miercuri, 6 martie 2013

Scandalos: BBC-ul pretinde că dacii erau niște barbari, hoți și violatori!


Arheologul român Gelu Florea, cel care conduce cercetările de la Sarmizegetusa, apare în pseudo-documentarul BBC-ului, pe care îl și laudă… Cum e posibil așa ceva?!

un articol de Valentin Roman


Cu mare interes a fost așteptat documentarul “Rome’s Lost Empire”, al celor de la BBC, mai ales în țara noastră, pentru că se anunțau, cu surle și trâmbițe, descoperiri incitante ce ar rescrie parțial istoria Daciei de după anul 106. Iată că el a fost lansat de ceva vreme, însă calitatea și acuratețea informațiilor prezentate în acesta lasă mult de dorit, iar geto-dacii sunt din nou denigrați, de data aceasta și cu ajutorul unor specialiști români, așa cum vom vedea în cele ce urmează.

dan_snowDeși se precizează că Transilvania este o parte a României, în harta prezentată la minutul 17, scoasă în evidență prin colorarea cu roșu, se induce ideea că Transilvania ar însemna toată România, ba chiar și dincolo de granițele ei, lucru care, unui necunoscător al istoriei Daciei i-ar putea inocula, că informație, că romanii au cucerit și stăpânit cam tot ce înseamnă România de astăzi, element, evident, eronat.  Descrierea dacilor este una care denotă în mod clar lipsa de informare și documentare a realizatorilor filmului cu privire la populația nord-dunăreană din preajma secolului II d.Hr.

Astfel, aceștia sunt prezentați drept un trib barbar care, traducând ad literam afirmația vorbitorului Dan Snow, “devenise prea mare pentru încălțările sale” or, pe românește “se întinsese mai mult decât îl ținea plapuma”. Cum anume s-a întâmplat asta, ne întrebăm noi, din moment ce dacii trăiau în regatul lor de sine stătător și nu pe vreun teritoriu aparținând Romei? Nu cunoaștem ca, la vremea respectivă, dacii să fi stăpânit teritorii ocupate de alte popoare. Nu înțelegem cum s-au…”întins’ ei.

Următoarea afirmație reprezintă o aberație colosală, în sensul că același Dan Snow spune foarte clar că “dacii pătrundeau în teritoriul roman furând animale și femei”, motiv care ar fi stat la baza deciziei romanilor de a ataca Dacia.  Continuând, Dan Snow mai spune că romanii erau nevoiți să dea un exemplu, astfel încât…rebeliuni de genul acesta să nu fie luate drept model în restul imperiului.

Rebeliune înseamnă un act de violențăƒ sau de amenințare gravăƒ săƒvârșit fațăƒ de un organ de stat sau de un reprezentant al lui, în scopul de a împiedica îndeplinirea atribuțiilor sale, așadar răscoală, răzvrătire a populației sau a unei părți din ea împotriva administrației, a Statului, a reprezentanților săi. Iar acești termeni au același înțeles și în engleză. Stăpâneau românii teritoriul nord-dunărean înainte de 106? NU, CLAR, asta o știe oricine. Așadar împotriva cui s-ar fi răzvrătit dacii?

În același timp, realizatorii BBC nu au suflat o vorbă despre interesele Romei cu privire la resursele Daciei și au făcut ca imaginea vremii să-i pună pe romani în postură de… victime care au fost nevoite să reacționeze militar pentru c-au fost provocați, nu pentru c-ar fi urmărit aur, argint, sclavi și altele în Dacia. Mai mai că-ți vine să plângi gândindu-te cum săracii romani, de-a lungul istoriei lor, au fost nevoiți permanent să se apere. Toată lumea a avut ceva cu ei, o mulțime de popoare, de pe trei continente, i-au tot “atacat” pe romani, iar ei, “victimele”, au fost nevoiți să se apare…cucerindu-le și exploatându-le apoi decenii sau secole întregi. Jenant, domnule Snow, extrem de jenant!

