luni, 21 noiembrie 2011

Avem 6.000 de tone de aur, adică 250 de miliarde de euro!

Un studiu recent asupra exploatării zăcămintelor de aur din România arată că suntem în elita mondială a metalelor preţioase. "Ocupăm locul cinci în lume la extracţie, în decursul istoriei", ne-a spus profesorul dr. Gheorghe Popescu de la Facultatea de Geologie Bucureşti, autorul cercetării. Cu toate acestea, România mai are 6.000 de tone de aur în zăcăminte. Cât înseamnă asta? Dacă ne raportăm la cursul BNR de vinerea trecută, când un gram de aur a fost 180 de lei, valoarea totală a zăcămintelor este de aproximativ 250 de miliarde de euro! Şi aceasta în condiţiile în care poporul român se luptă cu sărăcia şi cu nesiguranţa locurilor de muncă.


Mineritul aurului pe teritoriul României este o tradiţie multimilenară. Cele mai vechi podoabe de aur găsite la noi au fost descoperite la Moigrad, judeţul Sălaj şi aparţin epocii pietrei, adică au o vechime de 6.000 de ani. Încă de atunci, strămoşii noştri cunoşteau metalurgia aurului.

Suntem pe locul cinci în lume

"Din străvechime până acum, din Carpaţii României s-au extras 2.070 de tone de aur, lucru care ne plasează pe locul cinci în lume, după Africa de Sud, Canada, Statele Unite şi Australia. După cum se vede în grafice, cea mai mare parte a fost folosită de altcineva decât poporul român. Vestea bună este însă că mai avem, în sediment, de trei ori cât s-a exploatat până acum, adică vreo 6.000 de tone. Rămâne de văzut cum vor fi folosite. Deocamdată, pe noi, pe specialişti, nu ne întreabă nimeni nimic", ne-a spus profesorul dr. Gheorghe Popescu, unul dintre cei mai cunoscuţi geologi români specializaţi pe zăcăminte de aur.



«Ţara noastră primeşte prea puţţin pentru zăcămintele pe care le concesionează»

Conform Legii minelor, modificată în 2009, România primeşte din partea companiilor care exploatează bunurile subterane o redevenţă de doar 4% din tot ce se extrage . Adică, dacă se câştigă 100 de milioane de euro din extracţia aurului, statul încasează 4 milioane, iar restul merge la firma care exploatează mina.

"Eu cred că aceste redevenţe sunt în defavoarea ţării noastre, care primeşte prea puţin pentru zăcămintele pe care le concesionează. Sigur că investitorul trebuie să câştige, dar o afacere trebuie să fie reciproc avantajoasă, adică trebuie să câştige şi România, sau România în primul rând, pentru că este proprietarul", ne-a spus prof. Gheorghe Popescu. De menţionat este faptul că în Africa de Sud redevenţa pentru aur este de 20%.


 Guvernul a secretizat modul de concesionare a rezervelor naturale

Dr. ing. Neagu Florea, fost director al Institutului de Cercetări Miniere, proiectantul câtorva mine de aur din Munţii Apuseni în anii '70, susţine că dacă până în 1989, mineritul aurului era foarte dezvoltat, după Revoluţie, producţia a scăzut necontenit, astfel că din anul 2005, România nu a mai scos nici un gram de aur din minele proprii, pe care le-a închis. Motivaţia oficială a fost că zăcămintele sunt epuizate.

Cu toate acestea, însă, conform Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), în ultimii ani, opt firme străine au primit licenţe de explorare şi exploatare pentru aur în ţara noastră, exact pe zonele unde, oficial, nu mai existau zăcăminte. Libertatea a publicat un articol amplu pe această temă. Jurnaliştii Libertăţii au cerut atunci ANRM detalii despre licenţele primite de aceste firme. Răspuns ANRM: "Informaţiile solicitate nu se încadrează în categoria surselor de interes public. (...) Sunt documentaţii care fac parte din categoria informaţiilor clasificate". Menţionăm că aceste contracte pe bunuri publice, adică zăcămintele naţionale, nu pot fi secretizate, deoarece conţin informaţii de interes public, conform Legii 544/2001.


16 comentarii:

Anonim spunea...

