luni, 30 ianuarie 2012

ACTA: Revoluţie pe internet. Youtube şi Facebook, în pericol

Internetul s-ar putea schimba: toată muzica și filmele ar putea fi plătiteNoua lege care urmează să fie votată în vară în Parlamentul European ar putea închide toate site-urile care au conţinut fără drepturi de autor.

Internauţii români au început să fiarbă de ieri. Pentru tratatul ACTA (Anti- Counterfeiting Trade Agreement - Tratul Comercial Anti-Contrafacere), semnat de majoritatea ţărilor europene, şi-a dat acordul şi România.

Deocamdată nu se schimbă nimic pe internet, iar totul ţine de votul pe care urmează să-l dea parlamentarii europeni în vara acestui an. Însă faptul că ar putea exista softuri care să monitorizeze tot ceea ce faci pe internet, ce încarci, ce descarci şi la ce te uiţi dau frisoane tuturor.

"Smartephone-ul la control"


În curând, toată muzica şi filmele de pe internet ar putea să fie plătite, iar siteurile care le oferă să fie pur şi simplu închise pentru că nu respectă drepturile de autor. Însă, potrivit criticilor acestei legi, sunt lucruri mult mai importante care trebuie analizate şi se vorbeşte foarte insistent despre îngrădirea dreptului de libertate de exprimare.

"Să spunem concret: Vei merge pe stradă, iar poliţistul îţi va cere smarphone-ul la control, pentru că vor avea dreptul ăsta. Te vor întreba: «Dom’le, pentru cântecul ăsta ai chitanţă?» Dacă nu ai, ţi-l confiscă. Aşa e trecut în lege. De asemenea, dacă mergi pe aeroport cu laptopul, cei de acolo vor avea dreptul să te controleze şi ţi-l pot confisca", spune Claudiu Marginean, liderul Partidului Piraţilor, unul dintre cei care au participat la mai multe mitinguri internaţionale împotriva adoptării acestei legi.

O altă măsură considerată exagerată de contestatarii proiectului legislativ ACTA este acela că toate site-urile pe care se regăsesc lucrări fără drepturi de autor sunt închise imediat. În acest caz, Youtube, Facebook sau Twitter ar putea fi în mare pericol.

Spre exemplu, dacă te-ai filmat în concediu, iar pe fundal se aude o melodie de la Rolling Stones, dacă nu ai plătit drepturile de autor şi o încarci pe Youtube, şi tu, dar mai ales site-ul, intraţi sub incidenţa legii.

De asemenea, dacă îi trimiţi o melodie mp3 unui prieten pe Messenger, fără să aveţi drepturi de autor, e ilegal.

Cum s-ar putea face monitorizare


Potrivit ACTA, providerii de internet -adică cei care furnizează serviciile - ar urma să se transforme într-un fel de poliţie şi să fie obligaţi să monitorizeaze tot ceea ce faci pe internet. În cazul în care o companie observă că ai copiat lucrările, fără a avea drepturile de autor, poate obţine tot istoricul tău de navigare pe internet de la providerul de net.

Directorul Oficiului Român pentru Drepturi de Autor (ORDA), Robert Bucur, e de părere că nu se va ajunge atât de departe cu restricţiile.

"Se impune o astfel de lege de drepturi de autor, însă nu cred că va fi atât de restrictivă pe cât este acuzată. Au fost destule cazuri şi la noi, în care au fost vizaţi cea care aveau o cantitate mare de fişiere fără drepturi de autor. Trebuie să ne gândim şi la cei care trebuie remuneraţi pentru operele, fonogramele şi prestaţiile lor", e de părere directorul ORDA.

Votul legii în Parlamentul European


Cei mai mari contestari ai legii au fost până acum polonezii, care au organizat un protest la care au participat mii de oameni. A apărut şi prima victimă.

Raportorul Parlamentului European, Kader Arif, şi-a dat demisia acuzând "manevre fără precedent" ale oficialilor care au pregătit textul acordului şi că nu au fost consultări cu societatea civilă.

