luni, 4 martie 2013

Scanările LIDAR realizate de BBC la SARMIZEGETUSA au stârnit uimirea realizatorilor documentarului

Un articol de George Roncea (ziarul Curentul)

Recent, în luna decembrie a anului trecut, a fost lansat de BBC în cooperare cu Discovery Chanell, cel mai aşteptat documentar al anului, “Rome’s Lost Empire”. A fost folosită o tehnologie militară de ultima generaţie în materie de scanări ale solului îmbinată cu tradiţionalele metode arheologice.

Realizatorii documentarului au fost prezenţi şi în România scanând munţii Orăştiei cu un avion ce foloseşte un sistem de scanare – LIDAR - preluat de la sateliţii militari. Dispozitivul “elimină” pur şi simplu vegetatia care acoperă pământul iar imaginile rezultate oferă imaginea nudă a solului şi ajută la găsirea oricăror forme de construcţie îngropată în pământ, a tunelelor sau a altor tipuri de săpături. Primele dispozitive de aceste tip au fost utilizate de americani în timpul războiului din Vietnam pentru a identifica gurile tunelelor prin care se ascundeau adversarii din Vietcong. De atunci tehnologia a fost mult perfecţionată rezultatele scanărilor oferind hărţi uimitoare.

Scanările LIDAR realizate de BBC au stârnit uimirea realizatorilor documentarului


La scanările efectuate la Sarmisegetuza Regia, hărţile obţinute au stârnit echipei BBC exclamaţii de uimire, secvenţele prezentate fiind pline de “amazing, amazing”, pe fundal.

Ceea ce este cu adevarat amazing este însă faptul că la Ministerul Culturii nu se ştie mai nimic despre rezultatele cercetărilor efectuate cu tehnica militară de ultimă oră, într-o zonă care reprezintă un areal al jafului şi distrugerilor de peste 20 de ani.

Prin “grija” nemăsurată a lui Andrei Pleşu, primul ministru al culturii de după ’90, pus de conspiratorul kaghebist Ion Ilici Iliescu în scaun, România a fost prima şi probabil unica ţară din lume lăsată fără o lege a patrimoniului. Mii de obiecte de valoare indestimabilă au fost scoase din ţară. Jefuitori veniţi din toate colţurile lumii cu aparatură de tot felul au scotocit siturile dacice în căutarea comorilor şi a aurului dacilor.
Ministerul Culturii a plătit până în prezent sume enorme, milioane de euro, pentru răscumpărarea doar a unor braţări din aur, temă ce a generat râuri de comentarii, deoarece infractorii care s-au ocupat cu săpăturile ilegale şi cu tranzacţionarea peste hotare a artefactelor au lansat zvonul că braţările sunt fabricaţii recente, nişte falsuri cum ar veni, pentru a-şi diminua pedepsele. Aurul a luat minţile oamenilor dintotdeauna iar misterioasele comori dacice au reprezentat de mulţi ani adevărate legende pline de fantasme.

Până una alta, bulgarii de exemplu au ştiut să-şi gestioneze patrimoniul mult mai bine. Diverşi specialişti romani au tras semnale de alarmă însă în van: “Pe Valea Regilor Traci din Bulgaria s-au descoperit, în ultimii ani, comori fabuloase din aur, vestigii impresionante ce vorbesc despre uimitoarea cultură și civilizație a traco-geto-dacilor. Cercetarea arheologică din Bulgaria a luat un asemenea avânt încât bulgarii sunt percepuți, la nivel mondial, ca adevărații continuatori ai tracilor, datorită faptului că slavii s-au așezat în această zonă peste autohtonii traco-geto-daci, cu care s-au amestecat...În același timp, românii, datorită imbecilității unora și a ticăloșiei trădătorilor de serviciu, sunt percepuți ca un popor cu o identitate incertă, deoarece cecetarea arheologică este la pământ, deoarece siturile românești au fost jefuite de generații”.

