vineri, 12 aprilie 2013

Îmbunătăţeşte-ţi memoria cu 75% printr-o metodă foarte simplă

Tuturor ni se mai întâmplă să uităm de o programare la doctor sau de ziua unui prieten. Astfel de mici pierderi de memorie pot fi nu numai jenante, dar şi supărătoare, scrie descoperă.ro.

Din fericire, acum oamenii de ştiinţă au găsit o rezolvare la acestă prolemă: mirosul de rosmarin poate îmbunătăţi memoria chiar şi cu 75%, susţine un nou studiu științific.


De mult timp, rosmarinul este asociat cu memoria şi fidelitatea, În Egiptul Antic, această plantă era folosită la nunţi şi înmormântări. Chiar şi Shakespeare îi cunoştea proprietăţile care ajută la îmbunătăţirea memoriei. În faimoasa lui opera „Hamlet”, Ophelia spune: „Uite flori de rosmarin ca să-ţi aduci aminte; te rog, iubitule, să nu mă uiţi”.

Acum, cele mai noi cercetări indică faptul că uleiul esenţial de rosmarin îi ajută pe oamenii clinic sănătoşi să îşi amintească evenimente din trecut şi să nu uite să realizeze anumite sarcini.

De asemenea, studiul a scos în evidenţi şi faptul că această îmbunătăţire a memoriei s-a produs indiferent de starea participanţilor , motiv pentru care oamenii de ştiinţă cred că îmbunătăţirile ar putea fi provocate de o influenţă chimică.


Cercetătorii susţin că descoperirile au potenţialul de a îmbunătăţi viaţa de zi cu zi a oamenilor care suferă de pierderi de memorie asociate cu înaintarea în vârstă.

Studii anterioare au sugerat şi că unii compuşi din rosmarin stopează producţia unor enzime ce blochează funcţionarea normală a creierului, lucru care ne ajută să fim mai alerţi, îmbunătăţindu-ne memoria pe termen lung.



În noul studiu, oamenii de ştiinţă s-au concentrat asupra memoriei prospective care implică abilitatea de a ne aminti anumite evenimente ce urmează a avea loc în viitor şi de a ţine minte să realizăm anumite sarcini în anumite momente prestabilite. Acest tip de memorie este critică pentru funcţionarea de zi cu zi. Ea acţionează atunci când, de exemplu, cineva trebuie să îşi amintească să trimită o felicitare sau să îşi ia tratamentul.


Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de 66 de participanţi împărţiţi în două grupuri. Un grup a fost lăsat să aştepte într-o sală cu miros de rosmarin şi un altul a fost rugat să stea într-o cameră fără niciun miros.
După un anumit timp de aşteptare, subiecţii au fost rugaţi să realizeze o serie teste de memorie care includeau ascunderea unor obiecte, regăsirea lor mai târziu sau alte sarcini precum cele în care voluntarii trebuiau să îşi amintească să le dea cercetătorilor un anumit obiect într-un anumit moment.


Descoperirile au scos la iveală faptul că uleiul esenţial de rosmarin creştea cu 60 – 70 la sută şansele ca subiecţii să îşi amintească ce au de făcut în viitor. Cercetătorii au constatat că participanţii din grupul care a fost expus la mirosul de rosmarin nu numai că au rezolvat mai bine sarcinile, dar aveau şi un nivel mai crescut de eucalyptol, un compus din uleiul esenţial de rosmarin despre care se ştie că influenţează sistemele chimice din corp, îmbunătăţind funcţiile cerebrale.


Aşadar, pentru a ne asigura că nu uităm cele mai importante evenimente din viaţa de zi cu zi ar trebui să purtăm cu noi o sticluţă cu ulei esenţial de rosmarin.

Sursa: Financiarul

Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

5 comentarii:

Rosa spunea...

