joi, 29 septembrie 2011

Cum ni se fura aurul de sub picioare: se urmareste exproprierea cu forta a locuitorilor din Rosia Montana

Locuitorii din Rosia Montana care nu vor sa isi paraseasca locuintele, in ciuda despagubirilor oferite de compania Rosia Montana Gold Corporation, ar putea fi expropriati “in interesul statului roman”. Actiunea va fi posibila daca proiectul de lege de modificare a Legii minelor nr. 85/2003 va trece in aceasta toamna de Parlament.

Presedintele Traian Basescu s-a lansat intr-o adevarat campanie de lobby pentru dezvoltarea exploatarii miniere aurifere de la Rosia Montana. A dat mai multe interviuri, a fost in zona si a “decretat” – Romania are nevoie de aur si dezvoltarea proiectului minier de la Rosia Montana este extrem de importanta.

Toate declaratiile presedintelui vin sa acrediteze ideea unui “interes national” in cazul Rosia Montana. Coincidenta sau nu, Camera Deputatilor va dezbate, in sesiunea din toamna, un proiect de lege care prevede posibilitatea exproprierii in cazuri de interes public.


Unul dintre cei mai cunoscuti avocati romani, Gheorghe Piperea, vice-presedinte al Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania, afirma ca proiectul prevede ca expropierea terenurilor din zona destinata exploatarii miniere poate sa se faca, in numele Statului romande catre titularul licentei de explorare si exploatare a minei.

Mai mult, titularul licentei va avea dreptul, dupa exproprierea initiala, la o noua expropiere pentru terenurile adiacente, daca se va fi dovedit necesar pentru dezvoltarea proiectului minier. In plus, daca cineva contesta in justitie deciziile, acestea se judeca in regim de urgenta, in maxim 7 zile.

Poate ca ma insel, dar proiectul pare a fi redactat in intregime de unele societati comerciale (mai precis, de avocatii lor) Gheorghe Piperea, avocat.

Expunerea de motive arata in esenta cam toate dificultatile judiciare intimpinate de aceste societati in ultimii ani (avize de mediu si avize de urbanism anulate sau invalidate in instanta, certificate de descarcare de sarcini arheologice si exproprieri intirziate fata de planurile de afaceri initiale, lipsa de finantare a autoritatilor centrale sau locale). Bineinteles, proiectul nu se refera la aceste societati in concret, ci la orice potential titular al unei licente de exploatare miniera.

Similitudinile sunt cel putin ciudate“, afirma Piperea. “Proiectul de lege in sine propune eliminarea certificatului de urbanism, sau dupa caz, pastrarea acestuia doar cu titlu informativ, de fotografie a locului, accelerarea avizelor de mediu si a emiterii certificatului de descarcare de sarcina arhelologica, posibilitatea ca toate sumele necesare acestor procedure sa fie avansate sau suportate, la cerere, de catre titularul licentei“, a mai spus acesta.



Proiectul de lege a fost initiat de doi parlamentari, unul din opozitie (Toni Grebla, senator PSD, presedintele Comisiei juridice din Senat) si altul de la putere (Ioan Ruset, senator PDL, presedintele PDL Gorj).

Art. 10(2) Se declara de utilitate publica lucrarile miniere pentru exploatarea substantelor minerale utile, care se executa in baza unei licente de exploatare Proiectul de lege 549/2009.

Dupa ce a trecut, practic fara nicio dezbatere, de Senat, legea a ajuns, in prezent, pe ordinea Camerei Deputatilor.


Interesant este ca in numai 45 de zile, proiectul a fost avizat in regim de urgenta de Comisiile Economica, Buget, Juridica, Industrii, Administratie Publica, Agricultura si Cultura. Si ]Guvernul si-a dat acordul chiar daca, initial, respinsese proiectul cu mai multe observatii si recomandari de modificare. Practic, prin avizul oferit, Executivul a dat “unda verde” legii care va initia procedurile de expropriere.

