joi, 6 septembrie 2012

Echilibrul dintre viața spirituală și cea materială

"Este evident că omul este mai bine pregătit pentru viaţa în materie decât pentru viaţa spirituală, deoarece instrumentele pe care le posedă pentru a trăi şi a munci în planul fizic, cele cinci simţuri, sunt mult mai dezvoltate decât instrumentele care îi permit să muncească în Lumea spiritului. 

Dacă decideţi să vă construiţi o casă, sunt suficiente câteva săptămâni, pe când dacă vreţi să creaţi în domeniul spiritual, nimeni nu vede nimic, nici voi, nici ceilalţi. Deci, nici un fel de certitudine, nici o claritate şi sunteţi indecis, nefericit, asaltat de îndoieli până la punctul în care aveţi dorinţa de a lăsa totul şi de a vă lansa ca toată lumea într-o activitate a cărui rezultat este vizibil pentru toţi. Faceţi cum vreţi, dar într-o zi, chiar în mijlocul celor mai mari succese, veţi simţi că în interior vă lipseşte ceva. Şi este normal, pentru că n-aţi atins esenţialul, nu aţi plantat încă, orice ar fi, în domeniul Luminii, al înţelepciunii, al iubirii, al puterii, al eternităţii.

Să ştiţi că doar realizările voastre interioare vă aparţin într‑adevăr, deoarece ele singure au rădăcini în voi; iar când plecaţi dincolo, veţi avea în sufletul vostru, în inima voastră, în Spiritul vostru pietre preţioase – calităţi, virtuţi – de dus cu voi, iar numele vostru va fi înscris în Cartea Vieţii veşnice.

Principalul avantaj al drumului spre interior, al drumului spiritual, este valoarea elementelor pe care le acumulaţi: ele sunt făcute din materia cea mai pură, cea mai luminoasă, dintr-o materie care vine de la Dumnezeu. Apoi, ele vă aparţin, într‑adevăr, deci voi sunteţi bogaţi. În fine, al treilea a avantaj, este că, fiind bogaţi, deveniţi liberi şi trăiţi în pace şi plenitudine.

Deci, iată două căi: una care în aparenţă nu aduce nimic, doar decepţii, dar care vă va da totul, atât de bine că într-o zi veţi putea spune: “Eu nu am nimic, şi totuşi Universul îmi aparţine”; şi cealaltă cale, care vă aduce tot ceea ce doriţi, dar care vă va lăsa întotdeauna nesatisfăcut, deoarece veţi simţi, chiar dacă deţineţi ceva, că esenţialul v-a scăpat.

Toţi cei care cunosc bine natura activităţii lor spun, în legătură cu anumite obstacole: “Ei da, sunt inconvenientele meseriei”, dar aceasta nu-i împiedică să continue. Toată lumea ştie că fiecare meserie are inconvenientele ei. Şi de ce oamenii spirituali nu cunosc inconvenientele "meseriei" lor? Din moment ce ei se descurajează, din moment ce ei doresc să abandoneze, aceasta dovedeşte că ei nu le cunosc; dacă le-ar fi cunoscut dinainte, ar fi continuat cu încă mai multă ardoare. Secretul este de-a vrea să vă instruiţi, de-a vrea să vă lărgiţi câmpul de viziune. Din nefericire, mulţi, când văd amploarea, imensitatea unui Învăţământ spiritual, în loc de a se bucura sunt îngroziţi şi intră în cochilia lor. Ei bine, iată oameni care nu vor merge prea departe. Dacă rămâneţi cramponaţi vechilor voastre idei, crezând că veţi fi mai bine astfel, vă înşelaţi: tot felul de necazuri vor veni să vă pişte, să vă muşte, să vă hărţuiască, pentru a vă împinge, în fine, să evoluaţi.

Am întâlnit mulţi oameni care mi-au spus: “Ah, este formidabil, Maestre, Învăţământul vostru! Aş vrea să mă consacru lui, dar mai înainte de toate trebuie să mă achit de anumite sarcini faţă de soţul meu – sau de soţia mea, faţă de copiii mei etc.” Bine, de acord. Dar după 10 ani, 20 de ani îi priveam: nu reuşiseră încă să se elibereze de aceste sarcini. Şi chiar unii muriseră deja, fără să fi reuşit să consacre un minut Vieţii spirituale. De ce? Pentru că ei aveau un raţionament eronat. Pentru a se consacra Luminii, unui Învăţământ divin, nu trebuie să aşteptaţi să vă aranjaţi asta sau cealaltă, deoarece nimic nu este niciodată definitiv aranjat: întotdeauna există ceva care undeva nu merge. Nu aşteptaţi: chiar dacă nimic nu este aranjat, consacraţi-vă încă de acum Vieţii spirituale şi veţi vedea că totul se va aranja, chiar fără ca voi să ştiţi cum. Orice aţi face în domeniul material, nimic nu este niciodată definitiv la locul lui. Este exact ca şi cum aţi încerca să redaţi forma sferică unei mingi de cauciuc sparte. Când veţi ajunge să suprimaţi scobitura dintr‑o parte, ea se formează în cealaltă parte.