lidar-sarmizegetusa-mic-2Încă de la primele scene filmate pe teritoriul României, realizatorii pseudo-documentarului BBC se arată tendențioși, ironici, la adresa țării noastre, parcurgând drumul către Sarmizegetusa Regia într-un autoturism Dacia Break vechi. Probabil s-au gândit să facă o legătură între numele mașinii și numele antic al țării noastre, dar nu prea le-a reușit. Din chestia asta se înțelege mai mult că, în țara noastră, nu au avut altă alternativă de transport decât acea mașină. Ar fi fost indicat, înainte de a veni aici, ca realizatorii BBC să fi avut o discuție cu cei de la Top Gear referitor la ce mașini au românii.

Trecând peste acest aspect, care ne interesează mai puțin în contextul actual, cei de la BBC, împreună cu Gelu Florea, arheologul român care conduce cercetarea la Sarmizegetusa Regia, au concluzionat că imaginile LIDAR surprind faptul că structurile existente sub pământ, necunoscute până acum arheologilor români, ar aparține perioadei de după războiul din 105-105 și ar fi fost construite de romani cu scop militar.

De unde această concluzie? De ce acele structuri nu ar putea fi pre-romane, creație a dacilor? Cum se poate concluzionă în legătură cu ceva ce nu a fost încă excavat și cercetat? Mai mult, reproducerea 3D prezentată la minutul 28:10, avansează teoria potrivit căreia structurile fotografiate de LIDAR ar fi părți componente ale unui uriaș complex militar, prezentat de realizatori ca fiind pe un teren…plan. Dar este bine știut faptul că relieful zonei are puține porțiuni perfect plate și nu de mare întindere.

 Ce caută Gelu Florea în acest documentar?

Gelu Florea (in centru) cu realizatorii BBCLouise Bray, producătoarea documentarului despre care vorbim, declara, într-un interviu, că “echipa de cercetare a vrut săƒ includăƒ Sarmizegetusa Regia în film și nu ne pare deloc răƒu. Am început săƒ citim despre sit și apoi am luat legăƒtura cu domnul Gelu Florea”, ceea ce înseamnăƒ că acesta a fost consultat în ceea ce privește istoria geto-dacilor în general și a Sarmizegetusei în particular, iar arheologul român susținea, la rândul sau, că “Sigur căƒ acest documentar e foarte important pentru arheologi, pentru căƒ aceastăƒ colaborare cu BBC-ul nu înseamnăƒ doar o colaborare cu o televiziune superprofesionistăƒ, care dăƒ informație curatăƒ, care promoveazăƒ în felul acesta situl, dar ne oferăƒ șansa săƒ avem și rezultatele investigațiilor făƒcute cu noua tehnicăƒ LIDAR privind situl de la Sarmizegetusa. Și, din punct de vedere științific, asta va fi un pas mare înainte”. Faptul căƒ dacii sunt prezentați barbari, hoți și violatori săƒ fie “€œinformatia curatăƒ” la care se referăƒ arheologul român? Sau poate căƒ aceastăƒ perspectivăƒ asupra istoriei străƒmosilor noștri le-a fost servităƒ celor de la BBC chiar de Gelu Florea?

De ce și în ce scop Gelu Florea și-a asociat imaginea cu acest documentar care îi prezintă pe daci în modul descris mai sus? În discuțiile premergătoare demarării filmărilor, nu  fost oare informat cu privire la modul în care povestea documentarului îi va prezenta pe daci? Probabil că a știut. Și atunci de ce nu a refuzat participarea? Sau, în calitate de arheolog, cunoscător al sitului Regia și al cultuii geto-dace per ansamblu ei, de ce nu i-a informat pe realizatorii BBC cu privire la motivele războaielor daco-romane, dar și în legătură cu gradul de civilizație al geto-dacilor în preajma secolului II d.Hr.

Pentru Gelu Florea, reacțiile la imaginile LIDAR au fost de genul “beautiful” și “amazing”, repetate de câteva ori, iar pe teren, urmând liniile imaginilor satelitare, a opinat, fără săpătură, că ele sunt rămășițe ale unor structuri romane. Repetăm întrebarea de mai sus: de ce nu ar fi dacice, pre-romane?

