marți, 8 ianuarie 2013

Comoară GETICĂ din AUR, descoperită în Bulgaria

Arheologii bulgari au descoperit o comoară ce conținea mai multe obiecte din aur într-un cimitir getic de lângă orașul Sveshtari din nordul Bulgariei, aflat la aproximativ 100 de kilometri de Ruse, relatează The Guardian.
Printre piesele găsite se numără o tiară ornată cu capete de leu și cu animale fanstastice, brățări cu capete în formă de șarpe, un inel decorat cu reprezentarea zeului Eros, 44 de reprezentări feminine, și multe alte piese minore, toate din aur.

Artefactele au fost găsite într-un tumul (o movilă ridicată artificial deasupra unui mormânt), într-un cufăr ce conținea și oase arse înfășurate într-o țesătură din fire de aur.
Potrivit arheologilor, obiectele datează de la sfârșitul secolului al IV-lea î.Hr. sau de la începutul celui următor. Ele au fost găsite în cel mai mare dintre cele 150 de morminte ale geților existente în acest cimitir antic.
„Este o descoperire senzațională”, a declarat Diana Gergova, șeful echipei de arheologi și totodată specialistă în cultura tracică în cadrul Institutului Național de Arheologie din Sofia. Potrivit acesteia, mormântul ar putea avea legătură cu un conducător get numit Cothelas, triburile getice ocupând la acea dată un teritoriu ce se întindea în stânga și în dreapta Dunării.
Sursa: adevaruldespredaci

Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

4 comentarii:

Adrian64 spunea...

Cel putin altii sa puna in valoare istoria noastra, daca pe la noi (deocamdata) unii nu o fac, desi au si obligatia si conditiile necesare !

Anonim spunea...

Încep să apară dovezile că am fost un neam mare ! Mare nu atât ca întindere, ci altcum. Așa cum și Ștefan cel Mare a fost ”mic la stat, mare la sfat/și viteaz cum n-a mai stat.”
Mai trebuie doar puțin timp... decenii chiar, nu contează ! La scara Universului, va fi doar o clipă.

Gabriela spunea...

http://www.ziare.com/magazin/arheologie/comoara-a-tracilor-descoperita-in-bulgaria-1196699 Inca mai sunt descoperiri!

Anonim spunea...

Sper sa apuc acel deceniu in care punerea in valoarea sa nu mai insemne neaparat vanzare -cumparare dupa o eventuala descoperire- furare...