O veste buna....Multumesc.....Ce am retinut ?...Mi-a placut citatul lui Hamlet :,, Uite flori de rosmarin ca sa-ti aduci aminte ;te rog ,iubitule sa nu ma uiti ,,..pe care fiecare fata ar trebui sa-l memoreze ...si sa-l aplice ...Un indemn ..pt inceput de Wekend ...ca sa ne mai descretim fetele ...alea triste ...Sper sa apreciati buna mea dispozitie ...Numai cand m-am gandit ..la beneficiile ..rosmarinului...mi-am incarcat bateriile...Va las ...merg sa cumpar ..ulei de rosmarin...:))

Doina spunea...

Eu revin obsesiv cu problema gazelor de șist ; abia s-au strâns 10.300 de semnături, până la 1.000.
000 e cale lungă. Vă rog pe toți cei care intrați pe site să semnați
și să spuneți și altora fiindcă numai așa vom putea să ne aducem și noi contribuția la salvarea naturii și a oamenilor din zona unde se preconizează exploatarea . Să nu uităm că alții au fost la miting , noi măcar atât să ajutăm, cu o semnătură.

Vă mulțumesc anticipat pentru gestul pe care-l veți face.

Doina spunea...







Semneaza si trimite si tu scrisoarea dnei Rovana Plumb!


Puteti trimite scrisoarea si pe fax catre Ministerul Mediului la numarul 021/4089615. Va recomandam sa solicitati ulterior si un numar de inregistrare la numarul de telefon 021/4089642.



Scrisoare Deschisa catre Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice

8 aprilie 2013

Stimata doamna ministru Rovana Plumb,

Prin prezenta scrisoare va supunem atentiei faptul ca in ciuda declaratiilor publice facute de dvs. pe 9 mai anul trecut, potrivit carora "Guvernul va reanaliza in mod transparent proiectul de la Rosia Montana pe baza de dialog social". Ministerul Mediului manifesta in continuare lipsa de transparenta in luarea deciziilor. In tot acest interval de timp, Ministerul nu a emis nicio pozitie oficiala referitoare la procesul de evaluare a impactului de mediu. Cu toate acestea, institutia pe care o conduceti dispune de documente juridice ce recomanda oprirea intregii proceduri de evaluare a proiectului minier propus la Rosia Montana.

Ministerul Mediului a comandat un audit juridic in martie 2012 ca urmare a deciziei irevocabile a Curtii de Apel Alba Iulia de a anula planurile de urbanism votate de Consiliul Local, aferente minei, in 2009. Analiza juridica, ceruta de fostul ministru Attila Korodi, sublinia faptul ca "lipsa unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) valabil reprezinta un impediment in continuarea procedurii".

La scurt timp dupa numirea in functie, ati afirmat ca ati gasit "acel document botezat de presa audit", ca aveti "cunostinta de continutul lui, insa nu a fost luata vreo decizie in legatura cu opiniile juristilor". Cu toate acestea, intr-un raspuns oficial transmis in februarie 2013 catre Alburnus Maior de Ministerul Mediului, citam "MMSC nu detine niciun raport de audit formulat de casa de avocatura ca urmare a deciziei definitive si motivate a Curtii de Apel din 4 aprilie 2012," ceea ce constituie fie fals in declaratii, fie o grava lipsa de profesionalism a dvs. si a reprezentantilor institutiei pe care o conduceti.

Va reamintim in acest context si propria recomandare facuta ministrului mediului Korodi de a judeca "situatia de la Rosia Montana pe criterii profesioniste si tinand cont exclusiv de evaluarile expertilor si de parerea populatiei, nu de conditionari politice".

Lipsa de reactie si a oricarei pozitii oficiale a Ministerului Mediului referitor la proiectul Rosia Montana, dupa mai bine de un an de la intocmirea analizei juridice mentionate, ridica mari semne de intrebare cu privire la profesionalismul implicat in evaluarea de mediu a acestui proiect. Mai mult de atat, auditul a fost platit din bani publici si consideram ca pozitia expertilor consultati trebuie prezentata public si nu in ultimul rand, sa stea la baza unei actiuni ferme a ministerului. Va reamintim ca documentatia supusa evaluarii dvs. se afla la Ministerul Mediului inca din 2004. Peste 150.000 de persoane au semnat petitia prin care cereau institutiei pe care o conduceti sa nu emita un aviz favorabil pentru proiectul de la Rosia Montana. In plus, Parlamentul European a votat in 2010 rezolutia pentru interzicerea cianurii in minerit, pe care ati sustinut-o si domnia voastra in activitatea de europarlamentar.

