luni, 11 martie 2013

Schengen kaka maka...

un articol de George Roncea

"Deutschland, Deutschland über alles" – sau de ce ma doare capul cand aud de Schengen (si Haydn :)

Am 'ocservat' ca multa lume tot isi adauga un “schengen” la profil, pe feisbuci, si s-a iscat un fel de agitatiune frenetica pe tema Schengen – ce-mi aduce in memorie un citat din Mircea Vulcanescu despre primejdia amagirii cu iluzii si a risipirii fara rost...cum afara e frig si mai am putin pana sa ajung in “kosovo/schengenu' Romaniei” – Covasna-Harghita (pentru cine a uitat cine a sustinut mereu pretentiile Ungariei, pe locul intai a fost forever... Germania)...sa vedem deci putzin, fara ochelarii dolce gabana made in China ai lui Udrea, ce inseamna acest Schengen made in Germy.

Schengen inseamna hegemonia Germaniei.


Germania este centrul de greutate al Europei si este intre primele patru mari puteri economice mondiale. Piata europeana este dominata de Germania, iar economia Germaniei se bazeaza pe exporturile catre celelalte tari europene. Exporturile de bunuri si servicii sunt echivalentul a 51 la suta din produsul intern brut, iar mai mult de jumatate din exporturile Germaniei merg in alte tari europene. Dupa China si SUA Germania este pe locul trei in lume la exporturi. Pe continentul european, practic, cea mai mare parte a tarilor europene sunt intr-o pozitie de vasalitate fata de neo-colonialismul german.


Moneda Euro este doar un instrument al Germaniei, care a inlocuit marca germana suverana candva pe spatiul european. Iar moneda asta asa zis europeana nu este decat o parghie de control a relatiilor comerciale – in dezavantajul celorlalti membri ai zonei euro.
Aderarea noastra si a altor papagali la zona euro reduce la maximum, de fapt interzice aplicarea unor politici monetare proprii.
Chiar nu se intreaba nimeni de ce adevaratul (fost) mare Imperiu atlantic – ma refer la Regatul Marii Britanii s-a pastrat deoparte si de Schengen si de euro si de alte capcane nemtzesti?

Exportul german insa are nevoie de extindere pentru a se sustine iar o Zona de liber schimb in care piata sa fie cu adevarat libera, ca in povestile pentru copii, poate eroda expansiunea germana.
Asadar asa zisa “zona de liber schimb” – este de fapt doar inca o forma de influenta – a se citi colonialism. Pentru Germania in primul rand aceasta Zona este esentiala pentru supravietuirea sa, pentru prosperitatea sa, deoarece fara controlul pietei, exporturile Germaniei s-ar putea contracta ceea ce ar aduce un ecou si pe piata muncii, generand somaj – adica instabilitate interna.

Cum piata interna este supra-saturata,
Germania are nevoie ca de aer de piete-debuseu, nu de competitori. In plus Germania isi protejeaza companiile nationale strategice, in timp ce ne cere noua, ca si FMI-ul, sa ne vindem toate companiile la care statul (inca) este proprietar – cum ar fi cel mai recent, cazul Oltchim.

Germania fara exporturi nu ar rezista iar un stat ca Germania – cu o industrie puternica isi mentine in beneficiul sau balanta comerciala, insa in contextul unei uniuni vamale “controlate”. Toate uniunile vamale europene de pana acum s-au realizat mereu in beneficiul unui anume actor, nu in beneficiul tuturor.

Spre exemplu, daca o firma din
Germania exporta kaka maka catre o tarisoara din Schengen aceasta nu se va mai putea opune inghitirii de kaka maka nemtzesc, deoarece statele exportatoare garanteaza pentru orice kaka maka produs. Sansa oricarei tari mici de a se opune valului de exporturi germane este zero.

Dezvoltarea economica a Germaniei si evolutia sa ascendenta este in curs de a produce schimbari esentiale ale rolului si locului nucleelor Centrului Economiei Mondiale.
Cele trei nuclee sunt/erau:
• America de Nord - respectiv SUA si
Canada – in care rolul liderial il are desigur SUA.
• Europa Occidentala - „locomotiva” Europei fiind Germania - care trage dupa ea Franta, Marea Britanie, Italia, Suedia, Norvegia, Finlanda, Luxemburg, Belgia, Danemarca, Elvetia, Islanda, Irlanda, Austria.
• Asia-Pacific - „locomotiva” Asiei fiind Japonia, care trage dupa ea Thailanda,
Coreea de Sud, Singapore, Hon-Cong, Noua Zeelanda.

