sâmbătă, 26 ianuarie 2013

Constantin Brâncuşi, istoria şi eforturile de renaştere a respectului pentru valorile acestui neam

"Noi, românii, suntem singurii care putem să-i pronunţăm corect numele: Constantin Brâncuşi. Braaancuussi îi spun zecile de mii de străini care îi vizitează atelierul şi mormântul la Paris, deşi dorinţa testamentară a marelui sculptor a fost clară: atelierul să revină statului român, iar trupul să-i fie înmormantat în Gorj, în cimitirul din Hobiţa natală, alături de mama sa, scrie tvrnews.ro.

Promisiunea ca măcar osemintele să îi fie repatriate s-a născut în urma cu doi ani, la iniţiativa poetului Laurian Stănchescu, iar azi e susţinută de autorităţile statului.


“Lucrurile nu sunt greu de facut, greu este să te pui în starea de a le face”, spunea Constantin Brâncuşi. Opera sa a influenţat profund conceptul modern de formă în sculptură, pictură şi desen.

Constantin Brâncuşi a fost un sculptor român cu contribuţii covârşitoare la înnoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptura contemporană.

Constantin Brâncuşi a fost ales postum membru al Academiei Române. Francezii şi americanii îl desemnează, cel mai adesea, doar prin numele de familie, pe care îl scriu fără semne diacritice, Brancusi, pronunţându-l după regulile de pronunţare ale limbii franceze.

La moartea sa, în 1957, sta­tul român (a se citi: bolșevicii veniți din Rusia - n.m.) a refuzat să primească moştenirea lăsată de Brâncuşi – atelierul său parizian -, considerându-l pe sculptor un reprezentant al burgheziei decadente. Atelierul lui Brâncuşi a revenit statului francez şi geme, de zeci de ani, de vizitatori."

Sursa: Financiarul

Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

3 comentarii:

Anonim spunea...


NICOLAESCU CAMELIA | 17:21, 01.06.2011

Duminica 22.05.11 dimineata ,am avut dovada actiunii ratate:
1. ”Modelul de organizare ” – dupa pornirea marsului sa spui ca trebuie sa refaci lista cu semnaturile rudelor lui C.Brancusi ?!!
2. Pretentie anormala pentru a face marsul : – sa fie urmat de o masina care sa-i poarte documentele si cadourile simbol??!!Cand avea deja un tov. de drum cu carucior 3. Ce a urmat de atunci confirma:Poetul L.Stanchescu s-a deplasat la Craiova cu masina.Daca aici in tara unde a mai fost urmarit in actiunea sa de catre presa,”marsul are loc mai mult cu masina sau cu trenul, e usor de presupus cum il va derula dincolo de granita,unde va mai scapa de atentia presei.
De fapt L.Stanchescu nu si-a dorit un tovaras de drum,pentru a putea pacali mai usor si presa si publicul.
O presa corecta ,are obligatia sa demonteze CACIALMAUA MARSULUI HOBITA-PARIS organizat de L.Stanchescu.Vom trimite acest material si la Radio Romania Actualitati pentru a contracara minciunile spuse de L.Stanchescu,in interviul de acum circa 3 luni .
P.S.Stefan Nan nu a ajuns cu trenul la Tg.Jiu,ptr. ca nu avea timp sa ajunga la timp ci a venit insotit de niste prieteni adevarati cu AUTOTURISMUL.
Răspunde

| 08:35, 03.06.2011

“CACIALMAUA MARSULUI HOBITA-PARIS” mi-a marcat viata in mod neplacut.Sustin cele afirmate de Stefan Nan pt ca am fost si eu in grupul care ne-am dorit sa-l sustinem pe Laurian Stanchescu in acest proiect…Am fost tratati de acesta ca niste viitori infractori care am fi putut fura din viitoarea lui”izbanda”…

Anonim spunea...

Brâncuși a fost un mare spirit de lumină, și nu doar un artist ! El doar s-a exprimat prin intermediul artei, dar aparținea deja lumii ”esențelor”, din care vin toți marii mistici și vizionari. Aforismele sale o dovedesc...

Mulțumim pentru reamintirea unui mare spirit, și a unui mare român !

daniela spunea...

Dar si Targu Jiu geme de operele Geniului Brancusi! Si pentru asta,centrul Brancusi se va infiinta la Craiova.Autoritatile locale,aceleasi de 23 de ani(in sensul ca,nu le-a impiedicat nimeni si nimic),l-au uitat complet!Sant interesate doar de bani de centuri ocolitoare,nu cumva sa intre cineva in oras sa vada cum l-au adus.Ba mai mult,au reusit sa faca si un mare rau:au ciuntit Complexul sculptural,asa cum a fost el conceput de Brancusi,mutant una din mese in fata Prefecturii si amputand in acest fel efectul extrem de interesant,dovedit de oamenii de stiinta si fizicieni al ansamblului