marți, 19 iunie 2012

Detractări suspecte în cultura română. Dosarul Mihai Eminescu


Motto: „Şi de port cu uşurinţă şi cu zâmbet a lor ură,/Laudele lor desigur m-ar mâhni peste măsură” (Mihai Eminescu)

"Pentru ce oamenii mari sunt cu precădere criticaţi şi cu înverşunare calomniaţi? Prima cauză o reprezintă invidia şi imposibilitatea mediocrităţii de a se ridica la înălţimea inteligenţei creatoare şi a culturii superioare. A doua cauză este că tot ce este adevăr şi dreptate în lume constituie dificultăţi în calea celor răi sau proşti. Iar o a treia cauză ar fi că scopul de îngenunchere şi exploatare a popoarelor nu poate începe decât cu decapitarea victimei.

Perspectiva eliminării agresive prin defăimare şi excludere a poetului Mihai Eminescu din cultura românească de către slujbaşii politici consider a fi partea de suspect şi de gravitate ca fenomen cultural şi naţional.

De aceea considerăm ca fiind mult mai grave pentru viitorul României, şi cu mult mai suspect, planurile de „ucidere” a lui Eminescu din conştiinţa naţională contemporană, de către detractori aflaţi probabil în slujba acestui scop.

Înainte de a da dezvolta acest subiect, considerăm parte complementară şi de interes opinia lui Nicolae Ceauşescu despre poetul Mihai Eminescu în anul de graţie 1989. Acest fragment din discursul lui Nicolae Ceauşescu poate fi relevant pentru cititori atunci când vor face o comparaţie cu ideologia inversată a detractorilor de azi, agresivi şi perseverenţi cu distrugerea culturii româneşti. Iată acest text al secretarului general al PCR despre Eminescu:

„Poet al poporului său, Mihai Eminescu a lăsat posterităţii imaginea unui artist legat trup şi suflet de pământul ţării sale, de aspiraţiile spre mai bine ale maselor populare, receptiv la problemele majore ale epocii în care a trăit, ale luptei pentru apărarea şi afirmarea fiinţei naţionale – care au constituit în permanenţă izvorul veşnic viu al minunatei sale creaţii. Nimeni mai mult decât Mihai Eminescu n-a dat expresie şi n-a contribuit într-o asemenea măsură la afirmarea şi punerea în valoare a frumuseţii limbii române, spiritului de înţelegere a legilor dezvoltării lumii. (...)” „Mesajul tovarăşului Nicolae Ceauşescu, secretar general al PCR, preşedinte R.S.R., cu prilejul simpozionului omagial Mihai Eminescu”, „Tribuna”, anul 33, nr. 25, 22 iunie 1989).

Aşadar, pentru progresistul progresiştilor, Eminescu era, printre altele, „receptiv la problemele majore ale epocii în care a trăit, ale luptei pentru apărarea şi afirmarea fiinţei naţionale”, or, tocmai acest amănunt isterizează detractorii cominternişti de teapa lui Patapievici.

Şeful ICR, Patapievici, a afirmat că Eminescu nu mai poate supravieţui ca poet naţional, „deoarece noi azi ieşim din zodia naţionalului”, iar Eminescu „nu mai poate apărea decât ca exasperant de învechit (…)” deoarece „cultura ultimilor ani, în lupta pentru integrare euroatlantică, nu doreşte decât să scape de tot ce este învechit, adică să fie progresistă. Pentru nevoia de chip nou a tinerilor care în cultura română de azi doresc să-şi facă un nume bine văzut în afară, Eminescu joacă rolul cadavrului din debara. Sec spus, Eminescu nu mai este azi actual deoarece cultura română, azi ca şi ieri, se dovedeşte a nu fi decât o cultură de sincronizare” (Patapievici, „Inactualitatea lui Eminescu în anul Caragiale”, „Flacăra” 1-2, 2002).

