luni, 4 februarie 2013

De ce îl elogiem pe Traian, jefuitorul Daciei?

“Ca la noi, la nimenea”, spune românul nostru atunci când află de ceva sau asistă la ceva, cum ar fi o acțiune, un eveniment sau o atitudine, care prin manifestare și efecte depășește limitele unanim acceptate pentru ce înseamnă normalitate. Așa îmi spun și eu ori de câte ori asist, aud sau citesc la și despre elogieri aduse celui pe care, într-un act care sfidează orice bun-simț și logică, unii dintre istoricii noștrii l-au proclamat “stramosul’ nostru, cel care "a adus civilizația în Dacia", anume împăratul Traian.


Încă de la început trebuie precizat faptul că, pentru italienii de astăzi sau romanii de acum 2.000 de ani, Traian este privit, pe bună dreptate, drept un erou, un conducător care a extins granițele imperiului, care a îmbogățit Roma scoțând-o dintr-o gravă criză financiară. Și este normal să fie privit de aceștia în acest fel. Însă haideți să ne raportăm la ce a însemnat el pentru Dacia și geto-daci.

Aurul-dacilorÎn preajma războaielor daco-romane, așa cum clar exprimă Vasile Pârvan, „Dacia era un mare regat cu bazăƒ etnicăƒ perfect omogenăƒ, cu tradiții istorice seculare, cu structurăƒ socialăƒ și economicăƒ bine definităƒ, cu o culturăƒ înaintată”, afirmație susținută solid de o multitudine de autori antici și medievali, mulți dintre ei străini de pământul nostru și care nu pot fi acuzați de subiectivism. Nu voi reda aici, din nou, toate aceste izvoare, ele fiind disponibile deja într-o serie de articole postate pe site-ul nostru.

Ce trebuie reținut este faptul că geto-dacii nu erau nici pe departe niște barbari, așa cum mulți adepți ai romanizării încearcă să ni-i prezinte. Sedentari de sute și mii de ani, geto-dacii au putut trăi secole întregi liniștiți fără a se ‘bucura’ de “binefacerile’ vieții în Imperiul Roman. Și nici nu și le doreau, căci iată ce au însemnat ele…

Și a venit “bădița” Traian…

Evident, romanii nu atacau în vederea cuceririi un teritoriu pentru a-i civiliza pe autohtoni sau pentru a împarți cu ei confortul din vilele patricienilor. Atacau și cucereau pentru a exploata resursele respectivului teritoriu, pentru a jefui tezaure și a înrobi populația, statul roman find unul de tip sclavagist, în care munca era făcută de robi, aceștia reprezentând motorul economiei.

Traian, cu nimic deosebit de predecesorii săi care s-au succedat la conducerea imperiului, s-a comportat întocmai după tiparul liderului roman, anume a adus, prin jefuirea altora, bunăstarea alor săi. Dacia, departe de a mai avea puterea militară din vremea lui Burebista, însă stând încă dârză în calea expansiunii romane, reprezenta pentru Traian singura soluție pentru a redresa finanțele imperiului și pentru a-și spori prestigiul. Și pentru a-și atinge scopul a venit la nordul Dunării, ca un  “bun părinte” ce ne este, însoțit de 13-14 legiuni plus trupe auxiliare, însumând cam 100.000-150.000 de soldați. Și s-a luptat cu dacii lui Decebal și i-a învins.

prizonier dacA urmat apoi “opera părintească” asupra autohtonilor, manifestată prin ducerea în robie a câtorva zeci de mii dintre ei în imperiu, fie pentru a fi vânduți ca sclavi, fie pentru a fi folosiți la luptele din arene, spre amuzamentul și distracția “civilizatilor” romani. Celor rămăși li s-a confiscat pământul care a intrat  în posesia statului roman sau a patricienilor veniți de la Roma și puși pe căpătuială ușoară în Dacia.

Exploatarea resurselor a căzut în sărcina celor numiți de administrația romană, aurul și argintul minelor dacice luând calea Romei, autohtonii fiind privați de resursele prpriului lor pământ. Aproximativ 165 500 kg de aur și 331 000 kg de argint au fost trimise la Roma imediat după cucerire, permițând împăratului să scutească luni de zile pe concetățenii săi de la plata impozitelor, dar și să organizeze serbări și petreceri fastuoase.