Art. 21, aliniatul 2: Prevederile legale existente la data acordarii licentei raman valabile pe toata durata acesteia, cu exceptia aparitiei unor eventuale dispozitii legale mai favorabile titularuluiProiectul de lege 549/2009

Zona Rosiei Montane este destul de populata, astfel, pentru a se realiza exploatarea aurifera, proiectul implica stramutarea a 2.156 oameni (958 familii), distrugerea sau reamplasarea a 10 biserici, 9 cimitire, distrugerea a numeroase vestigii arheologice care se grupeaza intr-un ansamblu unic in Europa, apartinand patrimoniului mondial, umplerea cu steril a unei intregi vai – Valea Corna, se precizeaza intr-un document al Camerei Deputatilor.

RMGC are nevoie, pentru proiectul minier, de o suprafata de 1258 hectare, din care mai mult de 1000 de hectare sunt terenuri agricole private, precizeaza expertul Sorana Toma intr-un raport privind implicatiile proiectului Rosia Montana



Pro si contra exproprierii

Un numar de aproximativ 125 de familii au acceptat deja sa se mute. “In multe dintre cazuri insa, aceasta decizie a fost luata datorita presiunilor puternice care s-au facut din partea Companiei asupra localnicilor si datorita faptului ca au renuntat sa mai spere ca pot sa-si pastreze gospodariile si bunurile”, se precizeaza in analiza de pe site-ul Camerei Deputatilor.

In comuna Rosia Montana, un numar de 300 de familii (aproximativ 1200 de persoane), s-au grupat in Asociatia Alburnus Maior, opunandu-se proiectului si refuzand sa isi vanda proprietatile. Pe langa acestea, mai exista inca 5000 de persoane din zona, care sprijina asociatia si care au semnat petitia prin care se opun proiectului. Alburnus Maior nu se opune, in principiu, mineritului in sine, deoarece vechimea activitatii miniere din Rosia Montana este de aproximativ 1871 de ani. Membrii organizatiei se opun doar proiectului firmei Rosia Montana Gold Corporation. Vezi detalii aici.

De la inceputul lansarii campaniei, in anul 2000, aproximativ 1700 de persoane din regiune, care ar fi afectate in mod direct sau indirect de proiect, au semnat petitii pentru anularea acestuia sau chiar au devenit membri ai organizatiei.

“Dupa cum procesul de relocare si stramutare a dovedit, in pofida acestei metode de reparatie, cele mai multe persoane care au fost relocate se afla intr-o situatie mai grava”, a declarat expertul Sorana Toma.

“Chiar daca RMGC propune anumite masuri in afara compensatiilor banesti, acestea sunt insuficiente si ineficiente si singurul lor efect este de a spori dependenta celor dezradacinati fata de proiectul minier. Compensarea este incapabila de a reconstrui modul de viata al populatie, cel de dinainte de relocare. Chiar daca se iau masuri suplimentare, compensarea nu va putea asigura standardul de viata promis de investitori”, a mai spus Toma.

RMGC a anuntat, oficial, ca spera sa demareze productia cel tarziu in 2014, in conditiile in care a obtinut 10 din cele 12 aprobari de la Comitetul de Analiza Tehnica al proiectului.   Constructia minei ar putea dura 30 de luni de la pornirea lucrarilor, iar apoi vor urma 16 ani de exploatare.

Cat aur ascunde Rosia Montana

Rosia Montana reprezinta, de aproape doua milenii, un adevarat ‘El Dorado’ pentru cautatorii de aur. Primii care au scos aur si argint din Muncii Apuseni au fost dacii, iar apoi romanii au transformat Alburnus Maior (vechiul nume al localitatii) intr-o adevarata fabrica de bani. Dupa 2.000 de ani de exploatari intensive, comoara de la Rosia Montana pare inepuizabila.

Potrivit studiilor geologice realizate de Rosia Montana Gold Corporation, firma care a obtinut concesiunea zonei, in munte s-ar afla inca 314 tone de aur si 1.480 de tone de argint.




Din aceasta comoara, ar urma sa rezulte, dupa prelucrare,7,9 milioane de uncii de aur si 29 milioane de uncii de argint, in conditiile in care, potrivit declaratiilor facute pentru DailyBusiness.ro de reprezentantii RMGC, in urma procesului tehnologic se pierde 21% la aur si 40% la argint.   Ca in orice estimare de acest gen, datele sunt relative. Ar putea fi mai mult sau mai putin aur si argint. Un studiu realizat de Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia estima in 2007 zacamintele de la Rosia Montana la 247,7 tone de aur si 898 de tone de argint.

