joi, 10 ianuarie 2013

Sergiu Paşca, cercetător în America, cel mai bun student român din lume

Că suntem reprezentaţi cu brio în marile centre universitare din lume, asta deja se ştie. Dar, în ultimii ani, românii au ajuns să inoveze în domenii importante, precum medicina. Este şi cazul lui Sergiu Paşca (30 de ani), care a fost ales marţi, în cadrul unui eveniment organizat de Liga Studenţilor Români din Străinătate, drept cel mai bun student român de peste hotare.

Tânărul este din Aiud şi a terminat liceul cu 10, după care a urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Cluj Napoca, pe care le-a încheiat cu media 9,89. În ultimul an de facultate, Sergiu şi-a încercat norocul şi a aplicat pentru o poziţie postdoctorală la Universitatea Stanford din America. A fost chemat la interviu, a primit o bursă, iar în 2009 a plecat spre California.

După doi ani, o cercetare de-a sa despre autism a primit recunoaşterea mondială şi a fost considerată de prestigioasa revistă Nature ca fiind unul din cele mai importante zece studii ale anului. “E frustrant cât de puţin putem face ca medici pentru pacienţii cu autism”, spune Sergiu.
Cel mai important moment din cariera românului a fost însă anul trecut, când a obţinut premiul pentru excelenţă în cercetare neuroştiinţifică şi pentru cercetare inovativă, fiind ales din peste 1.400 de cercetători de talie mondială.

Sursa: libertatea.ro

Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

8 comentarii:

Anonim spunea...

Dumnezeu sa-i dea intelepciune si Lumina acestui tanar minunat,ca sa ne reprezinte peste hotare intr-un mod favorabil...
Si sa aiba cat mai multe reusite in tot ceea ce face!
Deschideti-va ochii Sufletului si vedeti dar ca nu suntem „o țara de proști”cum inca mai zic unii...
O zi frumoasa tuturor!

Iustina Bacosca spunea...

Autismul este o tulburare neuro-biologica, foarte greu de tratat, nu doar pentru medici , ci si pentru psihologi. Lucrez cu autisti si am constatat ca fac progrese daca aplic art-terapia ca metoda complementara, pe langa stimularea cognitiva si terapia comportamentala. Tot ce face autistul are un inteles. Specialistii au misiunea dea a putea intelege cat mai bine modul in care se raporteaza persoanele cu tulburari din spectrul autist (TSA)la lume, si nu este un lucru deloc usor. Cel mai greu este ca acestia au empatia diminuata! Sergiu Pasca si-a ales, cu curaj, sa lupte pentru ajutorarea persoanelor cu TSA. Sa-i dorim mult succes!
In sfarsit, mi-a ajuns de la posta cartea "Spiritul dacic renaste". Ura!

Sefora spunea...

Buna seara.

Bravo lui!!! In Statele Unite daca mai ramane si frumos la suflet,avand constientizarea ca "lumea" de la Stanford ii cam "deregleaza" pe studenti,inca odata "bravo lui".
Sefora

Anonim spunea...

De ce nu auzim in mass-media sau de ce nu vedem prin ziare asemenea vesti despre Romani autentici, oameni care sunt intr-adevar reprezentativi pentru natiunea romanaÉ De ce sunt promovate tot felul de personaje fara valoare intelectuala sau moralaÉ Vezi tabloidele despre Monica Gabor, Bianca Dragusanu si tot felul de fotbalisti si asa-zisi oameni de afaceri fara moral si etica.

Anonim spunea...

Frumos si dumneavoastra doamna Iustina ca va dedicati si ca aveti curajul sa adoptati noi posturi in ceea ce privesti acesti copii mai speciali, cu autism.
O mare parte dintre ei o duc mai bine daca sunt inconjurati de oameni priceputi si daca se folosesc terapii in grup asa vazand ca mai sunt si alti copii ca si ei acest lucru ajutand sa depaseasca in anumite cazuri probleme de a se socializa cu alte persoane. Nu uitati ca o parte din ei , daca nu toti sunt inzestrati cu o sensibilitate deosebita(artistica) si exista cazuri in care dezvolta si mentin simturi la un nivel pe care noi oameni de rand nu le putem dezvolta si de multe ori pricepe. In cele din urma cred ca sunt niste copii minunati si ca merita cu totii sa aiba atentia necesara pentru a avea o viata cat se poate de normala.

Anonim spunea...

Draga Iustina,

E de lucru mult cu oamenii care se decid sa devina parinti in ziua de azi; e de lucru mult cu parintii care, gratie lui Dumnezeu, au copii cu anumite tulburari - care de cele mai multe ori sunt oglinzi pentru parintii care mai au curajul sa ramana langa ei; e de lucru mult cu psihologii si cu unii medici care vor sa-si dedice din viata lor muncii cu acest "ansamblu: copii cu parinti cu probleme"; dar cel mai mult e de lucru cu parintii luati la un loc pentru a asigura conditii de dezvoltare optima fiecarui copil al nostru.... ; empatia despre care vrem noi vrem sa vorbim e unda pe care noi, cei multi nu vedem razele soarelui si ne straduim din rasputeri sa-i mutam pe copiii care vin cu anumite mesaje pe o frecventa pe care o percepem.....

Sefora spunea...

Buna seara.
Din ce am citit eu se pare ca acesti copii cu autism sunt victme ale vaccinelor...Cred ca cea mai multa munca trebuie dusa in lamurirea populatiei ca vaccnele sunt chiar daunatoare si nu este nevoie de multele vaccine ce sunt obligatoriu acum.Inteleg ca multi oamnei de stiinta recunosc aceasta,multi nedici si personal medical.
Aici trebuie lucrat:inlaturarea obligativitatii vaccinelor.
Sa auzim de bine,Sefora

Anonim spunea...

La TV din Romania nu vb despre el sunt prea ocupati sa-l difuzeze pe salam :( !!!!