Dacii rămași în provincie au plătit taxe și impozite noii administrații, bani folosiți pentru întreținerea trupelor de ocupație, dar și la întreținerea luxului clasei privilegiate de la Roma. În mod paradoxal, aceștia or fi început să-l privească pe Traian drept un adevărat părinte, bun și drept, că într-acolo duce ideea pereptuata de câteva zeci de ani prin cărțile noastre de istorie.

Probabil că, în viziunea unor istorici, aceștia erau chiar bucuroși că, la comanda lui Traian, unități militare întregi au staționat la Regia pentru a nu mai lăsa piatră peste piatră sau că liderii le erau vânați și uciși din dorința romanilor de a le distruge autohtonilor spiritualitatea.

statuia-lui-traian-fata-mnirTraian a fost un conducător al timpului sau, un bun strateg, cu evidente calități de comandant, dedicat intereselor Imperiului Roman. Este absolut firesc, așa cum am precizat și mai sus, ca el să fie considerat de romanii din vremea și de urmașii lor din zilele noastre drept un erou. Totuși, pentru noi, cei ce viețuim pe pământul Daciei antice și suntem urmași ai celor care au luptat împotriva sa apărându-și pământul, casele, familiile și independența, el nu este decât un atacator, invadator, jefuitor și exploatator.

Nu le-a adus dacilor nici roata, nu i-a învățat nici să cultive pământul și nici să lucreze lutul pentru a crea ceramică. Nu le-a adus nici moralitatea, fiind el însuși reprezentantul unei societăți depravate și viciate. Orice reprezentare artistică de-a sa, expusă pe pământul țării noastre, reprezintă o sfidare și o batjocură adusă istoriei noastre, a miilor de daci care au căzut apărându-și țara sau care au fost duși în robie și care odihnesc astăzi în pământ străin. Orice statuie a sa, cum este cea poziționată în fața Muzeului Național de Istorie, este un afront adus memoriei oricărui dac, oricărui strămoș de-al nostru.

Elogierea lui Traian de către români reprezintă, în mod direct, o minimalizare sau chiar o bagatelizare a tragismului evenimentelor din urmă cu 2.000 de ani, atunci când puțini și dârji s-au împotrivit la mulți și năpustiți ca niște roiuri de lăcuste asupra unui lan îmbelșugat.  In concluzie, nici dacii nu-i datorau ceva  lui Traian după anul 106 și nici noi, urmașii lor nu-i datorăm acestuia vreun lucru bun.

Așteptam ca istoricii nostri să ne lămurească “De ce îl elogiem pe Traian, jefuitorul Daciei?” si de ce avem atât de puține statui care să-i reprezinte pe marii regi ai Daciei?

un articol de Valentin Roman

Sursa: adevaruldespredaci


Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

16 comentarii:

Iustina Bacosca spunea...

E bine pusa problema si este usor de raspuns. Am fost mintiti cu sadism, cu zambetul pe buze. Este exact ca in comunism: desi rusii ne-au facut comunisti cu sila, prin minciuna si prin tortura fizica si psihica a trebuit sa elogiem PCR!Din nou, culmea sadismului. Noi suntem cei rai, noi suntem barbarii. Ei sunt "eliberatorii", "desteptii", "civilizatorii". Cata prostie! Daca istoricii nu vor raspunde la aceste intrebari riscam sa o luam mereu de la capat, traind ca victime, ca un popor masochist si tradat in fiinta sa cea mai profunda. Spuneti ADEVARUL si vom fi liberi, pentru numele Lui Dumnezeu!

Anonim spunea...

