luni, 2 aprilie 2012

Un nou jaf american, cu complicitatea puterii tradatoare din Romania!

"Ai zice că după scandalul cu Roșia Montana, cei din guvern s-ar gândi de două ori înainte de a da undă verde unui model de exploatare a gazelor naturale care s-a dovedit extrem de poluant, distructiv și controversat atât în SUA cât și în Europa. Ori avem de-a face cu incompetenți, ori toată afacerea e parte dintr-o încrengătură mafiotă de șpăgi, bani de media și entuziasme neoliberale, pe modelul cu care ne-am obișnuit.


Pe 17 ianuarie 2012, șeful Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, Alexandru Pătruți (cu care ne-am mai întâlnit, desigur, în contextul RMGC), a declarat că România nu va lua exemplul Bulgariei și nu va interzice folosirea fracționării hidraulice (hydraulic fracturing sau fracking) pentru extragerea gazelor de șist. Dimpotrivă. Chevron va demara anul acesta lucrările de explorare în Dobrogea. Alte companii, printre care MOL&Expert Petroleum, Avere Energrz, Universal Premium, au câștigat licitații de exploatare a altor perimetre (lista la sfârșitul articolului), iar licențele sunt valabile 30 de ani și pot fi prelungite încă 15. Afirmațiile șefului ANRM se așează pe urmele discuțiilor române-americane din toamna trecută și a intenției Statelor Unite de a acorda României “consultanță” în acest domeniu, probabil la pachet cu consultața pentru scutul anti-rachetă. Arealele vizate de Chevron sunt așa zisele perimetre 17, 18 și 19 (Costinești, Vama Veche, Adamclisi), iar ofensiva mediatică (din nou, după modelul RMGC) e pregătită. Pe 18 ianuarie, Chevron a încărcat un clip pe site-ul lor oficial de YouTube, cu ape cristaline, oameni spălați și fericiți, comunități prospere și tot felul de platitudini despre tehnologii alternative și despre nevoi de dezvoltare. Să ne așteptăm în următoarele luni să fim plezniți până la inconștiență cu astfel de mesaje.

Doar ca scurtă amintire, mii de bulgari au protestat în toată țara împotriva companiei Chevron și a folosirii acestei tehnologii. Guvernul bulgar a retras licența de explorare oferită, iar pe 18 ianuarie Parlamentul a votat cu 166 voturi pentru si 6 împotrivă interzicerea folosirii tehnologiei de fracționare hidraulică pe teritoriul țării, inclusiv în zona apelor teritoriale ale Mării Negre. În plus, au aprobat o amendă de 65 milioane de euro pentru cei care nu ar respecta această hotărâre. Zonele care urmau să fie exploatate se aflau în nordestul țării, în apropiere de Dobrogea.

Tehnologia de extragere a gazelor de șist prin fracționare hidraulică este extrem de periculoasă și poluantă, cu urmări care persistă în sol, apă, și organismele care trăiesc în zonele afectate. La prima vedere, e o soluție care seduce: putem exploata zăcăminte enorme de gaze inaccesibile prin tehnologii convenționale. Gazele de care vorbim sunt captive în rocă, însă pot fi “eliberate” prin injectarea sub presiune a unui amestec de apă, nisip, și tot fel de substanțe chimice, care fracționează roca. După injectare, se speră că gazele o vor porni în direcția intenționată, adică pe țeava instalată special, și nu aiurea prin fisurile create.

De ce ar trebui să ne opunem folosirii acestei tehnologii?
Contaminarea solului și a apei

Lista completă a substanțelor injectate e greu de obținut pentru fiecare caz de exploatare, deoarece e protejată ca “secret industrial”, însă pe listele care au devenit publice se află substanțe cancerigene, unele toxice pentru oameni, altele pentru organisme acvatice, unele care au efecte asupra reproducerii sau chiar duc la mutații genetice. Confrom unui raport al Tyndall Centre for Climate Change Research, un numar remarcabil de substanțe se află pe diferite liste ale ESIS (Sistemul European de Informații asupra Substanțelor Chimice) cu substanțe care trebuie reduse sau care sunt considerate extrem de dăunătoare oamenilor și mediului: substanțe de toxicitate acută, substanțe persistente, bioacumulante și toxice (PBTs), etc.

