duminică, 15 iulie 2012

Dezvaluiri. Etruscii, civilizatorii romanilor, au fost TRACI

Misterul dispariţiei culturii şi limbii etruscilor încă nu a fost dezlegat, în ciuda eforturilor cercetătorilor din ultima vreme. Ceea ce este, însă, cert şi de necontestat este rolul acestei culturi pre-romane, ce a ajuns la apogeu în teritoriul vecin Romei, în peninsula italica şi nu numai, în formarea şi dezvoltarea poporului roman, a civilizaţiei acestuia în plan religios, politic şi social.

În mod suspect, după cucerirea lor de către romani şi încadrarea lor în rândul cetăţenilor imperiului, în secolul II î.e.n, amintirea lor a fost aproape ştearsă din istorie.

Cine erau aceşti etrusci, de unde au venit ei în regiunea Toscana, ce limbă vorbeau şi cât de apropiaţi erau, genetic şi cultural, de strămoşii noştrii traci, vom încerca să aflăm în cele ce urmează…


Studiile ADN elimină legătura dintre etrusci şi italienii de astăzi

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Stanford în urmă cu 7 ani, care a avut în vedere o analiză comparativă ADN între actualii locuitori ai Toscanei şi locuitorii din regiune ce au trăit acum 2500 de ani ne oferă rezultate uimitoare. Concret, testele genetice efectuate de aceştia au eliminat posibilitatea înrudirii dintre etrusci, locuitorii timpurii ai Italiei centrale şi locuitorii de astăzi ai regiunii.

Descoperirea sugerează că fie ceva i-a eliminat relativ brusc, fie că, poate, grupul care reprezenta elita socială nu se amesteca pe atunci cu oamenii de rând care au fost strămoşii autentici ai toscanilor de astăzi, a spus, la vremea publicării rezultatelor studiului, antropologul Joanna Mountain, membru al echipei de cercetare.

În ceea ce priveşte limba etruscilor,  prima cultură avansată a Italiei antice, mulţi dintre cercetătorii moderni opinează că ea, atât cât s-a putut deduce din descoperirile scrise atribuite acestui popor, prezintă similitudini clare cu limba latină, franceză, italiană şi, surpriză!, limba română. Astfel, potrivit lui Mel Copeland, în lucrarea “The Thracian-Dacian Language, base of the Euro- Indean Languages” – (translated and expanded edition, Skopje, 2000), capitolul “Etruscan Phrases, Translation of Etruscan Devotional Plates”, limba etruscilor, la nivelul secolelor VII-IV î.e.n, era înrudită cu limba DACĂ, element care conduce către ipoteza că cele două popoare erau înrudite şi aparţinătoare marelui neam al tracilor.

Acelaşi autor explică astfel înrudirea lingvistică dintre etrusci, civilizatorii romanilor şi daci: “Etruscii au apărut în Italia în jurul anului 1000 î.e.n şi au venit aici din Lydia şi Frygia. Frigienii, originari din Macedonia şi Tracia, erau înrudiţi cu dacii şi geţii (românii de astăzi), care vorbeau aceeaşi limbă”. Copeland mai aminteşte, ca semn al relaţiilor strânse dintre frigieni şi lidieni, strămoşii etruscilor, şi traci, faptul că aceştia au luptat ca aliaţi, de partea troienilor, în războiul contra aheilor, preluând, astfel, o informaţie din Iliada lui Homer. Citeste continuarea aici: adevaruldespredaci

de Valentin Roman

Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

Autorii comentariilor sunt singurii responsabili pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in totalitate consecintele legale!

6 comentarii:

andra spunea...

Foarte bun articolul si important de citit pentru a ne cunoaste radacinile si inrudirea cu alte popoare. interesant este si faptul , ca o confirmare, ca zilele trecute am avut prilejul de a oferi cateva lectii de conversatie in limba romana pentru niste italieni care urmau sa faca misionarism in Romania. Au ramas surprinsi cat de mult se aseamana dialectul din Bergamo-regiunea Lombardia cu limba romana.

sorin spunea...

Cred ca ar trebui sa se acorde mai multa atentie in stabilirea gradului de rudenie,frati sau nepoti,intre Pelasgi,traci,daci si celelate peste o suta de neamuri inrudite.

Anonim spunea...

Care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru a deveni scriitor? Se poate sa studiezi medicina si sa te ocupi cu arta scrisului in acelasi timp?

Daniel Roxin spunea...

Eu nu vad sa existe vreo bariera. Poti sa fii orice altceva si in acelasi timp si scriitor.

ile spunea...

Pentru orice trebuie chemare, ca in gluma aceea :Pe tine cum te cheama/Pe mine nu ma cheama nimeni,toti ma trimit.
Vocatie chemare, sa simti ca ai face acelasi lucru, sa speri ca poti crea ceva incepind cu orice virsta,sa incepi sa pictezi la 70 ani ,sa incepi sa cinti la 60 ani sau invers,sa-ti cauti prima iubire din tinerete la 80 ani numai pentru ca sa o vezi dupa mai mult de un secol distanta, sa sadesti un pom oricind,sa vindeci, sa ajuti//Vezi un om care nu stie sa citeasca dar stie sa se uite in jurul lui sa inteleaga natura,cerul vintul si chiar pentru seceta sa-i descopere un rost,nu se vaicareste fara imaginatie cind ploua ca ploua prea mult sau cind e soare, ca e prea mult soare.Omul contemporan imi pare ca devine din ce in ce mai mult o cutra nemultumita de tot ceea ce i se intimpla.
Punct.
Articolul este intradevar interesant,nu ma duce mintea sa il judec pentru ca nu am datele necesare. In perioada in care citesc acum altceva, nu pot sa nu fac o comparatie despre cultura din estul ASiei (scriere religie ) care nu neparat ar fi fost superioara si tot incerc sa inteleg de ce nu gindim si noi putin ca japonezii,de ce nu simtim ca un chinez.Ajungem sa spuna un Chinez ca Romania e frumoasa si are tot ce i trebuie dar romanii nu muncesc si la tara beau prea mult ca sa mai munceasca.Deci chinezul era taran in tara noastra si muncea cu drag pamintul spre deosebire de oamenii pamintului indobitociti.

ile spunea...

Altfel gindit,nu inteleg de ce multe lucruri sint ascunse, similar ca in cazul unui copil adoptat caruia parintii adoptivi aleg sa ii spuna la majorat cine e de fapt,de multe ori cu buna intentie. Desi e trista tesatura de minciuni din jurul istoriei europene in general si a poporului roman,nu as putea sa spun ca s-a ascuns cu rea intentie sau ca s-au falsificat si neglijat niste adevaruri. Nu avem observator din ultimele 4-5 milenii deci nu ramine decit sa cautam in continuare fara inversunare si cu mintea limpede,repet,prin surse foarte sarace comparativ cu alte popoare.Poate intentinat au fost distruse dovezi,poate intentionat nici nu s-au scris prea multe,sau poate nu e timpul lor sa fie luminate acum. Cred ca si V.Putin cu visul lui de Oragnizatie Euro -Asiatica in ambitia si lacomia lui,poate va reusi sa aduca lumina din punctul de vedere schimbat astfel.o gluma trista deloc buna