NU se poate dezvalui ADEVARUL pentru ca daca s-ar face,reptilienii cu interpusii lor pe Terra ,iudeo-masonii si-ar pierde puterea,imensele averi acumulate si,mai ales,controlul asupra "goimilor"platitori de taxe si impozite....Ba mai mult decat atat,ADEVARUL este si mai bine ascuns prin manipulare continua si minciunile monstruoase spuse tot timpul prin presa,agentiile de stiri si retele de televiziune,TOATE controlate de iudeo-masonerie....NUMAI o interventie DIVINA din astral mai poate elibera omenirea din "chingile"intunericului,crimelor,minciunilor,manipularilor si a uri si fricii promovate si intretinute de iudeo-masoni de mii de ani.....Doamne ajuta omenirea si pe romani!

Anonim spunea...

Mare-i frica si multe lucruri marete s-au ridicat cu ajutorul ei.. voi cei asupriti care-i slaviti pe asupritori si voi cei asupriti care va revoltati ca sunteti asa de putini atinsi de actiunea care ar trebui sa urmeze acestor proteste; voi si noi ceilalti - de fapt noi - trecem zilnic pe lang' astfel de statui si nu le daramam din anumite motive; statuile apar si dispar peste noapte.. si noi suntem inca in noaptea istoriei si orbecaim pentru un strop de lumina printre ramasitele stramosilor nostri bravi; si primejdioasa-i noaptea, ca lesne se confunda omul mincinos cu o marioneta sau cu un stalp; intrebarea este : cand ne vom incumeta sa iesim la lumina?
Multumim Daniel; poate cu ajutorul tau incep oamenii sa prinda mai mult curaj sa se uite pe unde calca si sa actioneze intr-un fel mai altfel pe acest pamant; numai ca romanu' in genere e cam confuz cand vine vorba de actiune; sa nu uitam, in mod special, de perspectiva manipularii in vederea atingerii acelorasi vechi obiective - folosirea resurselor acestui pamant....

Anonim spunea...

Iustina, citind ce-ai scris tu mi-am amintit ce ceva ce a scris Paler si inteleg ce spui in legatura cu noi suntem barbarii si ei sunt "eliberatorii", "desteptii", "civilizatorii" (ajunsi ei la titlurile astea dupa ce-au distrus tot ce inseamna cultura... inamicul nr 1 al comunistilor).
Desigur ca "Nu mai suntem in anii '47 - '48 cand comunistii se instalau cu ghioaga la putere", dar crizei asteia pe care a trait-o si Paler pana in clipa mortii si pe care inca o traim si in ziua de azi, Paler i-a dat un nume: “neobarbarie”.
Insa despre cine sunt adevaratii barbari, Goya, celebrul pictor spaniol, a spus, lansand un avertisment ce a marcat istoria umanitatii: “somnul ratiunii naste monstri”, Nietzsche a spus “Civilizaţia vrea altceva decât cultura”, iar Paler a spus ca pentru prima oara in istorie vedem cum barbaria nu mai vine cu bâta, îmbrăcată în piei de animale şi scoţând chiote sălbatece, să atace “cetatea”, civilizaţia, ci “neobarbaria” e produsul civilizaţiei, nu contrariul ei, şi atacă dinlăuntrul cetăţii.
Ori cautam sa aflam si sa spunem adevarul si sa studiem cat de mult si de pe unde se mai poate, ori… cum a spus si Plesu recent “Va trebui sa invatam sa disparem”…. caci masochisti noi si sadici ei, focul din cer ne mai lipseste.
Monica.

Anonim spunea...

“Tendinţa noastră de a ne defula prin băşcălie, capabilă să transforme şi catastrofele în fleacuri, să facă din orice Golgotă un talcioc, sub pretextul că asta se cheamă “haz de necaz”, demonstrează, în fapt, o carenţă: ne lipseşte, se pare, simţul tragicului.”
“Important e să nu iroseşti „posibilul” înainte ca misterul hidos al morţii să te înghită şi pe tine”. (Octavian Paler)

Anonim spunea...

Cu un singur manuscris din peninsula Sinai in limba protoromana se termina tot circul pe problema originii natiunii romane. Tot bilciul se termina doar cu un citeva foi...din nu am idee ce...

Nyku spunea...

