sâmbătă, 7 aprilie 2012

Actiunea culorilor asupra fiintei umane

Culorile cuprind intreaga natura, iar pentru noi, oamenii, culorile se transpun in viata cotidiana si in viata noastra psihica. Specialistii sustin chiar, faptul ca, daca am trai intr-un univers monocrom, viata noastra ar inceta. Desi nu prea suntem constienti de aceasta, starea noastra psihica este foarte mult influentata de culorile care ne inconjoara.
    
Culorile sunt prezente in viata noastra prin vestimentatia pe care o purtam, prin alimentele pe care le consumam, prin participarea lor la decorarea interioarelor. Culorile sunt prezente si folosite in multe domenii ale vietii noastre. Ele sunt aplicate in arta, arhitectura, medicina si nu in ultimul rand in cosmetica.
 
Echilibrul psihic uman are nevoie de toata gama de nuante de culori pe care natura ni le ofera din belsug. Trebuie sa remarcam totodata faptul ca omul imagineaza noi combinatii coloristice, imbogatindu-ne astfel viata cu noi stari.
   
In ultimii ani, cercetatorii din domeniu, au confirmat efectele psihologice ale culorilor. Astfel, rosul este o culoare activa, dinamica, trezind entuziasmul, portocaliul confera veselie si buna dispozitie, verdele calmeaza, griul inchis sugereaza monotonia si tristetea, etc.
    
In cadrul cercetariilor referitoare la influenta culorilor asupra organismului uman, un grup de cercetatori din Budapesta au obtinut niste rezultate surprinzatoare si totodata interesante. In cadrul experimentului respectiv, subiectii au fost legati la ochi si introdusi in medii cromatice diferite. S-a observat astfel, ca pulsul, tensiunea arteriala si chiar temperatura corpului se modifica in functie de schimbarile mediului cromatic. In cazul rosului aprins, pulsul se accelereaza, iar in cazul nuantelor de albastru pulsul coboara si toti subiectii au manifestat o stare de somnolenta.
   
Acest fenomen a fost explicat de catre cercetatori prin actiunea oscilatiilor elecromagnetice care se modifica in raport cu schimbarea mediului cromatic.
    
Actiunea complexa a culorilor este evidenta in lumina cercetarilor stiintifice actuale. Efectele curative ale culorilor, sunt produse de diferentele in ceea ce priveste lungimea de unda ale fiecarei culori, respectiv de vibratiile lor caracteristice.


Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau. http://radiovoceasufletului.ro Autorii comentariilor sunt singurii responsabili pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in totalitate consecintele legale!

3 comentarii:

Anonim spunea...

Salut!Cea mai noua aparatura de tratament din medicina este bazata pe efectul culorilor.Spre exemplu, aparatul cu lentile colorate, numit bioptron.El este folosit si la tratamentul diferitelor afectiuni sau si in cosmetica pe frecventa numita lumina alba polarizata, care noua ne apare usor galbuie, cam ca lumina soarelui.Aparatul este facut de firma Zepter.Asta o zic nu ca sa fac reclama firmei ci eventual ca sa va cumparati si voi, daca va permiteti.Ideea este ca si aparatul numit laser, care lucreaza pe frecvente diferite, este de fapt tot o concentrare mai mare sau mai mica de lumina asupra punctului ales.(asta o stiati, dar nu si ca e bun pe langa chirurgie si la :epilare definitiva, tratament contra arsurilor grave,dureri foarte mari de spate, etc.
In alta ordine de idei, am vazut mai demult un film in care o persoana care nu mai vedea deloc zicea ca simtea rece, acolo unde era iarba in apropiere, asta apropo de culorile calde si reci.Eheee, cate nu sunt de spus aici.Mai scrieti si voi, ca eu oricum mai am idei multe:)(poate si revin cu alte lucruri de care imi amintesc)

Synthesis spunea...

"Acest fenomen a fost explicat de catre cercetatori prin actiunea oscilatiilor elecromagnetice care se modifica in raport cu schimbarea mediului cromatic."

E partial adevarat. Pt o intelegere mai profunda trebuie studiat 1) ce spuneau alchimistii despre sunet si lumina (ca au pe langa componenta perceptibila si una eterica) 2) studiile lui Walter Russell despre lumina.

Lucia spunea...

Pictura este o forma de vindecare a sufletului,e un mod de a te exprima pe tine insuti,de a te intalni cu Sinele Divin.Viata noastra e o imensa panza,un tablou pe care-l pictam neincetat de la nastere si pana cand ne parasim trupul,Marele Artist punand la dispozitia noastra o multitudine de culori ,noi le alegem,le combinam,vedem ce iese,iar daca suntem nemultumiti,avem posibilitatea de a sterge si de a o lua de la inceput.Prin ceea ce pictam pe panza noastra,avem posibilitatea de a aduce mai multa Lumina celor din jur sau mai multa umbra...Poate ca unii folosesc mai mult verde de Paris,sau altii albastru leonardesc,nu conteaza,Esenta Divina se manifesta in mod unic prin fiecare.