vineri, 5 octombrie 2012

Uimitor - Fiecare fir de nisip este o adevărată operă de artă – GALERIE FOTO

Când faci o plimbare pe plajă sub clar de lună, cât de des te gândeşti la firele minuscule de nisip care se prind de degetele tale? De deasupra, nisipul pare a fi o grămadă de pietricele maronii, uneori presărate cu scoici sau mucuri de ţigară. Însă nisipul are o poveste mult mai fascinantă, prezintă Discovermagazine.com.

Compus din resturi ale erupţiilor vulcanice, ale munţilor erodaţi, de organisme moarte şi chiar din rămăşiţe ale structurilor degradate realizate de om, nisipul poate dezvălui istoria biologică şi geologică a unui mediu local. 

Iar analizată îndeajuns de aproape, aşa cum a făcut cercetătorul şi artistul Gary Greenberg, nisipul poate dezvălui culori, forme şi texturi spectaculoase.

Aceste imagini ale boabelor de nisip din întreaga lume au fost realizate de Greenberg folosind un microscop 3D de ultimă generaţie.

VEZI FORMELE SI CULORILE UIMITOARE ALE NISIPULUI:

Plaja Lumahai, Kauai, din Hawaii

Olivina de un verde strălucitor este un mineral semnificativ din lava bazaltică care curge lent în Hawaii şi este bogat în fier. Densitatea acestui mineral permite separarea sa de alte boabe de nisip în acţiunea de rulare şi depozitare a valurilor, care rezultă în acumularea care oferă acestei plaje nuanţa de un verde gălbui.
Nisipurile dense precum olivina sunt rezistente şi la intemperii, ceea ce le permite să îndure forţa valurilor timp de mii de ani. (Imagine cu zoom 110x)

Sahara de Nord, Maroc

Suprafaţa mată a acestor granule este tipică pentru nisipul din deşert, unde acestea se ciocnesc constant una cu cealaltă. Multe nisipuri din deşert au o culoare roşiatică slabă cauzată de un strat subţire de fier, care înveleşte granulele. (Imagine cu zoom 85x)

Insula Plum, Massachusetts

Mineralele metamorfice, care se formează la temperaturi şi presiuni mari în subteran, pot deveni boabe de nisip grele, viu colorate ca şi cele din imagine. Însă, culoarea nu este un indiciu de încredere pentru identificarea diferitelor tipuri de nisip.
În această imagine, granulele roz şi roşii sunt granat, însă acest mineral poate fi şi maro, negru, verde sau portocaliu. Epidotul de o culoare verde aprins (un alt mineral din clasa silicaţilor şi germanaţilor) poate fi şi gri, maro sau aproape negru. Magnetita neagră unghiulară, cel mai des întâlnit material magnetic de pe Pământ, este întotdeauna neagră, însă este frecvent întâlnită în apropiere de granat. (Imagine cu zoom 95x)

Makena Point, Maui, Hawaii

Acest tip de nisip de culoare roşie din cauza oxidului de fier, a fost întâlnit în Makena Point, din Maui. Nisipul a rezultat din eroziunea rocii vulcanice, care a fost produsă de solidificarea magmei topite. (Imagine cu zoom 125x)

Maui, Hawaii

Nu tot nisipul este din bucăţi mici de rocă. Nisipul biogenic, care se formează din rămăşiţele formelor de viaţă marine, este ingredientul principal al multor plaje tropicale. Granulele de aici sunt fragmente mici din cochilia unui arici de mare.
Umflăturile de pe boabele albe reprezintă locurile de inserţie a spinilor ariciului de mare. Granulele albastre s-au erodat până în punctul în care umflăturile au fost complet eliminate. (Imagine cu zoom: 100x)

Insula Taketomi, Okinawa, Japonia

Cu un aspect ca al unei stele pufoase albe presărată cu perle mici, aceste boabe reprezintă cochilia unor protozoare numite foraminifere. Un număr estimativ de 4000 de tipuri de foraminifere trăiesc în oceanele lumii.
Cochiliile sunt realizate în principal din carbonat de calciu, pe care organismele îl obţin din atomii de carbon din aer şi apă. Astfel, foraminiferele joacă un rol important în ciclul carbonului. (Imagine cu zoom: 75x)

Maui, Hawaii

Acele transparente sunt structuri de burete, care formează scheletele interne ale acestora. Acele sunt realizate din siliciu, care poate fi găsit într-o varietate de forme bizare (inclusiv păianjeni şi cârlige) şi sunt suficient de ascuţite şi dure pentru a trece prin pielea umană.
Acele înconjoară vârful unei cochilii spiralate, compusă în principal din carbonat de calciu, care s-a rupt şi s-a erodat. (Imagine cu zoom: 70x)

Plaja Geriba, Brazilia

Viermii au săpat tranşee în acest fragment de cochilie. Viermii precum aceştia sunt des întâlniţi atât în oceane, cât şi pe sol. (Putere de mărire: 110x)

Insula Delos, Grecia

Obiecte realizate de om pot deveni nisip. Aceste granule au fost descoperite pe insula grecească Delos, unul din locurile cele mai importante din punct de vedere mitologic, istoric şi arheologic din Grecia.
Delos nu a avut niciun fel de marmură autohtonă, aşa că o cantitate enormă de marmură a trebuit să fie extrasă şi cărată pe insulă pentru a construi templele. De-a lungul anilor blocurile de marmură s-au erodat, iar plajele locale sunt acum presărate cu diferite tipuri de marmură. (Imagine cu zoom: 130x)

New Mexico

Unele tipuri de nisip provin din activităţi umane mai puţin artistice. În această imagine se pot observa granule mici de cupru izbite într-o pepită mare, tot din cupru. Aceste granule provin de la un topitor de cupru.

