sâmbătă, 8 decembrie 2012

ADN-ul, fotografiat în mod direct pentru prima dată


La 59 de ani după ce James Watson şi Francis Crick au dedus cum arată structura ADN-ului, un cercetător a realizat prima fotografie a acestuia, prezintă Livescience.com.
Enzo Di Fabrizio, un profesor de fizică de la Universitatea Magna Graecia din Cantazaro, Italia, a realizat fotografia utilizând un microscop electronic.
Înainte de acest moment, oamenii de ştiinţă au putut vedea structura ADN-ului doar în mod indirect. Forma de spirală dublă a fost identificată folosind o tehnică numită cristalografie cu raze X.



Însă, Di Fabrizio şi colegii săi au dezvoltat un plan pentru “a scoate ADN-ul din ascunzătoarea sa”. Aceştia au construit un peisaj nanoscopic de piloni de siliciu extrem de impermeabili. Atunci când au adăugat în acest peisaj o soluţie care avea componente ale ADN-ului, apa s-a evaporat rapid şi a lăsat în urma sa cordoane de ADN nefixate care se întindeau ca nişte frânghii între cei doi piloni. Apoi au emis fascicule de electroni prin găurile din patul de silicon şi au obţinut imagini cu rezoluţie înaltă ale moleculelor iluminate.

Imaginile lui Di Fabrizio  arată de fapt un fir de mai multe molecule de ADN îmbinate.


Însă, cu ajutorul unor echipamente mai sensibile şi cu electroni ce au o energie mai mică, Di Fabrizio crede că, în curând, va fi posibilă şi realizarea unor fotografii ale spiralei duble individuale.
Moleculele de ADN, sau acid deoxiribonucleic, stochează instrucţiunile genetice care guvernează creşterea şi funcţionarea tuturor organismelor vii.

Inovaţia lui Di Fabrizio va permite cercetătorilor să observe pe viu interacţiunile între ADN şi unele dintre celelalte ingrediente esenţiale ale vieţii, cum ar fi ARN-ul (acid ribonucleic).



Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

Niciun comentariu: