miercuri, 8 mai 2013

“România, noul Eldorado pentru cumpărarea terenurilor agricole” (presa străină)


Gajarea terenurilor, o soluţie de sprijinire a micilor fermeni, luată în calcul de Ministerul Agriculturii.

Calitatea pământului, preţul foarte bun şi posibilitatea de a obţine ajutoare atrag investitorii străini către un nou Eldorado: România, prin terenurile sale agricole, notează journaldujura.ch, din Elveţia.

Fenomenul atrage atenţia presei din Occident, care se întreabă cum de s-a ajuns aici, nu fără a constata că există şi reversul medaliei: ţăranii români denunţă acapararea de către companiile multinaţionale a suprafeţelor cultivabile din ţara noastră.

“Ţăranii români acuză investitorii austrieci că intră în posesia unor terenuri agricole din România la preţuri de nimic, pe care apoi le transformă în monoculturi cu ajutorul fondurilor europene. 40% din teritoriile agricole ale României sunt necultivate. Conflictele din jurul terenurilor încep să se înmulţească”, scrie cotidianul austriac Der Standard, într-un articol intitulat “Furt de terenuri în România”. Reportajul jurnaliştilor austrieci se învârte în jurul unui fermier român, Dan Cismas. Acelaşi personaj care este interlocutorul jurnaliştilor francezi de la Le Figaro, care ţin să consemneze şi ei într-un articol “Ţărani români, uniţi contra acaparării terenurilor agricole”, că acapararea terenurilor priveşte şi Europa, în special România, care este a cincea ţară ca suprafaţă agricolă de pe continent.

“Statul are două feţe. El face legi care să împiedice vânzarea terenurilor către investitorii străini, dar, în acelaşi timp, precum o prostituată, 'se culcă' cu banii acestora”, susţine Cismas, care deţine 35 de hectare de pământ lângă un sat din Transilvania. El conduce şi o fermă de vaci, capre şi porci. Astfel, el a reuşit să convingă locuitorii din regiune să se axeze pe producţia de trandafiri bio, folosind îngrăşământ natural de la ferma de animale.

Asociaţie agricolă


Micii agricultori din zonă s-au unit într-o asociaţie numită EcoRuralis şi l-au ales în funcţia de vicepreşedinte. “Nici o altă temă nu îi afectează mai mult pe agricultorii români decât cea a pierderilor teritoriale în favoarea speculanţilor. Sute de mii de hectare au fost transformate în terenuri agricole şi au fost destinate exportului, profitând de forţa de muncă ieftină şi de fertilitatea solului. Cu 2.000 de euro îţi cumperi un hectar de pământ în România. În Austria ar costa de patru ori mai mult. Salariul lunar al unui muncitor român în domeniul agricol este de 160 de euro”, susţine Cismas pentru sursa citată. Din 2014, cumpărarea terenurilor de către investitorii străini va deveni legală. Dar şi până atunci, o firmă înregistrată în România pentru 150 de euro poate rezolva problema.

Rolul speculanţilor

Speculanţii romani au cumpărat terenurile parcelă cu parcelă, au făcut presiuni asupra populaţiei, care nu de foarte multe ori nu a rezistat. Puzzle-ul a fost finalizat la un moment dat, iar terenul final a fost vândut la un preţ de 10 ori mai mare către o firmă internaţională. Acestea deţin deja 6% din teritorul României. “Conaţionalii noştri nu sunt naţionalişti. Fac apel la organizaţiile europene non-profit să urmărească cu atenţie iniţiativele acestora. Însetaţi de un profit maxim, aceştia reuşesc să pună mâna pe subvenţii de milioane de euro de la Bruxelles. Sume care le scapă din mâna micilor fermieri, de cele mai multe ori din cauza barierelor birocratice”, consideră Cismas.