Pe zona
Asia lucreaza tare Rusia in ultimii ani. Pentru a-si mentine influenta asupra Asiei Centrale, Rusia a pus la punct Tratatul Organizatiei de Securitate Colectiva impreuna cu republicile central-asiatice. Pe de alta parte Rusia si-a alaturat si China impartind controlul asupra Organizatiei de Cooperare de la Shanghai. Anterior, in cadrele aceluiasi vector eurasiatic, Rusia a mai format si Comunitatea Economica Euro-Asiatica (CEEA) in cadrul CSI, pentru a intari nucleul de decizie rusesc.

Pana una alta insa din punct de vedere geo-economic SUA, Canada, Germania, Marea Britanie, Italia, Franta, si Japonia controleaza peste 50% din Produsul Global Mondial. Aceasta grupare are o pozitie dominanta in dezvoltarea intregii economii mondiale, detinand cel putin jumatate din Produsului Intern Brut mondial si desi acestor state le apartine un cuantum de doar 12-13% din efectivul populatiei planetei, ele determina nu doar fluxul economic si financiar al intregii lumi, ci si politica interna a „periferiei” – adica a tuturor tarisoarelor secatuite de resurse - ai caror cetateni au doar rolul de sclavi.

Acestui grup de state de smecheroi ii revine 90% din exportul de masini, utilaje si mijloace de transport, produsul industrial constituie aproximativ 80% din volumul global, si de asemenea detin cea mai mare parte din patrimoniul tuturor licentelor.

Chestia cu adevarat interesanta este insa alta. Hrana!!
Cuantumul serviciilor în formarea Produsului Intern Brut pentru aceasta grupare dominanta mondial este de 60-70%, in timp ce cuantumul agriculturii in formarea Produsului Intern Brut constituie 2-5%.
Probabil ca state ca Romania au o singura sansa: Agricultura sustenabila, refacerea gospodariilor rurale distruse de Ion Iliescu si gasca sa de terminatori, gasca ce a lucrat din 1989 incoace exclusiv in beneficiul strainatatii. Intai de toate in beneficiul Rusiei si apoi s-au mai bagat la ciolan si alti hoitari, printre care si Germania mai ales, care este unul dintre principalii „parteneri” ai economiei romanesti.
De altfel Germania „s-a implicat” masiv in economia romaneasca de multa vreme, parte in parte cu Rusia. Implicare adica jaf.

Incepand cu 1923 si mai ales dupa anul 1933, Germania a inceput sa se impuna in schimburile cu Romania. Intre anii 1918 si 1929 activitatea comerciala a Romaniei era orientata prioritar pe relatiile cu Franta si Marea Britanie.
Din 1935 s-a incheiat un Acord pentru reglementarea platilor intre Imperiul German si Regatul Romaniei. Prin acest acord s-a stabilit ca platile dintre Romania si Germania, provenind din schimbul de marfuri si din alte obligatii de stat si particulare, sa fie efectuate prin cliring.
Fluxul de marfuri romanesti spre Germania s-a soldat cu saracirea de marfuri a populatiei romanesti, producatorii romani de cereale primind in schimb bonduri emise de Germania – insa banii nu au venit astfel ca a urmat o crestere a inflatiei si s-a constituit si o creanta in marci nevalorificabila a BNR fata de Casa de compensatie germana. Radu Golban a sustinut ca in timp ce lucra la o teza de doctorat in Elvetia ar fi descoperit documente care atesta faptul ca Romania ar avea de recuperat de la Germania 18,8 miliarde de euro in urma unui contract comercial incheiat de cele doua state in anul 1939. Aceasta creanta nevalorificata este tema centrala a lui Golban care insa nu a suflat o vorba despre celelalte categorii de bonduri la purtator, aflate in cuferele producatorilor privati romani.
Suma invocata de Radu Golban, ce ar fi datorata de Germania Romaniei este mult mai mica decat suma reala, deoarece de facto datoriile germane catre terti, inclusiv cetateni romani si straini, persoane private, este cu mult mai mare iar Bondurile emise de statul german si care s-au aflat in mainile producatorilor romani, creditorii din trecut ai Germaniei sunt evaluate la o suma ce atinge 40 de miliarde de euro.
Povestea este insa cu mult mai vasta la scara europeana si nu numai. Germania ar datora o suma de vreo 800 de miliarde de euro si altor proprietari de bonduri, care sunt, teoretic, impresciptibile. In SUA instante americane au dat deja castig de cauza unor grupuri de creditori care-si solicita banii pe bonduri de la le nemtzi.

