vineri, 6 ianuarie 2012

Pentagonul lucreaza la obtinerea... invizibilitatii

Oamenii de stiinta de la Universitatea Cornell, in colaborare cu agentia de cercetare a Departamentului de Aparare al SUA, au obtinut o performanta remarcabila, creand o "gaura de timp", prin ascunderea unui eveniment cu ajutorul distorsiunii luminii.

Intr-o zi soldatii ar putea sa desfasoare operatiuni sub acoperire, intr-un secret total, dupa ce fizicienii au garantat Pentagonului ca au aflat cum se pot masca evenimentele, prin distorsiunea luminii, informeaza Wired.

O echipa de cercetatori de la Universitatea Cornell, sprijinita de DARPA, agentia de cercetari din cadrul Departamentului de Aparare al SUA, a reusit sa ascunda un eveniment timp de 40 picosecunde (1 picosecunda = a 10 la minus 12 parte dintr-o secunda - n.r.).

Rezultatele cercetarilor au aparut saptamana aceasta in prestigioasa revista Nature. Aceasta este prima data cand oamenii de stiinta au reusit sa mascheze un eveniment, desi s-au facut pasi semnificativi pentru realizarea invizibilitatii obiectelor.

Anul trecut, cercetatorii de la Universitatea Texas din Dallas au folosit efectul de miraj pentru a face sa dispara obiectele. Si in 2010, fizicienii de la Universitatea St. Andrews au reusit sa utilizeze metamateriale pentru a pacali ochiul uman sa vada, ceea ce era chiar in fata lor.

Mascarea unui obiect presupune o unda care sa inconjuoare acel obiect. In cazul in care lumina solara nu cade pe acel obiect, atunci acesta nu este vizibil pentru ochiul uman.

In cazul evenimentelor in cauza, ascunderea se bazeaza pe schimbarea vitezei luminii. Lumina este cea care ne permite sa vedem actiunile care se intampla. De obicei, lumina vine intr-un flux constant.

Masca spatiala de invizibilitate

Cercetatorii de la Cornell au intrerupt fasciculul de lumina, pentru o scurta perioada de timp, astfel ca evenimentul nu a mai fost observat.

Intregul experiment a avut loc in interiorul unui cablu de fibra optica. Sigur, echipa de cercetatori mai are de lucru pana cand va reusi sa mascheze o actiune timp de 30 de secunde sau de cateva minute.

Dar cu siguranta aceste cercetari au deschis drumul catre noi posibilitati de mascare a unor evenimente, cum ar fi transmisia de date, care ar ajuta la operatiuni secrete desfasurate pe calculator.

Cercetarile recente au descoperit o abilitate remarcabila de a controla campurile electromagnetice, pentru a produce efecte ca niste imagini perfecte sau o masca spatiala de invizibilitate, se arata in materialul publicat de revista Nature.

Pentru a realiza aceasta masca spatiala, indicele de refractie este manipulat pentru ca fluxul de lumina dintr-o sonda, aflata in jurul unui obiect, sa creeze o "gaura" in spatiu si obiectul sa ramana ascuns, se scrie in Nature.

Aceste rezultate reprezinta un pas important in directia dezvoltarii unor masti spatio-temporale de invizibiliate totala.

Sursa: ziare.com

Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau
http://radiovoceasufletului.ro

Un comentariu:

Anonim spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=tCuPUu7grCY