vineri, 22 martie 2013

Un profesor genial si lecția de viață pe care a dat-o

Un profesor de economie de la un colegiu a declarat ca nu a picat vreodata pe cineva la examen, dar a picat odata o grupa intreaga.

Acea clasa a insistat ca socialismul este functional si ca nimeni nu ar trebui sa fie sarac si nimeni bogat, toata lumea EGALA!

Profesorul le-a spus, "OK, vom face in grupa aceasta un experiment asupra socialismului. Se va face media tuturor notelor, si fiecare va primi aceeasi nota, astfel incat niciunul nu va pica si niciunul nu va primi nota 10."

Dupa primul test, notele au fost adunate si impartite la numarul de studenti, si toti au primit un 8.

Studentii care au studiat intens au fost suparati, dar cei care au invatat mai putin au fost bucurosi peste masura.

Cum cel de-al doilea test se apropia, studentii care studiasera putin au invatat si mai putin, iar cei care studiasera mai intens si-au spus ca si ei vor o "pomana", asa incat si ei au studiat mai putin.

Media celui de-al doilea test a fost 6! Nimeni nu mai era fericit.

Cand a fost dat al treilea test, media notelor a fost 4.

Notele nu au fost crescatoare deoarece au aparut certurile, acuzatiile, ura si nimeni nu a vrut sa invete pentru beneficiul altuia.Spre marea surpriza a tuturor studentilor, toti au picat.

Profesorul le-a spus ca socialismul va pica in final deoarece, atunci cand recompensa este mare, efortul pentru a avea succes este, de asemenea, mare. Dar cand statul nu mai acorda acea recompensa, nimeni nu va incerca sau va vrea sa aiba succes.

Nu putea fi o explicatie mai simpla. Iata un scurt paragraf care sintetizeaza totul:

"Nu se poate legifera ca saracul sa fie liber, iar bogatul in afara libertatii. Ceea ce primeste o persoana, fara a fi muncit pentru aceasta, trebuie produs  de cineva, care, la randul ei, nu primeste pentru ceea ce a muncit.”

Statul nu poate da cuiva ceva, fara sa fi luat mai inainte de la altcineva.

Cand jumatate din populatie vede ca poate sa nu munceasca, pentru ca cealalta jumatate va avea grija de ea si cand jumatatea care a muncit realizeaza ca nu are sens sa mai munceasca, pentru ca altii sunt beneficiarii muncii lor, atunci, prietene, acesta este sfarsitul oricarei natiuni.

Material primit pe e-mail

Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

17 comentarii:

Rosa spunea...

Om bogat -om sarac...unul are mai mult ...celalalt mai putin...dar munceste mai mult ...pt ca traieste intr-o zona ...sa zicem ...mai defavorizata :pamantul...nu este atat de fertil...etc..etc...Ce vina are el ? Ar trebui sa Traim Constient...in Iubire si Armonie ...cu noi si Natura ...Sa nu producem mai mult decat avem nevoie... Sa ducem o viata mai mult decat decenta ....Sa nu mai fim roboti .....Nu vom scapa niciodata de egoism ...ura .....Nu luam nimic cu noi ...Producem mai mult decat ,mancam...LUMEA NOASTRA E UN HAOS TOTAL...OMUL TRBUIE SA FACA TOTUL CU SUFLETUL...SUFLETUL NASTE CAPODOPERE... A vrea mai mult...stiinta avanseaza ... incat...prabusim tot ceea ce am cladit... INCA NU AM DESCOPERIT FRUMUSETEA VIETII ...VIATA ESTE CEA MAI MARE MINUNE A LUMII...si inca , nu am invatat sa profitam de ea ......Am sa caut cea mai frumoasa padure ...si o sa ma refugiez acolo.....In coliba mea ... o sa va primesc pe toti... cand o sa mai reusiti sa va luati concediu...:)

cristi spunea...

Teoria distributismului este baza fundamentala pentru viitoarea economie a lumii!
Studiati si imi veti da dreptate.
Lectia este perfecta.

Anonim spunea...

