sâmbătă, 5 ianuarie 2013

Un colind românesc a ajuns hit în Asia - 19 săptămâni pe primul loc în topul asiatic (VIDEO)

"Melodia “Teri Meri” a fost un imens succes comercial devenind cântecul situat pe prima poziţie în topul Asiei, timp de 19 săptămâni. 

Problema este că nimeni nu recunoaşte că melodia a fost preluată din tradiţia românească (colindul "La Viflaim, colo-n jos"), fără nici o modificare în linia melodică, ba chiar “compozitorul” indian susţine că este în stilul lor autentic.

Dacă în urmă cu câteva decenii, o tânără indiancă (Amita Bose), care şi-a luat doctoratul în România cu teza “Eminescu şi India”, constata că în nici o limbă nu a răsunat mai frumos Imnul Creaţiei (din Rig Veda) ca în limba lui Eminescu, acum putem constata şi noi că la nici un popor n-ar fi răsunat atât de frumos melodia Colindului nostru, redată atât de fidel de indieni."

Pr. Mihai Oancea
Ascultați în continuare, comparativ, colindul "La Viflaim, colo-n jos", în interpretarea Corului Madrigal și varianta ei indiană - "Teri Meri":





Sursa: Financiarul


Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

26 de comentarii:

Nina spunea...

PUTIN E MODIFICATA,REFRENUL E LA FEL DOAR. DAR LINIA MELODICA E ACEEASI.

Sorina spunea...

Asta e plagiat clar... :)

Anonim spunea...

poate e bine,poate nu..........vom vedea.
Oricum,e frumos, dar mai frumos e cantat de corul Madrigal. Iti ridica sufletul spre inalt.............

Anonim spunea...

...toate drumurile NU duc catre Roma,ci spre NEAMUL nostru...

maria spunea...

de recunoscut ca fata are o voce foarte calda. dar, "madrigalul", adevarat, iti ridica spiritul, sufletul.... daca inchizi ochii, poti vedea, poti simti inaltarea... plutesti. :)

Anonim spunea...

de recunoscut ca vocea fetei este foarte calda si nu stiu cine, ce alt popor,ar fi cantat cu atata caldura. ca nu recunosc plagiatul, asta este altceva, dar nu si-au batut joc de original. la fel de adevarat este ca dak asculti "madrigalul", si inchizi ochii, simti cum plutesti... frumos, in orice caz.

Anonim spunea...

Asa, si ? O patruns un pic de crestinism in panteonul de zeitati hinduse, macar prin ritmul unei melodii. Abia cand o canta Madrigalu teri, meri, peri sau ce pasaresc aia in indiana lor o sa-mi fac griji !

Anonim spunea...

Aceste vechi culturi sunt pe undeva,in negura istoriei inrudite.
Daca e plagiat cu buna stiinta,e regretabil,dar daca e doar "vina" memoriei lor ancestrale?

Anonim spunea...

Mai degraba activarea memoriei ancestrale...

marius spunea...

Bucurati-va crestini! Credinta e un dar de la Dumnezeu! Nu vine de la oameni pentru oameni, VINE DE LA DUMNEZEU! Asta e diferenta intre noi si locuitorii Indiei. Sper ca acest colind crestin sa-i aduca la LUMINA!

cristi spunea...

E corect, indienii au invatat multe de la stramosii nostrii si au o atractie speciala, ca sa nu zic o afinitate catre cultura si filozofia populara romaneasca.
Mai sus cineva a scris ca toate drumurile duc la noi. Subscriu!

adrian spunea...

Si pe langa ca a stat 19 saptamani in topuri, "compozitorul" a luat si premiul pentru "Cantecul anului" pentru aceasta melodie (conform wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Himesh_Reshammiya); iar aici este "decernarea premiului": http://www.youtube.com/watch?v=iZKpWBincVk. Frumos cum unul ia premiu pentru ceva ce a plagiat. E foarte corect.

OctogonX spunea...

o sa ajungem sa platim drepturi de autor si pt colindele noastre :) pt plugusor sorcova ursu sorcova capra calusarii :)) suntem o tara de prosti ....mari prosti

Anonim spunea...

