miercuri, 16 noiembrie 2011

Bucuresti: oceanul pietrificat din statia de metrou

"Ne-am aventurat in subteranele Bucurestiului, pentru o calatorie in timp cu... metroul. Nu multi stiu ca in Bucuresti o calatorie in timp, pana in Cretacicul superior, in urma cu 180 de milioane de ani, costa cat o cartela de metrou. Asta pentru ca statia de metrou Politehnica, inaugurata in 1983, este pavata cu placi de marmura pline de fosile, care au trait cand pe Pamant nu exista viata decat in apa.

Acest lucru transforma statia de metrou intr-un adevarat muzeu sau intr-un sit paleontologic spectaculos, pentru cei care au curiozitatea de a se uita pe unde calca. La Politehnica mii de bucuresteni pasesc zilnic peste un ocean pietrificat, fara sa stie. 


Se pare ca in marea graba de a da in folosinta statia de metrou, pe constructori nu i-a mai interesat ce fel de marmura folosesc. Asa ca marmura extrasa din muntii Apuseni, de la Rosia, a fost intinsa pe jos ca un covor rosu plin de "firimituri" mai vechi de 80 de milioane de ani. Aspectul interesant al marmurei nu i-a facut pe constructori sa banuiasca ca fiecare bucata continea fosile de scoici si animale marine. Acestea poarta numele "vaccinites" si "hippurites" si provin din perioada cretacica, iar vechimea lor a fost estimata la 65 si 180 de milioane de ani.

Astfel ca in statia de metrou de la Politehnica se gaseste un intreg recif de Rudisti, dar si din alte specii acvatice. 

Specialistii in geologie de la Universitatea Bucuresti au confirmat ca in placile de marmura din statie exista fosile cu o valoare paleontologica inestimabila. Avand in vedere acest lucru, ne gandeam ca statia de metrou ar putea fi transformata in muzeu, cu panouri care sa explice formele ciudate din marmura de pe jos si ecrane pe care in loc de reclame si stiri despre vedete, sa se difuzeze documentare despre "oceanul pietrificat" si despre creaturile care au trait aici, in podea, pentru ca oamenii sa stie pe ce "comoara" pasesc.

Din cate stim, intentia de a pune in valoare statia Politehnica exista de prin 2003, dar probabil ca si aceasta ideea s-a "fosilizat".
2 comentarii:

Anonim spunea...

Un caz tragi – comic, în care ignoranța și nepăsarea celor responsabili te uluiesc. De tot râsul și de o iresponsabilitate gravă.

Gerula spunea...

Aproape toate s-au facut la noi in tara din nepasare , ignoranta sau intentionat , pentru ca noi sa nu cunoastem istoria acestui pamant si sa nu ridicam capul din jugul pus de mai marii lumii. Vezi placutele de lut de la Tartaria, Placutele de plumb de la Sinaia ,Cetatea Callatis de la Mangalia care zace sub ape si chiar daca niste arheologi subacvatici amatori au descoperit ziduri si incinte din vechea cetate chiar si artefacte din acesata cetate , statul roman nu aloca bani pentru continuarea descoperirilor pe motiv ca nu au , dar pentru campania electorala exista surse , pentru miile de bocanci,galeti,tricouri si sepci incriptionate cu numele unor partide .