luni, 1 aprilie 2013

Experienţe din preajma morţii. Dovezi ştiintifice noi asupra realităţii lumii de dincolo

Experienta din preajma mortii este definita de specialistii cercetatori drept suma tuturor acestor realitati cu dovezi deja palpabile, conform marturiilor multora: persoana ce urmeaza sa moara vede o lumina puternica, trece printr-un tunel, are sentimentul ca pleaca dintr-o anumita realitate sau ca isi paraseste trupul, intalnindu-se cu persoane dragi decedate, ca are o senzatie de mult bine, eliberare, o bucurie fara margini si multa iubire greu de descris in cuvinte.

Sunt acestea rezultatele mintii haotice dinaintea mortii? Mecanisme psihologice de aparare? Halucinatii? Fenomenele acestea au fost amplu dezbatute in media si au generat numeroase crezuri si teorii de toate felurile, de zeci de ani.

Dintr-un punct de vedere stiintific, aceste experiente sunt toate mult mai dificil de inteles, cu atat mai mult cu cat ele apar in conditii haotice de timp si spatiu si nu pot fi studiate in timp real pe muribunzi.

Cu toate acestea, cercetatorii Universitatii din Liege, impreuna cu alti specialisti, au reusit o abordare diferita, ca sa afle daca aceste experiente sunt reale sau sunt rodul unei imaginatii de creier uman dat peste cap ca functionare.



Ei au privit la aceste amintiri din experientele din preajma mortii cu ipoteza ca, daca aceste amintiri ar fi doar produsul imaginatiei oamenilor, atunci caracteristicile lor (emotionale, senzoriale, de detalii) ar fi mai apropiate de cele ale unor povesti imaginate (nu sunt reproduse cu detalii multe, dureaza mai putin in timp, nu pot fi descrise senzatii, simturi sau emotii foarte clar, etc)

La fel, daca aceste experiente din preajma mortii ar fi reale cu adevarat, inseamna ca toate caracteristicile lor trebuie sa fie la fel cu cele ale amintirilor unor evenimente reale ale unor oameni sanatosi.

Cercetatorii au comparat raspunsurile provenite de la trei grupuri distincte de pacienti, fiecare supravietuind (in maniere diferite) unor come, plus un grup de voluntari sanatosi.

Ei au studiat amintirile din preajma mortii ale celor ce au supravietuit comelor comparativ cu amintirile unor evenimente reale ale voluntarilor sanatosi, analizandu-se caracteristicile fenomenologice ale amintirilor pentru creierul uman. Rezultatele au fost surprinzatoare. Nu doar ca aceste caracteristici ale amintirilor fostilor muribunzi erau asemanatoare cu cele ale oamenilor sanatosi, dar s-a vazut clar ca amintirile din preajma mortii s-au dovedit a avea caracteristici mai reale, mai vii, mai palpabile decat unele amintiri reale ale oamenilor sanatosi.

Creierul uman, in conditiile in care apar asemenea fenomene, deci inainte de aparitia mortii, este de regula caracterizat prin haos. Mecanismele psihologice si chimice sunt total date peste cap, exacerbate sau diminuate. Astfel, cercetatorii de pana acum au pus anumite evenimente din preajma mortii (tunel de lumina, parasirea propriului corp) pe seama unei erori la lobul temporal-parietal al creierului si deci pe seama unei imaginatii a unui creier aflat in haos.

In acest context, noile descoperiri ale specialistilor Universitatii din Liege date publicitatii in luna martie 2013, sunt cu atat mai importante, pentru ca dovedesc ca amintirile celor aflati in experiente din preajma mortii, fiind si puternice emotional si personal, sunt ulterior extrem de detaliate, precise si durabile, nimic din toate acestea necorespunzand unui creier aflat in stare de haos.

Acest studiu proaspat nu ofera o unica explicatie pentru experientele din preajma mortii, dar contribuie substantial in a intari veridicitatea acestora, oferind dovezi palpabile, nicidecum oponente ale acestor fenomene fiziologice si psihologice ale creierului uman si comportamentului sau in preajma mortii.


Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

17 comentarii:

Petru spunea...

Fizica cuantica a inceput in ultimii ani sa ia in seama si fenomene de acest gen !

cristi spunea...