Cert e că apele injectate fie ies din rocă datorită presiunii, fie se infiltrează în timp ce sunt injectate și ajung în pânzele de apă freatice sau în apele de suprafață. Din studiile făcute (vezi raportul de mai sus), aceste substanțe tind să antreneze și să dizolve alte substanțe periculoase (metale grele, substanțe radioactive). În plus, gazele împinse de presiune ajung în alte părți decât cele intenționate, contaminând apele sau acumulându-se, cu tot pericolul aferent de explozie. SUA, care ne este tot oferită ca exemplu suprem de reușită și progres tehnologic și social, inclusiv în declarațiile d-lui Pătruți, e plină de astfel de exemple (vezi documentarul Gasland). În Dimock, în nordestul statului Pennsylvania, parte din deja vestita formațiune Marcellus, oamenii și-au văzut apele contaminate, maro, imposibil de băut și chiar de folosit la spălat (oamenii spun că amețesc, li se face rău de la substanțele din apă), animalelor le cade părul, iar substanțele corozive din apă le distrug țevile, vasele și rufele. Acestea nu sunt incidente izolate și nici accidente, ci consecințe care apar sistematic în urma exploatărilor de acest gen.

Producerea de cutremure

Amestecul de apă, nisip și substanțe injectat în rocă produce o presiune care—judecând după exemplele deja existente—nu poate fi controlată. Zdrobirea/fisurarea rocii poate duce la cutremure imposibil de prevăzut, chiar dacă sunt doar de suprafață. Deși minimizate ca pure coincidențe sau ca lipsite de consecințe, aceste cutremure au avut loc. În iunie 2012, compania Cuadrilla Resources a oprit temporar explorarea la Preese Hall, lângă Blackpool, în NV Angliei, după ce au avut loc două mici cutremure declanșate de operațiunile de fracționare. În Oklahoma, unde în mod tipic au loc 50 de cutremure pe an, după începerea exploatării prin fracționare, au loc peste 1000. Conform US Army și United States Geological Survey, fracționarea hidraulică poate, într-adevăr, să cauzeze cutremure.

Consumul de apă

Pentru o singură fază de fracționare se folosesc între 9000 și 29000 de m3 de apă pe puț (cu multiple puțuri pentru o exploatare). Cantitățile enorme de apă folosite trebuie luate de undeva (cu presiunile aferente asupra ecosistemului și asupra comunităților din jur), și trebuie transportate (în general, nu prin conducte ci prin cisterne speciale).

Distrugerea mediului la suprafață

Pe lângă impactul mediat de infiltrările în apă, ca orice tehnologie de exploatare a unor resurse de subsol, fracționarea hidraulică implică o infrastructură extinsă (cu tot felul de rezervoare, sonde, puțuri, utilaje, camioane, drumuri) care nu se poate dezvolta, chiar dacă intenția există, într-un mod care respectă peisajul și mediul înconjurător. Așteptați-vă la zone curățate de vegetație și în general orice viață, bătucite de camioane și utilaje de construcții, drumuri și trafic.

Redevente scăzute, subvenții

Fiind o tehnologie nouă care necesită o infrastructură extinsă, nu e profitabilă fără ajutor din partea statului și, în consecință, din partea populației care ajunge până la urmă să fie afectată negativ. Adică, tot noi vom plăti pentru ca bietele companii să poată exploata gazul de șist. În România, ca și în Bulgaria, susținătorii tehnologiei și ai companiilor care au obținut licența justifică sprijinul pe care ar trebui să-l acordăm prin sperietoarea Rusia. Gazul de șist ne va vindeca, spun ei, de dependența energetică pe care o avem sau am putea-o avea față de Rusia. În loc să ne imaginăm și să lucrăm pentru o lume în care consumăm mai puțin (știu, e o utopie), sau măcar o lume cu tehnologii nepoluante de a produce energie, vom fi foarte curând informați că trebuie să plătim pentru această independență prin redevențe scăzute la exploatarea de gaz și posibil subvenții care să stimuleze investițiile și crearea de locuri de muncă. Deja Alexandru Pătruți a declarat că redevențele pentru exploatarea gazelor de șist ar trebui să fie mai mici decât pentru cea convențională și că România pregătește o legislație specială care să reglementeze acest tip de exploatare.