Sec spunem şi noi, cultura proteguită de ICR şi Patapievici este o cultură a ratării premeditate, pe când opera eminesciană se vinde foarte bine până şi printre tinerii necanonici de care vorbeşte inactualul progresist Patapievici. Aceasta în timp ce „ieri”, adică prin 1980, Salvador Dali a afirmat: „O ţară care i-a dat pe Eminescu, pe Enescu, Brâncuşi, Eugen Ionescu, Mircea Eliade, pe Emil Cioran nu are o cultură minoră. Ce oferă astăzi Franţa, Germania, chiar Spania în domeniul culturii? Nu, România nu are o cultură minoră!”. Dar Patapievici îşi doreşte o cultură minoră şi este iritat de intelectualii români, care au continuitate de creaţie şi originaliate, spre deosebire de progresiştii dumnealui lui obedienţi, rataţi şi sfertodocţi.

Cât de stupidă este afirmaţia lui Patapievici se poate dovedi şi de simplele exemple ale altor culturi. Chiar crede progresistul obsedant Patapievici că, pentru ruşi, Puşkin a devenit „inactual”, „învechit” şi nu mai dă bine printre tineri, sau Goethe şi Rilke pentru germani, Lorca pentru spanioli sau Ady Endre pentru unguri au cotaţia scăzută? Ei rămân poeţi naţionali cu valoare universală, asemeni poetului national român Mihai Eminescu. Valoarea lor universală nu este sortită eşecului, realitate care irită probabil internaţionala comunistă reformatată ideologic, care sprijină globalizarea în defavoarea naţionalului şi generalizarea şi superficialitatea împotriva particularului şi originalului.

De fapt, realitatea sprijinită de cominternişti precum Tismăneanu şi Patapievici este alta şi vizează poporul român în ansamblul său şi în fibra lui istorică. Cu alte cuvinte, atunci când un popor este împins spre dispariţie prin stigmat, îi sunt denigrate şi distruse mai întâi înalta societate şi odată cu ea şi cultura. Şi acest proces se înfăptuieşte prin marginalizarea şi denigrarea valorilor pe de o parte şi sprijinirea financiară a semidocţilor şi obedienţilor culturali pe de altă parte. Cum înalta societate a fost decapată din 1946 încoace şi înlocuită cu demografia oportuniştilor şi moştenitorii lor de neam şi de ideologie, a mai rămas distrugerea legăturilor poporului român cu valorile sale culturale. Aceasta este politica deliberată a secţiei cultivate ideologic şi ambalate cu titulatura de intelectuali oficiali, sprijiniţi cu funcţii şi poziţii-cheie consistent remunerate.

Patapievici mai spune în articolul amintit: „Interesant Eminescu nu mai poate fi, deoarece tot ce e interesant în Eminescu e pur german, iar azi nu se mai consideră interesant decât ce vine din zona anglo-saxonă, care e contrariul germanităţii. Din punct de vedere politic, Eminescu pare a fi irecuperabil. Categoriile lui Eminescu? Azi, nimeni nu mai poate vorbi despre sursele originare ale sensibilităţii sale fără a trebui să pună totul între ghilimele, adică fără a face cu ochiul, fără a-şi cere scuze ori fără a-l scuza, luându-l de fapt peste picior (…).”

Mihai Eminescu este şi rămâne unicat: atât pentru sublimul operei poetice, cât şi pentru completitudinea operei politice. Eminescu reprezintă unul dintre laboratoarele indispensabile ca model de voinţă naţională, dar şi îndrumare pentru integrarea europeană. Cu cât îl vom cunoaşte mai bine pe Mihail Eminescu, cu atât vom fi mai autentici membri ai naţiunii române şi cu atât va fi mai rodnică contribuţia României la cultura şi civilizaţia Europei.

Gruparea culturnică reprezentată de Patapievici şi de acoliţii săi „progresişti” este aceea care nu doreşte ca naţiunea română să fie o fiinţă vie colectivă cu mers înainte pe albia istoriei. Pentru Patapievici, românii „au substanţa tarată” şi nu sunt în stare de progres, decât, probabil, conduşi de o demografie conducătoare substituentă.

Aceeaşi tabără venită din trecut nu-şi doreşte curentul de ascensiune a fiilor din clasele populare ca prin universităţi să optimizeze clasa conducătoare, ci îi sprijină numai pe aceia care îi sunt loiali prin mediocritate, obedienţă şi supunere ideologică.