E simplu de raspuns.
Marele imperiul european pentru a supravietui pe mai departe, trebuie sa impuna un anumit tipar populatiei ce il formeaza. Se merge pe schema americana, care, fie vorba intre noi tot europenii au pus-o in practica.
Avand la baza instincte cotropitoare, tot asa ii este si felul, si viitorul, iar modelele de urmat, pentru ca imperiul sa creasca, trebuie sa urmareasca un pattern ce creeaza asemenea instincte.
Imperiul nu are nevoie de o armata de tip evreiesc{e doar un exemplu}in cate toata populatia e pregatita sa raspunda in cazul unei probleme nationale, are nevoie de o armata de mercenari, acele legiuni care acum ajuta Franta sa-si pastreze colonia Mali si controlul resurselor de acolo.
Romania, fiind la marginea imperiului si inca bogata in resurse, nu face exceptie de la regula, poate doar cei cativa ani de dinainte de 1989 si strategia externa a presedintelui de atunci au tras un pic de timp in favoarea noastra, insa cu ce pret, nu vom sti niciodata.
O statuie a unui cotropitor pe treptele unui Muzeu ce se vrea National nu inseamna decat o reluare, un nou "Adam"clisi inaltat de invingatori cu banii si bratele sclavilor invinsi. Sclavi pentru care oportunitatea de a calatori si munci asa-zis liber prin Imperiu este considerata o mare realizare.
Ceeace face Daniel prin emisiuni si acest blog , nu este altceva decat un razboi autohton de uzura, de hartuire a cotropitorului,si, poate buturuga mica va rasturna intr-o buna zi carul mare, desi daca ne uitam noaptea pe cer, sansele sunt ....

Rosa spunea...

...Ma bucur enorm ,ca ,ne numaram printre cei norocosi , si putem afirma ca participam impreuna la Schimbarile prin care trece Romania (intreaga Planeta trece prin aceasta Schimbare ) .....Vor fi multe Schimbari ....UNIVERSUL ,isi face cel mai bine treaba ...prin Legile Lui (7 la numar ).... ADEVARUL ORIGINII noastre va iesi la iveala ...mai tarziu ...sau...mai devreme...Sa intelegem semnificatia celor 7 Legi Universale ... Atunci vom privi aceasta Schimbare cu mai multa Intelepciune ....,,Sunt numeroase planuri ale cauzalitatii,insa nimic nu scapa Legii,,....,,...toate paradoxurile pot fi conciliate ,,...Pace in sufletele noastre !

Ardeleanu sarmisa spunea...

zilele negre din istoria DACIEI se scurg.....planurile negre si ele ele dispar in adincuri se scurg==un sngur strigat rasare--HAMBURG-HAMBURG-HAMBURG[SA DUS TRAIAN CU INVADATORII LUI PE APA SIMBETII la vale in negura istoriei unde i locu=vz.rezultatele institului de genetica din HAMBURG=SINTEM DACI -NU NE TRAGEM DIN romani-daca mai e vreun clampanitor ce ne prosteste cu romaniii acum in de apus sau de amurg-strigatii cu voce tare==HAMBURG-HAMBURG-HAMBURG....gratii scritorului Daniel ROXIN-ACEASTA TEZA a fost lamurita in premiera pe blogul lui iti multumim luceafar al DACIEI....

Daniel Roxin spunea...

O rugaminte pentru Ardeleanu Sarmisa - multumesc pentru mesaje insa m-ar bucura mai mult daca nu as fi elogiat in aceasta maniera. Nu simt nevoia. In plus, pentru cititorii acestui blog citirea unui mesaj ca cel pe care l-ai scris poate fi interpretat ca l-am aprobat spre publicare pt ca imi gadila orgoliul personal si pentru ca m-as considerat un fel de "Mesia al Dacismului", dupa cum s-a referit cineva la mine, in mod ironic. Multumesc!

cristi spunea...

Rasul curcii, il elogiem pe tataie Traian expunandu.l in cocosul gol si cu un caiine in brate? Eu cred ca este pe dos. Adica il luam in tabarca, asta a iesit chiar daca ASTIA au vrut altceva.Sa ne uitam la statuie asa cum este nu sa incercam sa intelegem nu stiu ce simboluri a vrut sa ne transmita mai stiu eu cine.E un nene care fuge in curu gol din cladire, se opreste pe scari, mandru nevoie mare, ca s.a imbracat cu animalul (dihania nu poate reprezenta LUPUL nostru). Acel nene e Traian, a venit gol si a plecat bogat.

dani spunea...