Pana una alta sa revenim la istoria jefuirii Romaniei de catre Germania.
Sub presiunea Germaniei, la 23 martie 1939 s-a semnat Tratatul economic romano-german iar Romania a fost atrasa fortat in sfera de influenta a Germaniei, constituindu-se peste 26 de societati mixte pentru exploatarea petrolulul, lemnului, bauxitei, manganului, uranului, agriculturii etc. Prin acest Tratat/Dictat a fost inlaturata si oricare lege prin care se restrictionau investitiile de capital german in Romania.
Acest Tratat a reprezentat pentru administratia Reichului nazist modelul de subordonare a Romaniei a carei economie a fost supusa cerintelor Germaniei.
Dupa razboi, in iulie 1945, capitalul german din Romania a fost „nationalizat” si a fost transferat URSS-ului care l-a pus la baza celor 193 de societati mixte romano-sovietice (pana in anul 1948), asa numite SOV-romuri, infiintate pentru saracirea completa a Romaniei, in contul asa zisei “datorii de razboi”.
Iac-asa au colaborat rusii si nemtzii pentru a ne saraci cat au putut ei de mult.

Evident nu doar in economia amaratei de Romanii s-a implicat Germania.
Germania s-a implicat activ in politica internationala, iar acum are din nou pretenţia unei puteri geopolitice si geoeconomice mondiale. Puterea germana, mai mult decat oricand, este orientata pe un vector de dezechilibru al intregului sistem mondial.
Cui convine cel mai mult si mai mult asta? cui ii place cel mai mult si mai mult haosul?
multora, dar mai ales partenerului cel mai drag al lui Merkel...piticu’ rus cu taxe ff mici, care calareste delfinii din Marea Neagra...

Rusia a demarat o adevarata ofensiva energetica in Europa „captand” statele membre UE care s-au aratat interesate de „dialog”.
Evident, prima tara care s-a prins in hora cu Rusia a fost Germania, unul dintre cei mai mari consumatori energetici europeni, care a parafat inca de pe vremea cancelarului Gerhard Schroder (in prezent angajatul lui Putin!) un acord privind construirea unui gazoduct (North European Gas Pipeline) pe sub Marea Baltica, pana in nordul tarii, fara a mai tranzita teritoriul statelor baltice si al Poloniei.

Germania si-a asigurat, teoretic, securitatea energetica – in conditiile in care a renuntat de buna voie la energia nucleara -, iar Rusia “s-a cuplat armonios” cu unul dintre cei mai importanti membri UE. Practic cu Sefu’ UE.
Fata de nivelul anului 2000 Rusia si-a marit vanzarile de gaze catre Uniunea Europeana considerabil. Procentul Rusiei din cererea totala europeana a crescut constant in ultimul deceniu ajungand in 2010 spre un 30 %.

Conform unui studiu al Comisiei Europene de acum peste zece ani, procentul de energie a Uniunii provenita din sursele straine urma sa creasca de la aproximativ jumatate in 2000, la doua treimi, pana in 2020.


Rusia, ca cel mai mare furnizor de energie din afara OPEC, este cel mai bine pozitionata pentru a dispune de rezervele sale de petrol si gaze si pentru a-si sustine astfel, utilizand arma energetica, obiectivele de politica interna si externa.
Iar odata lovite in crestet tarile ce detin petrol in care ciuhapii acum se lichideaza intre ei treaba merge ca unsa. Vivat Rivolutia ciuhapilor!!