Chestia cu haosul e doar urmarea haosului din capul si sufletul cercetatorilor occidentali, materialisti si total necredinciosi. O sa se lamureasca singuri...din pacate nu o sa.i mai asculte nimeni din aceasta dimensiune pentru ca vor fi ...morti.

sadang spunea...

Cu timpul, stiinta pur mecanicista si materialista actuala, va redeveni filozifica si holistica asa cum era in vechime, si cum ar trebui sa fie si acum, pentru e fi de folos cu adevarat omului intreg, nu doar trupului acestuia.

Rosa spunea...

Voi incerca sa fiu cat mai la ,,obiect,, .. ACUM , trecem printr-o mare Schimbare ...pe care eu o traiesc la intensitate ...maxima ...La un moment dat simti ca obosesti...neavand ...cu cine discuta ...aceste Transformari..prin care treci....Stii ce ma uimeste pe mine ? ...Simt totul..fara a ma dopa cu diferite ..ingrediente,,...pe care in laboratoare ..le folosesc din abudenta ...:)....in program non -stop ...Telepatia functioneaza...Toate Aceste Stari fac parte din fiinta mea ...Am trecut prin toate starile posibile dedublari ,teleportari...iesire din corp ......Nu doresc sa intru in amanunte ...Incerc sa ma incadrez ..in tiparul...Raspunde la ce esti intrebat...Nu-ti consuma energia ..pentru cei ...care nu sunt interesati...Voi aminti cateva intamplari..pt mine cu sens ... ...in legatura cu mama mea ...Si-a prezis ,anul, luna si ziua ...inclusiv a specificat ..ziua de luni... cand va fi inmormantata .. ..cu ceva ani inainte ...Aproape ,,de plecare ,, ...ne-a rugat ...sa dam de pomana pt ,,copiii,,pe care i-a pierdut... era bucuroasa ca merge la mama ei...ii era dor de ea ..Toate aceste imagini..i se perindau prin fata ochilor...Dupa ce ,, a plecat,,...spiritul ei ne-a salvat ...eram cinci persoane in masina ...plus cosciugul..de la doua accidente ...care ne puteau fi fatale ...Masina a fost la cativa cm...de a sari de pe podul din Colentina ...iar aproape de localitatea unde trebuia sa ajungem. ...am avut pana pe dreapta ...la ambele roti...Parerea mea ?Moarta fiind ...mamei mele ii era rusine sa ajunga acasa ...s-o vada vecinii rasa in cap...suferise 2 operatii pe creier ...ceea ce afirmase ..in viata fiind ..daca nu ne iubea mai mult ....ACUM...Concluzia , : ...sa credem in mesajele primite din Univers ...sa le dam atentie ...pentru ca acestea ...descifrate ne vor imbunatati viata ...Va imbratisez !....

Anonim spunea...

Eu am avut o astfel de traire la varsta de 6 ani, in urma unui accident de masina. Tot ce va pot spune este ca a fost cat se poate de spirituala iar eu personal cred ca atunci cand murim spiritul trece intr-o alta dimensiune. Spun asta deoarece eu atunci am vorbit cu Domnul Isus iar la acea varsta, copil fiind, nu stiam exact cine a fost El pe pamant, sau macar cine este cu adevarat. Acum am 23 de ani si de la o vreme am inceput sa caut oameni cu povesti asemanatoare. Cel mai relevant site care l-am gasit este acesta: http://www.near-death.com/ . Daca mai cunoasteti voi si altele postatile aici. Multumesc!

Lucia spunea...

In Sufletele noastre,stim cu totii ca moartea este o trecere la un alt nivel de constiinta,ca poti comunica telepatic cu cei plecati dincolo,ei de multe ori ne dau semne,doar ca,noi,fiind mult prea preocupati de ”realitatea„noastra,nu putem sa le intelegem...
Pentru multi oameni,acesta e un subiect ciudat...
Chiar azi,la serviciu,a venit la mine o mamica,de la tara,impreuna cu fetita ei de vreo 13
ani,frumoasa ca un inger,venise la medicul psihiatru sa-i spuna ce se intampla cu ea,iar d-na psihiatra i-a prescris bromazepam,s-o sedeze putin,caci alta explicatie nu-i putea da...am intrebat-o ce simtea,iar ea avea semnele trezirii spirituale,avea momente de dedublare astrala,dar cui sa spuna toate astea?mi-a venit s-o strang in brate,i-am zis mamei sa nu se sperie,ca e normala,nu are nevoie de sedative,are nevoie de iubire si intelegere,de prietenie,de acceptare,dar din pacate...mama nu intelegea deoarece,ea la randul ei,nu a avut de unde sa afle...credea ca nu e normal sa fie asa.
Trebuie schimbat ceva aici...si eu am trecut prin experiente mai ciudate,dar n-am avut cui sa le impartasesc,deoarece pana si persoanele care au studiat psihologia,nu au avut nici un raspuns la cele intamplate mie...
Timpul mi-a adus raspunsurile necesare...
Ar trebui schimbat ceva in domeniul educatiei,ar trebui introdus ca materie de studiu,energetica corpului uman,notiuni despre chakre,despre cauzele energetice ale bolilor,etc.