Daca luam in calcul explozia pretului metalelor pretioase, comoara de la Rosia Montana a ajuns sa valoreze, in prezent, aproape 14 miliarde de dolari, dupa ce, in urma cu patru ani, era evaluata la 5 miliarde dolari.   Compania care dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana, este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social, in timp ce statul roman controleaza 19,31% din actiuni, prin firma Minvest Deva, iar alti actionari cumuleaza 0,23% din titluri.

23 de comentarii:

Anonim spunea...

Din cita am vazut ,Base a reusit sa-i convinga pe locuitorii din Rosia Montana ca este foarte bine si ca vor avea locuri de munca .ASA CA FOARTE BINE LE FACE POATE ASA LE SI NE VINE MINTEA LA CAP.

Anonim spunea...

Ce se va intampla cu aurul care va fi extras? Face pasi in Canada sau va ramane in Romania?

Daniel Roxin spunea...

80% pleaca din tara. Restul de 20% se imparte intre o alta firma din Romania si statul roman. Prin urmare, cum ar putea fi expropierea locuitorilor din Rosia Montana o actiune "de interes national?!"

Anonim spunea...

”Apel la responsabilitate

Proiectul de modificare a Legii minelor 85/2003 (Pl-x. 549/2009) initiat de senatorii Toni Grebla si Ion Ruset este profund neconstitutional, imoral si vizeaza restrangerea dramatica a unor drepturi fundamentale ale cetatenilor in favoarea unor companii miniere private.

Acestea vor avea dreptul sa ii exproprieze abuziv, nu in numele unei cauze de utilitate publica, ci in numele unui interes privat. Nu doar cei din Rosia Montana care nu vor sa vanda vor fi vizati, ci toti potentialii proprietari de terenuri din zone cu zacaminte miniere utile, cum ar fi carbunii, minereurile feroase, neferoase, de aluminiu si roci aluminifere, de metale nobile, radioactive, de pamanturi rare si disperse, sarurile haloide, substantele utile nemetalifere, rocile utile, pietrele pretioase si semipretioase, turba, namolurile si turbele terapeutice, rocile bituminoase, gazele necombustibile, apele geotermale, gazele care le insotesc, apele minerale naturale (gazoase si plate), apele minerale terapeutice, etc (vezi Legea minelor 85/2003, art. 2).

Cetatenii Romaniei vor putea fi expropriati fara drept de apel de oricate ori o companie privata primeste licenta de a exploata zacamintele minerale care de afla sub proprietatile lor. Efectele pe termen lung ale unei astfel de legi ar putea fi devastatoare.

Propunerea de modificare legislativa va intra la vot in Camera Deputatilor in sesiunea de toamna 2011, foarte probabil in septembrie. Deputatii Romaniei ar trebui sa fie foarte atenti cum vor vota, amintindu-si mereu ca au fost trimisi acolo nu de mari corporatii miniere, ci de cetatenii acestei tari care si-au pus increderea in judecata si integritatea dansilor.

E timpul ca deputatii sa-i apere pe cetatenii pe care-i reprezinta, iar Parlamentul Romaniei sa demonstreze ca e matur si ca urmareste pastrarea si apararea drepturilor fundamentale ale cetatenilor.

Dr. Raul C. Muresan
Departamentul de Neurostiinte Experimentale si Teoretice, Centrul pentru Cercetari Cognitive si Neuronale, Institutul Roman de Stiinta si Tehnologie
Cluj-Napoca, Romania”

http://www.ziare.com/rosia-montana/gold-corporation/rosia-montana-si-legea-marii-exproprieri-nationale-1117930

Anonim spunea...

Continui de unde am ramas... Aurul iese afara din tara, deci cum se numeste acest lucru?
Daca eu gasesc aur pe undeva pe teritoriul tarii (n-are importanta unde), ce se intampla cu mine daca nu declar ca l-am gasit?