Importuri de 70%


Produsele agricultorilor regionali nu mai sunt competitive. “Importul produselor alimentare se ridică la aproape 70%. Toate astea se întâmplă într-o ţară care a fost considerată grânarul Europei. O situaţie inimaginabilă. În politica românească nu există interes pentru structuri regionale. Pieţele agricole sunt haotice şi nereglementate. În consecinţă, mulţi tineri încearcă să scape de spirala sărăciei lucrând ieftin în strângerea recoltelor din vestul Europei”, scriu austriecii. Ei remarcă faptul că investitorii austrieci sunt puternic reprezentaţi în România. Dar există şi excepţii. “Grupul industrial Gerald Scheighofer se loveşte cel mai puternic de rezistenţa locală. El este acuzat că defrişează suprafeţe mari şi îi elimină pe producătorii mici din zonă. Aceeaşi situaţie o întâmpină şi grupul Esterhazy, care prelucrează lemnul de pe 10.000 hectare în România şi încearcă să îl exporte la un preţ de trei ori mai mare”.

Deschişi pentru investitori


Consul onorific în România, contele austriac Andreas Bardeau, preşedintele unui holding care deţine 21.000 de hectare de pământ românesc, îi susţine pe investitorii austrieci care cumpără pământ în ţara noastră. “România este una dintre puţinele ţări care stau deschise pentru investitori. 40% din terenurile agricole sunt necultivate. Noi nu pot fi puşi în aceeaşi oală cu speculanţii. Noi am creat 200 de locuri de muncă şi nu am luat terenul nimănui. Profitul este mereu reinvestit”, spune Bardeau, care încasează 3 milioane de euro din subvenţii. “Această sumă este necesară pentru acoperirea pierderilor rezultate din recolta slabă şi din cheltuielile ridicate. Vina pentru dependenţa de import o poartă partea română. Faptul că multe proiecte agricole nu sunt realizate este din cauza lipsei surselor de finanţare. Problema o reprezintă băncile”, a încheiat Bardeau.

O practică provenită din Africa şi Asia

Situaţia din România este una simptomatică pentru toată Europa, fenomenul fiind deja denumit “Land-Grabbing”. “Când apar cei mari, cei mici încearcă să se ascundă în agricultură. Împotriva reţelelor de investitori potenţi financiar, micii agricultori nu au nici o şansă. Îşi pierd terenurile chiar şi atunci când nu vor să renunţe la el. Marile concerne controlează agricultura locală. Practica se numeşte Land-Grabbing şi provine în special din Africa şi Asia”, scrie Wiener Zeitung.

Conform unui raport dat publicităţii la sfârşitul lunii aprilie de Alianţa “Hands off the Land” şi asociaţia europeană a micilor fermieri “Via Campesina”, 3% din marile concerne deţin peste 50% din totalul terenurile agricole din Europa. “Firmele investitorului austriac Andreas Barneau cumpără masiv pământuri în judeţele Arad şi Timiş, depăşind deja 27.000 de hectare. Bardeau este între primii patru investitori străini în România. Mulţi proprietari au avut de pierdut din afacerile cu el, de aceea există şi câteva plângeri împotriva lui. Bardeau Holding România deţine 16 firme care sunt specializate în creşterea animalelor. Micii fermieri nu au nici o şansă în faţa lui”, susţine pentru WZ, Attila Szocs din partea EcoRuralis.

“Pentru a evita barierele legale, în documentele oficiale apare proprietarul iniţial, dar pământul este controlat de actorii mari. În alte cazuri sunt înfiinţate holdinguri naţionale pentru a putea intra în posesia pământurilor, dar sunt şi cazuri în care pământul este cumpărat ilegal. Dacă vreun fermier, care e vecin de parcelă cu marele concern, refuză să îşi vândă terenul, pur şi simplu pământul lui este semănat la grămadă cu restul. Micii fermieri nu sunt ajutaţi. Indiferent că vorbim despre România, Ucraina sau Franţa, banii ajung la marile concerne”, remarcă profesorul Christina Plank de la Universitatea din Viena.

Subvenţii europene

Autorii raportului amintit acuză Uniunea Europeană că finanţează şi încurajează această situaţie prin acordarea de subvenţii. “În 2009, în Spania 16% din producătorii din domeniul agricol au încasat 75% din totalul subvenţiilor. În Ungaria, aproape 93% dintre fermierii locali sunt excluşi de la sistemul de subvenţii. Practic, pentru a supravieţui, ei trebuie să îşi vândă terenurile”, concluzionează Wiener Zeitung.