Fenomenul extinderii rusilor catre Europa a capatat amploare, iar odata “rezolvata” Germania gazele fac bulburuci pe conducta si rusii baga bistarii la techerea, pentru vremurile grele ce vor veni, cand va fi nevoie din nou de arme pentru a imparti lumea, cata va mai fi ea dupa atatea crize provocate de alde Soros & comp.
Deocamdata, cel putin la nivel european, Germania cum spuneam da tonul la cantec (cantecu’ e mai jos, melodia e de unu’ Haydn). Candva, prin cercetatorii geopoliticii s-a imprimat poporului german convingerea ca e lipsit de spatiu - Volk ohne Raum - si ca, in lipsa unei intelegeri ce i se refuza, trebuie neaparat sa-l cucerească cu armele. Acum (adica de vreo doua decenii) Germania a pornit la lupta utilizand arma geoeconomiei. Si da-i si lupta si da-i si lupta. Schengenu’ e doar unul dintre buzduganele Germaniei.

In ce ne priveste pe noi, revenind la tema propagandistica a lui eteroclitu asta de Base (care imi pare ca s-a coclit de tot), chestia cu Shengenu’ lu’ peshte prajit, o economie cu chilotii in vine ca a Romaniei s-ar umple si mai tare de rahat decat pana acum cu ardeiul nemtzesc in dos...
Asa ca lasati-o mai moale cu Schengen, dragi propagandisti si ganditi-va mai bine cum am putea boicota orice – absolut orice initiativa a Germaniei, tarisoara care
astazi este mai mult ca oricand in mare amor cu Rusia.
Mai ceva ca in 1939...


Pentru la urma, asa, de sanchi, oleaca de Eminescu:
„…sunt acum doua feluri de exterminari – cea prin sabie, sigur cea mai eficace si cea prin saracie, care este cea adoptata de politica economica a Occidentului, si care este cu putinta atuncea cand un neam rasarit la soare fara civilizatie economica, imiteaza ca copiii formele intelectuale ale culturii straine, fara a avea alaturi corelativul acelei culturi, industria si meseriile".

Eminescu, – Manuscriptum, nr. 1 (34), anul X, 1979.

Referindu-se la datoria externa, care intre 1877–1899 a fost acumulata an de an, Mihai Eminescu ajunge la concluzia ca aceasta datorie „e in realitate mijlocul prin care economia unui popor, strivita de-o puternica concurenta straina, e pusa in starea de-a consuma ani intregi mai mult decat produce si de-a se bucura dupa teoria liberului schimb de foloasele infinitatii pietelor straine atat de mult, pana ce, prin aceasta laudata ieftinitate, ajunge la faliment".

Cumularea acestor datorii, precizeaza Eminescu, „nu poate tinea la infinit; exista o limita a creditului economiei oricarui popor fata cu strainatatea la care ajungand, strainatatea nu mai face credit tarii indatorate sau i-l face in conditii din ce in ce mai grele.
Dar pana s-ajunga o tara de a-si slei cu totul creditul in strainatate, pana ce cursul efectelor si actiunilor ei s-ajunge a scadea atat incat sa nu se mai poata impune pietelor saturate decat cu mari pierderi, pana atunci experienta se invata ca e prea cu putinta ca o tara sa cumpere ani indelungati din strainatate de cum ii vinde si ca nu poate echilibra balanta nefavorabila decat prin datorii din ce in ce mai mari".

Eminescu merge cu analiza dincolo de sfera economicului, aratand implicatiile politice ale dezechilibrului cronic al balantei comerciale:

„O balanta continua nefavorabila are insemnatate mai cu seama pentru tarile acelea care, din alte cauze necomerciale sunt deja indatorate fata cu strainatatea. Astfel, de exemplu, un stat, care va voi sa aiba o influenta politica ce sta in dispozitie cu puterea lui, face cheltuieli mai mari decat poate suporta productiunea anuala indigena deci acopera plusul consumat pentru scopuri politice cu datorii contractate in strainatate.
Daca un asemenea stat va avea pe langa greutati financiare si o balanta comerciala, continuu nefavorabila, poate fi sigur ca, pe calea aceasta de degradare economica, va ajunge la faliment".