Basescu, Europa fm si mai nou si la tv aud ca se vor crea peste 3.000 de locuri de munca... au nevoie cei din invatamant, industria medicala si cei din administratia locala de locuri de munca deoarece au fost disponibilizati?!?!?!?

NOI NU NE VINDEM TARA! Sloganul anilor '89-'90 a fost depasit de mult timp. Companiile straine vin, iti extrag resursele naturale (gaz, petrol, aur, argint, s.a.m.d.), dupa care pleaca spre alte zari unde gasesc alti "binevoitori".

Deşteaptă-te, române!
Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,
În care te-adânciră barbarii de tirani
Acum ori niciodată croieşte-ţi altă soarte,
La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani.

Acum ori niciodată să dăm dovezi în lume
Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman,
Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu milă-un nume
Un trădător de ţară, pe nume B.Traian.

Anonim spunea...

”- Așa-zisul proiect de modificare a Legii Minelor nr. 85/2003 este, în esență, proiectul unei legi de expropriere (în cea mai mare parte a prevederilor proiectului se fac referiri la expropriere, nu la activitatea minieră);
- Toate modificările majore aduse acestei legi sunt ”inspirate” din cazul Roșia Montană, scopul lor fiind să anuleze toate actele, procedurile și avizările legale pe care RMGC nu a reușit să le obțină și să le parcurgă până în acest moment;
- Aplicabilitatea acestor măsuri nu se rezumă însă la Roșia Montană, ci vizează toate licențele de explorare și exploatare (și nu doar cele legate de aur) existente în acest moment în România (cele mai multe dintre ele în județele Alba, Hunedoara, Caraș-Severin, Bihor, Maramureș și Mureș);
- Ideea instituirii unei ”cauze de utilitate publică” în privința unor proiecte din care statul român nu deține nici măcar 20% (în unele cazuri și mai puțin) nu este doar o forțare a definiției ”cauzei de utilitate publică”, ci de-a dreptul revoltătoare;
- Nu există nicio justificare pentru favorizarea intereselor titularilor privați ai unor licențe de explorare și exploatare minieră în detrimentul intereselor cetățenilor români proprietari de imobile în zonele vizate;această favorizare neconstituțională, care aduce o atingere gravă dreptului la proprietate privată, transformă România, la modul cel mai concret (nu doar teoretic), într-o țară colonie; Într-un interval de 20-50 de ani, România va rămâne fără toate resursele ei minerale, fără Munții Apuseni (în principal), încasând niște fărâmituri și adunând costuri uriașe (pe sute de ani) legate de conservarea și administrarea munților și lacurilor de deșeuri pe care le vom ”moșteni”.
***
P.S.: Lansat online în urmă cu mai puțin de două săptămâni, și fără a beneficia de vreo promovare specială, setul de petiții referitoare la stoparea acestei legi și a abuzurilor din cazul Roșia Montană a strâns deja peste 10.000 de semnături, care vor fi depuse la Camera Deputaților, la începutul noii sesiuni parlamentare. Puteți semna acest set de petiții foarte simplu, aici www. rosiamontana.net
Iar aici puteți afla ce puteți face concret pentru a opri votarea acestui proiect de lege http://rosiamontana.org/ ”

Extras din articolul ” Opriți legea exproprierii munților României! Citiți ce prevede cel mai dur atac la adresa proprietății românilor de la cooperativizare încoace” publicat aici :
http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/opriti-legea-exproprierii-muntilor-romaniei-cititi-ce-prevede-cel-mai-dur-atac-la-adresa-proprietatii-romanilor-de-la-cooperativizare-incoace-67076.html

Elena spunea...

Mulțumim pentru postarea acestui articol.
Dacă nici acum nu se trezesc românii, atunci când?
Suntem câteva milioane de cetățeni iar cei care doresc legiferarea acestor ilegalități flagrante sunt doar un grup aflat efemer la putere. Avem un cuvânt de spus și, conform drepturilor conferite de Constituție putem opri votarea acestui proiect de lege neconstituțional, antinațional.

Anonim spunea...