Devastarea siturilor arheologice de pe teritoriul României – o practică curentă

Braconajul siturilor va continua dacă nu se vor lua măsuri urgente. Ministerul Culturii are datoria să intervină cu organizare și fonduri, trebuie rezolvată în primul rând paza siturilor. Rezervația de la Grădiștea-Muncelu de exemplu cuprinde complexul de cinci cetăți de pe valea Grădiștei, în aval de cetatea Samisegetuza Regia, centrul civilizației Regatului Dacia creat de regele Burebista înpreună cu prelatul Deceneu, zonă care a devenit cunoscută din ani ‘50, când prof. Constantin Daicoviciu a început decopertările cetății Sarmizegetuza Regia. De regulă, siturile se află în zonele înpădurite, iar teritoriile sunt administrate de ocoalele silvice aparținând de Romsilva. Cei de la Romsilva s-au indeletnicit mai ales cu participarea la jaful patrimoniului silvic, aşa că dacă ar mai afla că în afară de fondul forestier devastat s-ar mai putea obţine beneficii şi din jefuirea siturilor dacice de sub pământ documentarul BBC s-ar putea să-i umple de idei noi. Şi nu doar pe ei ci şi pe nenumăraţii jefuitori de comori care au tot devastat şi distrus cât au putut în ultimii 20 de ani.
Cum istoricii noştri se rezumă deocamdată la dispute sterile pe teme futile, gen Boia, până va apărea o generaţie capabilă să întreprindă un demers autentic de recuperare a adevăratei istorii a românilor se impune o mobilizare a instituţiilor responsabile şi în primul rând a Ministerului Culturii pentru protejarea măcar a siturilor ce conţin probe ale trecutului strămoşilor noştri, oricare or fi fost ei.

Pe tot teritoriul Daciei au fost descoperite în ultimii 150 de ani 230 de tezaure. Numai în Sălaj au fost găsite 23 de tezaure dacice (plus unul din perioada stăpânirii celţilor, la Stâna – secolele III-II î.Ch.). În Munţii Orăştiei, unde se afla nucleul statului dac şi densitatea tezaurelor găsite de arheologi este mai mare s-a dezvoltat cu o amploare nestăvilită un adevărat fenomen al braconajului arheologic. România este unică în lume la capitolul distrugere a vestigiilor trecutului, numai aici, la noi. situri de o valoare inestimabilă sunt îngropate sub autostrăzi.

Munţii Orăştiei erau un adevărat complex de sanctuare, iar aici a fost ridicată Sarmisegetuza, capitala Daciei. Prima capitală a Daciei a fost la început la Argedava (Popeşti Novaci pe Argeş) iar Burebista a fost cel care a ales mutarea centrului imperiului dacilor, în munţi, într-o zonă fortificată, din inima munţilor. Sarmizegetusa Regia capitala Daciei preromane este comparabilă cu Stonehenge sau cu Acropole, ca reper şi simbol cultural-religos iar cetatea a fost inclusă pe lista UNESCO ce cuprinde monumente aflate în patrimoniul universal al lumii. După ce – în anii ’80, profesoara de arheologie Marija Gimbutas, de la Universitatea din Los Angeles, California, a început să vorbească despre spaţiul Carpato-dunărean ca despre o vatră a vechii Europe, locul de unde Europa a început să existe - tema civilizaţiei dacilor a încins multe minţi.
Nici comuniştilor nu le-a scăpat ideea utilizării simbolurilor dacice pentru a-şi lustrui imaginea iar demenţa cultului personalităţii lui Ceauşescu a afectat şi cetatea Sarmisegetuzei lui Burebista, regele cu care cizmarul comunist dorea să se compare în visele sale umede, alimentate şi de lingăi ca Ion Iliescu, copilul său de suflet care a atins acum vârsta de 83 de ani de ticăloşii nepedepsite.