Eminescu – Balanta comerciala, ziarul Timpul, Bucuresti, 31 octombrie 1880.


...judecati de valoare ce strabat timpurile pana astazi... din pacate Base n-a citit decat cacartarascu, nu si altceva (ma indoiesc ca vreun “om politic” romanesc a deschis vreodata ceva, orice, din Eminescu)...

21 de comentarii:

Anonim spunea...

un articol bine documentat! Dar ce prop e in loc ?Exista un alt articol care sa dea o solutie ?
Cu multumiri pt discurs.O ampla dezbatere se vede,

Simona spunea...

Durere, suferinta ,ura ,neputinta si o jale mare ca nici nu stiu pe cine sa plang pe mine ,pe ai mei ,tarisoara asta ,sau ast popor anesteziat ca nu-si simte durerea si s-a complacut de-a lungul vremii sa decida altii pt el .Daca prin absurd s-ar trezii din anestezie si si-ar cere drepturile si tara inapoi va avea de luptat cu un FMI pe care ar trebui sa-l dai in judecata sa aduci un nr de tari (nu mai stiu cate ) care sa confirme ca au facut abuzuri etc ,apoi mai ai o super putere care te tine in gheare si care ar putea avea ideea de a -ti arunca cu bombe in cap ca doar tu nu esti o insula ca Islanda ci ai nenorocul sa fii in mijlocul Europei sau un alt scenariu ar fi sa te imparta in 3 si dupa cum merg lucrurile orice populatie conlocuitoare are drepturi mai multe ca tine la tine acasa si poate sa-si ceara independenta la orice colt sub obladuirea guvernului ,a senatului a deputatilor , a tribunalului (ca doar au primit si incuvintarea lui),a politiei si a cui mai vrei tu sa crezi ca te apara pe tine .Ati vazut cu totii spui ceva ofensator la adresa UE ,FMI ,Germania te trezesti ca asmut ungurimea pe tine .Dar sa spunem ca am scapa de scenarile de mai sus ,va dati seama ca o sa avem nevoie de bani sa incepem sa reconstruim ,de oameni calificati ,de mana de lucru ,bineinteles de o clasa politica complect diferita de asta ,de utilaje si tehnologie etc,etc,etc .De unde ai sa iei toate astea ? Cu cine dacu ai sa te aliezi si daca nu o sa o faci poporul va fi de acord sa ajunga o noua Cuba ,care sa-si produca singura tot ce-i trebuie dar sa aibe granitele inchise .Ar vrea poporul sa-si schimbe viata ,sa lucre pt el ,sa creeze o viata noua pt viitor ,un viitor in care sa fii apreciat pt creativitatea ta ,un viitor in care invatamantul sa fie responsabil si cu totul diferit de mizeria de acum ,sa aibe accesul gratuit la sanatate s creem o lume in care zeul ban sa fie doar un mod de schimb si nicidecum sa insemne viata .Si cate ar mai fi de spus ......

Badea Todor spunea...