Ce face un sarac sa fie atat de sarac si ce face un bogat sa fie atat de bogat.Deci daca inteleg saracul nu munceste destul,iar bogatii muncesc prea mult.Si pana la urma Mama Natura are grija ca fiecare sa isi ocupe locul lui ca sistemul sa mearga.
Cu elevul silitor si cel puturos este discutabil.
Scuze pentru gramatica nu gandesc cu virgule.
Povestioara aceasta si in general viata noastra a tuturor este ca o moneda cu doua fete "cap si pajura" si unite alcatuiesc o valoare.Din pacate lacomia ne separa din ce in ce mai mult,si asta duce la moartea natunilor.
Oameni buni treziti-va !!!

Un elev care a invatat(SAU NU) sa fie sarac,in continuare, un sarac, care la fel,munceste sa fie sarac.
Felicitari ne descurcam de minune.

Anonim spunea...

Tu, Daniele, ai luat de buna "povestea" asta, icat te-a determinat sa o pui in blogul tau?
"eminenta" asta económica cu siguranta va castiga un premiu nobel.
Unde sa format, sau cand a facut studiile de economie, aceasta "eminenta"?
Nu am decat 10 clase, si toate in timpul "socialismului spre comunism in zbor", si asaceva nici macar atunci nu se intapla, ca aprobarea la un examen individual sa depinda de rezultatul colectiv. Infantil exemplu.
Ar fi interesant sa aflu parerea profesorului, daca intr-o partida de fotbal, o echipa sa joace cu 11 atacanti si sa si castige?
Si pe timpul odiosului socialism erau persoane de valoare(actori, sportivi,cantareti,scriitori,bunicul meu,etc.), sigur, valoarea lor era mai degraba spirituala si nu...monetara.
Azi, ai bani, ai VALOARE. Si asta te transforma automat in destept.
"Statul nu poate da cuiva ceva, fara sa fi luat mai inainte de la altcineva.", mare adevar ,si asta o poate spune oricine, indiferent de orientarea sa política.
"Cand jumatate din populatie vede ca poate sa nu munceasca, pentru ca cealalta jumatate va avea grija de ea si cand jumatatea care a muncit realizeaza ca nu are sens sa mai munceasca, pentru ca altii sunt beneficiarii muncii lor, atunci, prietene, acesta este sfarsitul oricarei natiuni." In loc de "jumatatea de populatie" pune, intermediari, iar in loc de "jumatatea care a muncit", pune taranii, sau oricare altii care sunt primii pe linia de productie.
Motto-ul capitalismului era, nu sunt sigur ca mai e: cerere si oferta. Si-l intreb pe pentru domnul profesor de economie: produci ca sa acoperi necesitatile sau inventezi necesitati ca sa-ti vinzi produsul?("Nici o masa fara peste!" va mai amintiti?)
Pentru ca asta se intampla in ziua de azi, ne transformam intr-o tara de consumatori pentru produsele altora.

Anonim spunea...

E invelisul primar, superficial al acestui subiect. Da, socialismul studiat in scoala, experimentat de altfel in diverse locuri in istorie, se rezuma la a lua de la cel care are pt a da la cel care n-are. Daca asta inseamna socialism, atunci da, a demonstrat ca e gresit. Studiata insa in esenta ei, tematica ar arata acelui profesor si acelor studenti ca un "socialism" in care individului ii este insuflata comunitatea si nu competitia, in care binele comun are nevoie de baze solide si impartasite iar disocierea duce la izolare iluzii si nu in ultima speta dezastru economic al resurselor si al relatiilor umane, in care motivatia indivudului este superioara si profund orientata spre implinire creativa morala spirituala superioara, deci din partea de sus a piramidei pe care o stim cu totii, este net functional si echilibrat, atat la nivel individual cat si per ansamblu. Studentul care luase 10, 9 sau 8, ar fi facut acelasi lucru din alta motivatie, iar studentul de 4, nu mai recurgea la lene ca vehicul constient de profit pe seama altuia - daca lua tot 4 se vorbea de alte tipuri de limitari la care cel de 10 devenea intrigat si implicat pana la delimitare, incorigibila sau nu. Intelegeti, dle Roxin?

Anonim spunea...

Da,asa este,dar intotdeauna au existat cei ca tine,Daniel care s-au supraincarcat pentru a trage dupa dupa ei o gramajoara de lenesi sau profitori.Intrebarea este:lasam natiunea sa se duca de ripa,pt.ca nu luam coronita,sau procedam ca tine si ignoram premiul pentru un bine general.Poate intre timp se mai dumiresc si altii cum si in ce fel si incep sa puna umarul.Cel mai greu este cu cei care par a pune umarul,dar pentru a trage spuzele pe turta lor..