În anii ‘70, Ceauşescu a “reamenajat” Sarmisegetuza pentru filmul propagandistic Burebista, al lui Gheorghe Vitanidis iar handicapata mintală cu coc de Suzana Gâdea, strămoaşa actualilor idioţi de la Cultură, a turnat beton pe platoul sacru pentru ca Ceaşcă să aterizeze cu elicopterul în cetatea lui Burebista.
Au mai urmat şi alte “restaurări” ale cetăţii care mai mult au distrus-o, de exemplu în anul 2000 când s-au folosit betoane inexistente, evident, pe vremea lui Decebal ori Burebista.

Acum Sarmizegetusa Regia este în paragină şi se află la cheremul oricăror jefuitori de comori. Noile scanări ale zonei şi hărţile speciale realizate de BBC şi Discovery Chanell vor reprezenta o mană cerească pentru bandiţii din toată lumea iar faptul că toate aceste hărţi se afla în mâna unei singure persoane, arheologul român care a însoţit echipa de filmare, Gelu Florea de la Cluj, ridica un mare semn de întrebare asupra sănătăţii mintale a responsabililor din Ministerul Culturii. “Documentarul e foarte important pentru arheologi, pentru că această colaborare cu BBC-ul nu înseamnă doar o colaborare cu o televiziune superprofesionistă, care dă informaţie curată, care promovează în felul acesta situl, dar ne oferă şansa să avem şi rezultatele investigaţiilor făcute cu nouă tehnică LIDAR privind situl de la Sarmizegetusa. Şi, din punct de vedere ştiinţific, asta va fi un pas mare înainte”, a declarat profesorul Gelu Florea, coordonatorul şantierului arheologic de la Sarmizegetusa Regia.

Ministerul Culturii şi practica batistei pe ţambal

Într-o interpelare adresat fostului ministru maghiar al Culturii (ce ruşine!) se arată că “la începutul anilor ‘90, subsolul din zona Grădiştei a fost scanat de un satelit rusesc. Ce s-a descoperit acolo rămâne o mare taină căci oficial nu au fost date publicităţii toate rezultatele. Neoficial, s-a spus că ruşii ar fi descoperit situri antice şi preistorice necunoscute încă în zonă. Se cunoaşte totuşi că s-a întocmit un dosar al acestor descoperiri, la Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului şi la Ministerul Culturii de atunci, care au decis efectuarea unor cercetări. Concluzia era una şocantă: fortificaţiile din zona Grădişte nu erau doar cetăţi dispuse pe culmile munţilor din jur, ci un imens ansamblu de 200 km pătraţi, foarte compact, care cuprindea o aşezare militară, una civilă montană, cu mai multe nuclee. Practic, munţii fuseseră tăiaţi şi terasaţi, apoi amenajaţi în incredibilul ansamblu. Mai mult, pe o suprafaţă de doi kilometri pătraţi, la o adâncime de 8 metri, s-ar afla o aşezare subterană. Dosarul cu planurile siturilor antice nedecopertate, găsite de echipa specială de cercetători, a fost multiplicat în patru exemplare, care au fost trimise la MLPAT, Institutul Pro Domus, Ministerul Culturii şi UNESCO”.

Se atrăgea atenţia că există riscul că planurile zonei să ajungă în mâinile jefuitorilor şi se cereau măsuri. Hunor Kelemen a confirmat ca există respectivele planuri şi relevee şi apoi, cu privire la primejdia utilizării lor de către profanatori care să ducă la Budapesta artefactele dacice  - cum s-a şi intamplat deja, a răspuns sec că asta-i treaba organelor MI şi cu asta s-a pus batista pe ţambal.

Poate actualul ministru, român totuşi, nu va continua practica ţigănească/maghiară a batistei pe ţambal şi ne va răspunde public care este situaţia actuală a releveelor zonei realizate cu supersofisticata tehnologie LIDAR de britanici. Şi asta înainte de a vedea întreaga zonă de la Sarmizegetuza împânzită de profanatori şi jefuitori din toată lumea.