Participarea lui Gelu Florea la aceste filmări aruncă o umbră de îndoială asupra calității sale profesionale și morale. Nu ne doream de la dânsul nici să facă din daci, pentru cei de la BBC, colonizatorii și civilizatorii Pământului și nici cel mai grozav popor al antichității, ci să fi respectat adevărul istoric și să-l fi transmis echipei de filmare, anume că geto-dacii nu reprezentau deloc un popor primitiv în contextul european al vremii, că dețineau vaste cunoștințe de astronomie și medicină, de pildă, că aveau tradiție în organizarea socială și statală și că erau moștenitorii unei culturi materiale milenare.

Toate astea țin și de arheologie, iar domnia sa, în calitate de arheolog și responsabil al sitului Regia, ar fi trebuit să le cunoască și să le promoveze, nu să lase propaganda mincinoasă anti-dacică să mai fie încă o dată folosită cu ocazia acestui documentar.

 De ce tac iarăși istoricii noștri?

daci-noi dezvaluiriAtunci când noi am lansat cele două documentare, “Dacii-Adevăruri tulburătoare” și “Dacii-Noi dezvăluiri”, au existat voci, în special dintre susținătorii tezei romanizării și unii profesori universitari, precum Zoe Petre și Ioan Piso, care ne-au contestat calitatea, afirmând că, neavând pregătire de istorici (deși în cele două documentare sunt prezenți (și) istorici și paleogeneticieni și alți specialiști), nu prea am avea voie să tratăm subiecte aparținând acestei discipline.

De data aceasta, ca reacție la documentarul celor de la BBC, nu a mai comentat nimeni, deși Dan Snow nu are, în niciun caz, pregătire în zona istoriei antice. Mai mult, deși documentarul BBC a beneficiat de un buget consistent, care a permis deplasarea echipei în locații și logistică, acesta stă extrem de prost la capitolul documentare pre-realizare.

Cele mai multe afirmați ale realizatorilor sunt lipsite de fundament stintific, nu sunt susținute nici de izvoare literare și nici de arheologie. Specialiștii noștri au tăcut de data asta, probabil pentru că este un material BBC, iar popularitatea postului a fost un element mai puternic decât puterea argumentației ștințifice.

Tăcerea lor îi face părtași la perpetuarea minciunilor despre istoria noastră antică și a percepției false pe care, în continuare, mulți români, dar și mai mulți străini, o au asupra civilizației și culturii geto-dacilor și asupra originii noastre, a celor ce viețuim azi pe pământul României.

regiaDeontologic, moral și de apreciat ar fi fost ca acești istorici, vehemenți în orice alte cazuri atunci când vine vorba de teorii care le clatină operă, să fi luat atitudine și de această dată, pentru că acum ar fi fost îndreptățiți s-o facă. Ar fi trebuit să sesizeze postul BBC și realizatorii documentarului asupra modului în care aceștia i-au prezentat pe daci și asupra falsului cu privire la motivele invaziei romane în Dacia.

O astfel de atitudine, mai curajoasă în fața propagandei defăimătoare cu privire la antichitatea noastră, i-ar fi făcut pe istoricii noștri mai respectați și mai apreciați de opinia publică. Dar “minunea’ nu s-a întâmplat, lucru care ne convinge încă o dată (dacă mai era nevoie) de faptul că unii dintre aceștia nu au niciun dram de respect față de trecutul nostru, de adevărul istoric, față de țara lor și poporul din care fac parte.

Cei care au tăcut acum sunt aceeiasi care au tăcut și când statuia unui invadator, Traian, a fost postată la loc de cinste în fața Muzeului de Istorie a României, care au tăcut și când situri arheologice de mare importanță au fost distruse, care au tăcut și când sute de vestigii au fost lăsate în paragină.