Încă din anul 2006 Gabriel Resources amenința cu expropierea forțată la Roșia Montana, pe care până la urmă este pe cale să o concretize prin intermediul cozilor de topor din conducerea României.
Mai mult, a declarat in presa ca in lupta cu opozitia de la Rosia Montana va aplica Modelul Tanzanianí.
Aceasta expresie se refera la un notoriu incident petrecut in zona Bulyanhulu din vestul Tanzaniei in august 1996. Sutton Resources, o companie miniera canadiana a stramutat fortat sute de mii de mineri artizani si fermieri impreuna cu familiile lor pentru a dobandi controlul asupra zacamintelor de aur din Bulyanhulu. In perioada acestor evacuari fortate au iesit la lumina serioase acuzatii potrivit carora 50 de mineri artizani au fost ucisi dupa ce au fost ingropati de vii in galeriile de mina; aceasta dupa ce autoritatile impreuna cu oficialii companiei au luat decizia de a astupa galeriile miniere. In martie 1999, Barrick Gold Corporation a preluat zacamantul Bulyanhulu care a fost dezvoltat sub administrarea lui Alan Hill.
http://www.rosiamontana.ro/drept_la_replica/declaratie_alburnus_maior.pdf

Anonim spunea...

Nu stiu de ce, eu sunt importiva exploatarii de la Rosia Montana. Basesc crede(si nu e de condamnat) ca economia acelui tinut va avea de castigat. Poate! E ca o loterie. Populatia se bucura ca primeste o suma de bani pentru expropriere, dupa ce ani de zile au facut greva foamei si s-au plans pe la tv ca sunt marginalizati. Frate, se poate face si altceva in acel tinut uitat de lume...aparent full de aur si alte cele. Vom trai si vom vedea!
...Angelica...

Gerula spunea...

Din cate vad eu , jaful continua , de la Traianus Cezar la Traianus Basescus

Anonim spunea...

Exemplu de logică despre referendumul pentru Roșia Montană! ... :

http://luptapentrurosiamontana.wordpress.com/2011/09/22/una-logica-despre-referendumul-pentru-rosia-montana/

Anonim spunea...

Poza lui Traian Băsescu pe facebook :

http://luptapentrurosiamontana.wordpress.com/2011/08/25/poza-lui-traian-basescu-pe-facebook/

Elena spunea...

150 de milioane de euro este garanţia pentru ecologizare şi dezastru (http://www.tvr.ro/articol.php?id=111665&c=58) pe care statul român vrea să o accepte la Roşia Montană. România a plătit Ungariei 120 de milioane pentru poluarea din 2000, (http://www.gandul.info/international/catastrofa-din-ungaria-sora-cu-deversarea-de-cianura-de-la-baia-mare-din-2000-romania-a-platit-120-de-milioane-de-euro-cat-va-plati-ungaria-7452186) când s-au deversat 120.000 de metri cubi de ape reziduale (nu era concentrat de cianură). Gold Corporation “garantează” pentru 200.000 de tone de cianură cu 150 de milioane de euro, din care trebuie scăzute costurile ecologizării. In timp ce statul canadian plătește un miliard de dolari anual pentru dezastrul de la Yellowknife.

Dezastrul ecologic din Yellowknife în imagini :
http://www.romania-actualitati.ro/dezastrul_ecologic_din_yellowknife_in_imagini-13542

Zona distrusă din Yellowknife are o întindere aproximativ 2-3 km, totul în zonă fiind asemenea unui deşert.
Mina din Yellowknife a fost închisă din cauza deşeurilor de cianură.
Exploratoarea Uca Marinescu spune că autorităţile locale cheltuiesc anual aproape 1miliard de dolari doar pentru a ţine solul îngheţat, astfel încât să nu permită răspândirea noxelor provenite din lacul de cianură.
http://injurullumii.romania-actualitati.ro/?p=266

Anonim spunea...