Scria candva Mihai Eminescu: “Era un popor brav acela care a impus tribut superbei împărătese de marmură a lumii: Roma. Era un popor nobil acela a cărui cădere te umple de lacrimi, iar nu de dispreţ, şi a fi descendentul unui popor de eroi, plin de nobleţe, de amor de patrie şi libertate, a fi descendentul unui asemenea popor n-a fost şi nu va fi ruşine niciodată."

Din păcate actualul popor român este plin de cretini care te umplu de ruşine...

Sursa: Curentul
Vezi documantarul BBC
Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

18 comentarii:

Alex spunea...

Prea multă subiectivitate născută din ură aruncă o umbră teribilă asupra articolului. Dar trecând peste asta: incredibil de frumos şi de trist.

CarmenTaiJi spunea...

De ce in simularea pe computer a cresterii si intinderii imperiului Romania este acoperita toata ca si cand ar fi fost toata cuceita cand stim bine ce procent a fost ocupat.

Doru spunea...

ura ??? poate pentru cei care au furat si au vandut bratarile si kosonii !s-a intamplat deja, vreti din nou ?

Daniel Roxin spunea...

Carmen, cei de la BBC au dat dovada de o lipsa cumplita de profesionalism; asta daca nu e rea credinta. Acest documentar este o mistificare grosolana si, probabil, asta s-a si dorit sa fie...

Sarmisa Dacu spunea...

MESAJUL E PENTRU DACII DIN ORASTIE..ar fi bine sa puneti un Tricolodacon=rosu galben albastru= pe culoarea gabena imprimat scutul oval dacic iar in centru lui infioratorul Razboinic al Luminei Daciei=cap de lup=pentru maretia meleagurilor voatre care vor DEVENI CELEBRE..

ile spunea...

Zilele acestea Marele la trup dar mic si indoielnic ca spirit ANDREI PLESU,ancorat puternic printre celelate jigodii din tara a aparut la TV povestind faptul ca romanii au pierdut multe calitati.Printre care si ONESTITATEA. Ceea ce doare inca in mine este cind vad ipocrizia si nu pot sa-i dau peste ochi ca sa nu se uite si ea la mine cu nerusinare. Marele Plesu vorbea despre onestitate ca si cum el ar avea asa ceva. Nici nu am privit mult. Deci animale baltate ca acesta Plesu si multe alte jigodii ale tarii pot sa minta cu nerusinare,Iliescu poate sa vorbeasca public si sa minta in continuare despre revolutie si tot asa... Unii care fura 20 milionae vechi sint trimisi la inchisoare iar furturile mari nu sint pedepsite. Acum in preajma 4 martie (ne amintim de 1977) apar niste omuleti care spun ca exista oricind riscul unui cutremur in Vrancea dar nu mai mare de 7 grade Richter. Pamintul tarii este vindut cu bucata de betivanii de la tara sau pur si simplu de foame si lene, unor italieni care nu vin ei sa-l lucreze, asteapta sa-l vinda la rindul lor altora dar pe bani mult mai multi. Stiu ca ar trebui sa avem bucurie cind se mai descopera un tezaur dacic. Nu va mai bucurati, pentru ca va fi furat si vindut.Lasati-le sa stea in pamint ca niste amulete ocrotitoare acum in aceste vremuri in care este pericol sa ajungem pe drumuri fara tara fara pamint poate fara limba romana.De fapt instrainarea de valorile romanesti a inceput de mult, tinerii nu mai sint interesati de limba romana. Nimic nu le vibreaza pentru a o folosi in mod nobil in viata lor. Numai injuraturile sint folosite neaos romaneste,in rest engleza, germana, jargon, prescurtari de messenger, nimeni nu mai vrea sa scrie o scrisoare. Sa ne fereasca Cel de SUS sa se intereseze prea tare strainii de tezaurele ingropate...de Sarmisegetuza ..mai ales de orice lucru antic din tara asta. Strainii profitori pot sa ia pe nimic combinatele,minereurile, caii,paminturile cu hectarele gazele de sist si petrolul putin din subsol dar sa nu ajunga prea profund la radacinile neamului nostru pentru ca atunci vom fi defiintati ca popor.