Parlamentarul european Rennate Webber s-a declarat împotriva ACTA, iar Cristian Preda spune că se va face prea multă presiune asupra acestei legi şi că va lua o decizie după ce va analiza atât părţile pro, cât şi cele contra.


Sursa:evz.ro

Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau
http://radiovoceasufletului.ro

8 comentarii:

Anonim spunea...

Ce sa zic...sincer eu nu sunt de acord cu ACTA. Daca esti artist sau actor, joaca in piese de teatru sau organizeaza concerte si castiga un ban cinstit, nu din inregistrari. Dar totusi, unii poate nu ar merge la piesele lor de teatru(mie, unul teatrul imi place mai mult decat filmul) sau nu s-ar duce la concertele lor(care oricum sunt mai placute decat inregistrarile). Daca si doar daca in ACTA asta ar fi vorba doar de muzica si filme, atunci in viitor, ACTA ar putea fi inamicul muzicii si filmelor inregistrate, pentru ca un om destept, daca vede ca nu are bani destui pentru a cumpara muzica si filme, nu le cumpara si face ce e mai important, adica va invata si va explora aceasta lume in care ne aflam. Iar daca nimeni nu le va cumpara filmele si muzica, aceste industrii singure isi taie fondurile(putin probabil in Romania in care noi ne aflam, dar eu inca mai sper). O cale mai convenabila si pentru ei si pentru noi ar fi abonamente lunare de care poti vedea toate filmele pe care le vrei.

Mie, muzica si filmele oricum mi se pare ca ne distrag de la ce e mai important in lumea asta. Ce e mai important in lumea asta stie fiecare :)
Multa Sanatate Tuturor ! :)

Gerula spunea...

Cred ca are dreptate anonimul de mai sus, eu ascult o melodie de pe You tube sau alte site-uri si daca imi place , merg la magazine specializate de muzica si cumpar tot albumul de la aceea formatie . Daca nu mai exista aceste site-uri de muzica de unde dracu sa stiu cine ce canta , ca doar nu sunt nebun sa cumpar albume de muzica pe care sa le arunc pentru ca nu imi place nici o melodie de pe ele. Asa nu voi mai cumpara nimic si nici nu vor mai castiga nici cei din industria muzicala .

Buzea Radu Florin spunea...

EU SUNT CREATORUL VOSTRU FIINTE FARA INIMA CE SUNTETI !!!! EU V-AM CREEAT, EU O SA VA DESFIINTEZ, ....LA RECICLARE CU VOI !!! DA,....VA CER DREPTURI DE AUTOR PENTRU VIATA CE V-O DARUIESC CLIPA DE CLIPA !!!!
DATI-MI DREPTURI DE AUTOR PENTRU AERUL CE-L RESPIRATI !!!
DATI-MI DREPTURI DE AUTOR PENTRU PAMANTUL CE IL EXPLOATATI !!!
DATI-MI DREPTURI DE AUTOR PENTRU SOARELE CE VA-NCALZESTE !!!
DATI-MI DREPTURI DE AUTOR PENTRU TOATE CELE CE LE PRIMITI CLIPA DE CLIPA DE LA MINE !!! GRATIS !!!!!!!

Dina spunea...

Ar trebui initiata o petitie impotriva acestei legi si data spre semnare.

Anonim spunea...

http://www.realitatea.net/petitie-romania-nu-vrea-acta-semnati-aici_908671_semneaza.html

laura-maria ilea spunea...

http://www.avaaz.org/en/eu_save_the_internet_spread/?faGKncb&pv=264

Elena spunea...

Petiție pentru libertatea internetului
http://www.avaaz.org/en/eu_save_the_internet_spread/?sbc

Anonim spunea...

Deja cateva situri de filme online merg foarte prost sau nu mai merg,iar protv deja face reclama la voyo unde platesti putin ,fireste, dar la un numar mare de vizitatori fac bani cu lopata.Sa nu mire pe nimeni dar noi platim prin taxele impuse fraudulos,dreptul de a trai:nu ai bani sa platesti? traiesti in puscarie.