duminică, 19 februarie 2012

O idee extraordinara

Un nou tip de lanţ uman: nişte necunoscuţi lasă cadouri în spaţii publice din Timişoara.

Ideea a luat amploare, cadourile fiind mici atenţii pe care şi le permite oricine şi care au scopul de a produce un zâmbet: câteva banane, o ciocolată, un tricou... Cadourile sunt însoţite de un bileţel: „Cu drag, pentru cine are nevoie.


În Statele Unite, acum câțiva ani a apărut un curent social aparte: persoane care au rămas în anonimat au început să lase mici ”cadouri” în comunitate. Mărunțiș în cabina telefonului pubic, o umbrelă în stația de autobuz pe timp de ploaie, cafea plătită în avans pentru următorul client. Niște timișoreni au adaptat trendul și, de câteva luni, le îndulcesc viața concitadinilor lor ori le lasă obiecte folositoare.

Pentru că țin la anonimat însă vor să își facă gesturile cunoscute, găsind astfel noi adepți, își spun Asociația Look Inside. Totul a început în noiembrie. O pereche de cizme noi de piele și o pereche de jeans de firmă au fost lăsate în zone circulate din Timișoara cu câte un bilețel pe ele. „Cu mult drag pentru oricine are nevoie”. Biletul avea și un post–scriptum: „Ajută și tu pe cineva fără să ceri nimic în schimb”. Cadourile lăsate prin oraș au continuat să apară: o carte bună într-un tramvai, o ciocolată într-o cabină de telefon public, câteva banane, un fir de bambus ornamental, o pungă cu detergent și așa mai departe. Fiecare gest a fost fotografiat și pus pe Facebook, pe profilul asociației. Vestea s-a dus repede și alți timișoreni au început să contribuie la campanie.

O cutie cu bomboane lăsată pe o bancă

Ileana Garconiță a făcut zilele acestea primul ei gest „dulce”. A lăsat, cu bilețel, o cutie de praline de ciocolată, în Piața Unirii. „Cu drag, unui om care are nevoie de un mic imbold dulce”, a scris tânăra pe un bilețel lipit de cutia cu bomboane. A ochit un loc vizibil pe mobilierul urban din zonă și și-a lăsat darul. Ceva mai încolo, a pus și un pliculeț de cafea instant, pentru un timișorean dornic de energie în pauza de masă.

Tânăra povestește că a observat pe rețelele sociale campania de bunătate pornită în orașul de pe Bega și s-a gândit să continue gesturile gratuite, fără să îi cunoască pe iniţiatori. „Am văzut pe Facebook fotografii cu mici cadouri lăsate pe stradă și mi-a plăcut foarte mult ideea. Este un gest foarte frumos de trezire a simţului cetățenesc. E acțiune. Și mai e ceva: un gest care aduce un zâmbet. Acum două zile am văzut acest lucru și am decis imediat să continui”, a declarant Ileana Garconiță, o tânără de 34 de ani care lucrează în consultanță.

Ideea unor tineri care vor o lume mai umană

Pe Facebook, Asociația Look Inside are peste 1.400 de prieteni. Tot aici este promovată campania „un om dă mai departe”. „Ne-am gândit să dăm drumul unei roți a binelui în Timișoara. Proiectul nostru e simplu și din suflet. Luați o eșarfă, o carte, un borcan de gem, o pernă, orice, absolut orice aveți și doriți să dați mai departe, scrie-ți un bilet: „ Din suflet, pentru oricine are nevoie.. Cu drag,...un OM ! PS: ajută și tu pe cineva fără să ceri nimic în schimb” – este mesajul transmis.

Cei care au avut ideea sunt 14 tineri cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani. Unii studenți, alții au joburi deja, dar toţi vor să trăiască într-o lume mai umană, spun ei. „Încercăm să îi facem pe oameni conștienți că pot avea compasiune fără să piardă nimic, să îi facem conștienți de umanitatea lor. Sunt lucruri simple, care vin din suflet”, explică Vincențiu Rădoi, 28 de ani, inginer IT la o multinațională.