Nu ma laud ca-s fi vreun mare cetitor ......... dar iata , ca de asta data am avut rabdare si-am reusit sa parcurg cuminte tat " manuscrisu " . Dupa-ceie , o vinit pa mine tate samtamantele pa care le pote trai un bace ........ de la furie si sudalme , la nod in grumaz si oaresce tristeta care s-o asezat in teptul asta mare si dezgolit , a mneu . Si ca sa fie si mai sumbru ...... parca , vremea de-afara urata si ploioasa , a reusit sa m-apese si mai tare . Ingandurat , m-am dus in sopru dupa-un brat de lemne , bolborosind si suduind in barba ........ 'utuva-n muma-n cur da jidani ! Am pus pa foc lemn bun si uscat ....... si privindu-l , parca m-am mai domolit . Picurii marunti ce-mi bateau in fereasta acompaniat de intunericul ciudat de-afara , au reusit sa ma-nboarde tainic la hodina . Si cum stam asa privind la soba cu pisicul torcand in crestetul meu ....... m-am dus sa-mi iau portia de vise . Si se facu , asa dintr-o dat , ca eram un haiduc mandru si viteaz . Si n-aveam arc cu sageti si nici spada la brau ......... ci-aveam CEVA mult mai ingrozitor pt tradatorii de neam . Aveam darul de a ma transforma in orice , sa ma fac vazut sau nevazut , sa controlez timpul . ERAM VISUL URAT pt ei . Si-am inceput " cu ai nostrii " .... cu varful . Mi-am ales 13 fanfaroni zbarliti ...... cei mai corupti si mai lasi si le-am facut o vizita inopinata la miez de noapte . Am vorbit cu fiecare in parte si le-am spus de ce-am vinit . Sa-si indrepte fiecare raul pe care la facut cu buna stiinta tarii si neamului . Cum m-am asteptat , mi-au ras in nas si mi-au vorbit de sus . Si ca sa le arat ca nu glumesc si ca timpul lor a cam scazut ....... le-am retezat mana dreapta , cea cu care au iscalit si cu care au luat " punga cu galbeni " . Laa plecare , peste umar le-am spus : daca nici dupa acest mic " avertisment " nu va dati pa brazda si nu se vad schimbari radicale in ceea ce va priveste ........ am sa ma intorc si-am sa va tai limba . Si uite asa , tot in serie de 13 , am inceput sa-i vizitez pe toti coruptii si pe toti tradatorii de neam si tara . Si credeti-ma , am ramas uluit sa vaz pana unde a ajuns PUTREGAIU . Unii s-au retras , unii au fugit din tara ....... iar cei batosi si incrancenati le-am crapat capu-n doua cu palosu zmaului din poveste . Si ma trezii un bocanit in usa ...... si cu labutele pisoiului atarnand pa fruntea me . Era bacea Racean ce sede pasta drum de mine ..... si-o vinit sa-mi spuie c-o facut o tocana buna de pere ( cartofi ) cu mamaliga si daca vreu sa-l imbucur cu prezenta me . Iaba bacea la masa plina si langa un pahar de horinca ma tat intreba de ce am fost ase surazator si implinit atunci cand i-am descuiet usa ........ ca io , n-am vrut nici in ruptul capului sa-i spui . Si ori de cate ori ei FURAU SI TRADAU ....... eu , II VISAM !

Daniel Roxin spunea...

Interesanta poveste, Bade Todor... ;)

Anonim spunea...

O fi adevarat chestia ca Merkel este fata lui Hitler?Cam seamana la apucaturi......

Anonim spunea...

oare nu s-or face vreodata visele realitate, bade?

Unknown spunea...

Solutia este simpla : Iesirea din Uniunea Europeana, nationalizarea a ceea ce a mai ramas din resursele noastra, finantarea agriculturii si a industriei pentru use inside si nu export in prima faza si apoi vedem ce facem cu supraproductia !!!!!!!!!!!!!!

Adrian64 spunea...

Multumesc Bade Todor. M-apuc sa-i visez si io. S-apoi, sa te tii !

dan petcu spunea...

ce frumos viseaza badea Fodor,acest "Moromete"ardelean.Acest suflet resemnat-mioritic romanesc care-si gaseste dreptatea in somn.

dan petcu spunea...

frumos viseaza badea Fodor,acest "Moromete"ardelean.Pacat de sufletul nostru,asta resemnat-mioritic,care-si gaseste dreptatea doar in somn...

Adrian64 spunea...

@ Dan Petcu: mai intai ca este Badea Todor si nu Fodor.
In al doilea rand el nu este "resemnat-mioritic, care-si gaseste dreptatea doar in somn". Cred ca la a doua citire iti vei schimba parerea.

Anonim spunea...

Ce inseamna sa patrunda internetu' peste tot!
Bravo bade Todor; ti-as face o vizita sa-mi mai povestesti din visele dumitale.... la o tocanita cu cartofi; stiu sa fac bine mamaliga, fara cocoloase, la un ditamai ceaunul...

St.Dan-Marius spunea...