Din aceste motive, consideram necesara exprimarea unei pozitii oficiale a Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice privitoare la procedura de autorizare a proiectului minier cu cianura de la Rosia Montana, care sa evidentieze informatii de interes public precum concluziile analizei juridice privind planurile de urbanism si actiunile intreprinse de minister ca urmare a acestora.

Cu respect,

Eugen David
Presedinte
Asociatia Alburnus Maior










Carmen spunea...

Ca si Rosei,si mie mi-a placut citatul lui Hamlet,si sustin cele scrise de Rosa.Draga Rosa,am citit pe File de Lumina,cele scrise de tine la articolul despre Inorogul, pe data de 07 Aprilie,si vreau doar sa-ti spun ca tranformarile pe care tu le simtit in corpul tau,de la dureri la somnolenta si insomnie,este normal.Am citit cu atentie ceea ce tu ai scris.Draga mea nu esti singura.Asa cum ai scris ADN-ul nostru se schimba.Eu te rog sa ai incredere si rabdare si totul va fii bine.Prin ceea ce tu ai trecut si suferit am trecut si eu.Exact asa cum tu ai descris.Eu acum iti scriu iar din Germania.Am parasit din nou Dacia.Iar fiindca tu nu ai cu cine vorbi despre aceste probleme,aici iti scriu adresa mea de E-mail: CarmenDinDacia@yahoo.de,daca vei dori sa-ti descarci sufletul.Te pup si sa auzim de bine.
Lucia si pe tine te pup.
Draga Daniel,iarta-ma ca am deviat de la subiect.
Iti transmit si tie numai bine.La fel si tuturor din Dacia.
O zi minunata.

Lucia spunea...

Buna ziua dragii mei,
Oare guvernantilor nostri ce metoda de imbunatatire a memoriei sa le recomandam?ca un simplu rozmarin,nu prea functioneaza...ei au nevoie de lectii dure pt a-si aminti pe cine slujesc ei cu adevarat,ca nu sunt in slujba acestui popor care scoate banii din buzunar pt leafa lor,ci in slujba celor care le dau bani pt ghiftuirea conturilor bancare...
Ei,dar acum traim vremea in care graul se alege de neghina...
Eu le doresc sa se bucure de putinul timp cat le-a mai ramas la dispozitie,pt ca acusica,vremea voastra la judecata divina se apropie,cand nici nu va asteptati voi si o sa va gaseasca si in gaura de sarpe...
Ma intreb cati dintre ei aud chemarea lui Daniel,de a se alatura Adevarului,de a-si lepada crezurile invechite,de a se pune in slujba binelui suprem pt a-si ajuta semenii lor,de a se alatura Asociatiei Geto-Dacii...de a se lepada de politica pe care o duc si care e dirijata de cei ce conduc din umbra...
Cati dintre ei isi asculta Vocea Sufletului?
Batalia finala este aici,la noi,dar nu ei castiga ci Spiritele de Iubire si Lumina care vegheaza dintotdeauna acest Colt de Rai,
care sunt Aici si Acum prezente.

Alaturati-va lui Daniel cati mai multi,contribuiti cu ce puteti,chiar daca e o suma mica,nu are importanta,putin cu putin devine mai mult,Suflet langa Suflet,vom fi mult mai puternici si ne vom elibera de cei care sunt la conducerea actuala...putem crea lumea pe care ne-o dorim cu adevarat,aici in Dacia noastra.
Va multumesc Suflete dragi...
Multumesc Daniel,salut si pe Carmen si Rosa...
Ganduri de bine tuturor...