Dacă vă e teamă de ce se va întâmpla cu Roșia Montană, vă cer să vă imaginați o Roșia Montană întinsă pe bucăți din câteva județe ale țării: Bihor, Constanța, Tulcea, Arad, Timișoara. Ape poluate, sol poluat, peisaj distrus, toate pe o perioadă nedeterminată. Substanțele chimice injectate sunt, în mare parte, ne-biodegradabile, iar transformările din subsol datorită fisurării rocii și aglomerării de gaze pot duce la microcutremure, mișcări și alunecări ale solului. Toată nebunia e cu atât mai gravă cu cât viitoarele exploatări se află pe terenuri agricole, în zone în care apa este o resursă limitată, sau sensibile din punct de vedere ecologic."


Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

Autorii comentariilor sunt singurii responsabili pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in totalitate consecintele legale!

15 comentarii:

Anonim spunea...

Mie imi este groaza de ce se poate intimpla datorita acestor exploatari.Este foarte clar ca firmele astea le-au promis sprijin in campanie (de nu cumva chiar cistigarea alegerilor caci sunt maestri)de este nebunia asta cu semnarea unor astfel de contracte pe banda rulanta si dorinta lor nebuna de a-si pune in practica promisinile facute,bazindu-se pe faptul ca suntem in mare parte nepregatiti,neinformati(penrtu ca pe noi nu ne intereseaza).In concluzie cred ca peste citiva ani de astfel de exploatari vom fi bolnavi si vai de noi ,plus ca statul Roman va fi dat in judecata de statul bulgar pentru poluare ,si sclavii prosti care le-au umplut buzunarele unora,vor plati despagubirile pe care le vor cere vecinii nostri. PS: Uite acum mi-a venit in minte o mica teorie .Nu cumva a fost aleasa zona Birladului pentru ca este la o aruncatura de bat de cea mai importanta zona seismica care este capabila sa distruga doua treimi din romania si atunci scapa de noi fara prea mult tam tam si fara sa fie aratat cu degetul nimeni? Nu de alta dar am fost avertizati ca va avea loc un cutremur foarte mare ,posibil in acest an.Si in alta ordine de idei ,eu nu cred oricine ar spune ,ca ce s-a intimplat in japonia a fost doar un cutremur.A fost mult mai mult si a fost ajutat,asa cum va fi ajutat si la noi daca se incep lucrarile.

Iesirea Din Matrix spunea...

Dupa ce OTV-ul au semnalat primii aceasta problema si au facut mai multe emisiuni despre asta, iar noi am popularizat documentarul GasLand http://fymaaa.blogspot.com/2012/02/tinutul-gazului-2022011.html s-a trezit si Antena3 saptamana trecuta sa investigheze situatia si au dedicat vreo 2 emisiuni subiectul. Din cate am inteles de aici http://www.antena3.ro/romania/chevron-a-anuntat-oficial-sistarea-exploatarii-gazelor-de-sist-pe-parcursul-acestui-an-161810.html, Chevron s-a retras pentru cel putin un an din treaba asta.

Anonim spunea...

oricat am gandi si ne am rasuci si.... tot ce vor ei fac .
As vrea sa nu mi mai bat capul dar ce crezi ca pot ,ei isi vad interesele si chiar nu le pasa de noi , in concluzie ... mergem la vale, rau de tot !!!

Daniel Roxin spunea...

