duminică, 8 iulie 2012

Noptile nedormite afecteaza imunitatea

Noptile albe diminueaza capacitatea imunitara, a demonstrat un studiu intocmit de Dr Katrin Ackermann de la “Eramus MC University Medical Center” din Rotterdam.

Chiar daca, dupa o noapte alba, acordam organismului cateva ore de somn in ziua urmatoare, odihna nu se va reflecta pe toate palierele care raspund de sanatate. Organismul este construit sa functioneze ciclic, iar ciclul somn-veghe raspunde organic ciclului noapte-zi, noteazaLe Figaro.

Atat lipsa somnului de noapte, cat si dormitul ziua perturba activitatea granulocitelor, un tip de celule albe nespecifice, al caror rol este sa sustina imunitatea.

In corpul nostru, exista trei feluri de granulocite: neutrofile care distrug bacteriile, basofile care intervin in reactile alergice si activeaza sistemul antiinflamator si eosinofile, care ataca actiunile parazitare. Fiecare are o anumita contributie in functionarea normala a sistemului imunitar.

Studiul s-a facut asupra unui esantion de 15 barbati, cu varsta medie de 25 ani, carora li s-a echilibrat in prealabil ritmul circadian (alternanta veghe ziua – somn noaptea), dupa care li s-au preluat probe de sange si li s-au analizat toate tipurile de celule albe.

Ulterior, dupa o veghe de 29 ore, s-au repetat masuratorile si s-au comparat rezultatele, constatandu-se cresterea nivelului de granulocite, ceea ce explica faptul ca organismul, simtindu-si sistemul imunitar slabit, si-a mobilizat un plus de forte pentru a se apara.

Dar capacitatea organismului de a-si spori mijloacele de aparare este limitata. Cu alte cuvinte, exista un moment cand el nu mai poate asigura alte celule si atunci, automat, infectiile nu mai intampina rezistenta.

Asa se explica, de exemplu, faptul pentru care, dupa nopti nedormite, prindem un guturai mai usor decat in conditiile respectarii ritmului circadian normal. Unii au si observat ca, dupa Revelion, se trezesc cu nasul infundat.

Sursa: ziare.com

Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau. 

Autorii comentariilor sunt singurii responsabili pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in totalitate consecintele legale!

7 comentarii:

Anonim spunea...

Mda...
Poate asa incercam sa intelegem garzile doctorilor.
Poate asa incercam sa ii privim si din partea cealalta,din Lumina.

ile spunea...

Orice lucrator de ture de noapte, mai ales ca unii nu au voie sa doarma deloc in timpul serviciului.La medici suna telefonul de 5-10- 20 ori pe noapte, te trezesti spui ce sa se faca si in urmatoarele 5 secunde ai adormit deoarece peste o jumatate de ora va trebui iar sa te trezesti ca sa stai treaz 2-3 ore daca ai de operat, apoi intre 2 operatii poti sa mai dormi 15 minute la sala cu capul pe masa.Poate mai dormi dimineata o jumatate de ora. Dar daca stai o noapte intrega treaz si apoi pleci dupa ora 16 de la spital? Munca aceasta ar fi frumoasa daca ar duce la ceva bun pentru oameni sau pentru tara.Dar cind neglijenta altora iti omoara pacientul, cind in tara se creeaza spectacole ieftine pentru imbogatirea unora nu sub aspectul spiritual din pacate,iti dai seama ca e degeaba aceasta munca .
Nu numai imuniatea este zdruncinata-se mai poate reface, ci substanta nervoasa este afectata si pineala. Boala Alzheimer are ca factor de risc privarea de somn si tulburarea cronica a ritmului somn veghe. De murit toti murim dar vreau sa mor aducindu-mi aminte si de bune si de rele ca sa pot sa ma impac cu ele. Asta conteaza cind pleci ,sa pleci linistit, cu Alzheimer pleci ca magarul in ceata...

Anonim spunea...

Ilie sigur nu esti doctor.
Nu adormi 5 minute dupa ce iti suna telefonul de 5 ori pe noapte.
Comentariul tau este cel mult amuzant daca crezi ca adormi cu capul pe masa in sala de operatie!
Da...sistemul medical actual in Ro distruge atat medicul cat si pacientul.
Grija la idei preconcepute.
Si incearca sa scrii despre ce experimentezi personal.
Cu respect,medic anestezist.

ile spunea...

Poate ca da. Am avut un coleg care a adormit pe scaun intr-o garda si a cazut cu tot cu scaun. Eu am adormit cu capul pe masa intre 2 operatii in timp de colegul meu statea pe o targa pentru o jumatate de ora pina aducea urmatorul pacient. Diferenta intre chirurg si anestezist este si o mare prapastie. Nu ma intereseaza cit de medic anestezist este autorul anonim al comentariului. Nu vorbesc despre garzile in pijama, vorbesc despre economia energiei cind dupa 24 ore in spital dupa raportul de garda de dimineata urmatoare poate trebuie sa mai stai la spital in continuare pina seara pentru inca 2-3 operatii in acea zi.Iar daca anestezistul pleaca la ora 2-3 ca el si-a terminat ziua de lucru, el te lasa cu garda de ATI in sala. Chirurgul poate sa stea 5-6 ore in operatie fara sa se duca la toaleta, anestezistul mai pleaca lasa asistenta lasa un alt coleg,cind gasim un anestezit care nu pleca din sala deloc il apreciem(bineninteles exista situatii cind trebuie sa dea anestezie la 2-3 operatii in acelasi timp). Stiu cum suna asistentul din garda spune ce are pacientul ii spun ce sa faca, si dupa 15 -30 minute suna din nou pentru alt pacient.Coboram la interval de 1-2 ore sa-i vad grupati, cusuti la plagi,investigati,unii treziti din betie intre timp .Deci daca ai mult de lucru si dormi numai 2-3 nopti pe saptamina acasa multe lucruri devin posibile pentru organismul uman. Acum intradevar in Oltenia nu mai este acelasi volum de munca, traiesc oroarea de a astepta 2-3 ore medicul anestezist care e in alte sali de operatie, pentru un pacient care ar trebui operat in cel mult o jumatate de ora de la venirea la spital. Vad cum face midriaza si rezultatul operatiei va fi compromis din cauza ca am asteptat 2 ore sa il operez indiferent ce ar face anestezistul ca tratament medicamentos in acest interval.