”România, colţ de rai, cu vârfuri de munte şi ape limpezi. Poţi să descoperi natura în toată splendoarea ei în aceste zone virgine, pentru care încă ne invidiază o lume întreagă, dar care vibrează azi în ritm de picamer.
Cum preţuim ce avem? Cu lucrări haotice, cu şantiere ieşite din litera proiectului, care invadează violent locuri neatinse de mii de ani. O ţară întreagă e cuprinsă de frenezia construirii de microhidrocentrale. 3.400 de râuri, din cele 4.011 existente în ţara noastră riscă să fie distruse în numele unor afaceri cu profituri de zeci de milioane de euro, care sapă în inima unor rezervaţii naturale. Un întreg ecosistem distrus, culmea, în numele energiei verzi.”
Cum se face energia verde? Distrugând totul în jur - VIDEO
http://www.zf.ro/analiza/romania-te-iubesc-cum-se-face-energia-verde-distrugand-totul-in-jur-video-8895575

Elena spunea...

ROSIA POIENI: zacamintele de cupru ale Romaniei date pe nimic. INCA O MARE TRADARE NATIONALA (video)
http://www.youtube.com/watch?v=EUbcriAdets

Anonim spunea...

http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2011/10/25/rosia-poieni-zacamintele-de-cupru-date-pe-nimic-inca-o-mare-tradare-nationala-video/
http://www.exclusivnews.ro/stiri/stiri-nationale/ne-vindem-cuprul-pe-doi-lei.html
http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-10196250-statul-vinde-toate-actiunile-companiei-miniere-cupru-min-abrud.htm

Anonim spunea...

3 miliardari americani- John Paulson, Thomas Kaplan şi George Sörös – deţin, împreună, cca. 60% din activele Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).( vez si: http://www.replicaonline.ro/cine-sunt-marii-miliardari-ai-lumii-din-spatele-afacerii-rosia-montana-30582/)
George Sörös este cel care a contribuit, prin mişcarea “revoluţia portocalie”, la instaurarea regimului Băsescu în România. Interesele sînt prea mari şi România constituie încă o sursă de venit pentru afaceriştii lumii “libere”. Soros&Co finanţează şi coordonează, prin agenţi interpuşi, viaţa politică a multor ţări est-europene, ţelul final fiind controlul total asupra economiilor şi, implicit, a politicii acestora. Menţinerea la putere a lui Traian Băsescu nu s-a produs fără garanţia unei profitabilităţi maxime, şi anume îndatorarea românilor către instituţiile financiare, cunoscute ca asasini economici care au falimentat şi cumpărat economia ţărilor unde au penetrat, cu complicitatea autorităţilor statelor respective. Legăturile dintre Traian Băsescu şi PDL, pe de o parte, şi Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), firma canadiană care vrea să exploateze cu cianuri aurul de la Roşia Montană, pe de altă parte, nu datează de ieri, de azi. Încă din 2004, faptul că RMGC a finanţat campania electorală a preşedintelui României a devenit de notorietate, conexiunea fiind făcută atunci prin GMP, agenţia de publicitate care se ocupa atît de imaginea lui Traian Băsescu, cît şi de cea a RMGC. De asemenea, faptul că declaraţia privind includerea proiectului RMGC în Programul Guvernamental i-a aparţinut lui Adriean Videanu nu este o întîmplare.
http://www.desteptati-va.ro/index.php/2011/10/18/daca-mai-simti-romaneste-trebuie-sa-stii/

Anonim spunea...

ROȘIA MONTANA
http://www.youtube.com/watch?v=EdMDUJYvHMM

”( …)
Pamantul nostru-i scump si sfant,
Ca el ni-e leagan si mormant;
Cu sange cald l-am aparat,
Si cate ape l-au udat
Sunt numai lacrimi ce-am varsat
(…)”
George Coșbuc

Anonim spunea...

Ce nu vrea statul român sa știți despre Roșia Montană
http://www.youtube.com/watch?v=3eLqb5S7ZTA&feature=related

Anonim spunea...

Conferinţa Internaţională “Roşia Montana în Istoria Universală”

In perioada 11-12 Noiembrie 2011, la Cluj Napoca - Aula Magna, Universitatea Babes Bolyai - va avea loc Conferinta Internationala ”Rosia Montana in Istoria Universal”. Conferinta este organizata de Universitatea Babes Bolyai, Academia Romana, ICOMOS Romania si Campania Salvati Rosia Montana.
http://www.rgnpress.ro/categorii/eveniment/3750-conferina-internaional-roia-montana-in-istoria-universal.html

Anonim spunea...