Nu se vrea ca poporul să urce prin conştiinţă şi misiune la rangul de naţiune astfel încât să fie prezenţă productivă în substanţa realităţii superioare cu numele de omenire. Şi, în consecinţă, nu se vrea România lui Eminescu şi, încă mai grav, ni se interzice acest drept la identitate.

În raport cu Mihai Eminescu este chiar blasfemie să analizezi, deci să iei în consideraţie, elucubraţiile nebunilor şi judecăţile proştilor. Mihai Eminescu este intacabil şi suveran. Problema devine serioasă atunci când proştii şi nebunii ajung să determine un fenomen de atitudine potrivnică valorilor culturale româneşti."

Sursa: Adrian Majuru - Cotidianul


Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

Autorii comentariilor sunt singurii responsabili pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in totalitate consecintele legale!

17 comentarii:

Un Derbedeu spunea...

Poporul care nu-și cunoaște istoria este sortit dispariției. Și sunt atâția, atât din interior, cât și din exterior, care ar prefera ca românii să dispară, prea mult le-am stat în gât la prea mulți.
Motto:
Ceea ce-i neadevărat nu devine adevărat prin împrejurarea că-i naţional; ceea ce-i injust nu devine just prin aceea că-i naţional.
Naţionalitatea în margenile adevărului.

Mihai Eminescu, Manuscrisul Din şedinţele Societăţii România Jună. Naţionaliştii şi Cosmopoliţii, în Mihai Eminescu, Opere, vol. IX, Ediţie critică întemeiată de Perpessicius, Editura Academiei Române, Bucureşti, 1980, pag. 457

Lucia spunea...

LUCEAFARUL nostru a fost si ESTE prezent printre noi,spiritul lui ne calauzeste pentru trezirea acestui Neam,el continua lupta pentru idealul sau-cel de a vedea Dacia Mare- deoarece jertfa lui nu a fost in zadar.*In tara asta totul trebuie dacizat*-cuvinte care rasuna in inimile noastre ca o chemare,un indemn la a ne aminti in prezent ca trebuie sa rescriem istoria noastra.Si nu cum vor altii,ci asa cum trebuie,conform Adevarului.Viata lui Eminescu a fost o lupta acerba cu cei care nu doreau Dreptate,Adevar,Unitate.Iar lupta continua si azi...Dar Adevarul invinge intotdeauna,indiferent cate sacrificii necesita.O viata,mai multe vieti...
VOM RENASTE,deoarece suntem pe Taramul Nemuritorilor,iar acesta era testamentul,cartea alba a lui Eminescu,dorinta cea mai arzatoare.Fie ca ea sa se implineasca acum pentru totdeauna!

Daniel Roxin spunea...

Asa sa fie!

laura-maria ilea spunea...

Dzeu sa-ti dea putere, Daniel, in tot ceea ce faci. Oameni ca tine imi dau multa speranta. Stim cu TOTII cine a fost Mihai Eminescu, chiar si cei care au incercat si inca incearca sa-l ponegreasca. Insa ei au uitat, probabil, ca "lumina lumineaza-n intuneric si intunericul n-a biruit-o!" Dumnezeu sa ne ajute! Sa ai o zi minunata, Omule frumos! Maria

Dacul spunea...

Deci sa inteleg ca e un inceput de drum - cand l-am vazut ieri pe dl ministru al culturii vorbind la eminisiunea Secvential, pe Antena 3, despre incercarea de al aduce pe Brancusi inapoi in tara. Dar eu ma intreb: de ce nu se fac seminarii prin toata tara, cum de pilda se fac in occident, atunci cand se doreste o constientizare asupra unui fapt? Asupra Adevarului!! Sa se trezeasca un interes in mintile romanilor, sa se apuce sa-si descopere singuri cultura valoroasa! Fiecare oras din Romania are o casa de cultura, sau ceva de genul acesta, unde se pot strange nush, profesorii- clasa intelectuala!... Si toate acestea in colaborare cu primarii, sa trezeasca un interes! asupra natiunii, ca prea multa delasare e si o sa ne trezim stersi de pe fata pamantului ca natiune in curand! Se pare ca dl minstru al culturi doreste sa faca ceva asupra culturii nostre, si cred ca ar sprijinii!, ar finanta un turneu de seminarii prin toata tara. Nush zic si eu acum... dar asa se procedeaza prin occident...