ile spunea...

Raspunsul personal este ca fiecare specialitate are jigodiile ei si un mod de gindire specific ramurii medicale din care face parte. Eu nu imi permit sa astept familia pacientului pentru acordul pentru operatie pentru ca in 2-3 ore poate muri pacientul(nu e ca la generala iar la ortopedie pacientii pot sa astepte oricit la nesimtire). Am dreptul daca trebuie, sa il operez fara acordul familiei,iar pacientii sint in coma,nu am cum sa ii intreb. Anestezist care mi-a spus ca daca pacientul e coma, de ce sa il mai sedeze, nu mai am nimic colegial pentru acea fiinta. Pentru mine un om nascut in 1924 daca are o sansa consider ca trebuie sa incerc,indiferent daca are insuficienta cardiaca si sechele de infract...Daca unii batrini au mintea limpede iarasi consider ca e bine sa traiasca pentru binele celor din jurul lor. Sint medici(si anestezisti multi) care daca pacientul are peste 70 ani, isi pierd interesul,ocupindu-se de pacientii tineri ca si cum aceia ar merita mai multa atentie ca sint mai tineri si au capacitatea de a se reface mai usor. In opozitie, cind e vorba de parintii bunicii lor peste 80 de ani, aceiasi medici anestezisti care au stabilit limita de batrinete la 70 ani,nu stiu cum sa-si tina rudele in viata,ii intubeaza,le pun catetere venoase centrale ,vorbesc cu chirurgii sa-i opereze -in cazurile rudelor anestezistilor chirurgii nu mai sint nesimtiti ca opereaza pacienti prea batrini.Si asta am vazut si m-am amuzat pentru ca mangafalele respective nu au invatat lectia si dupa inmormitarea rudei au mentinut atitudinea lor obisnuita fata de ceilalti pacienti batrini.
In general sint lucruri cu care nu mai lupt, nici nu mai atrag atentia, singurul lucru pe care pot sa il fac este sa ma uit la pupilele midiratice ale pacientilor, sa le cer iertare celor care mor cu zile si sa le spun in gind sa nu uite sa plateasca celor vinovati. Si eu imi ispasesc greselile si stiu ceea ce multi nu au habar,ca un om in coma cit ar fi de profunda ascunde multe, chiar si la linie izoelectrica pe EEG, de aceea nimeni nu are voie sa vina si sa spuna linga omul in coma ca nu mai are nici-o sansa (sportul preferat al medicilor anestezisti care au obisnuinta de a se crede Dumnezei sa spuna ei cind organisumul nu mai are resurse si se va duce).

Anonim spunea...

Ei draga Ile nu esti chiar singurul care stie.Asta ar trebui sa te bucure.
Acestia sunt anestezistii intalniti de tine.
Sunt altii pe care nu i-ai intalnit.Asa incat atentie la ideile preconcepute.
Faptul ca in Ro nu ai dreptul la zi libera dupa garda spune mult despre mentalitatea oamenilor implicati,nu-i asa?
In ceea ce priveste acordul familiei - este importanta daca nu este vorba de urgente vitale.Pentru a-ti da insa acorul trebuie sa stii despre ce este vorba - informatia corect transmisa cade in sarcina echipei medicale.Educatia medicala este vitala!
In afara Olteniei...daca dormi cu capul pe masa a doua zi iti faci bagajele si pleci.
Si,in alta ordine de idei, eu nu as accepta sa fiu operata@anesteziata de un medic care abia a iesit din garda.
Nici un medic nu ar trebui sa accepte acest mod/stil de lucru.
Pe scurt mentalitatea de care amintesti cu naduf(si pe buna dreptate)...trebuie sa se schimbe.
Schimbarea vine din sistem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ce crezi...daca ti-as spune ca 90% din operatii sunt inutile????
Maine ne-am pierde painea amandoi.
Eu de-abia astept(www.learninggnm.com).
Asa tu n-ai mai fi chirurg si eu nu as mai fi anonim si anestezist.

zal molxis veni spunea...

2012 autostrada orastie-sibiu ne-a trezit pe toti dacii am pornit la drum drumul se cheama dacia iar drumarii sintem noi cei care vrem sa ne numim de acum incolo daci -la multii ani dacia la multi ani daci.pinea noastra cea de toate zilele asta va fi.multumim roxine .tu esti piinea noastra-adevarul si viata.pt. tot ce ne informezi iti multumim.