Anonim spunea...

Este de par intr-un mod obscen si gretos. In simularile colorate in rosu prezinta imperiul roman in toara Romania actuala desi stim clar ca este/a fost imposibil in orice perioada istorica ever. Marile descoperiri sunt incepute cu "may have been, might have been" si alte asemenea presupuneri obscene care pot deveni adevaruri supreme in cazul repetitiei. Gretos si infect "documentar". Vorbim de Roma sau de Dacia? Ajungem sa ne folosim de orice farama de informatie regurgitata a unor indivizi care au impresia ca au descoperit apa calda. Pana nu demult dadeam in romani si propaganda lor iar acum ne dam de partea lor sa ne aflam istoria? Think again!

Testokick

Anonim spunea...

Inca ceva. Cand se incearca o mistificare sau si mai rau o demistificare se creaza in mod intentionat ceata, aburi si alte metode de ameteala si abureala. Daca nu ii poti convinge...abureste-i! Da' grav.

Testokick

Silvius spunea...

Dragii mei,intentia englezilor nu este de a informa,uitati-va cum informeaza ei,cititi aricolele Daily Mail si veti vedea ce fel de "informare" fac dansii,nu mai credeti in straini,noi romanii trebuie sa ne redescoperim trecutul si sa pastram dovezile.
Nici nu ma obosesc sa privesc "documentarul",deja stiu ca se incadreaza in stereotipul lor de manipulari....Aveti grija!

Anonim spunea...

Bine Silvius,

Cand ne punem caciulile de daci si iesim la o manifestare in fata unor cladiri de unde ne pot vedea si britishii, sa le transmitem si lor si culturistilor nostri un mesaj? Ei l-au fixat pe Traian pe treptele istoriei si ale Muzeului de istorie a Romaniei; si noi ce fixam? sau "defixam"....

simona spunea...

De la Dunare la mare nu vezi decat jale si-n orice punct cardinal ai privii nu vezi decat ignoranta si nesimtire crasta .Si toate astea la ai nostri si atunci cum sa ai pretentia de la straini sa-ti recunoasca istoria cand tu nu-ti cinstesti stramosii cand tu nu vrei sa sti ca cobori dintr-un neam ancenstral ,dintr-un neam care ti -a lasat atatea urme pe care nu vrei sa le citesti si nu vrei sa te mandresti cu ele .Cat despre documentar omul si-a urmarit interesul era datoria istoricului roman sa-si impuna punctul de vedere ,nu a facut-o deci...Daca va aduce-ti aminte acum 2 ani au facut un documentar cu Romania :imagini pitoresti ,caadre din natura virgina a tarii frumuseti extraordinare, etc dar cand a venit vorba de locuitorii acestui pamant au prezentat romanii ca fiind primitivi si acum (uitand ca acest primitivism a lasat natura asa)si secuii si sasi mari fauritori de cetati ,biblioteci si adevarate oaze de cultura straina .La sfarsit n-il prezinta pe printul Charles care si-a cumparat mosie (ditamai muntele )in Romania.Si ce credeti toate comentarile venite de la public au fost de "uau ce fain ca a filmat cineva despre noi ,sa le fim recunoscatori" ,dar nimeni nu a simtit durere sau revolta la cum e prezentat romanul EL OMUL in casa lui, in tara lui ,sub petecul lui de soare.De 2000 de ani ne zvarcolim in mocirla care se cheama omenire ,de 2000 de ani incercam sa ramanem noi ,nu stiu ce forta ne-a vegheat ca mai existam inca ca si popor ,cui sa-i multumim ca inca mai exista o tara la nord de Dunare dupa atata zbucium si durere ,dupa ce istoria cruda si nemiloasa a lasat si inca lasa urme adanci in viata noastra .Ne place sau nu a fost odata vrea sa iasa la suprafata ,fara de asta nu poate exista azi si nici maine . Salutari de la Resita !