Rosa spunea...

Oare am gasit raspunsul corect ? Profesor genial ,elevi geniali =eu geniala ...:)Am avut pe Dumnezeu ,Profesor Genial ,care m-a lasat sa invat din propriile greseli , sa aflu, singura , cum sa-mi traiesc viata , ca sa-mi fie bine ...Subsemnata ...care am ales sa nu traiesc ,in ,,turma ,,..Am avut propriile idei ....am renuntat la frica si am experimentat ... aceste idei ...fara a ma gandi la consecinte . ...Mi-am pastrat identitatea ... Si ,am aflat ...ca nu voi imbatrani niciodata ...pentru ca mintea mea ...exerseaza mereu .. ..:)....SUNTEM CU TOTII GENIALI !

Anonim spunea...

foarte adevarat..

Anonim spunea...

Macii infloresc in mijlocul lanurilor de grau. In umbra unui trunchi putred cresc ciupercile iar pe partea luminata dau lastari noi, mici, firavi dar cu toata puterea copacului. In jurul nucului nu creste nimic. Vita-de-vie se agata spre lumina. etc.
Firea lucrurilor nu poate fi cuprinsa intr-o teorie.

,Alexandru

Sefora spunea...

Buna ziua.

Acesta a fost doar un mod prin care profesorul a putut explica elevilor cum un regim socialist gresit directionat ,in care nu se tine cont in primul rand de fiinta umana si de potentialul fiecaruia,poate fi dezastruos.Am citit toate comentariile si ,imi pare rau sa spun,dar unii judeca cu prea multa asprime,iar altii prea teoretizeaza.
Mie viata mi-a aratat ca nu este o regula ca cel bogat ar fi bogat datorita muncii lui,ci din contra exploatand pe cel ce munceste, si nu intotdeauna cel sarac care munceste va deveni si bogat.
Eu m-am nascut in anii cand inbobocea societatea socialista,ulterior comunista,intr-o familie extrem,extrem de saraca.Apoi am avut ocazia sa traiesc 13 ani in Statele Unite.In tara mea nu am devenit bogata chiar daca mi-am vazut frumos de munca mea fara,zic eu,sa fiu lenesa.In State nu am devenit bogata [adevarul nu eu,ci fiica mea ar fi trebuit sa devina bogata,ca ea era in campul muncii,ca sa zic asa...]si m-am lamurit pentru totdeauna cum este cu cei bogati si cei saraci.Da,poate are dreptate Cristi spunand ca distribuirea resurselor ar fi cheia unei echitati,dar in momentul actual nu exista societate pe planeta noastra care sa fie echitabila.
Poate stiti ce vrea sa spuna vorba:"interesul poarta fesul..."
Bogatia si saracia nu va fi echilibrata nici odata prin diferite regimuri,indiferent cum s-or numi,pentru ca interesul va fi prioritar,si al cui interes credeti ca va prima?Al meu?care sunt saraca?Ori al lui Bill Gates[ca exemplu]?
Sa fim seriosi doamnelor si domnilor,omenirea nu este pregatita inca sa creeze o echitate intre membrii ei...pentru ca nivelul de constiinta este slab,marunt , la majoritatea.
Sa aveti un sfarsit de saptamana bun,Sefora

Anonim spunea...

Da, sunt de acord cu o societate bazata pe meritocratie, adica celui ce este mai bun, harnic sau inteligent si are un aport mai mare in societate sa i se cuvina bucata mai mare.
Dar ceea ce am avut si avem in societate (indiferent ca este socialism sau capitalism) este un fel de protectionism aplicat unora, care sunt la conducerea societatii (economic, politic, social) si nu prea are de a face cu adevarata meritocratie. Cine este sef in socialism sau manager in capitalism are o pozitie privilegiata si protejata, chiar daca acel cineva nu a ajuns in acea pozitie pe baza meritelor proprii. Nu exista o tara sau societate bazata pe elitele alese corect. Dupa parerea mea, si socialismul si capitalismul sunt la fel de mizere, nefiind bazate pe meritocratie, ci doar pe clientelism si oportunisti care incearca sa aibe cat mai mult cu eforturi cat mai putine. Asta este natura umana indiferent de tipul social.