Omul poate afla inca din timpul vietii,tot ce trebuie sa stie despre Suflet,despre Viata,despre trecerea Dincolo,poate ar trebui chiar instruite persoane pentru a-i asista pe cei in faza terminala...asta ar insemna foarte mult pentru acel Suflet care face trecerea marelui Prag,e important sa fie constient de ce se intampla.
Dar cel mai important este sa afle cat mai multe,inca din timpul vietii,poate un curs in scoli,ar starni interesul multor persoane.
Avem nevoie de o revolutie a constiintei,dar aceasta trebuie si promovata in scoala,astfel incat sa nu mai fie parinti care-si duc copilul la psihiatru,pe motiv ca acesta e diferit de ceilalti,iar ignoranta sa-l determine pe parinte in a-i face mai mult rau decat bine.
Avem nevoie de psihologi in scoli,dar nu asa,ca doar ocupa postul si ia salariul,ci de psihologi devotati,care sa-si faca timp sa discute atat cu copilul cat si cu parintele,deoarece asistam la o tragedie,e trist ca astfel de copii,sa fie indopati cu sedative,in loc sa-i sustinem,sa-i protejam,sa le oferim afectiune...ei sunt viitorul acestei tari,acesti copii care se trezesc spiritual,vor sa discute cu cineva despre subiect,dar nu gasesc pe nimeni...
Am scris prea mult,dar acest subiect ma framanta de multa vreme...
Cred ca avem nevoie de educatie in scoli, in acest sens...
As vrea sa nu mai fie parinti care sa nu stie raspunde copilului la intrebarea „mami,tati,ce mi se intampla?de ce vad anumite lucruri?sau de ce aud voci pe care,voi,adultii,nu le percepeti?”
O,da ,stiu vor fi destui care vor zice,pai,este vorba de schizofrenie,de scindarea mintii,da,avem diagnosticul...
O,da,doar acolo unde este EGO,este scindare,iar restul...e TACERE.
Si uite-asa parasi farmacia, o mama nedumerita,in gandul ei avand si mai multe semne de intrebare,dar cu o fetita multumita,ca cineva a privit-o in ochi si i-a spus ca este perfect normala,ca este o fiinta minunata,iar parintii ei ar trebui sa multumeasca zilnic lui Dumnezeu pentru comoara pe care o au,pentru sufletul ei curat,pentru atatea si atatea altele...

Sa fie cat mai multa Lumina,care se revarsa peste Sufletele noastre!

Multumesc.

Sefora spunea...

Buna seara.

Interesant ca acest articol apare exact pe 1 aprilie....Glumesc,bineinteles.
Pe mine ma preocupa in mod deosebit procesul mortii si drept urmare caut sa citesc tot ce mi se pare relevant pentru a intelege cat pot de bine acest proces care ne sperie pe toti.O carte foarte interesanta despre fenomenul mortii iminenete este,sau sunt,pentru ca sunt,mi se pare de fapt 3 carti,cartile scrise de Robert Monroe,aparute la Editura for you.
Ce m-a determinat pe mine sa fiu preocupata de acest proces al mortii a fost faptul ca am inteles ca este bine sa ...mori constient.[Am inteles din scrierile lui Paul Brunton si Osho].Si mi-am dat seama ca daca reusesti sa fii constient la momentul iesirii din trup....inseamna ca de fapt nu ai murit,nu mori.Toate experientele in apropierea mortii vin sa ne arate acest fenomen,acest adevar.
Nici eu nu cred ca ,la momentul apropierii iesirii din trup,creierul te arunca intr-un haos.Este o aberatie.Daca practici in timpul vietii meditatii ajungand la pace si liniste interioara creierul nu va avea o alta stare la iesirea din trup decat tot liniste.
Am citit foarte multe carti despre aceste fenomene,inca sunt interesata de obisnuirea constiintei mele ca trebuie sa fiu cat se poate de constienta cand imi va veni momentul sa parasesc trupul.Este o munca asidua si continua...Trebuie mai intai sa ai convingerea ca existi,existi continuu,si dupa parasirea trupului fizic.
Dar reusita de a fi constient la momentul iesirii din trup,dupa spusele lui Osho,depinde de munca ce ti-ai depus-o vieti la randul cu tine insuti...Fiind o experienta unica,intr-un singur sens,nu ne ramane decat sa credem ce ne spun toti acei care au avut experienta mortii iminente.
Va doresc ....o viata constienta,Sefora

