duminică, 8 ianuarie 2012

Traieste, iubeste, dar nu te atasa!

"Noi, ca oameni, ne ataşăm prea repede de orice lucru. Viaţa este flux, nimic nu rămâne la fel, dar sperăm şi dorim ca nimic să nu se schimbe. Există prea multă frustrare în lume pentru că toate aşteptările noastre rămân neîmplinite. Fiecare aşteptare aduce nefericire.

Ataşamentul înseamnă a te agăţa de un lucru, şi nu doreşti ca acesta să se schimbe vreodată. Acest lucru înseamnă a dori imposibilul. Tânărul doreşte să fie mereu tânăr, iar acest lucru este imposibil, mai devreme sau mai târziu acesta va îmbătrâni. Dar bătrâneţea nu aduce fericire, ci suferinţă. Dacă lucrurile nu ar sta aşa, atunci am crede că viaţa devine cu adevărat împlinită la bătrâneţe. Ea ar trebui să reprezinte culmea cea mai înaltă acoperită de omăt, dar nu este decât o gaură neagră. Este o gaură neagră pentru că ne agăţăm de tinereţe.

Ne agăţăm de trup, dar trupul va ceda într-o zi. Trăieşte, iubeşte, respectă, ai grijă, dar nu te ataşa. Aminteşte-ţi că este numai un caravanserai, doar înnoptezi acolo. Iar dimineaţa va trebui să pleci.

Aşa stau lucrurile. Te îndrăgosteşti de o persoană, te ataşezi, iar apoi eşti nefericit. Apoi eşti posesiv, apoi te temi ca persoana respectivă să nu se îndrăgostească de altcineva. Începi să o îngrădeşti, să-i răpeşti libertatea, să o reduci la stadiul de obiect. Dragostea şi respectul dispar. Totul se transformă într-o luptă continuă între cele două egouri. Tu vrei să-l stăpâneşti, la fel se întâmplă cu cealaltă persoană. Cum să reziste dragostea în acest conflict? Ataşamentul distruge dragostea. El este otrava dragostei.

Iubeşte profund, dar nu aduce gelozia şi posesivitatea într-o relaţie. Ele vor apărea dacă tu te vei ataşa de o persoană. Cea mai mare artă de a învăţa este să te laşi purtat de viaţă fără a te ataşa. Lucrurile vin şi pleacă, dar tu rămâi concentrat asupra fiinţei tale, nu te laşi distras şi nici perturbat."
Osho, ABC-ul Iluminarii
 Sursa: drumuricatretine
Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

5 comentarii:

mar spunea...

In psihoterapie este cunoscut aforismul "Cel ce nu se are bine cu viata nu se are bine nici nu moartea", batrantea nu este motiv de bucurie, insa poate fi acceptata ca moment de bilant al implinirilor de catre cei ce si-au tgrait plenar viata caci "Asa cum un copil nu se teme de viata, nici un adult echilibrat nu se va teme de moarte", spune Eriksonmantslan

Anonim spunea...

nu exista batranete si nici moarte ! voi va sinucideti ! din cauza ca v-ati lasat controlati suntem atat de prosti :) .

http://www.scribd.com/doc/59218614/John-Thomas-Cum-Poate-Fi-Inversat-Procesul-de-Imbatranire#archive

http://www.scribd.com/doc/53696835/POSTUL-Un-Miracol

doar doua carti din sute altele !

Anonim spunea...

”Dincolo de curgerea timpului si de cugetarea zeilor, este Focul cel Viu si Vesnic, din care vin toate si prin care fiintează toate cele ce sunt...
(…)Nu îţi lega sufletul de nimic lumesc, de lucruri, de dobitoace, de argint sau aur, căci ele aşa cum vin, aşa pleacă. După orice zi vine şi noaptea, şi după iarnă vine primăvara, căci aşa este rânduit şi aşa este firea lucrurilor. Toate cele ce se văd, se nasc, cresc şi apoi se întorc de unde au plecat. Doar firea lucrurilor rămâne pururi, iar aceasta are nenumărate şi nesfârşite ramuri, şi asemenea izvoarelor minţii şi sufletului tău, ele nu se arată la vedere. Căci o suflare şi un foc fac să crească toate cele ce cresc – ierburi, copaci, dobitoace si oameni – şi din aceeaşi vatră vin si către aceeaşi vatră se întorc, si vatra aceasta este pururea.(…)”
Legile belagine – Legile frumoase
http://enciclopediagetodacilor.blogspot.com/2011/09/legile-belagine-legile-frumoase.html

Daniel T. spunea...

Pt."tomavasi":..
Imbatranirea fizica (degradarea celulara),in fine moartea fizica a corpului uman (doar haina sinelui cu EGO-ul corespunzator mintii)realmente exista si nu poate fi impiedicat. Ar fi total impotriva legilor naturii!
Tu nu poti exista in forma ta actuala (in cane si oase),in acesta reancarnare,vesnic. Si este foarte normal asa.
Faptul ca unii sunt atrasi de carti de genul celei mentionate de tine dovedeste ATASAMENTUL de forma fizica proprie care este supusa mediului (fizico-chimic).
DA! Pot fi de acord si inteleg ca putem trai la varsta biologica de 80 de ani simtindu-ne proaspeti ca la 20 de ani. Dar hardware-ul cedeaza la un moment dat.
P.S. Feresca-ma Dumnezeu de viata vesnica in aceeasi haina trupeasca si conditie umana! M-as plictisi ingrozitor. Eu vreau sa curg mai departe...
Toate cele bune..
Multumesc lui Daniel pentru acest blog.

Anonim spunea...

Comorile fiecăruia
Plimbându-se prin sat, un boier s-a întâlnit cu un ţăran sărac şi a început a se lăuda cu averile lui:
- Vezi tu livada de pe deal ? E a mea. Pădurile care înconjură satul sunt şi ele ale mele. Până şi pământul pe care calci acum al meu este. Tot ce vezi, de jur-împrejur, e proprietatea mea. Toate astea sunt doar ale mele.
- Dar acela ? – l-a întrebat ţăranul, arătând cu degetul spre cer. Nu cred că şi cerul este al tău. Acela este al meu – a mai spus ţăranul şi, cu zâmbetul pe buze, a plecat liniştit, lăsându-l pe boier mirat şi cu ciudă în suflet.
“Cel ce s-a născut înţelept poartă bogăţia cu el” (Sfânta Scriptură).