Ba nu suntem o„ tara de prosti„domnule concetatean,vezi ce gandesti ca exact aia primesti inapoi...trebuie sa gandim pozitiv,daca vrem transformari in ADN,in societate...
Neamul nostru,care a daruit atatea lumii intregi,ca de D ACI porni totul,nu mai trebuie ponegrit chiar din interiorul acestei natii...Ceea ce ganditi despre fratii vostri,ganditi de fapt despre voi insiva...Ce alegi CONSTIENT sa gandesti,ca toti oamenii au in ei potentialul atingerii perfectiunii,sau ramai in vechi tipare de robot,de a crede ca faci parte din neam de
prosti?
Treziti-va odata si nu mai ganditi negativ despre propriul vostru Neam!
Suntem cu totii fiinte de Iubire si Lumina la nivel de Sine Divin...
Iar Strabunii nostri ne-au pus in ADN acest potential de a ne inalta Constiinta la cel mai inalt nivel posibil...deci atentie la ganduri si pe ce frecventa lucrati cu ele...Si mai ales deschideti Portalul Inimii voastre,deoarece asta e cheia catre transformare,asa va ajutati pe voi insiva cat si Neamul intreg!Voi sunteti parte din Neam,nu sunteti separati,asta e o iluzie.
Suntem Una in Tot si Toate!
Si aduceti-va aminte sa va iubiti intre voi neconditionat...iar asta nu ieri,nu maine, ci ACUM in PREZENT.
Namaste.

Anonim spunea...

Amita Bhoose*. Melodia aia nu-i in nicio limba din India.

Daca joci telefonul fara fir si cu informatii spirituale, e cam clara treaba.

Anonim spunea...

sincer eu nu văd/simt/aud asemănarea celor două, poate pentru că nu am simțul muzical dezvoltat...
@OctogonX: nu știu în ce țară trăiești tu, dar țara mea, România, nu e plină de proști!
Toate populațiile au asemenea specimene, dar nu sunt mulți din interior care spun despre toată acea populație că e proastă.
Spui: ”suntem o țară de proști”. Tu te faci prost, prin includere în ”suntem”, altul îți spune în față că ești ”prost”. Dacă eu ți-aș spune ”prostule!”, te-ai supăra...
Și chiar îți zic: ești prost!
Te-ai supărat?
-
qola

Doina spunea...

Eu cred că „OctogonX” a spus asta cu năduf, cu neputință,cu durere, cu deznădejde, că noi ca nație am fost dintotdeauna oropsiți și năpăstuiți de ai noștri sau de străinii care ne-au cotropit, ne-au luat tot, ne-au călcat și ne calcă în picioare iar noi nu ne putem aduna și să le răspundem așa cum se cuvine.
Da, are dreptate; din cauza bunătății noastre ancestrale, toți ne-au luat de proști și ne-au râs în nas.
Cred c-a sosit timpul să ne trezim din „somnul cel de moarte ”și să ne croim un alt destin.

Anonim spunea...

corect anonim si bine spuse ambele comentarii

Anonim spunea...

Cum? nu a "compus-o" Moga?:)))))

cristi spunea...

Va trebui sa intelegem cel putin o chestiune: in curand (poate mai putin de 20 de ani) ne vor copia cu multe si in folosul lor. Ma refer la cei de afara, de peste tot.
Cu musiu OctogonX ne pierdem vremea. Sa.l iertam ca nu stie ce scrie. Totusi sa te semnezi octogon si sa dai in neamul tau, e chiar o contradictie! Cine trebuie sa stie... stie de ce (fara nici o legatura cu Pavel Corut).

ile spunea...

Seamana asta e, o fi fost si vreo melodie indiana veche,dar din moment ce in fiecare an in Romania se repeta de sarbatori pe toate posturile TV si pe la toate colindele pe la usi si case cintecul, posibil sa o fi redescoperit si indienii inspirati de la noi. Putem sa fim mindri putin.Pe mine ma fascineaza o alta melodie care pare sa aiba radacini adinci in neamul romanesc. Se mai cinta si ca un colind de diversi dar este mai mult.

calin cucuruzan spunea...

au totusi cunostinte,inseamna ca Narghita (daca nu zic bine im-i cer zcuze)a reprezentat cu succes Romanica,toata stima.nu putem sa nu tinem cont de autohtonii nostri,care nu au nimic in comun cu europa decit aceeasi linie melodica.

nelu spunea...

culegem ce semanam... totusi, hai sa fim cum spunea cineva odinioara " sa fim acel om care spera ca in viitor va avea un trecut mai bun"

ile spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=pIgiGPoMXNw
O melodie frumoasa care pare sa aiba origini precrestine.

Gerula spunea...

Inca o dovada ca Leaganul Vietii a fost la noi in Carpati

Anonim spunea...

Cautati pe net pe mandrul nostru Grigorie Lese, acompaniat de ansamblul Iranian! Fenomenal omu asta!