sâmbătă, 16 martie 2013

Copiii secuilor învață la istorie că românii le-au fost slugi!!!

Un manual de istorie adresat elevilor secui din clasele a VI-a si a VII-a, lansat in 2012, invata copii ca romanii le-au fost slugi si ca in timpul Primului Razboi Mondial armata romana a devastate magazinele si casele secuilor.
Nu de aceeasi parere sunt istoricii care considera ca manualul contine inexactitati, menite sa alimeteze teoriile sovine care otravesc relatiile romano-maghiare.

Rectorul Universitatii „Babes-Bolyai“ din Cluj-Napoca, istoricul Ioan Aurel Pop, s-a declarat ingrozit de inexactitatile si de falsurile istorice pe care le contine manualul. „Citisem si eu fragmente din acest manual si m-am ingrozit, mai intai ca istoric. Este plin de inexactitati si de falsuri grosolane (cu care nici istoricii unguri seriosi nu pot fi de acord!!!)“, a declarat academicianul Ioan Aurel Pop


Cum au devenit romanii slugile secuilor?

Inca din secolul al XIX-lea s-au scris sute de pagini despre originea si rolul romanilor din Secuime.  Potrivit acestui manual aprobat de Ministerul Educatiei de la Bucuresti, romanii au venit ca slugi sau iobagi ca sa ii serveasca pe secui si aici si-au gasit un camin prosper.

Din cauza rascumpararii din iobagie a secuilor de catre principele Gabriel Bethlen s-ar fi creat un vid de forta de munca necesara nobililor, „astfel, locul secuilor dezrobiti trebuia completat cu slujitori veniti din alta parte.   In conscriptia din 1614 gasim nu putini iobagi care proveneau din Tara Romaneasca, Moldova sau Fagaras din Ardeal. Colonizarea iobagilor romani in tinutul secuiesc intr-un procent semnificativ a inceput in prima parte a secolului al XVII-lea” (pag. 75, sublinierea autorilor).

Peste cateva pagini, intr-un text recomandat ca lectura, este reiterata venirea romanilor ca slugi ale secuilor: „Din secolul al XVIII-lea, cand pe proprietatile feudale secuiesti, dar si in gospodariile secuiesti libere mai instarite oamenii supusi (iobagi, jeleri, slugi) nu proveneau dintre secuii decazuti material (ca mai devreme), apar tot mai multi iobagi si jeleri romani in conscriptii“ (pag. 96).

Si, totusi, daca venirea romanilor a inceput dupa 1600, oare de ce iezuitul Antonio Possevino afirma inca de la 1584 ca printre secui sunt multi romani. Sau de ce in conscriptiile militare ale secuilor, adesea invocate de acesti autori ai manualului, intalnim deseori numele Oláh (Roman)?

Reprezentantii Ministerului Educatiei se spala pe maini sustinand ca publicatia nu este un manual, ci un material didactic auxiliar pentru cursul optional „Istoria secuilor“ si, ca atare, nu au nicio responsabilitate in ceea ce priveste continutul si avizarea acestuia.

Inca de pe foaia de titlu a cartii, finantate integral in Romania si dupa care vor invata copiii secuilor din scolile publice ale statului roman, suntem informati ca acesta este un „manual si ghid destinat elevilor din clasele a VI-a si a VII-a din scolile generale“, elaborat sub patronajul Consiliului Judetean Harghita.

In prefata este reiterat caracterul stiintific al lucrarii: „Manualul trebuie sa aiba baze strict stiintifice (sa spunem clar: academice)“. Pentru a conferi si greutatea politica necesara, se subliniaza ca „acest manual a fost realizat la cererea si din grija liderilor politici din judetele Harghita si Covasna“. In finalul aceleiasi prefete, dupa un citat celebru din Antichitate („zarurile au fost aruncate“), este mentionat ca manualul are un scop anume: „Cartea a pornit pe drumul propriu ca sa-si indeplineasca menirea“.

La nivel local, atat timp cat exista un aviz pozitiv al inspectorului de specialitate, sefii inspectoratelor spun ca nu pot solicita retragerea materialului, in lipsa unui document oficial care sa ceara acest lucru, venit de la minister, de la Academia Romana sau alta institutie avizata.

„Acel material nu a trecut pe la Ministerul Educatiei si nu are nici o aprobare de la noi, in mod gresit s-a spus in presa acest lucru. Nu stiu cine ar fi facut-o, nu am vazut materialul. Stiu subiectul, dar nu stiu ce scrie in material, insa, in orice caz nu este un manual, ca atare nu exista vreun aviz al ministerului“, a declarat ministrul Educatiei, Remus Pricopie.   Inspectorii scolari din judetele Covasna si Harghita, unde a fost editata cartea, din banii celor doua consilii judetene, spun la randul lor ca nu e datoria lor sa avizeze materialele didactice utilizate la cursurile optionale, ci doar programa acestor cursuri.

„Cartea a fost editata sub coordonarea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Harghita, editata si finantata de consiliile judetene din Covasna si Harghita. Noi nu am avut nicio interventie. Oricum, potrivit metodologiei, noi aprobam doar programa scolara“, explica Keresztely Irma, sefa ISJ Covasna.  cu acordul inspectorului de istorie din Harghita    Cartea a primit totusi un aviz de la inspectorul de specialitate, de istorie, de la Inspectoratul Scolar Harghita, care considera in continuare ca respecta normele stiintifice si nu trebuie retrasa.

