miercuri, 7 noiembrie 2012

Ion Costaş lanseaza volumul “TRANSNISTRIA 1989–1992. Cronica unui război „nedeclarat”

A venit vremea adevarurilor, a sosit timpul ca toti sa stie ca putini, dar darji, si-au aparat tara impotriva celor multi si puternici.

Joi, 8 noiembrie 2012, la ora 16.00, in Bucuresti, va avea loc lansarea cărţii “TRANSNISTRIA 1989–1992. Cronica unui război „nedeclarat“, autor generalul Ion Costaş, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, în prezenţa autorului şi a unor invitaţi speciali: acad. Dinu C. Giurescu, general-locotenent prof. univ. dr. Teodor Frunzeti, istoricul Larry Watts, şeful catedrei de istorie a Universităţii de Stat din Chişinău dr. Anatol Petrenco şi Prof. univ.dr. Ion Coja.


Ion Costaş se trage dintr-o familie de români din Basarabia şi este considerat părintele fondator al poliţiei şi armatei moldoveneşti, îndeplinind în noul stat funcţiile de ministru de interne, respectiv ministru al apărării. În această remarcabilă carte de investigaţie, autorul îşi pune talentul de povestitor avizat în slujba recuperării istoriei nefalsificate a naşterii şi devenirii Republicii Moldova.


Cartea abundă în detalii inedite, despre ce s-a întâmplat în Basarabia după destrămarea URSS, dar şi despre cauzele prăbuşirii imperiului comunist. Autorul, suprapunând peste experienţa sa directă, înţelesurile ulterioare ale evenimentelor, informaţiile colaterale, dezvăluirile incendiare bazate pe mii de documente adunate şi păstrate cu grijă, atacă şi portretizează elita politico-aministrativă a Moldovei, disecă mecanismele complicate care au dus la obţinerea independenţei acesteia, descrie războiul ciudat din Transnistria şi evenimentele care au condus la formarea autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene.

Un episod relevant istorisit în volum este capturarea separatistului transnistrean Igor Smirnov: „Aveam impresia că nimeni de la vârf nu dorea să fie în conflict cu separatistul numărul unu, pentru a apăra statalitatea Moldovei. Nu o dată, am fost martor la cât de umil vorbea [Mircea] Snegur cu Smirnov la telefon. (…) În conversaţia cu uzurpatorul, cel care a ocupat fără jenă o parte din ţară, rostea de câteva ori, pe un ton rugător, fraze de genul: «Igor Nikolaevici, hai să ne împăcăm, hai să rezolvăm problema în bună înţelegere».“

Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau. 
http://radiovoceasufletului.ro

Un comentariu:

besorab besonyo spunea...

vrei sa stii unde e cetatea malva...in aluta[in locul n.malvelita]linga pitulasi.totusi podul va spune exact unde.despre besonyo[ asa sunt numiti besarabi in s. si e.daciei in gesta hungarorum]in curind ne vom uni fomind dacia=podul= iubesc basarabi ei au pastrat dacia pina la 1650cind au fost ucisi pe linie y[barbateasca]de adversarii la tron.