Sursa: evz.ro

Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

6 comentarii:

Lucia spunea...

Ce frumos!Ideea asta ar trebui sa se extinda la nivelul intregii tari.Practic chestia asta de ceva vreme,in scara blocului lasand diverse chestii(cd-uri,casete,haine,etc),dar niciodata nu m-am gandit sa scriu un biletel.De acum inaite am s-o fac.Felicitari tuturor celor care practica asta si tuturor celor care vor fi inspirati s-o faca de acum inainte.Sa aveti zile pline de lumina si multe cadouri...

Anonim spunea...

Este extraordinar ce fac acesti tineri.Mie mi-ar place daca chiar autoritatile locale s-ar implica in asemenea proiecte in fiecare oras,comuna sau sat.De exemplu ar putea decreta o zi pe luna in care sa se organizeze un fel de piata in care fiecare om care doreste sa doneze lucruri .

Anonim spunea...

http://www.suntsanatos.ro/documentare/p ... -2010.html

Un film "Among us " >:D<

viky spunea...

da e super o idee extraordinara deabia astept sa ma implic si eu in asta chiar e cava ce ar pute lua proporti si e bine venit pentru toata lumea si cei ce vor sa doneze si pentru cei ce au nevoie sa primeasca e super.Si asa de la lucruri marunte o sa se ajunga la lucruri mari sant sigura pentru ca sant multi oameni care vor sa se manifeste si nu stiu cum nu au cum sa se manifeste intr-o lume ca a noastra ca daca vrei sa faci un bine cineva se uita latine ciudat.Sant o granada de lucruri bunr de facut daca vrei asta e numa un inceput eu ma-m gandit si la altele si fiecare dintre noi ar putea faec un gest cat de mic ca sa ajute o persoana neajutorata de langa ei da problema la noi este ca ne-a omorat indiferenta pana acum in asa lume traim ca nu ne pasa de aproapele nostru ,spunem ce treaba am eu cu el ,acum cand lumea a inceput sa se trezeasca asi dau seama ca am trait in ignoranta ,acum gata a venit momentu sa intelegem ca defapt santem toti una una cu Dumnezeu si defapt lumea ar trebui sa mai stie ceva,<>>Asta trebuie sa inteleaga lumea ca daca vor sa primeasca ceva mai intai trebuie sa dea.Va doresc la toti sa traiti in lumina.

Anonim spunea...

Nu este chiar atat de sigur ca o asemenea persoana ,care se aliniaza ca imitatie unor astfel de gesturi este fantastic de simtitoare. Iata eu am chiar un exemplu din viata mea. Cu putin timp in urma rugasem pe cineva ceva , la care omul a raspuns ca i se pare normal daca face ceva pentru cineva sa primeasca ceva in schimb. Deci imi spune ca i se pare normal si mai zice ceva de genul "tie nu ti se pare normal ?" Eu am fost neplacut impresionata-sincer. Culmea , aceeasi persoana ,imi trimite un material care facea referire la aceste gesturi care apar in Timisoara ; deci uite cine sustine " cadorisirea " ,si o promoveaza , chiar unul care zicea cu cateva zile mai inainte ca nu i se pare normal decat sa faca serviciu contra serviciu. Asa ca unii o fac probabil asa ca moft sau ca sa-i imite pe americani. De ce sa nu dam pe fata celor care ne cer , sau celor din preajma noastra cand simtim ca au nevoie ? Cornelia

umbre spunea...

@cornelia - pentru ca simplul gest de a primi ceva pe neasteptate, fara sa ceri, fara sa aiba o importanta deosebita, acele mici atentii iti fac sufletul sa vibreze, sa se deschida. Ori daca tu imi ceri si eu iti ofer, demonstrez doar ca iti sunt alaturi ca si prieten, lucru la care te asteptai din moment ce mi-ai cerut.

Ideea acestor actiuni este ca noi sa ne fim alaturi ca si straini.

Si daca din 5 persoane care primesc aceste mici atentii 1 isi deschide sufletul si va oferi mai departe, eu sunt multumit.