”Dacă intrăm în camera tezaurului de la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti, putem să citim ce a însemnat aurul de-a lungul istoriei voastre milenare. După părerea mea, sunteţi singura ţară din Europa care are istoria scrisă în propriul ei aur. Şi asta este un lucru rar şi excepţional, de care puteţi să fiţi mândri. Probabil că numai în America de Sud, la Bogota, în celebrul muzeu al aurului, putem vedea expus aurul indienilor, dar aceasta reprezintă doar o parte a istoriei lor şi nu o întreaga istorie gravată în aur, aşa cum aveţi voi. Nici la Luvru, nici la British Museum şi nici în muzeele din Statele Unite nu găsim ce există in muzeul dumneavoastră de istorie. Sigur, au multe exponate de aur şi aceste muzee, dar ele aparţin altor culturi decât ale ţărilor respective. Este regretabil că voi, românii, nu aţi profitat de această istorie scrisă în aur, aşa cum aţi fi meritat. Şi când spun “aţi fi meritat”, mă gândesc la ceea ce istoria voastră a însemnat pentru Europa, la forţa pe care aurul vostru a avut-o în construirea unei civilizaţii demne de marile civilizaţii ale lumii.”
Barbara DEPPERT LIPPITZ
ISTORIA SCRISĂ ÎN AUR A ROMÂNILOR, ÎNTRE STRĂLUCIRE, MIRACOL ŞI BLESTEM
http://veghetorul.blogspot.com/2011/10/istoria-scrisa-in-aur-romanilor.html

Anonim spunea...

Aurul Romaniei, o istorie
Incepand cu acele prime triburi de greci, care trecand prin Muntii Apuseni, au dat cu nasul de zacamintele de aur si le-au jefuit ca sa isi faca monede, faima minelor de aur ale Daciei a strabatut Antichitatea pana in epoca Imperiului Roman, si nu s-a pierdut nici pana in zilele noastre.(…)
Stralucirea aurului dacic a atras grecii, persii si romanii, regii habsburgi, si companiile internationale sau multinationale. Acestia cu totii s-au lipit ca un magnet de aurul dacilor, refuzand sa il lase aici, pe mana nimanui.(…)
In aproape 2 milenii, din Muntii Apuseni s-au extras 6 mii de tone de aur, adica cam 40% din aurul Europei.(…)
De mii de ani omenirea foloseste arme pentru a ucide, cuceri si stapani. De ce ar fi altfel acum? Ne consideram mai civilizati?!… Nicidecum, acum suntem mai perfizi in alegerea armelor.
http://greeny.comyr.com/blog/impresii/aurul-romaniei-o-istorie/

Elena spunea...

Minciunile din cazul Roșia Montană deconspirate cu ajutorul Facebook! Dovada că RMGC inventează susținători ai proiectului
http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/minciunile-din-cazul-rosia-montana-deconspirate-cu-ajutorul-facebook-dovada-ca-rmgc-inventeaza-declaratii-66980.html

Rocsalana spunea...

Regretabil...dar adevarat. MrS pentru articol.

Anonim spunea...

Rezolutia Conferintei internationale ROSIA MONTANA
Aici pot fi citite concluziile la care a ajuns Conferinţa ROŞIA MONTANĂ ÎN ISTORIA UNIVERSALĂ, organizată de Universitatea Babeş-Bolyai, Academia Română şi ICOMOS România, cu participarea unor specialişti geologi, geografi, chimişti, biologi, istorici, arheologi, arhitecţi, economişti, ingineri, sociologi, agronomi, lingvişti etc. din ţară şi străinătate (Germania, Italia, Marea Britanie, Ungaria), analizând patrimoniul natural, istoric, arheologic şi cultural al zonei Roşia Montană, în contextul implementării proiectului RMGC.
Participanţii la Conferinţa ROŞIA MONTANA ÎN ISTORIA UNIVERSALĂ solicită autorităţilor statului român să ia notă de opiniile ştiinţifice autorizate ale specialiştilor români şi străini şi să oprească proiectul actual, deja menţionat, extrem de defavorabil intereselor propriului popor. El trebuie substituit cu un plan de amenajare şi ostrategie de dezvoltare durabilă a zonei, în condiţii de prezervare a patrimoniului său material şi spiritual de valoare mondială.
http://news.ubbcluj.ro/comunicate-de-presa/rezolutia-conferintei-internationale-rosia-montana/

Anonim spunea...

Este regretabil ca o tara cu asa de multe resurse, atat materiale cat si umane, are cei mai multi saraci si datornici la banci din Europa. Cand eram copil, in timpul dictaturii ceausiste, indurand neajunsurile de atunci, mama imi zicea deseori ca si mama lui Zaharia Stancu in Descult, sa nu uiti copile, sa nu uiti. Recent am citit un articol care m-a cutremurat, ,,Romania mancand din gunoaie,,. Pana cand vom consuma gunoaiele tarilor asa zis ,,bogate,,? Pana cand vom linge flegmele scuipate in scarba si vom da fericiti din coada cand ni se arunca un ciolan? Pana cand pupincuristii care conduc tara vor actiona numai in detrimentul poporului roman?
Aici unde locuiesc de trei ani jumate am vazut multi romani care muncesc 12-14 ore pe zi, primind un salariu de mizerie, indurand jigniri si umilinte de nedescris de la niste sefi cu cateva clase, urmasii unor stapani de sclavi, numai pentru ca in tara lor nu au locuri de munca.
Nu ma poate convinge nimeni ca o tara cu asa de multi oameni de valoare nu poate gasi o modalitate ca si noi romanii din diaspora sa ne intoarcem si sa folosim pregatirea si experienta acumulata in peregrinarile noastre. Sa nu uitam si versurile lui Arghezii,
,, Mama multi te-au dusmanit
Ca esti neam blagoslovit.
Unde sapa sapa locul,
Sare din pamant norocul.,, ...
Sebastian din Cipru

Elena spunea...

