marți, 26 februarie 2013

Românul care este cel mai important dirijor al lumii

Un dirijor unic, cu peste 100 de concerte pe an, Sergiu Celibidache a avut turnee peste tot în lume, din Japonia, S.U.A. până în Germania sau America de Sud şi a fost iubit şi idolatrizat de întreg mapamondul. Însă în reşedinţa sa din comuna La Neuville-sur-Essonne, în apropiere de Paris, steagul României încă mai stă ancorat cu mândrie pe peretele casei celui care a declarat mereu: „Sunt român şi voi muri român”, gest care trădează dragostea lui imensă pentru ţara sa natală.

Sergiu Celibidache a văzut lumina zilei la 28 iunie 1912, în oraşul Roman din judeţul Neamţ, iar la vârsta de 4 ani deja cânta la pian. La vârsta de 18 ani, însă, Sergiu părăseşte casa părintească pentru totdeauna, cu scopul de a ajunge un muzician desăvârşit, ascultând astfel chemarea muzicii, faţă de care va avea o sensibilitate aparte toată viaţa.

Din 1941, când a primit primul lui angajament ca dirijor permanent a trecut peste orice obstacol pentru a-şi urma visul. Nici condiţiile vitrege de trai, din Berlin, pe timpul celui de-al doilea război mondial, nici drama de a nu-şi mai revedea părinţii niciodată nu i-au umbrit modul de lucru ambiţios. Interpretările sale intense, de un fin echilibru şi de o trăire interioară puternică l-au făcut pe Sergiu Celibidache să devină unul dintre cei mai mari dirijori ai secolului al XX-lea.

Printre alte compoziţii, Sergiu Celibidache este autorul a câteva simfonii, a suitelor “Grădina de buzunar” şi „Haz de necaz”, ce a avut premiera mondială la Festivalul internaţional Sergiu Celibidache, ediţia I, Bucureşti, în iulie 2012, şi a altor lucrări, ce urmează a fi dezvăluite publicului. A fost apreciat foarte mult atât pentru stilul său unic de a dirija, cât şi pentru felul lui de a preda arta dirijoratului, fiind un pasionat profesor.

Sergiu Celibidache - românul care a privit absolutul pe gaura cheii muzicale, redimensionându-ne definitiv universul sonor - s-a născut, a atins un punct de maximă expansiune şi a trecut acest prag al „impresiilor muzicale” - aşa cum bine spunea Maestrul.

Pentru astfel de români a luat naştere campania naţională „Români pentru o lume", iniţiată de Fundaţia Sergiu Celibidache. „Români pentru o lume" reprezintă un tribut adus marilor personalităţi româneşti ce au adus mândrie şi glorie României, peste tot în lume şi aduce în atenţia fiecăruia dintre noi pe co-naţionalii noştri care, prin activitatea lor, rămân nemuritori.

Finalitatea acestei campanii o constituie organizarea unui concurs naţional online (pe www.romanipentruolume.ro şi pe pagina de Facebook) de tribut adus culturii sau unei personalităţi anume, prin care oameni din domenii diferite ale culturii se vor putea înscrie astfel încât să dedice o pictură, o compoziţie, o sculptură, un poem, etc.

În urma unui vot de specialitate şi prin votul sponsorilor, cei selectaţi vor merge în finală, unde vor fi jurizaţi de către un juriu de specialitate şi de către public. Câştigătorii vor primi burse de studiu în România şi în străinătate.

Campania se desfăşoară online, la adresa www.romanipentruolume.ro şi pe pagina de Facebook, unde puteţi găsi mai multe detalii despre acest nou proiect cultural al Fundaţiei Sergiu Celibidache.

Sursa: RL

Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

8 comentarii:

Gerula spunea...

Din fericire suntem un popor de geniu , din pacate nu putem sa realizam nimic decat in alte tari, si noi , romanii n-e recunoastem geniile dupa ce au fost laudati de tarile lor de adoptie . Vezi : Constantin Brancusi , Mircea Eliade,Traian Vuia si altii.

Carmen spunea...

Da, Gerula,ai mare dreptate.De aceea multi au fost nevoiti sa plece din tara.
De aici din departare va transmit tuturor,de acasa, din DACIA Sfanta, numai bine si zile cat mai minunate.Cu drag,Carmen

Anonim spunea...

Celibidache si Menuhin - ceva rar: http://www.youtube.com/watch?v=mxVtx3PtWPw

CARP IOAN spunea...

multumim Carmen cind vii deacolo adu in bagaje pe undeva o inima mareata iubitare de dac care sa ne sringa sub faldurile tricolodakonului...iti multumim anticipat..frontul spiritului DAC....

cristi spunea...

Ezista o explicatie! Cei care ar trebui sa se ocupe cu promovarea valorilor noastre, cu functii babane si bine platite nu sunt romani sau sunt cozi de topor/tradatori. Altfel cum poti sa nu fii mandru si sa nu faci tot ce poti pentru cunoasterea valorilor neamului. Cam acelasi tratament se aplica de neamu' prost vestigiilor dacice.
Sa fim optimisti, nu mai este mult, cativa anisori.

dacu ioan spunea...

EU CRED CA A BATUT GONGU LA TRADATORI gen boia si zoe...istorici de tota boiala...

Anonim spunea...

Si asta e de ascultat: http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=ftTiphuwu2M&feature=endscreen

Carmen spunea...

Multumesc,CARP IOAN si frontul spiritului DAC...
si de aici din departare va imbratisez pe toti si va iubesc pe toti din DACIA SFANTA,si doresc nespus de mult, sa vina ziua cand noi toti ne vom intalni la Conferintele lui Daniel...,si atunci va voi imbratisa pe toti cu drag din tot sufletul meu si inima mea..., de DAC...
Numai bine tuturor si sa aveti parte de zile cat mai minunate.
Si tie Daniel,numai bine,si tie Lucia la fel.
Cu drag,Carmen