STEGARU calusar spunea...

DA..DA ..TRIST SI ADEVARAT..ce prezinti..eu starea asta[sa nu-i spun ignoranta] o pun pe bunatatea asta a noastra specifica doar noua dacilor -Eminescu spunea ca am dat pamint si apa la cei flaminzi sau migratori ..asa din bunatate..daca nu se va intoarce cu aceiasi moneda TINE MINTE DARIE ..CA NU-I PROST DACU=durerea mare din interior vine ..n-au facut hunii..n-au facut ungurii..n-au facut tatarii..nici TURCII IN 500 ANI CE FACURA ASTIA 1N 20 DUPA EVEN. DECE.1989....NICI CEI MAI GROZNICI PRADUITORI NU FACURA ..CE FAC dinsi acum..uitati-va la pahar..asa-i ca so umplut..unde e economia noastra ..agricultura..exploatarile solului si subsolului..extrm de bogat..vorba poetului ..m.ti nostrii aur poarta/noi CERSIM DIN POART-N POARTA/....SI CETATILE NOSTRE PLING ASTEPTIND DEZLEGAREA UIMITORELOR MISTERE..iar stramosii nostrii se zvrcolesc in mornint uimiti de cea ce se petrece..Doamne ajuta.AMIN.

Dani spunea...

Cea mai urata combinatie,o echipa de amatori(chipurile) dar cu aparatura ultra performanta. Ciudat dar cu siguranta altul a fost scopul acestor scanari.Vom vedea peste mai mult timp care a fost obiectivul,nu stiu daca au fost chiar asa de surprinsi la ceea ce au gasit sau vazut acolo fata de rusi care au facut acelasi lucru prin anii 70
dar nu de la fata locului ci din sateliti.

cristi spunea...

Nu va opriti aici oameni buni! Aceasta suparare trebuie canalizata catre obiective imediate. Incepeti cu cei de langa voi si din aproape in aproape puteti schimba LUMEA. Credinta ca putem face acest lucru trebuie sa fie la baza demersurilor noastre. Tot ce scrie in articol este perfect adevarat, sunt de acord si cu limbajul pentru ca asta este realitatea!
@Ile, ma alatur celor scrise de tine, dar totusi la final eu sunt mai optimist. Pentru ca eu cred ca NOI mai suntem pe acest pamant pentru ca AICI trebuie sa fim si sa induram toate acestea. Pentru ca NOI trebuie "sa bem paharul pana la fund", ca sa invatam respectul fata de valorile noastre, de parintii nostri, de copii nostri. Este necesar acest lucru pentru a se reforma aliajul dintre bunatatea sufletului nostru si darzenia/curajul mosilor si stramosilor nostri si astfel vom fi pregatiti pentru acest mileniu...din care oricum scapa cine poate. Si NOI putem. Avem toate "dotarile". Pe de alta parte suntem asistati de Bunul Dumnezeu, pentru ca altfel ar fi trebuit sa disparem pana acum de cateva zeci de ori.
Oricat se screm (ma scuzati!) astia si aia tot nu vor reusi pentru ca... SPIRITUL DACIC RENASTE!!!
LA TREABA ROMANI FRUMOSI!

stramos dacu spunea...

ROMINII SINT DACI SAU SE TRAG DIN DACI..cei care vor sa se considere daci ..cei ce vor sa se numeasca roman pe mai departe e hotarirea lor noi o respectam cu sfintenie..HAMBURG genetica a facut lumina =SINTEM DACI --NU ne trgem din romani..acum se impune schimbarea formalitatilor in acte..pe curind DACILOR..

mocanuadrian1954 spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=qh2l-1HzMMk&list=UUCU-LyZn2rSZhj9T5_xpzzA

mocanuadrian1954 spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=Es6ScsegfW8&list=UUCU-LyZn2rSZhj9T5_xpzzA

Jax spunea...

Alex : Nu prea ai sa gasesti bloguri obiectiviste :)

Eu dau dreptate totala articolului