Dacul spunea...

Deci sa inteleg ca se face primul pas - si anume cand l-am vazut pe dl ministru al culturii ieri la emisiunea Secvential, pe Antena 3, spunand ca vrea ca sa-l aduca pe Brancusi inapoi in tara. Dar eu ma intreb: de ce nu se fac seminarii prin toata tara, cum de pilda se fac in occident, cand se doreste constientizarea in masa asupra unui lucru? Asupra Adevarului!! Fiecare oras are o casa de cultura, sau ceva in genul, in care se pot aduna nush, profesorii - clasa intelectuala! Sa se colaboreze cu primarii oraselor, si sa se trezeasca un interes in mintile romanilor in descoperirea culturii noastre valoroase! Altfel riscam, de la atata delasare, sa disparem de fata pamantului ca natiune!... Se pare ca dl ministru are un interes asupra culturii noastre, si cred ca ar sprijini, ar finanta un turneu de seminarii prin tara. Nush zic si eu acum... dar asa se procedeaza prin occident...

Anonim spunea...

Ignoranta involuntara sau rea-credinta cu premeditare. Amandaoua la fel de grave. Sa-l numesti pe Eminescu germanic mi se pare limitat de-a dreptul. Pentru mine este un titan fie si numai pentru faptul de a fi zugravit in versuri perfecte concepte si principii din fizica cuantica. Intr-o vreme cand oamenii nu prea stiau ce inseamna viteza luminii, acest om scria "La steaua..." La steaua care-a rasarit/E-o cale atat de lunga/ Ca mii de ani i-a trebuit/ Luminii ca s-ajunga."- si asta va fi valabil cat va exista universul, deci detractorii vor exista in unghiuri nestiute si prea putin importante atunci

atlanthman spunea...

https://docs.google.com/file/d/0B6Zb31BemcM4aDFBeVp6cHJLZFk/edit
pentru intregirea operei, celor care doresc aceasta
iar urmatorul link, http://www.universulromanesc.ro/tribunalul-literaturii-romaneii.html
- da o idee despre conduita morala a celor care promoveaza oameni de cultura, ale caror produse se vor inscrie in biblioteca neamului, si fireste, despre cei promovati de primii. Sa nu'i uitam nici pe cei exaltati de extrordinarele [...]...
Imi amintesc intr'o emisiune televizata cu subiect dacii - limba, areal, continuitate, etc, in care o tipesa va intreba "si ce ma intereseaza pe mine astazi, ce limba aveau, daca avea scriere sau nu..." ceva in acest sens. Banuiesc ca e ruda sau intretine o relatie cu protejatul dvs din articol, sau cu lacatusul.
Daca al doilea link nu ar trebui accesat de cititori, aveti toate libertatea si dreptul sa nu postati acest comentariu. Aici, e chiar blogul dvs:)
Ganduri bune.

Anonim spunea...

STATUL PRIN AUTORITATILE LUI ESTE COMPLICE LA ACEST ACT CRIMINAL.DE CAND NU A MAI FOST SERBAT EMINESCU IN MOD OFICIAL IN ROMANIA ?

Anonim spunea...

Eminescu este si a fost serbat continuu, in fiecare an, in diverse moduri de catre PRM.Coroane de flori, discursuri, recitari dar nu pomeneste nimeni nimic la tv de aceste lucruri.Personal nu sustin nici un partid dar am vazut ca in ziarul acestui partid sunt mereu articole pentru trezirea oamenilor la perceptia artei, la respectul pentru valorile poporului român.
Apropo de "La steaua":intotdeauna mi-a placut sa cred ca acolo e vorba de Iisus.
"La steaua care-a rasarit e-o cale-atat de lunga ca mii de ani i-au trebuit luminii sa ne-ajunga", "era pe cand nu s-a zarit, azi o vedem si nu e"-la vremea cand a trait nu a fost "vazut", crezut si inteles iar azi cand il simtim si credem nu mai are corp fizic.-este interpretarea mea personala, si pentru ca niciodata nu am putut fi tinuta in frau de sisteme, la facultate am luat un 6 (pentru ca am descoperit asemanari precum cea de mai sus) si de atunci am copiat cat s-a putut, sistemul vrea roboti care memoreaza si nu fiinte care judeca si interpreteaza deci i-am oferit si eu sistemului ce a meritat si nu bunatate de celula nervoasa care intre noi fie vorba imi trebuie la lucruri mult mai importante si nu la ce vor altii:)Am dreptate?

