vineri, 7 octombrie 2011

Magarul intelept...

Intr-o zi, magarul unui taran cazu intr-o fantana. Nefericitul animal se puse pe zbierat, ore intregi, in timp ce taranul cauta sa vada ce e de facut. Pana la urma, taranul hotari ca magarul si-asa era batran, iar ca fantana, oricum secata, tot trebuia sa fie acoperita odata si-odata; si ca nu mai merita osteneala de a-l scoate pe magar din adancul fantanei. Asa ca taranul isi chema vecinii ca sa-i dea o mana de ajutor. Fiecare dintre ei apuca cate o lopata si incepura sa arunce de zor pamant inauntrul fantanei.

Magarul pricepu de indata ce i se pregatea si se puse si mai abitir pe zbierat. Dar, spre mirarea tuturor, dupa mai multe lopeti bune de pamant, magarul se potoli si tacu. Taranul privi in adancul fantanei si ramase uluit de ce vazu. Cu fiecare lopata de pamant, magarul cel batran facea ceva neasteptat: se scutura de pamant si pasea deasupra lui. In curand, toata lumea fu martora cu surprindere cum magarul, ajuns pana la gura fantanei, sari afara si incepu sa alerge bucuros...

Viata va arunca poate si peste tine cu pamant si cu tot felul de greutati… Secretul pentru a iesi din fantana este sa te scuturi de acest pamant si sa-l folosesti pentru a urca un pas mai sus.

Fiecare din greutatile noastre este o ocazie pentru un pas in sus. Putem iesi din adancurile cele mai profunde daca nu ne dam batuti. Foloseste pamantul care se arunca peste tine ca sa mergi inainte!

Aminteste-ti de cele 5 reguli ale fericirii:
1) Curata-ti inima de ura, frica, egoism!
2) Scuteste-ti mintea de preocupari inutile!
3) Simplifica-ti viata si fa-o mai frumoasa!
4) Daruieste mai mult si asteapta mai putin!
5) Iubeste mai mult si… scutura-te de pamant, pentru ca in viata asta tu trebuie sa fii solutia, nu problema!

Sursa: e-mail

8 comentarii:

Amael spunea...

Foarte frumos si adevarat!Daca toata lumea ar nazui spre lumina,pamantul ar arata altfel si viata noastra ar deveni o simfonie a bucuriei si afirmarii.Daniel,tine-o tot asa,daruieste lumii din iubirea ta,adu-le lumina in intuneric si intareste picioarele obosite de cale...
Multumesc si fii binecuvantat si sper din inima ca-ti vei urma pana la capat truda.Un popor intreg plange,adu-le SPERANTA!
Inca o data,iti doresc tot ce-i mai bun si frumos si pur in viata!

o.c.emilian spunea...

Nu am auzit de aceasta povestioara pana acum.Este o morala foarte buna care ar trebuii insusita de la acest magar !...dar...,ma gandesc ca tot asa multi ne considera pe noi,plebimea,niste magari iar cand ajungem la ,,suprafata",stapanii nostrii ne privesc cu alti ochi si atunci,vor sa traga sforile sa ajungem ,,lideri de sindicat"sau de ce nu ,vre-un membru al unui partid politic,pentru ai putea manipula pe ceilalti magari,facand viata usoara stapanilor!

Daniel Roxin spunea...

Multumesc Amael! La fel iti doresc!

Elena spunea...

O pildă frumoasă și adevărată,oferită de un animal luat permanent în derâdere și al cărui nume este folosit pentru a marca doar trăsături negative.
Ar trebui să respectăm și să învățăm de la tot ce a fost creat de Dumnezeu pe pământ (și în spațiul extraterestru, cei care acced deja acolo).

Emilia Vladu spunea...

Foarte frumos!

Alina Moise spunea...

Sunt foarte binevenite aceste povestiri cu talc, pe care le consider un mare ajutor pentru suflet. Iar popularizarea lor face parte din acel tip de spiritualitate practica, pe care eu il apreciez cel mai mult - a-i ajuta pe oameni sa se schimbe pe ei pentru a schimba realitatea.
Consider ca acest blog radiaza o energie deosebit de buna pentru noi toti - o energie reflectata in actiunile persoanei, care poate face astfel ca anumite lucruri sa se intample.

roryta spunea...

pana la urma destept magarul... :)

Natural spunea...

Din pacate despre magar retinem doar chestia cu incapatanarea. Are multe alte calitati si fizice si nu numai.

Sa ne amintim doar ca Iisus Hristos a intrat in Ierusalim calare pe un magar.

Referitor la inteligenta, drumurile de munte sunt facute dupa vechile "drumuri magaresti". Adica magarul are o inteligenta nativa care ii spune care sunt cele mai bune curbe de nivel astfel incat efortul de urcare sa fie minim. Face asta din instinct, nici macar nu se forteaza :)
Oricum, ca sa-l mai reabilitez am inclus articolul in Blog and roll