joi, 26 ianuarie 2012

Iesim in strada pentru Rosia Montana!

Vino sambata, 28 ianuarie, la ora 11:00, in Piata Constitutiei din Bucuresti ca sa aperi, pasnic, Rosia Montana!

22 ianuarie 2012 – Rosia Montana. 10 zile de proteste, de manifestari in strada, de pledoarii pentru demnitate si pentru o societate echitabila, de invitatie la dezbatere si schimbare. 10 zile prin care societatea civila din Romania, prin mesajele si energia transmisa au facut sa vibreze o tara intreaga. Iar in tot acest context, al revendicarilor argumentate, mesajul campaniei Salvati Rosia Montana se regaseste pe lista celor mai importante puncte solicitate in strada. Fie ca este vorba de grupurile de manifestanti din Bucuresti, Timisoara, Iasi sau Cluj Napoca, tineri cu pancarte si steaguri fluturand pentru Rosia Montana se vad in cadrele transmiunilor live pretutindeni.

„Rosia Montana pentru Piata Universitatii” rezuma spiritul de solidaritate al acestor momente. In acest context, pe 28 ianuarie 2012, are loc manifestarea Vrei sa salvezi Rosia Montana: Demonstreaza! avand ca punct de intalnire Piata Constitutiei din Bucuresti. Mesajul Ramonei D. este unul din miile care se aud in aceste zile si care ne indeamna la actiune: „Nedreptatea facuta lui Raed Arafat a fost picatura care a umplut paharul. Dar paharele noastre au mii de picaturi pentru care ramanem in strada, unde ne facem auzite vocile regasite. Pas cu pas ne revendicam in frig strazile si drepturile. In inima mea bate Rosia Montana, cea mai dureroasa picatura din paharul meu. Impreuna vom reusi sa oprim proiectul mizerabil de la Rosia Montana si sa redam demnitatea oamenilor care se lupta zi de zi acolo. Se aude? Salvati Rosia Montanaaa!”

Lista revendicarilor pentru Rosia Montana este adresata autoritatilor statului si Guvernului Romaniei, ce au sprijinit continuu un proiect minier distructiv. 

Cerem:
1. Neemiterea acordului de mediu pentru proiectul minier cu cianuri propus la Rosia Montana;
2. Deblocarea procedurilor de includere a Rosiei Montane pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO si declansarea demersurilor necesare pentru orientarea dezvoltarii zonei spre utilizarea durabila si punerea in valoare a patrimoniului sau natural si cultural unic;
3. Respingerea proiectului legislativ de modificare a Legii Minelor nr. 85/2003, care ar permite companiilor miniere private sa exproprieze dupa bunul plac in numele statului;
4. Adoptarea propunerii legislative care prevede interzicerea utilizarii cianurii in minerit;
5. Respingerea tuturor initiativelor de declarare a zonei Rosia Montana ca zona mono-industriala, rezervata exclusiv implementarii proiectului minier al companiei Rosia Montana Gold Corporation.

Nemultumirile celor prezenti sunt cu atat mai vehemente cu cat, in cei 10 ani ai campaniei, fiecare dintre noi a vazut cum Rosia Montana rezuma intr-un tot unitar problemele unui sistem bolnav. Rand pe rand, toate institutiile statului au ales sa lupte efectiv impotriva propriilor cetateni, emitand acte ilegale si  ducand la saracirea constanta a zonei, iar in perioada urmatoare este de asteptat ca Ministerul Mediului sa incununeze aceste demersuri prin emiterea acordului de mediu.

„Sutele de oameni iesiti zilele acestea in strada se alatura miilor din ultimii ani care au luptat pentru Rosia Montana. Iar rezultatele sunt uimitoare si cu mandrie afirm, ca prin spiritul civic manifestat reusim sa continuam si sa dezvoltam cea mai mare campanie de mediu si sociala din Romania. Astfel, in aceste momente de intensitate maxima atat pentru tara cat si pentru Rosia Montana, va multumesc pentru solidaritatea voastra si pentru hotararea cu care fiecare, cu mesajul propriu, in orice colt al tarii, in strada, promovati Rosia Montana. Uniti pentru libertate, vom invinge! Iar pe 28 ianuarie, impreuna cu voi, voi spune raspicat Salvati Rosia Montana in Piata Constitutiei si voi cere ministrului mediului sa actioneze cu responsabiltate si sa nu elibereze acordul de mediu atat de dorit de compania miniera!” a transmis Eugen David, presedintele Alburnus Maior.