   Există genul acela de
bunătate tîmpă care, tot dînd la modul nechibzuit, ajunge să
piardă chiar sursa de binefaceri care-i dădea numele și
prestigiul. Dacă o curgere de apă ar fi o entitate și, în
fața proștilor care își potolesc setea, și-ar arăta
izvoarele,(așa, din bunătate!), n-ar lipsi mult ca tot proștii aceia să ajungă, în cel mai fericit
caz, să murdărească izvoarele.
   Uitați-vă cum
arată Dunărea pe parcursul ei românesc ca să vă
lămuriți cum ar arăta izvoarele ei în cazul în care Pădurea
Neagră s-ar afla tot pe teritoriul românesc. Nu-mi spuneți că
Delta este la celălalt capăt, unde se adună gunoaiele naturale
și nenaturale ale celorlate țări riverane, fiindcă în
amontele neromânesc găsim destule locuri unde, înainte de Dumnezeu,
calcă oameni cu simțul naturii și civilizați.
   Însă problema
românească nu este Dunărea, care-i un caz particular, ci
țărănismul (forma degradată a patriotismului prost
înțeles), căci nu-i doar iubire de propria scîrnă (ca
producere), ci iubire de cea mai fermentată (ca singur produs autohton);
și într-atât, că dă beție de gînduri și cuvinte celor
cărora nu le-ajunge că sînt ignoranți, dar mai sînt și cu
coada pe sus!
   Eu văd astfel lucrurile.
Dacă tot sîntem nație aleasă, de ce în toți anii de la
1989, sau de la 1947, sau de la 1918, de la 1862, sau de la Papură
Vodă încoace nu am demonstrat-o? Cine ne-a oprit ca în pofida tuturor adversităților
să încetăm vaietul balcanic și să facem măcar o
demonstrație de „eleganță națională”; și să
insistăm măcar cu aceea ca fiind autentică particularitate
românească? Dacă tot ne dăm subersivi pe vremea oricărui
Tiran, de ce n-am fost subversivi păstrînd un folclor autentic sau
plătind din buzunarul nostru vreun cap luminat? Cine ne oprește ca
intrînd de bună voie într-o Comunitate, să avem modul nostru
particular de-a ne relaționa „cu vecinii și prietenii”, dobîndindu-ne
și un bun renume? Oare nu, indiferent de circumstanțe (impuse ori
aceptate), omul bun și gospodar rămâne tot bun și gospodar? Căci
eu, personal, n-am să cer ca în numele patriotismului să se ridice Catedrala
din Köln, ci simpla demonstrație că se poate ridica o casă cu
două etaje fără ca pentru asta să piară o Cetate,
să se murdărească o întreagă Provincie, ori să-i mor sub
ziduri la primul cutremur. Ori dacă plebea animată de huiduieli
țărăniste nu este în stare să facă măcar asta, la
ce bun să apăr odată cu ea ceea ce nu s-a realizat așa,
bărbătește și serios, vreodată?
      St.Dan-Marius

pisi spunea...

Bata-te sa te bata Todore ca mi-ai inseninat sara...s-apoi musai sa se implineasca visele...

Anonim spunea...

Hai sa va dau solutia, vreti?Oamenii care au capacitate de creatie maxima, cu descoperiri importante in domeniu, sa lase ego-ul la o parte si sa dea rezultatul concret al cercetarilor lor mai departe dar nu oricui, ci persoanelor care merita cu adevarat asta si stiu sa aprecieze.
In speta, am citit un articol ca dl. Iustin Capra este descoperitorul sau de fapt hai sa ii zicem receptorul minunat al informatiilor din planurile superioare a nenumarate lucruri deosebit de bune pentru toata omenirea.
Aceasta fiinta minunata sa isi dea aparatele (sa zicem cele de utilitate maxima si imediata, cate unul)facute cu bani adunati de la un grup de oameni de acelasi tip si de aceeasi calitate, care sa nu dezvaluie secretul realizarii lor (in cazul in care il cunosc), iar lucrul asta sa fie facut "pe shest".
Binele general presupune, asa cum am mai spus, renuntarea la a dori castiguri imense (nu ma refer la acest domn)ci pur si simplu a dori din tot sufletul binele general cu adevarat.
Binele poate fi creat ca stare concreta doar prin grup (dupa ce munca personala a fiecaruia este pusa la mijloc in folosul general).
Daca eu sunt un om care vrea si poate binele, atunci pot gasi/crea lucruri pentru o viata mai buna cu bani putini, la sume accesibile.
Ideea de baza asta e.
Am citit despre elevul de 17 ani:Ionut Budisteanu (parca), cel care a primit bursa in strainatate.Toti inventatorii/creatorii asteapta finantari, recunoasteri, sustineri.Asa ceva nu exista in acest moment in lumea asta, fara sa se investeasca bani murdari in acele talente reale, masoneria are acest obicei prost si urat;marile universitati, marile cercetari sunt finantate de ei.Sa se iasa din acest tipar de gandire si sa se gandeasca cu totul altfel, ati prins ideea?Fac ce fac pentru ca asa a pus Dumnezeu in mine sa pot si o dau tot oamenilor fara sa mai astept (nu se stie ce, care nu o sa vina niciodata, pentru ca toate brevetele de inventii sunt blocate tot de cei mai sus pomeniti).
Am exprimat clar?Neutralizarea ego-ului marilor creatori in folosul omenirii dar folosita o alta metoda si nu asteptare de finantare de la caii verzi pe pereti pentru ca aia fac parte din categoria lipsita de lumina pe toate planurile.