Credeţi că sunteţi liniştit pentru că v-aţi măritat fata, dar iată că ea nu se mai înţelege cu soţul ei, divorţează şi, atunci, ce mai istorie! Sau sunt nepoţii voştri care încep să vină, şi aşa mai departe, casa este acum prea mică şi trebuie să vă mutaţi… Şi apoi este un copil care se îmbolnăveşte… Vă spun, este interminabil. Deci nu aşteptaţi pentru a vă consacra Vieţii spirituale; dar să ştiţi că datorită Vieţii spirituale veţi găsi soluţii mai bune problemelor care vi se vor ivi. Acum, bineînţeles, trebuie să ştiţi să păstraţi măsura.

Un frate îmi spunea ieri: “Maestre, am decis să-mi organizez de acum încolo viaţa, în asemenea mod încât să nu îmi mai cheltuiesc timpul şi energiile în lume”. L-am felicitat, dar sfătuindu-l totuşi să nu exagereze în celălalt sens, deoarece nu se poate trăi ca şi când lumea, societatea nu ar exista. Altfel, trăiţi ca un parazit şi nu este recomandabil. Trebuie să ştiţi să acordaţi cele două aspecte ale existenţei: viaţa în lume şi Viaţa interioară. Este o problemă în faţa căreia m-am găsit pus încă de la o vârstă fragedă şi este o problemă pe care şi voi, la fel, trebuie să o rezolvaţi: cum să trăiţi în lume, să aveţi relaţii cu ea, acordând, totuşi, primul loc esenţialului: sufletului vostru, Spiritului vostru.

După modul său de a acorda cele două aspecte, material şi spiritual, fiecare revelează inteligenţa sa, iubirea sa, voinţa sa, şi nimic nu este mai dificil. Pentru unii, tentaţia este de a se arunca în viaţa materială uitând de Viaţa Spiritului, iar pentru ceilalţi de a nu se ocupa decât de Viaţa Spiritului, uitând de viaţa materială. Există o a treia soluţie, şi ea este cea pe care fiecare trebuie să o găsească pentru el însuşi, deoarece fiecare caz este particular. La bază, bineînţeles, toate fiinţele umane posedă aceeaşi natură, aceeaşi chintesenţă, aceleaşi nevoi: ei au ieşit din mâinile Creatorului, din aceleaşi “ateliere”, dacă voi vreţi, dar gradul lor de evoluţie nu este acelaşi, temperamentul lor nu este acelaşi, nici vocaţia lor în această existenţă, iar fiecare trebuie să-şi rezolve individual problema sa fără a vrea să-şi imite vecinul. Cel care se simte împins să fondeze o familie nu poate să rezolve problema ca şi cel care preferă să rămână celibatar. Cel care are nevoie de multă activitate fizică nu poate să ducă aceeaşi viaţă ca şi cel care are un temperament meditativ, contemplativ. Fiecare are calea sa, misiunea sa şi, chiar dacă vă luaţi Maestrul vostru ca model, voi trebuie, întotdeauna, să vă dezvoltaţi în funcţie de propria voastră natură. Este vorba doar ca voi să puteţi să cântaţi “partitura” dată, respectând notele, măsura, ritmul; sunteţi obligaţi s-o cântaţi cu vocea voastră care nu seamănă, în mod sigur, cu cea a Maestrului vostru, dar aceasta nu are nici un fel de importanţă. Singurul lucru important este să executaţi perfect “partitura”, adică să vă conformaţi doar Filozofiei veridice, Filozofiei eterne a Iniţiaţilor."

Omraam Michae Aivanhov 

4 comentarii:

Anonim spunea...

Omul si chiar fara sa stie isi dedica viata 'materiala" vietii spirituale; uneori se mai impotriveste, dar si acele poticneli de fapt nu fac decat sa intarzie putin devenirea lui pe calea ce i-a fost data - aceasta ar fi o perspectiva asupra evolutiei omului ca specie; moartea, intelegerea si depasirea ei (de obicei revelatia mortii are loc in momentele speciale de extaz- trezvie sau in urma unor socuri care-ti mai dau posibilitatea sa continui in plan fizic sa viezi) sunt numai niste trepte spre desavarsire....

nan spunea...

Iluminat,Maestru Spiritual si foarte bun sfatuitor, a trecut prin experiente inca din copilarie dar importanta este ,,natura individuala'';echilibrul intre material si spiritual fiind preferat, pentru a evolua spiritual.O cugetare a lui Ram Dass;,,Pentru ochii materialisti India este o tara in curs de dezvoltare ,iar pentru ochii spiritualisti SUA este o tara in curs de dezvoltare.''Fiti binecuvantati!

Anonim spunea...

