joi, 23 februarie 2012

Americanii nu mai vor sa atace Iranul

SUA isi accelereaza eforturile de a convinge Israelul sa renunte la planul de atacare a instalatiilor nucleare ale Iranului.

Unul dintre liderii militari importanti ai Americii a avertizat public impotriva unei lovituri, iar doi oficiali de rang inalt au fost trimisi la Ierusalim pentru a descuraja orice atac.


Generalul Martin Dempsey, seful Statului Major Interarme american, a declarat, intr-un interviu televizat, ca nu este “prudent in acest moment” sa ataci Iranul, si ca o lovitura “acum ar fi destabilizatoare”, informeaza The Guardian.

Poziția prudentă a americanilor demonstrează că Iranul nu stă chiar așa izolat și lipsit de apărare cum îl prezintă presa israelita, atacarea Iranului putând duce la cel de-al treilea razboi mondial.


In contextul schimbarilor geopolitice din ultima perioada se contureaza, din ce in ce mai mult existenta unei triple aliante, in regiunea Eurasia, din care fac parte China, Rusia si Iran. Aceasta alianta constituie un obstacol impotriva expansionismului Statelor Unite.


China, Rusia si Iranul sunt considerate tari aliate si partenere. Federatia Rusa, Republica Populara Chineza si Republica Islamica formeaza impreuna o bariera strategica indreptata impotriva expansionismului Statelor Unite, potrivit The 4th Media.
Confruntarea dintre blocurile militare

In ciuda diferentei de zone geografice si rivalitati intre Moscova si Teheran, legaturile dintre cele doua tari, bazate pe interese comune, s-au dezvoltat in mod semnificativ.

Atat Rusia, cat si Iranul sunt mari exportatori de energie, care au profunde interese in Caucazul de Sud. Ele se opun cu fermitate scutului antiracheta al NATO, cu scopul de a preveni ca SUA si UE sa controleze coridoarele energetice din jurul bazinului Marii Caspice.

Legaturile bilaterale sunt o parte a unei aliante mai largi, care implica Armenia, Tadjikistan, Belarus, Siria si Venezuela.

Importanta strategica a Iranului pentru Rusia si China


Cele trei tari formeaza o “tripla alianta”, care constituie nucleul unei coalitii eurasiatice indreptate contra invadarii Eurasiei de catre SUA si incercarea de a crea o hegemonie globala.

In timp ce China se confrunta cu SUA in Asia de Est si in Pacific, Iranul si Rusia se afla in aceeasi situatie in Asia de sud-vest si in Europa de Est. Toate cele trei tari sunt amenintate in Asia Centrala si se tem de prezenta militara a SUA si NATO in Afganistan.

Iranul poate fi caracterizat ca un pivot geostrategic. Ecuatia geopolitica din Eurasia depinde foarte mult de structura aliantelor politice ale Iranului. Daca Iranul ar deveni un aliat al SUA, acest lucru ar afecta serios sau chiar ar destabiliza Rusia si China.

Acest lucru se refera si la legaturile etnice-culturale, lingvistice, economice, religioase si geopolitice ale Iranului cu Caucazul si Asia Centrala.

Mai mult decat atat, daca structura aliantelor politice s-ar schimba in favoarea SUA, Iranul ar putea deveni cel mai mare canal de influenta si de expansiune al americanilor in Caucaz si Asia Centrala.

Astfel, atat Rusia, cat si China doresc o alianta strategica cu Iranul, ca o bariera impotriva expansiunii geopolitice a Statelor Unite. Eurasia ar fi expusa fara Iran. Acesta este motivul pentru care nici Rusia, nici China nu ar accepta vreodata un razboi impotriva Iranului.

In cazul in care SUA ar transforma Iranul intr-un aliat, atunci Rusia si China ar fi in pericol.

Interpretarea gresita a sprijinului Chinei si Rusiei la ONU, pentru sanctiunile contra Iranului

Exista o interpretare gresita pentru sprijinul Chinei si Rusiei, pentru sanctiunile ONU impotrica Iranului. Chiar daca Beijingul si Moscova au permis sanctiunile Consiliului de Securitate al ONU impotriva Iranului, acestea au facut-o din motive strategice, pentru mentinerea Iranului pe orbita Washingtonului.

Aceasta a permis o ruptura si mai mare intre Teheran si Washington, iar relatiile Iranului cu Rusia si China au devenit mai stranse.

Rusia si China nu ar sprijini niciun fel de sanctiuni sau embargo economic, care ar ameninta securitatea nationala a Iranului. Atat China, cat si Rusia au refuzat sa se lase constranse de Washington sa adere la sanctiunile din 2012.

Sursa

Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

2 comentarii:

Laurentiu spunea...

Chinezii sa traiasca! :) :)

Anonim spunea...

Daca urmariti desfasurarea politicii externe a mapamondului implicit a Asiei veti vedea ca atat americanii cat si evreii n-au dat inapoi ,isi creeaza o noua strategie numita Siria .Dupa cum se stie acolo e razboi civil (oare cine l-a pornit?)vor debarca acolo pt a oprii"atrocitatiile" si sa vezi minune cu ocazia asta isi vor crea o baza spre Iran (ultima data cand am verificat chiar aveau granita comuna).Cat despre mama Rusia astia anunta ca aloca 2100de miliarde de euro pt inarmare si ca treaba sa fie oabla un mare sef al bisericii ruse (patriarh ceva de genul )nu numai ca e de acord cu inarmarea dar mai si anunta pe post ca un razboi mondial e eminent sa inceapa in urmatorii ani .Parerea mea e ca marile puteri se joaca de-a sfarsilul lumi ,apocalipsa daca vreti iar noi 7 miliarde de dobitoci vom crapa si am impresia ca noi romanii vom fi printre primii avem scut anti racheta la noi la Devesel si asta la infuriat pe tatucul Putin ca a facut si scurta la degetel de cand tot arata spre noi .Si daca cineva crede ca Iranul e anemicul Irak se inseala ,isi va folosii toate resursele ,armele si ultimul om pt ai infrange pe americani . simona