Anonim spunea...

St. Dan Marius,

La prima vedere nu ne impiedica nimeni; munti avem, ape avem, bogatii subterane si cerebrale avem, frumuseti naturale, ce mai...
Si-am avut un Ghe. Doja, si-un Horia, si-un Iancu Avram, si-un Mihai Viteazu, si-un Mircea, si-un Stefan, si-un Tepes Vlad, si-un Brancoveanu, si-un Iorga, si-un Eminescu, si-un Preda Marin, si multi inchisi in inchisorile comuniste si mai avem biserici si folclor de pe vremea lor si chiar mai de demult de la inaintasii lor, traco-geto-dacii....

Faptul ca unii vor sa ne schimbe inaintasii, sa-si puna inaintasii lor in loc e demult uzat.

Peste 200 de ani sa zicem ca Pamantul se va mai invarti inca si-atunci, vor ramane numa cateva capete din istoria pe care o stim, si acelea vor fi probabil: unul de presedinte american, unul de binefacator german , unul de scriitor rus.....si unul de inventator roman....

cata spunea...

Frumos povestit dar nu inteleg ce nu-ti convine? cea fost , a fost,pana la urma unde vrei sa ajungi? ce
vrei sa spui ? Eu vreau in schengen , sant proamerican, nu-i iubesc pe homosexuali , si pe tigani, te deranjeaza cumva ? nu lega chestia asta de daci, una-i una si alta-i alta

Daniel Roxin spunea...

Ce-ar fi sa-l interpelezi pe autorul articolului? In alta ordine de idei, de ce nu pleci la ameicani?

cata spunea...

N-am viza,am fost de 3 ori si m-am luat in gura cu aia de la immigration asa ca sa ma aflu in treaba pe tema asta,in fine ,ai auzit de prof tudor deaconu din pitesti ? e din clubul vostru de dacologi daca se poate spune asa , vreau sa zic ca am crescut cu teoria asta a voastra , e la fel de inversunat ca tine ,cu ungurii , cu evreii, cu teoria conspiratieie europene impotriva poporului roman, cu biserica orodoxa care e peste aia catolica, bla,bla,bla, in fine vorbe goale, realitatea e asta care e,nu contest nimic din teoria asta ,dar daca aia romanii i-au pus pe daci pe monumentele lor asta nu inseamna decat ca isi onorau stramosii si atat chiar daca vb acam aceeasi limba, dar vrei nu vrei ei au fost imperiul civilazator , si inca mai sant prin biserica catolica care vrei nu vrei a construit civilizatia actuala, biserica catolica are grija de oameni, aia ortodoxa isi umple burta,si atat ,.In Italia aia de vb in dialect un fel de romana sant in zona Bari, Taranto, in Puglia,dar nu toti, si am mai gasit unii in reggio calabria in Bagniara,care tot asa vb un fel de romana in dialect , astora puteam sa ma adresez direct in romana totul era sa vb rar , de aia din nord ( cum zici in film )nu stiu nimic dar e putin probabil pt.ca au influente germane, in fine ,n-are rost sa intram in polemica pt.ca nu ma convingi

Daniel Roxin spunea...

O zi buna si nu te lasa! ;)

cristi spunea...

Las' ca.i bine.