Aur pentru BNR, noua minciună a lui Băsescu în cazul Roșia Montană. Și care a fost poziția lui Mugur Isărescu și Adrian Vasilescu
http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/aur-pentru-bnr-noua-minciuna-a-lui-basescu-in-cazul-rosia-montana-si-care-a-fost-pozitia-lui-mugur-isarescu-si-adrian-vasilescu-66935.html

Anonim spunea...

Rezultatul unei documentări la Roșia Montană:
http://vimeo.com/28415863

Capsunar spunea...

...ce mult va tinut febra aurului romanesc fratilor, a trecut 1 an de zile si a-ti uitat de ROSIA MONTANA si de eventualele probleme care ne pandesc , probleme care asteapta momente ca astea, in care dormim cu totii, in care nimeni nu mai spune nimic, pentru ca iei stiu ca numai gura-i de noi si ca o sa uitam si o sa adormin din nou dar cine sunt eu sa va judec?!!!....am citit ce a-ti scris toti mai sus si nici unu-l nu a venit cu o solutie ,toti v-ati gandit la probleme si l-ati judecat pe Basescu pentru ceea ce vrea sa faca pentru tara lui, as vrea sa va vad pe voi in locu-l lui ce decizii a-ti fi luat daca a-ti fost voi la butoane.E greu sa-ti gospodaresti propria casa ,ce sa mai zic de de-o casa cu peste 21.000.000 de guri care toti cer ceva dar nu ofera nimic , nici macar o solutie.Cineva mi-a spus:... NU TE MAI GANDII LA PROBLEME GANDESTE-TE LA SOLUTII... iar eu stau si ma intreb, stramosii nostrii dacii nu au avut nevoie de aparatura moderna si nici de cianura pentru a extrage aur si argint , au avut nevoie doar de timp ,iar pentru ca au avut ce-l mai mult si nici nu s-au grabit sa-se imbogateasca intr-un deceniu sau doi ca noi, ci s-au grabit incet sa-ne lase si nou bogatia , bogatia pe care inca o mai avem datorita intelepciunii lor, cu toate ca am fost furati de 2000 de ani incoace inca mai avem ceva acolo in muntii nostrii, primiti zestre de la bunicii stramosilor nostrii care i-au aparat cu viata si cu sangele lor pentru zile negre.Eu cred ca acum traim zile negre si ar fi strigator la cer sa distrugem in 20 de ani ce alti au aparat si pretuit timp de 2000 de ani sau chiar mai mult.Cred ca si noi ar trebui sa ne grabim incet fara bani de la FMI , sau alte institutii bancare , fara aparatura moderna, fara cianura si alte metode neortodoxe ci sa facem asa cum au facut si dacii sa pretuim fiecare gram de piatra din munti sa nu se piarda nimic sa platim datoriile si in acelasi timp sa traim decent ca avem cu ce daca stim sa fim cumpatati.ADICA daca tot suntem in febra BIO , de ce nu s-ar putea extrage aur si argint tot BIO?!...ca nu ne grabim sa plecam de aici asa cum o fac alte COOPERATII , noi avem nevoie sa supravetium asa ca nu vad de ce atata graba!+ ca alte venituri nu mai are Romania, eu am fost CAPSUNAR, timp de 10 ani, am participat la suma fabuloasa de 7.000.000 de euro anul , suma care a stimulat economia tarii , habar nu aveti ce vremuri grele ne asteapta dar Romania mai are un AS si un VALET in maneca pot sa zic , AUR si ARGINT, avem nevoie de aceste bogatii ca de aer ca sa trecem peste aceste greutati pe care le-am mai facut si cu mana noastra nu numai politicienii , asa ca, sa nu mai aratam cu degetul spre altii sa ne privim in oglinda si sa facem o schimbare incepand cu noi.Iar daca tot iesim in strada sa nu mai spunem NU!!! si UUUU ci sa le spunem cu vrem sa se faca lucrurile, pentru ca noi suntem majoritatea nu iei. Tu din ce categorie faci parte?! din Populatia Romaniei sau Poporul Romaniei?!