Pentru informatii suplimentare, va rugam sa ii contactati pe:
Eugen David, presedinte Alburnus Maior, tel. 0040 0740 280309,
Calin Capros, vicepresedinte Alburnus Maior, tel. 0040 0742 524387

E-mail: alburnusmaior@ngo.ro, web: www.rosiamontana.org

Sursa: rosiamontana.org

Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

11 comentarii:

Elena spunea...

Mulțumim Daniel!

Nina Mirodeanu spunea...

voi fi acolo . sper sa fim cit mai multi!

Anonim spunea...

Am semnat petitia in decembrie si zilele trecute am primit mail care ma informeaza ca in data mai sus mentionata este miting pentru apararea rosiei montane,dar cu parere de rau ,eu nu pot participa pentru ca lucrez iar sefa nu a vrut sa auda de zi libera asa ca nu am cum sa ajung.Risc sa fiu data afara ,si pe praful asta nu-i prea indicat.Oricum eu am mai anuntat citeva persoane care sper sa se alature celor ce vor fi in PIATA CONSTITUTIEI.MULT SUCCES SI SA FIE CIT MAI MULTI.

Daniel Roxin spunea...

Si eu voi fi acolo. Sa speram ca vor veni cat mai multi.

Elena spunea...

Din păcate vremea rea este de partea trădătorilor de țară și probabil frigul îi va împiedica pe mulți oameni care doresc să vină la protest.Cred că vinovații stau toată ziua pe prognozele meteo,sperând că vremea rea va mai potoli entuziasmul și hotărârea oamenilor de a merge până la capăt.
Dar să asculte bine:
http://www.youtube.com/watch?v=3zKgmTJMtAs

Dina spunea...

Imi pare rau, dar e prea departe capitala de mine. Eu va sustin cu gandul.

Laura spunea...

"saracirea zonei"? oamenii "zonei" sunt sigurii care se confrunta cu adevarat cu "saracirea" si ei cam stiu cum ar scapa de ea...

Anonim spunea...

”Sfinții martiri ai închisorilor i-au iertat pe torționarii lor și ne îndeamnă acum să îi iertăm la rândul nostru pe torționarii ideologici și pe jefuitorii economici actuali DOAR DUPĂ CE NE ÎMPOTRIVIM ACESTORA CU TOATĂ FIINȚA ȘI MĂRTURIA. Mesajul lor este atitudinea acestora din vremea prigoanei comuniste: NU VĂ LĂSAȚI SCLAVI ȘI ÎNCĂTUȘAȚI ÎN PROPRIA ȚARĂ FĂRĂ LUPTĂ, ÎMPOTRIVIRE ȘI MĂRTURIE. Lupta împotriva răului de orice fel VĂ VA DA DEMNITATEA DE MARTIR și vă va asemăna cu sfinții!
Cea mai profundă rană pe care o purtăm în suflet este uitarea suferinței pe care acești oameni nevinovați au răbdat-o în pușcăriile comuniste din România.
Sănătatea morală a unui popor se probează prin gradul de respect și pietate pe care îl manifestăm față de eroii și sfinții săi.”
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=7v9uWIGQtQM

Anonim spunea...

Locația s-a modificat

http://luptapentrurosiamontana.wordpress.com/

http://www.carpati.org/stire/eugen_david_vin_la_bucure_537_ti_pe_28_ianuarie_vrei_s%C4%83_salvezi_ro%C5%9Fia_montan%C4%83_demonstreaz%C4%83_/3136/

Giani spunea...

Rosia Montana = bani
bani = locuri de munca = economie
economie = popor multumit

Deci nu va mai agitati degeaba, daca vreti sa o ducem bine trebuie sa folosim tot ce avem.. nu sa crestem 2 iepuri pe un deal amarat...

Anonim spunea...

Somn ușor, Giani! Trăiește mai departe în lumea ta paralelă!