Unknown spunea...

Salut!
Ai un blog interesant, am inceput sa-l urmaresc. Te astept pe la mine http://filmandotherstories.blogspot.se/
si daca ai placere sa ma urmaresti...
:) O primavara frumoasa iti doresc!

Sefora spunea...

Buna ziua.
Ai dreptate Lucia.
Toate aceste noi informatii despre existenta fiintei umane,a sufletului si aparitia acestor copii avansati printre noi ar trebui sa aiba o mai mare publicitate,popularitate.Din pacate departamentele care ar trebui sa se ocupe cu asa ceva sunt complet blocate la un nivel de ignoranta care va aduce mari prejudicii generatiilor tinere.Foarte mult strica si permisivitatea televizoruli in educatia copiilor.Sunt lacune care vor fi destul de greu acoperite....
Multumim,iata,lui Daniel pentru blogul lui si oportunitatea de a comenta despre diverse subiecte care ajuta mult pe cei ce vor sa inteleaga ce si cum trebuie sa traim in aceste vremuri de mari schimbari.
O dupa amiaza frumoasa,Sefora

Lucia spunea...

Buna seara,
Doamna Sefora,azi chiar ma gandeam la dvs,poate ati observat ca ora la care s-a salvat comentariul meu,coincide cu ora salvarii comentariului dvs...coincidenta?nu...:)
Si eu am citit cartile lui David Icke,Osho,cred ca avem multe in comun...dar mai sunt si altele pe care nu le pot spune aici,facand o paralela intre cele scrise de dvs,in diverse comentarii si cele simtite de mine...
Chiar ma gandeam ca ar trebui cati mai multi din aceasta tara,sa se ridice pe frecventa geniu,in sufletul meu,simt ca acest Colt de Rai,va inflori si vom trai in armonie,in libertate,e ceea ce am visat de mica,iar intalnindu-l pe Daniel,din ziua in care i-am auzit vocea pentru prima data si mi-a zis ca noi suntem co-creatori ai realitatii,de atunci au trecut aproape 2 ani si ii multumesc ca prin ajutorul lui,am reusit sa inteleg cum iti creezi realitatea in care traiesti,am indraznit sa sper mai mult,de aceea cred acum ca totul e posibil Aici si Acum,depinde doar de noi cum gandim...
Va doresc sa aveti parte de Iubire si Lumina...
O seara frumoasa,tuturor.

Anonim spunea...

Buna ziua tuturor.
Ma bucur si eu ca am "dat" peste blogul lui Daniel. Sunt si eu o mamica la care medicul de familie i-a recomandat sa-si duca copilul la psihiatru pentru ca se comporta "diferit"... dar am aflat despre existenta copiilor indigo...si atunci totul a devenit mai clar...multumesc Daniel, cu ajutorul postarilor tale intelegem ce se intampla...

Daniel Roxin spunea...

O zi frumoasa! :)

Anonim spunea...

Printre doamnele care ne scriu e cineva care ne poate vorbi si de momentul nasterii sau al venirii in aceasta dimensiune?
Sa ne povesteasca putin si despre venirea copiilor lor aici...

Va multumesc,

Sefora spunea...