Ei sunt aceia care deschid gura doar atunci când trebuie să critice calitatea profesională a cuiva ce “îndrăznește” să vorbească de istoria națională și care, în lipsă de contra-argumente științifice, se dedau la atacuri la persoană, lucru care le denotă și caracterul, nu doar pregătirea profesională.


Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

18 comentarii:

VRAJITORU ION spunea...

SA NU AUD DE TRADATORI CA-I BLESTEM DE PRAFU SE ALEGE DE EI...o fost eroare sau o razbunare..cind o vazut ce zace in milenarul pamint al Dacilor....totul e posibil in tara lu dom sef..

Anonim spunea...

mass-media din multe tari are o comportare tendentioasa fata de romani. sunt multe atacuri atat asupra emigrantilor cat si a celor din tara. au inceput sa atace si istoria milenara a popurului nostru ? nu ma mira acest lucru. sunt exclamatii de ,, uimitor,, sau ,,uluitor,, la nivelul tehnologiei utilizate de sateliti in timp ce nivelul tehnologiei a locuitorilor din urma cu 7-8000 de ani este subestimat sau omis.
am citit un articol in care erau si niste fotografii cu conducte de ceramica pentru drenajul apelor provenite din ploi. acele conducte au fost fabricate in urma cu aproximativ 7500 de ani. ce fel de tehnologie a fost folosita ?
fotografia cu tehnologia Lidar este bidimensionala. multora li se pare ca este un teren plan. evident ca in zona montana terenul este denivelat. putini sunt capabili sa vada tridimensional o fotografie in 2 dimensiuni.
si eu cred ca bbc-ul are o comportotare tendentioasa. din nefericire stirile lor sunt preluate de multe agentii de presa, avand in vedere profesionalismul lor. minciuna inseamna si omiterea unor parti importante din adevar.
multi locuitori din Canada, Australia sau alte state chiar vor crede ca dacii au fost barbari si au trebuit sa fie cuceriti cu scopul de aparare.
Tiranii au mereu scuze plauzibile.
Probabil se urmareste sa ne induca impresia falsa ca strabunii nostrii au fost niste banditi.
ca nu avem ,, origini sanatoase,,

Anonim spunea...

Avem o gramada de struto-pseudo-istorici.Nici nu stiu de ce se numesc istorici?
Coloana vertebrala,zero.Competenta zero.Trebuie sa formam o noua generatie de Romani, pentru ca astia din ziua de azi, au defecte multe tata!

Anonim spunea...

BBC-ul este postul nr.1 de propaganda al "democratiei" celor care conduc lumea, deci este firesc ceea ce fac, pentru ca ii defineste. Este un sir lung si constant de astfel de aprecieri la adresa romanilor. Ceea ce ar trebui facut este un documentar real, din care sa transpara adevarul, dar si bine realizat si popularizat pentru a putea penetra cenzura media. Asta n-or s-o faca in veci niste straini. O pot face niste romani priceputi, pasionati si cu vointa de a duce lucrul la capat. Inca o data!


,Alexandru

Cristi spunea...

Pacatosul se incranceneaza intotdeauna impotriva virtuosului, efortul lui urmarind sa intineze si sa.l traga in mizeria spirituala in care traieste. Simplificat cam astea sunt reactiile celor de afara cand descopera istoria noastra. Si a celor din jur cand vad suflete curate implicate in batalii importante. Pretexte se tot gasesc...dar nu trebuie sa fii istoric sa consemnezi evidenta. Iar pregatirea de istoric nu te absolva daca esti prost, orb,tradator, nemernic. Intuitia, iubirea de neam si tara, bunul simt,inteligenta si de ce nu intelepciunea nu pot fi anulate de niste bieti "istorici", cititori ai unor istorii scrise de altii (de invingatori de obicei). Istoric adevarat este greu sa fi, ca si filozof de altfel. Trebuie sa creezi nu sa.i citezi pe altii, dupa care sa te dai mare cu diplomele tale, poate chiar cumparate.
Ma inclin in fata lui Roxin si Valentin!

Lucia spunea...