Sursa: Financiarul

6 comentarii:

Anonim spunea...

Zilele trecute, intr-un comentariu la "Echilibrul dintre viata spirituala si cea materiala", va recomandam o carte. Iata un alt fragment din aceasta:
“De la nivelul la care se afla, Sakyamuni a vorbit despre teoria celor trei mii de lumi uriaşe, ceea ce înseamnă că în Calea noastră Lactee există şi alţi oameni înzestraţi cu un corp fizic, ca noi, fiinţele umane. În plus, el a spus de asemenea că un grăunte de nisip conţine trei mii de lumi uriaşe, ceea ce corespunde cunoştinţelor fizicii noastre moderne. Ce diferenţă există între modul de rotaţie al electronilor în jurul nucleului şi cel de rotaţie a Pământului în jurul Soarelui? Iată de ce Sakyamuni spunea că într-un grăunte de nisip există la nivel microscopic trei mii de lumi uriaşe şi că este ca un univers în care există vieţi şi materii. Dacă acesta este adevărul, atunci gândiţi-vă: nu există de asemenea nisip în lumile conţinute în acest grăunte de nisip? Dar în nisipul din acest grăunte de nisip, nu mai există încă trei mii de lumi uriaşe? Aşadar, în aceste trei mii de lumi uriaşe conţinute într-un grăunte de nisip din acest nisip, nu există nisip? Am putea pune această întrebare la nesfârşit. Din acest motiv Sakyamuni, chiar la nivelul de Tathagata, a spus această frază: „Atât de mare că n-are exterior, atât de mic, că n-are interior.” Atât de mare încât nu se văd limitele universului, atât de mic, încât nu se pot vedea elementele cele mai mici ale materiei originare.”

Carmen spunea...

Uimitor! Multumesc ,Daniel pentru acest frumos articol pe care l-ai postat.Da,fiecare fir de nisip e o adevarata opera de arta,cum scrie in aticol,si acest lucru este minunat,iar daca fiecare fir de nisip este asa atunci sa ne uitam in jurul nostru si sa vedem in fiecare moment toate operele de arta,pe care "Natura" ni le prezinta.Unde-va citisem : " Cauta Adevarul in cadrul naturii curate".Da noi toti oamenii acestei Planete ar trebui sa invatam de la Mama Natura,si sa o respectam,deoarece noi suntem pe aceasta Planeta doar oaspeti,Mama Pamant nu are nevoie de oameni,dar oamenii au nevoie de aceasta Planeta minunata,pe care noi o distrugem in fiecare moment.
In anii `80 fusesem in Expeditia "Prietenii Naturii " in Delta Dunarii si am poposit cateva zile cu cortul la Sulina.Profesorul nostru ne-a spus ca nisipul de la Sulina este cel mai fin din Europa.M-am intins pe nisip si am inceput sa ma joc cu el il luam in maini si-l lasam sa curga pe corpul meu.In acel moment am simtit o bucurie si o caldura in sufletul meu ,nu pot sa o descriu in cuvinte,deoarece aceste simturi nu se pot scrie,trebuie doar traite.De aceea ori si unde ma duc iau cate un pumn de nisip iar cand ma duc acasa il pun in tavi din cristal sau sticla,si de fiecare data ma uit cu drag la aceste fire de nisip,care imi aduc bucuria si linistea in suflet.Va doresc la toti la fel sa simtiti,ceea ce eu simt pentru nisip.
Draga Daniel,iti multumesc pentru acest articol inca odata,si mai ales pentru aceste fotografii minunate.M-ai facut azi foarte fericita cu acest articol.Te binecuvantez si toate cele bune iti transmit.Mii de multumiri pentru tot ceea ce faci pentru noi.
O zi minunata de aici din departare.
Cu drag,Carmen

Gabin spunea...

Pt Carmen:
pai daca ai simtit fericirea inseamna ca nu mai exista departare. Pana si eu te-am simtit aproape> :-)
gabriel

Carmen spunea...

Multumesc,Gabriel!
Asa este,nu exista departare.Totul este doar cum simti in fiecare moment.Fericirea este peste tot si in toate,numai ca noi nu o vedem,fiindca suntem prea ocupati cu alte treburi si lucruri materiale,dar cine iubeste neconditionat,si traieste in "Acum " si "Aici",acela simte acesta fericire.Deci conteaza cum traiesti si cum simti aceasta viata pe aceasta Planeta.Felicitari Gabriel,ca m-ai simtit!Toate cele bune.O seara minunata.Carmen.

Rosa spunea...

Frumos articol , frumoase comentarii...am ramas fara replica...daca un firicel de nisip poate trezi in noi atata iubire si apropiere ....ma bucur si eu alaturi de voi...nu-mi ramane altceva de facut ...Ce poate fi mai frumos in viata ! Sa putem sa ne bucuram de un firicel de nisip...care prin frumusetea lui reuseste sa ne faca sa visam ....Parca ma si vad ....pe o plaja in asteptarea zorilor...Stiu ca de acolo va apare si Soarele ...o noua viata , cu iubire si daruire ...UN NOU INCEPUT...AICI si ACUM ...Va simt in inima mea...

Carolush spunea...

Niste bijuterii :)