Buna ziua.
Pentru anonimul de ieri,ora 11,40
M-ai facut sa zambesc cand ti-am citit comentariul,sau mai bine zis dorinta despre care nu-mi dau seama daca este ironica sau nu.
Indiferent cum ar fi,hai sa-ti spun eu cate ceva din ce-am aflat tot citind la carti scrise de psihiatri,psihanalisti,ori intelepti.Ce spun sunt doar intelegerile mele si nu fac o certitudine din aceste afirmatii.
In primul rand m-a durut sufletul sa aflu ca in timpul unei sarcini,copilul inregistreaza absolut tot ceia ce simte mama si chiar ce simte tatal.Am fost extrem de impresionata cand am inteles ca copilul este traumatizat pentru tot restul vietii lui daca ceva i-a afectat dezvoltarea normala.Si apoi modalitatea prin care sunt adusi cei mai multi copii pe lume la acest moment al vietii noastre,chiar in clinicele cele mai avansate tehnologic,se pare ca este foarte daunator copilului si dezvoltarii ulterioare a a lui.
Este extrem de daunator ca copilul sa fie adus intr-o sala inundata de lumini artificiale si practica de a-l pocni[ori cat de usor]in spate pentru a incepe sa tipe traumatizeaza copilul , poate chiar sa-i afecteze inima.Ce sa-ti mai spun?Ca felul cum incepem sa ne educam progeniturile este extrem de gresit deoarece il ingradim nelasandu-i libertatea de a cunoaste lumea din jur asa cum o poate el percepe singur fara a auzi mereu:"nu ai voie aia,nu ai voie cealalta,nu face cutare,nu pune mana,etc.etc.Iar acum cand pare a deveni o obligativitate de a inscrie copilul de la doi ani si jumatate intr-un proces educational mie mi se pare criminal,si nu numai mie,dar multi cunoscatori ai domeniului spun ca nu trebuie sa i se fure copilului cei 7 ani de acasa.Chiar daca parintii nu sunt niste experti in cresterea copiilor,cei 7 ani de stat acasa ar trebui sa fie o obligatie pentru toti parintii.
Poate as mai avea cate ceva de spus dar m-am lungit si asa si mai las loc si altor comentarii pe subiect daca Daniel ne permite.
Sa auzim de bine,Sefora

Lucia spunea...

Buna seara,
sunt de acord cu ce scrieti d-na Sefora,intr-adevar,copilul simte tot ce se intampla cu parintii,simte bucuria sau tristetea mamei,simte daca e relaxata sau tensionata,toate astea deoarece suntem mai mult decat un corp fizic,aici intervin structurile energetice,Sufletul se insereaza treptat din Sfera Divina,in corpul fizic,aici sunt multe de spus,e un proces complex...
Multe mame nu cunosc faptul ca pot comunica cu copilasul lor,inca din momentul in care au aflat ca sunt insarcinate,pot vorbi orice,pot folosi muzica relaxanta ca modalitate de a ajuta la crearea unui spatiu intim,gandurile frumoase,pozitive,sentimentele de iubire,de tandrete dintre parinti contribuie la buna dezvoltare psihica ulterioara a copilului,toate acestea deoarece intre noi exista o interactiune,nimeni nu e separat de ceilalti la nivel de Sine Divin,exista doar iluzia separarii prin Ego,el este cel care instraineaza oamenii unii de altii,te face sa te simti superior altora,dar asta nu e decat o capcana...

De aceea e necesar sa se faca o educatie in scoli,mai ales in cele pentru asistenti medicali,pentru ca viitoarele mame, sa afle despre modalitatea de a interactiona in cel mai benefic mod,cu copilasul lor...
Cat despre nasteri,ele sunt traumatizante atat pentru mama cat si pentru copil...o alternativa ar fi nasterea sub apa,e singura benefica la ora actuala...

Khalil Gibran,scria
"Copiii vostri nu sunt copiii vostri,
Ei sunt fiii si fiicele nazuintei Vietii spre ea insasi.
Ei vin prin voi,dar nu de la voi
Si desi ei sunt cu voi,ei nu va apartin"

Dragi mamici,aveti grija de comorile pe care Cerul vi le trimite in Dar.
O seara frumoasa tuturor...
Si tie drag Ingeras...:)

Anonim spunea...

Pentru autor: Va rog sa mentionati sursa articolului (Science Daily) care a fost folosit pentru traducere si putina adaptare. Mi s-ar parea corect sa mentionati macar atat, daca nu si numele studiului, unde a fost publicat si cine sunt autorii. Chestii ce tin de o anumita conduita jurnalistica. ;)

Anonim spunea...

Experienta din preajma morti http://lotusulalb2.dx.am/