Paradoxul


Site-ul francez atlantico.fr a întrebat un specialist care este explicaţia acestui nou “Eldorado”, iar răspunsul a venit rapid: “Mai întâi, e clar că preţurile terenurilor sunt sub cele din Europa de Vest. Dintr-o dată asta atrage un anumit număr de viitori proprietari. Al doilea argument important: preţurile produselor agricole au o tendinţă ascendentă. Asta dă impresia eventualilor investitori că se pot face bani. Raportul calitatea pământului/preţul de achiziţie este interesant. În al treilea rând, există o anumită dezorganizare în aceste ţări (România, Bulgaria, Polonia etc) care face să existe terenuri disponibile. În aceste ţări, un anume număr de terenuri nu fac obiectul unei proprietăţi individuale ţărăneşti foarte importante. În momentul colectivizării terenurilor, un număr mare de agricultori a fost îndepărtat de această politică. De aceea revenirea e mai grea”. Totuşi, ceva este paradoxal. “peste jumătate din exploatările agricole ale Europei celor 27 de state sunt în aceste trei ţări. Altfel spus, din 12 milioane de exploatări agricole din Europa, 6 milioane sunt în aceste ţări. Problema este că acestea reprezintă sub 10% din producţia totală”, notează atlantico.fr.
__________________________________

Vânzarea terenurilor către străini ar putea fi limitată


La finele lui 2012, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin anunţa că statul va lua anul acesta unele măsuri pentru a limita cumpărările de teren agricol de către străini, după liberalizarea pieţei, la 1 ianuarie 2014, stipulată în Tratatul de aderare la UE.
Oficialul a declarat, într-un interviu acordat recent pentru business24.ro, că acest subiect este unul foarte sensibil şi că există dezbateri ample pe această temă.
“Foarte mulţi spun că ar trebui să prelungim interdicţia de a vinde terenuri străinilor. Trebuie să vă spun că şi acum străinii, dacă îşi fac o societate în România, pot cumpăra teren agricol şi îl pot lucra. Deja au cumpărat destul de mult şi au plătit taxe şi impozite aici în România. Din punct de vedere legal, al Tratatului de Aderare, nu se mai poate prelungi această interdicţie. Pentru a modifica lucrul acesta, ar însemna o ratificare în toate statele membre, din acest an şi cu Croaţia. Lucru care pare imposibil şi care se va face într-un timp care depăşeşte ianuarie 2014, imposibil la acest moment”, a spus Constantin.

Facilităţi pentru fermieri

Ministrul a mai explicat că vrea să vină cu o serie de facilităţi pentru fermieri, purtându-se în acest sens discuţii cu băncile.
“Am discutat cu băncile să punem gaj terenul agricol pe care vrem să îl cumpărăm, cum era înainte creditul imobiliar. Până acum, nu s-a permis acest lucru, băncile nu au acceptat terenul ca gaj, însă acum vor să accepte acest lucru. Gajarea cu terenul agricol ar fi o măsură foarte benefică pentru agricultorii români ”, a spus Constantin.
Avem în România 11 milioane de hectare de teren arabil din care 10 milioane s-au cerut în acest an pentru a fi plătite, deci 10 milioane dintre ele au fost cultivate, potrivit Agerpres. Potrivit datelor oficiale, din totalul suprafeţei de teren arabil din România, circa 10% este deţinută de străini, prin intermediul firmelor româneşti. (Elena Stan)

Sursa: http://jurnalul.ro/stiri/externe/land-grabbing-sau-cum-ne-vindem-tara-strainilor-642546.html

Asculta Radio Frecvența Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://frecventa-sufletului.ro/

19 comentarii:

Anonim spunea...