Bine spus domnule Valentin Roman...
Se stie bine cine se ascunde in spatele BBC-ului,a cui este creatia asta.
Intrebarea este ce cauta ei aici,cu adevarat?Documentarul asta de doi bani,nu e decat o manipulare,e pentru masele de oameni,pe care ei cred ca inca le pot controla mental.Dar e timpul pentru riposta adevarata,din partea Dacilor pe care ei nu-i cunosc cu adevarat.Habar n-au cine sunt si mai cred ca, prin acest documentar au descoperit adevarul.
Pana cand sa-i lasam sa ne calce pragul?Mai ales cu astfel de intentii?
E timpul sa le aratam acestor indivizi, cine suntem noi cu adevarat,e timpul sa primeasca lectii de istorie,din partea
celor care sunt un Neam ales,de Nemuritori,sa afle adevarul acum.
Cred cu tarie in ceea ce faceti,Daniel Roxin si Valentin Roman,voi sunteti cei care puteti sa le dati replica,de sa va tina minte toata viata.Sa stie pentru totdeauna,ca s-au inselat amarnic,
iar sa prezinti minciuna pe post de adevar,contravine legilor divine.
Va doresc succes in toate proiectele pe care le initiati,ma bucur ca ati reusit sa atrageti un numar impresionant de oameni,care va urmaresc si care doresc sa se implice cu adevarat in realizarea proiectelor si sper ca numarul celor interesati sa creasca tot mai mult...
Va multumesc ca existati,Aici si Acum.
Sa fiti binecuvantati!

minodora regina vr. spunea...

aici intram in rol si noi vrajitoarele deadevaratele ca dor se vede ce bine merge la tara de cind cu vrajalile nostre ...doar dam burici gata pacatu pa ei ..hai fetelor la buriceala...

Florel spunea...

Documentarele de la BBC sau History,sunt comerciale si cauta senzationalul ptr a se putea vinde,iar realizatorii acestor filme au un nivel de cunostinte istorice sub mediu......Eu cred ca problema e la noi pentru ca permitem lucrurile astea:mereu afisam o atitudine de sclavi, de parca am fii slugi in propria tara si pe langa asta, ne mandrim de fiecare data cand niste straini inculti ne baga in seama;atitudine de sluga asa cum a manifestat-o si arheologul roman din documentar.

un moldovean dac spunea...

DL. GELU FLOREA FIIND SUSPECT ca de la dinsul a plecat acest documentar trebuie sa ia o pozitie oficiala pe acest blog ...POSIBIL SA FIE...altcineva VINOVAT..eu personal nu il cunosc pe domnu Florea dar bag mina in foc ca nu ar face fapta asta..un om cu atita experienta ..un om care stie bine cine sint dacii...daca se refera la rOmani atunci nu ma mir ..confuziile si asocierile stiti de unde vin si de ce le fac strainii..cu bine moldavensi...

ginditoru ham ...ham.. spunea...

SA-I DAM IN JUDECATA..sa vina cu dovezi ca nu au ..DACII DIN pamint nu au violat..sa le fie rusine ..SA-I DAM IN JUDECATA ..ii nghidem pentru profanare cu post cu tot..NISTE CLAMPANITORORI..niste haimanale..HAMBURG-HAMBURG SI GURA se inchide ca ub drug...

Daniel Roxin spunea...

ganditoruu ...ham...ham ITI ATRAG ATENTIA ca deja ma deranjeaza faptul ca iti iei o gramada de pseudonime si imi trimiti 10-20 de mesaje pe zi, in general cu acelasi refren! Daca vei continua asa, ma vei obliga sa-ti blochez accesul pe acest site!!! Mai fa si altceva decat sa ma bombardezi cu atatea mesaje!

Gerula spunea...

Din nou banii au vorbit , orice are un pret (o vorba venita de la “civilizatorii” americani )

Todor spunea...