Da, e bine ca s-a retras. Asta e un semn ca lumea se trezeste, reactioneaza, iar acesti inamici ai nostri nu pot sa faca orice...

Rocsalana spunea...

În iunie 2012, compania Cuadrilla Resources ........

Anonim spunea...

Optiunile sunt limitate si sunt astea doua.
1.Faceti ce vrem noi si toata lumea e "fericita" .
2. Va impotriviti si facem ca in :Libia,Egipt,irak,iran,vietnam,afganistan etc. .

Cam asa decurg discutiile dintre elita mondiala si conducerea Romaniei. Voi ce ati alege :sa aveti o pace care costa libertatea cetatenilor sau un razboi civil care sa duca in final la acelasi rezultat? Diferenta dintre cele doua e numarul mortilor. Peace :).

Anonim spunea...

cpt. av.Alexandru Serbanescu: Nu înţeleg ca un inamic, oricât de mare şi puternic ar fi, să intre în ţara mea ca-n sat fără câini şi s-o pustiească. (…) Nu se va putea spune că în România nu a ieşit niciun român în faţa inamicului , chiar dacă pierdem bătălia.

ile spunea...

Este mai bine asa, poporul isi merita soarta.Daca se distruge ceva in Dobrogea poate nu va mai fi asa atragatoare pentru fratii evrei si tara lor li se va parea minunata fara sa ne mai vrea si paminturile noastre.Daca va uitati bine la Muntii Carpati si curburile lor observati ca o destabilizare pe axa Dobrogea Buzau este binevenita pentru niste cutremure serioase. Interesant este daca se vor produce inainte sau dupa razboi. Toate lucururile vindute pe nimic strainilor vor fi demolate facute una cu pamintul ca sa nu beneficieze intrusii de tara asta. Pe noi ne-au umilit programat sau gonit din tara. Au mai ramas numai niste zombi care se vor trezi cu adevarat numai cu citeva momente ianinte de a muri,si pentru aceste momente merita sa mai ramin in tara sa vad cum se termina. Scriam acum citeva saptamini pe blog despre lucruri revoltatoare in neurochirurgie locala, mi s-a raspuns sa-mi vad de treaba mea in patratica mea, am priceput ca oamenii vor sa traiasca in patratele,au vocatie de viermi de laborator si asta nu e valabil numai pentru neurochirurgii acestei tari. Sintem un popor de programati sau de umiliti.Altceva nu putem trai,nu avem demnitatea. Sigura certitudine a mea este ca pamintul acesta chiar daca nu ne salveaza(nu poate in fata unei consiratii asa de parsive a oamenilor straini cu complicitatea hienelor romanesti),cel putin ne va razbuna si va distuge cit mai multe efective umane inlocuitoare venite chipurile in ajutorul nostru.

Anonim spunea...

Un blog foarte reusit. Abia astept al doilea documentar despre Daci

Anonim spunea...

Nu s-a retras! E un fel de a invarti lucrurile. Ei spun ca fac explorare, inca nu exploatare. Din ce am vazut si pe site-uri frantuzesti (chiar daca la ei s-a interzis), inca forteaza lucrurile, sub pretextul ca vor doar sa exploreze...

Anonim spunea...

Despre ce fel de libertate vorbiti?Despre libertatea de a face boli de piele,de a face cancer si de a bate la usile spitalelor inchise pentru ca statului nu i se da voie sa aiba grija de sanatatea cetatenilor ei?Sa-mi vad parintii,copilul sau apropiatii chinuite de boli incurabile?Sincer prefer sa iau in piept tot ce ar decurge din refuzul acestor exploatari deci sa-mi distrug poporul imbolnavind oameni nevinovati cu buna stiinta.NU DE ALTA DAR REGELE MIHAI A FOST ACUZAT DE ACTUALUL conducator CA A FOST UN TRADATOR PENTRU CA A ABANDONAT TARA INTR-UN MOMENT CRUCIAL SI CA AR FI TREBUIT SA STEA SI SA MOARA PENTRU POPOR.Acelasi lucru ar trebui sa faca si acesti indivizi aflati pe scaune importante.Ar trebui sa spuna ca daca acceptam exploatarile vom avea in timp boli ce vor costa foarte mult si nu te vei putea TRATA DACA NU AI BANI,iar daca refuzam aceste exploatari se va intimpla urit,va iesi un razboi in care vom avea de pierdut(caci si-au facut temele din timp.S-au asigurat ca noi cu forta armata sa fim la pamint)dar macar eu as lasa la alegerea poporului si nu as hotari eu ce este mai bine pentru el.Decit sa-mi asigur linistea asa mai bine nu.Si oricum nu cred ca ar dori cineva un conflict in aceasta zona, ca rusi abia asteapta ceva sa ne incalece si le da o mina de ajutor si china asa ca mai lasati frica si nu acceptati boli ci viata buna .

