miercuri, 9 noiembrie 2011

CIA ne spionează pe Facebook şi Twitter. Ambasadele SUA găzduiesc "bibliotecarii răzbunători"

Agenţia Centrală de Informaţii a SUA (CIA) supraveghează tot ce mişcă pe reţelele de socializare. Spionii americani analizează aproximativ 5 milioane de mesaje postate zilnic pe Twitter şi mult mai multe, pe Facebook, dar şi pe ziarele locale, pe diverse forumuri sau pe publicaţiile online. Indiferent că acestea sunt în rusă, chineză, farsi sau altă limbă a pământului.

Dezvăluirea, chiar dacă nu pare să fi luat în surprindere, a fost făcută de Agenţia Associated Press, care susţine că agenţii CIA care fac acest lucru sunt denumiţi "bibliotecarii răzbunători". Operaţiunile de supraveghere a milioane de mesaje se desfăşoară într-un parc industrial anonim din Virginia, într-o clădire care la prima vedere nu spune nimic, neavând niciun însemn.

Analiştii CIA care fac parte din aşa numitul "Open source Center" (OSC) au ca misiune declarată aflarea în timp real a tot ceea ce gândesc străinii despre Statele Unite, dar şi de a anticipa momentele de dezordine socială sau revoltele populare de oriunde, după modelul consacrat al "Primăverii Arabe".

"Bibliotecarii răzbunători" activează însă şi la ambasadele SUA din lumea întreagă, pentru a fi mai aproape de cei pe care îi monitorizează.

Supraveghere din 2009
 
Oficial, CIA susţine că, de exemplu, cu ajutorul informaţiilor pe care le-a strâns în acest mod, a putut analiza mai bine reacţia opiniei publice din Pakistan după uciderea lui Osama ben Laden şi chiar a reuşit să anticipeze revolta populară, de la începutul anului, din Egipt. "Nu ştiam exact când va izbucni, dar aveam certitudinea că se va întâmpla, graţie schimburilor de mesaje de pe Facebook şi Twitter", spune un responsabil al CIA.

Înfiinţarea acestei noi structuri a CIA a avut loc în urma unei recomandări a Comisiei de anchetă asupra atentatelor din 11 septembrie şi contra-terorismului, adică în timpul administraţiei Bush, şi cu mult înainte de apariţia Twitter-ului, în 2006.

Tot oficial, se spune însă că agenţii CIA ar fi început să supravegheze toate comentariile şi reacţiile de pe blog-uri, publicaţii online sau reţele de socializare la nivel mondial doar din 2009, după revoltele din Iran.

Analistul prefect
 
Directorul OSC, Doug Naquin, susţine că analizele pe care agenţii CIA le fac se regăsesc în informările pe care preşedintele american Barack Obama le primeşte în fiecare zi.

Profilul analistului perfect care trebuie să monitorizeze tot ce mişcă pe Facebook şi Twitter a fost făcut chiar de Naquin. "Cei mai de succes analişti seamănă cu eroina din seria ‘Fata cu dragonul tatuat’, un hacker nonconformist, ciudat, care ‘ştie să găsească chestii de existenţa cărora ceilalţi nici măcar nu ştiu’. Cei care ştiu mai multe limbi străine sunt cei mai căutaţi".

Numărul exact al "bibliotecarilor răzbunători"  nu este cunoscut. 

Celebra grupare de hackeri Anonymous a avertizat încă din vară că la 5 noeimbrie va sparge serverele mai multor publicaţii on-line, dar şi  pe cele ale Facebook şi Fox News, nemulţumiţi că  utilizatorii reţelei de socializre sunt "spionaţi", iar informaţiile personale sunt vândute agenţiilor guvernamentale.

6 comentarii:

Gerula spunea...

Mult vehiculatul "Big Brother" este mic pe langa ce vor astia sa faca , azi maine vor sa stie si de cate ori faci sex cu nevasta sau cate plombe ai in gura . Din aceasta lipsa de "civilizatie" , strabunii nostrii au dus-o mult mai bine . Din pacate comorile pamantului acesta a atras multi talhari si mai atrage inca >

Florin spunea...

Dar se stie asta de foarte mult timp. CIA ne spioneaza prin foarte multe metode.

Nicolae spunea...

cred ca nu ar trebui sa te deranjeze cu nimic ca CIA spioneaza facebook,ar trebui sa te simti mai sigur, e obiectul de activitate al tuturor serviciilor secrete de a fi acolo unde exista o complexitate de grupuri sociale

UNGUREANU NICOLAE spunea...

Mult vehiculatul "Big Brother" este mic pe langa ce vor astia sa faca , azi maine vor sa stie si de cate ori faci sex cu nevasta sau cate plombe ai in gura . Din aceasta lipsa de "civilizatie" , strabunii nostrii au dus-o mult mai bine . Din pacate comorile pamantului acesta a atras multi talhari si mai atrage inca

Nu cred in ideea asta, in SUA si Occident se face de mult sex , e saturata curiozitatea asta, se fac pur si simplu testari de sisteme informationale, intereseaza foarte mult aspectul "social" e in topul tuturor cercetarilor serviciilor secrete, pentru a putea fi transpus in softuri, programe. De ce ? pentru ca in urmatoarele 2 decenii aproape totul se va realiza in acest mediu virtual Internet. Si apoi cine il cunoaste cel mai bine are de castigat, profit, capital electoral. Nu s-a intamplat in SUA sa ramana fara curent mai multe zile, orase intregi, vezi de aici intervine supravegherea asta stringenta .

Anonim spunea...

Cum Se Spala Creierul Unei NATIUNI – Un excelent interviu luat de Edward Griffin lui Yuri Bezmenov
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=eE2M0Pr0m_I#!

Anonim spunea...

Dar baieti nu ati auzit de intoxicarea celor care asculta datile ce vor sa auda,si veti vedea ce haos iese!