Anonim spunea...

Domnul Nostru Mihai Eminescu,parintele nationalismului romanesc,a fost victima evreilor deranjaţi de scrierile politice şi poeziile lui.
Iata ce zice Gheorghe Funar(2010): "Marţi se împlinesc 121 de ani de la moartea lui Eminescu, iar în acest interval nu a fost voie să se ştie adevărul despre acest tragic eveniment. Adevărul a fost falsificat. Eminescu nu a murit de moarte bună, a fost asasinat de nişte alogeni. Erau evrei, inşi din poporul ales, cei care au pus la cale asasinarea poetului, deranjaţi de scrierile politice şi poeziile lui Eminescu. A fost otrăvit cu injecţii cu mercur făcute de Francisc Isack, un medic evreu"

Anonim spunea...

1.

“Radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbră fără schelet, o inimă ca un cur, fără şira spinării.” (din “Politice” de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.63)

“23 de milioane de omuleţi patibulari.” (din “Politice” de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag 53)

“Un popor cu substanţă tarată. Oriunde te uiţi, vezi feţe patibulare, ochi mohorîţi, maxilare încrîncenate, feţe urîte, guri vulgare, trăsături rudimentare.” (din “Politice” de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.34)

“Românii nu pot alcătui un popor pentru că valorează cât o turmă: după grămadă, la semnul fierului roşu.” (din “Politice” de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag. 64)

“Româna este o limbă în care trebuie să încetăm să mai vorbim sau… să o folosim numai pentru înjurături…” (din “Politice” de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.64)

“In toată istoria, mereu peste noi a urinat cine a vrut. Cînd i-au lăsat romanii pe daci în forma hibridă strămoşească, ne-au luat în urină slavii: se cheamă că ne-am plămădit din această clisă, daco-romano-slavă, mă rog. Apoi ne-au luat la urinat la gard turcii: era să ne înecăm, aşa temeinic au făcut-o.
Demnitatea noastră consta în a ridica mereu gura zvîntată iar ei reîncepeau: ne zvîntam gura la Călugăreni, ne-o umpleau iar la Războieni, şi aşa mai departe, la nesfîrşit. Apoi ne-au luat la urină ruşii, care timp de un secol şi-au încrucişat jetul cu turcii, pe care, în cele din urmă, avînd o băşică a udului mai mare (de, beţiile…) i-au dovedit.” (din “Politice” de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.63)

“Puturoşenia abisală a stătutului suflet românesc… spirocheta românească îşi urmează cursul pînă la erupţia terţiară, subreptice, tropăind vesel într-un trup inconşient, pînă ce mintea va fi în sfîrşit scobită: inima devine piftie iar creierul un amestec apos.” (din “Politice” de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag49)

“Cu o educaţie pur românească nu poţi face NIMIC.” (Din “Politice” de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.56)

“România are o cultură de tip second hand”, spunea Patapievici într-o emisiune la TVR Cultural în data de 27.02.2007

“Eminescu este cadavrul nostru din debara, de care trebuie să ne debarasam dacă vrem să intrăm în Uniunea Europeană.”( interviu cu H. R. Patapievici apărut în Revista “Rost” nr. 24 / 2005)


2. TUPEU DE PATAPIEVICI

http://emiliacorbu.ro/2012/06/tupeu-de-patapievici/

Anonim spunea...