Buna seara.

Nu cred ca prin acea statuie il elogiem pe Trahianus,care este un fiu de trac pina la urma urmei dar cred ca prin statuia aia ni se transmite un mesaj clar si anume : Daca nu va treziti,asa ajungeti si voi.Va rog sa imi scuzati ironia.Dar nu degeaba a fost pusa aceasta statuie si chiar in fata muzeului de istorie.

Sefora spunea...

Buna seara.
Imi pare rau sa incep astfel, dar vreau sa-i spun d-nei Iustina ca nu rusii ne-au facut comunisti.Daca cititi cu atentie noile dezvaluiri despre cel de al 2-lea razboi si finalul acestuia veti afla cu usurinta ca aliatii,doamna,ne-a bagat pe gat comunismul.Am fost sacrificati cu buna stiinta.Restul interpreteaza fiecare cum vrea sau cum a trait.
In ce priveste elogierea de catre noi a unui cuceritor....in afara de a spune ca este simpla prostie indusa de sute de ani in constiinta noastra,cred ca contribuie si foarte mult o manipulare intentionata cu un scop,mai mult sau mai putin secret.Evident ca,asa cum spun si alti comentatori,de la noi nu se vrea de cat resursele si in ccazul nostru,adusi in categoria tarilor subdezvoltate ,nu avem nici o sansa....ca si amaratul acela de popor din Mali.Putem,cumva,sa ne consideram norocosi ca tara,pamantul tarii nu-i camp de batalie la propriu.Poate pozitia noastra geografica....cine mai stie.Dar ca in clasa acelor istorici ,arheologi,sau mai stiu eu ce-or fi,care-si castiga existenta perpetuand minciunile impuse de un sistem ne dorit de noi,care mai au tupeul sa argumenteze despre istoria ce ne-a fost bagata pe gata , cestia toti ar trebui dati afara din tara...Imi pare mie ca este destul de greu sa recladim ceia ce se darama de sute si sute de ani.
Dar noi avem o vorba:incercarea moarte n-are...
Poate,cine stie,tot raul spre bine.
O seara buna tuturor,Sefora

Anonim spunea...

Din cate vad plesu nu a "invatat sa dispara", ci bine mersi se ingrasa pe zi ce trece.

De altfel, niciunul dintre acesti intelectualisti nu a facut altceva decat sa ne traga clopotele, daca generatiile dinainte ar fi procedat la fel ne mancau cainii de mult!

Cat despre hidosenia asezata in fata Muzeului de istorie...s-au spus destule, nici cei din muzeu nu-l vor. Ca nu are ce cauta acolo calaul poporului nostru intelege oricine. Ca sa nu mai spun ca tipul turnat in bronz seamana cu un semiretard provenit de la casa de copii care a carat numai lazi cu vodka.

Anonim spunea...

"Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Interesul constă în ignorarea totală pe harta care ilustrează acest studiu a unei populații care prin chiar existența ei deranjează tot felul de imagini și proiecte geopolitice, inclusiv studiile Evei S. Balogh. Între Hungary și Kanatul pecenegilor nu e loc nici pentru daci, nici pentru vlahi, nici pentru moldoveni, nici pentru români. Ar trebui să începem să mai dăm din coate ca să ne facem loc, altfel ne vom sufoca. IAr utilizarea geneticii ne va proba că există poate o rasă iudaică și nu doar o religie Cu prietenie, Dan Culcer"

http://asymetria-anticariat.blogspot.com/2013/02/khazars-hungarians-and-judaism.html

GINTA D IOANA spunea...

O husa de tercot negru pe cap ar fi pt. inceput o treaba buna am sta de monent linistiti ca nu mai vede DACIA cu ochi lui de crud INVADATOR SI JEFUITOR...MA REFER AICI LA INCEDIEREA MILENARULUI CUIB AL DACILOR- IUBITA LEGENDARA SI BOGATA SARMIS....