Fragment din Zhuan Falun, autor Li Hongzhi (cartea e free pe net si in librarii la un pret mic): “Dintotdeauna, în mediul intelectual s-a discutat şi s-a dezbătut neîncetat pentru a afla ce primează: materia sau spiritul? De fapt, vă voi spune: materia şi spiritul sunt unul şi acelaşi lucru. Astăzi, oamenii de ştiinţă recunosc, în cercetările lor asupra corpului uman, faptul că gândurile emise de creierul uman sunt materie. Or, dacă acestea au existenţă materială, nu sunt ele de asemenea o parte a spiritului uman? Materia şi spiritul nu sunt ele unul şi acelaşi lucru? Cum v-am spus, este acelaşi lucru şi în cazul universului, care are propria sa existenţă materială şi în acelaşi timp are propria sa natură. Oamenii obişnuiţi nu reuşesc să perceapă existenţa acestei naturi Zhen-Shan-Ren, prezentă în univers, din cauză că ei se află cu toţii în planul aceluiaşi nivel. În momentul în care veţi depăşi nivelul oamenilor obişnuiţi, o veţi putea percepe şi simţi fizic…”

“Natura Zhen-Shan-Ren este prezentă în particulele de aer, piatră, lemn, pământ, oţel, în corpul uman şi în toată materia; cei din vechime spuneau că cele Cinci Elemente formează multitudinea de lucruri şi de fiinţe din univers, acestea având de asemenea natura Zhen-Shan-Ren. Un practicant ajuns la un anumit nivel prin cultivare, nu poate cunoaşte decât manifestarea concretă a Buddha Fa la acel nivel, aceasta fiind ceea ce se numeşte nivelul Realizării şi nivelul atins în cultivare şi practică. Expusă în totalitatea sa, Legea este imensă. Considerată în punctul său culminant, Ea este foarte simplă, căci Legea are forma unei piramide. La nivelul său cel mai înalt, poate fi rezumată în trei cuvinte: Zhen-Shan-Ren; când se manifestă la fiecare nivel particular, devine extrem de complexă. Să luăm drept exemplu fiinţa umană: şcoala taoistă priveşte corpul uman ca pe un mic univers, omul având un corp material, dar numai cu acest corp material el nu alcătuieşte o fiinţă umană completă; în plus, el trebuie să aibă şi temperament, caracter, particularităţi şi spirit originar pentru a forma un om complet, independent şi având propria sa individualitate. Este la fel pentru universul nostru, care are Calea Lactee, celelalte galaxii, are viaţă şi apă – multitudinea de lucruri şi de fiinţe din acest univers – acestea reprezentând partea materială a existenţei sale; dar în acelaşi timp el cuprinde în sine şi natura Zhen-Shan-Ren. Această natură se află în interiorul particulelor din fiecare materie, se află chiar în interiorul particulelor extrem de mici.”

Zhen-Shan-Ren se traduce prin Adevar (sinceritate)-Compasiune (bunatate, bunavointa)-Toleranta (rabdare, stapanire de sine).
Buddha Fa inseamna Legea si principiile universului.
Nivelul Realizării lit. „poziţia Fructului”/nivelul Realizării, în şcoala budistă se traduce prin nivelul Desăvârşirii, realizării spirituale.
Oameni obişnuiţi este o expresie fără caracter peiorativ care desemnează persoanele care nu sunt angajate într-o cale spirituală, pe o cale de cultivare.
“Buddha” vine din sanscrită, limba Indiei antice si înseamnă o fiinţă iluminată, cineva care a atins iluminarea prin cultivare şi practică. Nu e nici o superstitie aici, nici o filozofie si nici vreo religie.

ile spunea...

citeva precizari aparent fara legatura: 1 ieri pe RTV sau cealalta, a aparut o emisiune despre faptul ca se schimba clima si uite asa va fi sudul Romaniei desertificat, oamenii se vor muta de la orase la sate,la orase se va muri de foame, agricultura va fi altfel, dar asta peste 50 100 ani,nepotul meu a inceput sa plinga ca el nu vrea la tara 2.National Geographic tot jongleaza in ultimul timp cu scenarii de catastrofe posibile trecute si viitoare, explicatii pseudostiintifice, acum au vorbit despre universul care este de fapt multiplu de 10 la puterea 500 posibil si da este posibil sa fie citeva asemanatoare in paralel.3.Asa cum noi si stiinta noastra incearcam sa intelegem lumea prin prisma macrocosmosului, cu ochii larg deschisi inafara, civilizatiile luminate au initiat si dezvoltat explorarea microcosmosului privind in ei insisi avind cumva informatia ca modelul se repeta la toate treptele .Acum intre un Sequoia si un Bonsai, care din ei ascunde mai multa frumusete nu stiu, stiu ca ambii sint conectati intre ei si cu universul din jur si sint constienti si de microuniversul din ei insisi. Noi omenirea sintem inca prea mici sa constientizam dimensiunile universului si ratacim prin teorii... Chiar si numai o parte din adevar ne-ar nauci sau am pati ca tinarul meu nepot, ne-ar lovi disperarea...si nu avem parintii necesari sa ne ocroteasca ...inca.