Daniel Roxin spunea...

Trebuie sa iesim din mentalitatea de sclavi! Eu cred ca este de preferat sa traim mai putin, dar cu demnitate, decat mult, dar in umilinte. Cei care vor sa accepte orice mizerie, doar pentru a nu fi si mai rau, sunt complici ai sistemului!!!

Synthesis spunea...

Intervin in discutie pt ca vad ca in ultimele comentarii a crescut intensitatea dezbaterilor.
Dusmanii romanilor au succes din cauza degradarii spirituale a oamenilor de pe aceste meleaguri. (In special prin prabusirea energiilor de tip Kundalini prin lucruri imorale, lucru care duce la scaderea capacitatii de auto-aparare a fiintei umane la atacuri psihotronice sau magice. Da! In secolul XXI! Ati citit bine!) Cea mai buna solutie de a respinge un atac de orice natura (de la militar pana la cel psi) este sa iti cresti FOARTE mult frecventa de vibratie spirituala (indiferent de calea aleasa de fiecare). In felul acesta devii "transparent" pt respectivii. Unii nici nu mai pot interactiona cu tine oricat ar dori (asta daca mai apuca sa te observe). O spun din experienta personala. Iar daca vreti o solutie mai tehnica si mai putin spirituala: cresterea frecventei de vibratie a zonei tinta prin tehnologii mai ezoterice gen campuri orgonice pulsatorii sau armonizatoare Slim Spurling. Dupa ce se atinge o anumita intensitate a campului in zona respectiva nu mai pot avea loc fenomene decat apropiate ca vibratie cu cea a campului. Apoi mai sunt unele dispozitive din aceeasi categorie care fac imposibila functionarea aparatelor electrice sau a oricarui tip de arma conventionala, inclusiv arderea combustibililor... Ca ex. de dezactivare as da efectele secundare ale generatorului Searl.

Lucia spunea...

Pentru ILE-de unde faceti parte,din poporul roman sau din populatia acestei tari?Daca mai ramaneti aici doar ca sa vedeti finalul a ceea ce va urma, e destul de trist.Inteleg ca sunteti foarte dezamagit,ca au fost piedici in ceea ce ati vrut sa faceti,dar asta nu e un motiv pentru a renunta definitiv la ideile pozitive pe care doriti sa le promovati,nu e momentul pentru a renunta la lupta.Cred ca Daniel e cel mai bun exemplu pentru noi toti.Ce-ar fi daca in loc sa va lasati stapanit de gandurile negative, ati alege sa fiti un exemplu pentru cei care vor sa iasa din patratica lor?Tara asta are nevoie de astfel de oameni,va doresc sa deveniti un exemplu demn de urmat in activitatea d-voastra.Numai bine!

Mircea spunea...

Problema cu curatarea zonei prin cutremure este deja probata de americani in Haiti si nu sunt convins ca Japonia si Indonezia nu au fost tot tinte ale armelor neconventionale ale americanilor, care șe dovedesc cei mai mari criminali din istoria umanitatii, incepand cu genocidul populatiei indigene dupa colonizare, si continuand cu Hiroshima si Nagasaki, apoi Irak, Afganistan, nordul Africii din acest ultim an.