Rosa spunea...

Daniel...Multumesc !Cred ca meriti... .D.C.Dulcan...Imi va fi de mare ajutor....Am trecut de multe ori ....peste acest nume ..si spre rusinea mea .... nu am dat atentie ...Esti profesorul nostru GENIAL ! Sa ai cati mai multi ,,elevi,,...interesati...de articolele...pe care le pui pe acest blogg...si ...Radio Vocea Sufletului...

Anonim spunea...

"Meritocratie"??? si cine-i alege?si cine-i alege pe cei care-i aleg pe meritocrati? si cine-i alege pe cei care....Unde ajungem tot inventand sisteme de guvernare ? "bucata mai mare", ce faci tu cu ea? mananci cat poti odata si restul o lasi sa se strice, pentru ca un vrei sa o imparti cu vreun neajutorat. Neajutorat un e acel ce isi vinde partea primita pentru o litroana, ci acel ce sufera de un hándicap.
"bucata mai mare".Cand mama ne punea in farfurie, bucatile mai mari de carne, si intrebam -de ce? -"voi sunteti mici si trebuie sa mancati ca sa cresteti mari". De ce noua si nu tatalui nostru care era cel ce aducea bani in casa. Nu era meritul lui?
Harnic sau iteligent.Eu cred ca intodeuna cel harnic a fost inteligent cu deosebire de cel inteligent care un s-a prea omorat cu harnicia.
Pana si un hot, dupa o spargere, ajungand acasa,spune "mama, ce obosit sunt". Si are dreptate, a depus un efort. Si daca efortul sau se poate numii munca, atunci are dreptul la o pensie.
Nu inventand alt sistema, rezolvam situatia, pentru ca oricare ar fi sistemul , el e format din oameni. Si oamenii ...
Sunt care spun "trebuie sa ne adaptam sistemului". NU! Sistemul trebuie adaptat necesitatilor noastre. Ce nevoi are o persoana sa stranga atatia bani precum, sa spunem, Bill Gate? Iar inceputul lui, un are de aface cu meritul sau cu harnicia. Da, Bill Gate care are atatia bani face si donatii! Si mafiotii arunca cu banii-n sus. La ce va trebuie o bucata de carne mai mare decat puteti inghiti? Dati-mi voie sa acord medalia "meritul capitalimului clasa 1ª",lui si acelora ca el. Amestecati socialismul cu capitalismul. Da,da. Nu e o constatare ci o afirmatie. 5 puncte principale ce nu se negociaza: 1.Sistemul bancar de stat. 2.Sistemul sanitar de stat. 3.Sistemul de invatamant de stat(apolitic). 4.Resursele naturale de stat. 5.Transporturile publice de stat. Si de aici cale libera de afaceri pentru fiecare. La multi bani!

Anonim spunea...

De n-ar exista saracii, bogatii s-ar plictisii de moarte.

Anonim spunea...

Stimabile, din cauza lui Bill Gates milioane de oameni au un job, asa ca are si el meritul lui la transformarea societatii. Dar sunt o gramada de indivizi, atat in socialism cat si in capitalism, care stiu sa se fofileze si sa insele pe latii pentru a deveni ei bogati.

x01 spunea...

intradevar schimbarea trebuie sa se produca la nivel de constiinta , altfel efectele ei sunt doar trecatoare si rezultatele vor duce in timp scurt tot unde suntem acum...

Sefora spunea...

Buna ziua.
Pentru anonimul din 24 martie,ora 23,25
Nu din cauza lui Bill Gates au milioane de oameni un job ci ,ar trebui sa realizezi,ca datorita muncii acestor milioane de oameni acest Gates incaseaza miliarde de dolari cu care acum isi permite s-o faca pe Dumnezeul in Africa.Isi cheltuie miliardele vaccinand populatiile Africei in vederea reducerii populatiei globale.I s-a urcat la cap ca-i teribil si se da drept Dumnezeu.Activitatile lui si ale nevestei lui in Africa sunt criminale.[Informatii pe internet cate vreti despre acest subiect].
O seara buna,Sefora