D-apai io stiu ca , cainii care latra ..... nu musca . Am avut destui , da-iestia , si-i cunosc dupa " alura " . De fapt ei latra pt ca-s speriati ..... si nu ca-r avea vana . No , sa nu-mi fie cu suparare ...... d-apai ce faceti voi pa-cia , numa latrati . Si-atat . In schimb , ei MUSCA ! Si o fac bine , sanatos pt ca stiu ce fac . Ori noi , speriati ........ schelaim doar de cateva sute de ani si am uitat cum e sa ai " sangele iute " . Pe romaneste , sa ai K-oaie . Din pacate , NU AVEM . Si fiecare , dupa ce si-a spus oful p-acia , isi vede in continuare de treaba lui ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat ....... se duce la bucatatarie sa mai ia o gustarica sau de ce nu , sa vada un film bun cu cawboy si indieni . Acolo , si numai acolo indrazneste sa stranga ssi sa ridice pumnul ...... doar acolo . Ma gandesc io , ca un bace ce mis , ca tre sa fashem mult mai mult decat sa ne smiorcaim . Ca daca vine unu la mine-n ograda sa-mi spuie ce si cum , apai stai tu linistit ca i-as rade niste palni pasta fata fanfaronului , de m-ar tane minte de-a pururea . Ca nici io nu ma duc la altu in casa sa-mi sterg bocancii plini de tina . Ca ase mo invatat muma ..... sa hiu samtzat si sa dau binete OMULUI . Si nu , hienei . No , stiu c-ar mai fi multe de spus ....... dar vorba multa saracia omului , sa zace pa la noi . Romani vechi ! ...... pune-ti mana pa ghioaga si altoitil pa " dusman " . Amen . Un bace , de pa dealu clujului .

cristi spunea...

Todore, nu ai dreptate. Unii numa' spun dar altii mai si fac, chair daca matale nu stii. Tu ce faci?

Sefora spunea...

Adevarul este ca acesta este singurul lucru pe care-l putem face,asa cum ia atitudine domnul Roman si Daniel.Si noi sustinandu-i cum putem.Nu putem da in cap nimanui.
Nu va mai lasati pacaliti de politica si politicieni.Toti cei pe care continuati sa-i alegeti vor pupa-n c-- pe occidentali si vor numi in puncte cheie aceleasi jigodii tradatoare.
Sa auzim numai de bine,Sefora

Todor spunea...

Ni , bag niste lemne pa foc si-oi pune de-o mamaliga . Multam de intrebare ......

cristi spunea...

Si mamaliga cand va exploda Todore?

Anonim spunea...

Acum e evident de ce Vaticanul, spunea in 2003/2004, ca detine informatii uluitoare cu privire la Romania. Rusii, cunosc foarte bine cea mai mare parte din adevaratele tinuturi estice ale Romaniei. Sudul tarii de asemenea e mai extins in realitate, conform vechii origini teritoriale si nu numai, precum si granitele de sud-vest, nord-vest si nord. Cotropitorii masoni, de-alungul timpurilor, au stiut toate acestea si multe altele. De ce santem atat de hukiti ? De ce se sapa in vestigiile acestei tari cu atata cruzime ? De ce istoria noastra autentica ne e falsificata in procent de 85% ? De ce statul roman corupt, criminal si vandut tace ? De ce comorile strabunilor sant scoase cu dinamita si vandute strainilor ? De ce romanii de azi tac ? Pentru ca Romania-Dacia de fapt, este tocmai ceea ce tu, eu, noi, nu stim, nu o cunoaste, nu vrem s-o cunoaste, o ignoram si santem indepartati de ea, prin tot ceea ce occidentul si nu numai , face.Ce face ?? Iata, exterminare lenta, trecut otravit, denigrare, cotropire prin concerne, medicamente, mass-media, masoni, presedinti, unguri, autonomii, ue, fmi, etc. Iar noi tacem, accepta. Doar ati vrut UE si Shenge. Ati vrut, ptr ca eu din start nu mi-am dorit aceasta. Si " ati vrut " e valabil ptr cei care se simt. Acum, ori se trezeste pentru totdeauna dacul si vom vibra spre adevarul suprem la unison, ori sclavia permanenta tacita, ne va paste. La fel de tacit.....