Video MOISE GURAN despre ROSIA MONTANA “Au omorat zona aia ca sa faca mina”.
http://www.trilulilu.ro/romanul/b1f44a911b2cbd

ile spunea...

Uff, iar uitati ca de fapt aceasta tara nu poate fi vinduta chiar cu toptanul. Se va prelua cu bucata si nu de catre evrei sau de americani,nu vom afla niciodata cine e in spatele manevrelor de preluare.Este posibil sa fie mai multe interese.Americanii tot fac documentare despre cit de bine sint pregatiti in domeniul militar,zilele trecute o voce romaneasca anunta victorios despre marele succes american cu acele treburi hipersonice de distrugere. Ar trebui sa aiba grija de continentul lor cu adevarat dar sint niste timpiti care se uita numai in curtea vecinilor ce sa mai fure sa le fie bine. Noi nu vom reusi sa scapam de blestemul aurului si al unei tari cu potential agricol si energetic in care s-ar putea trai decent daca am avea cap,mai putine pretentii si daca am reusi sa scapam de manevrele straine .Trei conditii pe care nu sintem in stare sa le indeplinim. Poate AGATARSII daca ne ajuta,asta am incercat sa mai spun undeva.Noi nu avem cum, orice conducator al tarii va fi cumparat si santajat ca sa faca jocul altor interese straine. Ceausescu tot zicea la revolutie despre agenturili straine.Poate nici ele intre ele nu s-au pus de acord care sa ia mai mult din aceasta tara,nici din asta nu avem nimic de cistigat. Vedem in direct cum din trupul tarii vin rechinii si smulg ce apuca,lasitatea si duplicitatea intregului popor sint ceea ce vedeti la coltul strazii,in casele oamenilor si la nivel de conducere oriunde.Pina la urma e rau pamintul ca ne tine.

Elena spunea...

Este foarte trist, ile și dureros de adevărat ceea ce spui ...

solte spunea...

nu fiti tristi:) , hai sa va zic una :

niciodata n-a fost vorba de bani in toata istoria,chiar daca ne-au fost "sechestrate" si bunuri "materiale". "trista" ar putea fi numai atitudinea voastra negativa.

- lasul emana negativitate,
- pesimistul face acelasi lucru,


banii astia care fac atatea ravagii, sau mai bine spus lipsa lor care provoaca atata "durere" ...este de-a dreptul impropriu spus :)

- banul pe care tot omul si-l doreste,intr-o masura mai mare sau mai mica, e haina *croitorului*, de care el n-are nevoie.

Anonim spunea...

FMI a vrut să-i sărăcească pe români înainte de '89, pentru a-i scoate în stradă
Interviu cu Annely Ute Gabanyi, Cercetator la Institutul German pentru Politica . Internationala si Siguranta din Berlin
http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/fmi-a-vrut-sa-i-saraceasca-pe-romani-inainte-de-89-pentru-a-i-scoate-in-strada-245463.html

Anonim spunea...

O indreptare istorica: NIKOLA TESLA a fost român!
http://casanoastra-romania-dacia.blogspot.com/2011/11/o-indreptare-istorica-nikola-tesla-fost.html

Anonim spunea...

În Venezuela se poate
http://adevarulascuns.blogspot.com/2011/11/in-venezuela-se-poate.html

Anonim spunea...

O lectie de onoare
http://adevarulascuns.blogspot.com/2011/10/o-lectie-de-onoare.html

Anonim spunea...

Salveaza, Doamne, te rog, salveaza Rosia Montana!
De-ar fi doar zona verde, zona vie, fara urme-martor, fara istorie, ci "doar" un peisaj frumos, in pericol de a fi distrus de un dezastru natural, pe care noi, oamenii, nu l-am putea evita, ar trebui sa-naltam strigatul nostru disperat spre cer.
http://www.formula-as.ro/2011/974/scrisoarea-saptamanii-36/salveaza-doamne-te-rog-salveaza-rosia-montana-13861

Anonim spunea...

Unde este aurul Terrei
http://www.lumeamisterelor.com/rubrici/dosare-secrete/unde-este-aurul-terrei/