„Este un material extrem de util, ceva nou, un spirit nou, care arata obiectiv viata cotidiana a oamenilor de aici. Este o carte despre istoria locala, care prezinta istoria ca atare, nu e nicio abatere de la adevarul istoric, am spus asta si imi asum raspunderea pentru aceasta carte ideatic si ca metodologie si respectare a legislatiei“, sustine Vanyolos Stefan Albert, inspectorul de istorie de la ISJ Harghita.    Profesorul a mai spus ca lucrarea „nu lezeaza nici demnitatea umana, nici pe cea a romanilor si este in consens cu legislatia romana si europeana“, iar criticile aduse ei „sunt mai degraba de natura politica“.   De altfel, si sefa ISJ Harghita este de parere ca materialul nu poate fi retras atata vreme cat inca are pe masa acest aviz pozitiv al inspectorului Vanyolos de istorie si nicio alta institutie competenta nu vine cu un contraraport.

„Insa Academia Romana ar putea fi sesizata, iar in cazul in care se constata deturnarea adevarului istoric, academicienii ar putea sa depuna si plangere penala impotriva celor care au pus lucrarea pe piata“, au declarat pentru „Adevarul“ surse din Ministerul Educatiei.

Citește tot articolul aici: adevarul.ro


Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

10 comentarii:

Adrian64 spunea...

"Academia Romana ar putea fi sesizata". Ok, cine poate face asta: persoane fizice, petitie online, ONGuri etc ?

Daniel Roxin spunea...

Se pare ca s-a sesizat...

Anonim spunea...

Guvernul Romaniei trebuie inlaturat. Ori cel putin schimbat de la marele A la marele Z . Ungurii isi permit mult prea mult. Imi pot imagina blandetea " masurilor " luate de Academia Romana...,Ministerul Educatiei, etc.

Anonim spunea...

Este strigator la cer ca se permite asa ceva intr-o tara in care rata de intelectualitate este destul de mare.Cum de s-a ajuns la tiparire?Cum de s-a a ajuns la vanzare?
Totul se face cu buna stiinta si foarte bine coordonat in acest asa zis haos.Oricum cuvintele cateodata se folosesc ca niste arme redutabile iar alteori nu pot sa exprime uimirea unor fapte!!!!!!! :-(

Rosa spunea...

Am ajuns de rasul Lumii...datorita celor care ne guverneaza ...VOM AJUNGE CU TOTII IN HAOS...Suntem atat de aproape ...RUSINEEEE...tovarasilor guvernanti.....RUSINEEEE...CUM MAI PUTETI DORMI ?...DORMITI ACASA ...DORMITI IN PARLAMENT....SUNTETI O CEATA DE SOMNOROSI...TREZITI-VA...Vi s-a marit indemnizatia ...NOI AM SARACIT...

Anonim spunea...

Daniel.... din cate stiu eu " SECUII" sunt (erau) cea mai veche minoritate conlocuitoare din Romania, semnalata inca de pe vremea dacilor, la ultimul recensamant mai erau cateva zeci de persoane ... nu au absolut nimic in comun cu "MAGHIARII " care la vremea aceea inca plimbau cortul prin pusta. Probabil ca sunt unul sau mai multe interese pe care liderii maghiarilor le au legat de acest nume.

D. Pavel spunea...

Tovarase Tokes,
Mata ca "maghiar" cu ADN romanesc, ar trebui sa te uiti la stramosii matale de acum 1000 de ani (sint picturi, statui, etc) si sa constati diferenta dintre figura / fata si statura pe care o ai matale in comparatie cu primele fete mongoloide din hoardele venite in tara. Acest lucru (ca arati ARIAN ca si noi) se datoreaza "hibridizarii" genelor hunice cu cele ariene. Daca NU ai aflat inca - conform si cu principiul entropiei - "mutatia" genetica MERGE intr-un singur sens: DE LA SUPERIOR LA INFERIOR!(*) Asa cum un mar ionatan NU se poate altoi cu un mar paduret (ionatanul moare) asa NICI noi nu vom fi niciodata "altoiti" cu genele voastre! Fenomenul s-a petrecut si se petrece NUMAI invers!(*) Acest lucru ar trebui sa-i multumeasca pe toti cei care se cred unguri (secuii NU au nicio legatura cu voi!); daca mai vorbiti inca ungureste, asta NU inseamna ca mai sinteti neaparat unguri!
Daca tot vreti steaguri unguresti, atunci corect ar fi sa punem si noi steaguri romanesti de-a lungul Tisei (pe amble maluri) pina la lacul Balaton si chiar mai departe! Cimpia Panonica a fost si este spatiu romanesc; temporar si pe nedrept locuit de voi! Daca vrei sa venim cu harti, o putem face! Nu uita ca Israelul a fost reinventat dupa 2000 de ani TOT pe baza de harti! Asa ca fii mai bine mindru ca esti arian, ca stii bine romaneste si ca datorita acestui lucru poti intelege usor multe limbi europene! In 5,…,10 ani de zile – ce spun eu acum si aici – va sti si va fi convins si un elev de gimnaziu!

brontozozo spunea...

Interesant, nu?


http://brontozozo.blogspot.ro/2013/03/vecine-secui-vrei-autonomie.html?spref=fb

Anonim spunea...

Cine a scris manualul? Cine si de ce a aprobat distribuirea manualului?

cristi spunea...

Nimic nou sub soare. Aceasta masinarie propagandistica a inceput din anul 1921. Cautati si veti fi mirati cum tot ce se intampla in acest plan este identic cu cele din anii de dupa Unire. Pana si denumirile organizatiilor sunt aceleasi! Doar tradatorii se schimba.
Asta chiar va fi o incercare (de relatia relatia interetnica scriu) daca nu stim sa gestionam prezentul.