OFF.NU ESTE FRUMOS SA FIM NEDREPTI.DL.PATAPIEVICI ARE UN MINUS PERSONAL,APROPO DE EMINESCU! SI CE ARE EL IN CAP DESPRE EUROPA SAU ACEASTA ORGANIZATIE POLITICA ,MAI NOU,HMMM.BIATA EUROPA ESTE IN "EROARE" DACA SE "IMPIEDICA" DE UN GENIU CA EMINESCU! DAR E O EPOCA A INTERNETULUI,DE CARE NE FOLOSIM IN MOD CURENT SI POATE CA TREBUIE RECONSIDERATE VECHILE VALORI.CUM ? DANDU-LE IMPORTANTA CHIAR IN SPATIUL PUBLIC OCUPAT DOAR DE POLITICA SI DE BANI...E O UTOPIE,NU? EU ORICUM SUNT RECUNOSCATOARE CA AM DESCOPERIT O MICA PARTE DIN SPLENDOAREA ACESTUI POET-CREATOR.RAMANEAM FARA ACEST SPIRIT MINUNAT.ERAM MAI LIPSITA DE INTELESURI INTR-O LUME SI ASA LIPSITA DE FRUMOS IN ULTIMA VREME...

Anonim spunea...

Draga Daniel, Eminescu a fost si este partea cea mai inalta a poporului roman. Dar, daca ma gandesc mai mult, si Brancusi a fost mult, mult altfel de roman(nu e o greseala de exprimare), si, si, si... poti sa spui altii? gandindu-ne la restul... Si ce inseamna restul? Un Mircea Eliade, un Petre Tutea, un Emil Cioran, un Eugen Ionescu, un Traian Vuia, un Henri Coanda, un pic de Tesla... uite ce e, nici nu mai are rost sa enumeram.
Eminescu este un balsam pentru egregorul romanilor, si face parte din el. Domnul Patapievici nu are nicio putere asupra lui si a noastra. Nu i-a fost data puterea sa ingroape spiritul roman prin functia da la ... am uitat cum se cheama institutia.

Anonim spunea...

"Prioritatile Ministerului Culturii - cetatile dacice din Muntii Orastiei si cetatile greco-romane de pe limesul dunarean

Ministrul propus al Culturii a mentionat ca ministerul pentru care a fost nominalizat este unul "mai special" si ca prioritara va fi conservarea patrimoniului cultural identitar romanesc. "Inca n-am depus juramantul. Pot sa va spun o chestie absolut generala. Este un minister mai special in sensul ca in afara de viitor se mai ocupa si de trecutul acestei tari. Si din punctul meu de vedere, ca istoric, dar aici s-ar putea sa fiu subiectiv, cred ca prioritatea ar fi conservarea patrimoniului cultural identitar romanesc. Si avem ce conserva. Ma refer la complexul de cetati din Muntii Orastiei si la cetatile greco-romane de pe limesul dunarean, in primul rand. Dar si la statiunea Cucuteni, si mai multe", a conchis Puiu Hasotti."

http://www.ziare.com/puiu-hasotti/pnl/hasotti-diaconu-cel-mai-frumos-naiv-vezi-prioritatile-la-cultura-1174054


Santier arheologic de vară

"Campania arheologică de anul acesta a debutat în Ialomiţa cu deschiderea şantierului de la Piscu Crăsani.

Săpăturile arheologice în dava getică au fost reluate anul trecut, după 26 de ani, de către un colectiv nou de arheologi şi muzeografi care îşi doresc să scoată la lumină mărturii ale populaţiei contemporane cu Burebista din secolul patru până în secolul unu, înainte de Hristos.
Campania de vară va continua cu deschiderea şantierelor arheologice de la Oraşul de Floci, Stelnica şi Popina Borduşani."

http://www.guraialomitei.com/stiri/santier-arheologic-de-vara/

Daniel Roxin spunea...

Multumesc pentru informatii!

O ALTĂ PĂRERE spunea...

UN ŞOC CULTURAL SURPRINZĂTOR şi INACCEPTABIL ::: Cînd pentru a se argumenta, de parcă ar mai fi nevoie, valoarea, monumentalitatea şi geniul lui Eminescu se începe cu un citat din Opere Complete ale luminatului, măreţului, genialului ilustru Analfabet şi Criminal Tovarăşul Nicolae Ceauşescu, PARASCOVENIA-i MARE. Oare chiar atît de INCULŢI am ajuns ?!? Şi ce-i mai GRAV este că nimeni nu are nicio reacţie ! Nici nu contează ! ACESTA-I ARGUMENTUL PERFECT, CHEIA DE BOLTĂ, PUNCTUL DE PLECARE ! Nu vă pot spune decît că, dacă aşa NE stau lucrurile, am ajuns de rîsul curcilor