înceată, anevoioasă, dar este sigură.Dacă textul la sfîrşit prezintă caracteristicile vreunei limbi europene putem spune că este bine separat.
Puteţi vedea că nici unul dintre aceşti descifratori, afară de mine, nu şi-a citit vreun text separat de el.Eu am reuşit să separ doar trei texte:cel de pe inelul de aur de la Ezerovo, scris cu litere greceşti, alfabet trac şi două texte de pe plăcile de plumb scrise cu litere greceşti alfabet dac: placa 16 şi placa 120.Textele de pe inel şi acela de pe placa 16 pot fi şi auzite la http://florincroitoru.tripod.com/
Aceea este limba traco-dacă. Aşa au vorbit Diurpan (Decebal) , Burebista, Deceneu. Este dovada că nu a fost nici un fel de romanizare în Dacia sau în Balcani şi prin extensie că nu a fost romanizare nici în Spania,Italia,Franţa.Limbile de tip romanic sînt mai vechi decît Roma.

Dan Ausonul spunea...

Domnule Roxin,
Felicitari pentru efortul imens de aducere la cunostiinta rominilor adevaruri de care nu se stiau.Eu am citit cartea(cartile) lui Constantin Olariu.Ce scrie dinsul este cutremurator.Este munca de titan ce a facut pentru a stringe atitea informatii.La multi le este frica sa tipareasca aceste adevaruri pentru ca ar deranja pe multi.Dar traducerea placutelor se pare ca aduce multa lumina in istoria rumunilor(geti/daci).

Daniel Roxin spunea...

Multumesc pentru mesaj!

Florin Croitoru spunea...

D-le Roxin, e trist pt mine să constat că mai nimeni nu are răbdare să facă bine ceva.Toată lumea parcă vrea să facă multe.Aşa şi dl Sorin Olteanu care a lucrat pe textele a vreo 20 de plăci de plumb dar nici un text nu a fost bine separat în cuvinte de d-lui.Deşi este foarte uşor de constatat dacă un asemenea text e separat bine sau nu automat oamenii dau crezare unor lingvişti deşi aceştia nu sînt pregătiţi pt aşa ceva.Nu au avut asta ca obiect de studiu, iar metoda folosită este una naivă botezată pompos etimologică, corect spus este urechistă, adică separă cuvintele pe bază de asemănare cu alte cuvinte din diferite limbi.Se poate dovedi uşor că e greşit aşa ceva. Dintr-un text într-o limbă europeană se pot izola cuvinte în diferite limbi.La sfîrşit însă textul nu va avea vreun înţeles în vreo limbă şi nu va prezenta caracteristicile gramaticale ale vreunei limbi.Aşa e cazul la dl Olteanu, la Bucurescu, Dan Romalo, Ştefanovski şi la alţii ce s-au ocupat de aceste texte.Nu la mine, însă.Pe pagina mea puteţi vedea şi auzi citite de mine textele de pe placa 16 şi de pe inelul de la Ezerovo.Veţi vedea în acele texte caracteristicile gramaticale ale unei limbi, lucru care arată că textele sînt bine separate în cuvinte. http://florincroitoru.tripod.com/

Anonim spunea...

Radu Cinamar este anormalul Biris Constantin. exista note informative ale serviciilor secrete romane despre el si pseudonimul acesta pe care-l foloseste