Este aberanta aceasta situatie. Datorita saraciei multi tineri pleaca in tarile vestice unde lucreaza in agricultura. Multe din produsele lor agricole, pline de chimicale industriale sunt aduse in supermarchetele romanesti unde sunt cumparate de rudele lor cu bani trimisi de ,, capsunari,,. Asta in timp ce suprafete intinse din fostul granar al Europei, Romania, raman necultivate. Foarte bun articolul d-lui Cismas

Simona spunea...

Chiar zilele trecute discutam cu un agronom despre pamantul nearabil din Caras si omul imi spunea ca pe noi romanii ne omoara 2 lucruri ignoranta romanului si nesimtirea guvernantilor ,ignoranta noastra ca nu cunoastem nici legile statului roman daramite cele date de Bruxell si-mi dadea ca exemplu: daca ai teren de fanete si-l intretii adica il cureti si nu lasi sa creasca tufe ,rugi exista la Bucuresti fonduri serioase de la uniune care te platesc cateva sute bune de euro ,si daca pe acest teren plantezi pomi fructiferi exista alte fonduri si asa vei ajunge sa iei 1200-1500 euro pe hectar ,buba mare sunt domnii de la ministerul agriculturii care nu informeza taranul, dar partea si mai proasta e ca nici taranului roman nu i-a dat in cap ca daca s-ar unii cu vecinii ar face mult mai multe putand sa ceara directiei agricole de care apartin date ,informatii si chiar accesarea acestor fonduri fara prea multa bataie de cap si-mi dadea exemplu un sat de munte in care s-au asociat vreo 6 familii cu terenuri vecine si care acum dupa 3 ani fac bani frumosi atat din intretinerea pamantului cat si din pomicultura ,chiar daca pomii n-au dat inca rod caci dupa ce pomii rodesc suma de bani creste ,in functie de suprafata plantata .Cat despre faptul ca taranul isi vinde bucata de pamant cu 2 lei nu-i devina decat el .

Anonim spunea...

N-am fost noi oare daci asfinţiţi
De zei bătrâni călăuziţi,
Ca să veghea pământul sfânt,
Sub luna, soare şi cuvânt?

N-au spus strămoşii a lor legi
Să fim mai drepti ca regi de regi,
Să bem, mâncăm noi liniştiţi,
Să creştem pruncii nosti cuminţi?

Şi să cântăm în munţi şi văi,
Să fug desculţ pe-a lor cărări.
N-au rupt ţărâna în bucăţi,
S-avem noi pâine şi cetăţi?

Nici soare nici pământ n-avem
Cuvântul nost e edoar un ghem.
Şi luna noastă stă ascuns,
Şi pruncii lor căre, apus.

Pe-ai noşri regi, drepti,
I-au îgropat alţi pe bucăţi
La zeul nost îi zic nebun
Mâncarea noastra-i cu tutun.

Si visul nost e-un gând nebun.
Cuprins în veşmânt de păun,
Un pui golaş, stând în genunchi,
Doar plin de pene şi păduchi.

Cu ciocu-n sus deschis spre cer
Sa-i cadă un grăunt stingher.
Da nici ceru-i cer, nici raiul rai.
Nici apă-n râu nici graiu grai.

Nici lemnu-i lemn, nici focu-i foc.
Tăit-au ţări minciuni prin mijloc.
Şi piatra-i dură de tăiat
Să fac zid mare d-apărat.

Eu chiar nu pot să stau să văd
Ăste valori rămase, în prăpăd
Se duc, şi-ai noştri plâng şi se cânt
Ce mândră ţară, ce pământ.

Ei ne-au lăsat, noi aruncat,
Ce grai mareţei adunat
Şi noi acum demult uitat
Ce port, ce legi am lepădat!

Anonim spunea...

Faina poza cu stejarul singuratic..... cine a facut o gaura in steag la "revolutie" n-a fost prea inspirat; cam asa s-au dat tepele in tara asta; multe goluri - macar de s-ar fi facut simboluri in lanurile de grau; aveam si noi turism pe lanuri; asa, si cu steagul gaurit si cu pamantul furat......

Anonim spunea...

Bravo Simona. Nici eu nu stiam de fondurile pentru plantare de pomi fructiferi. Din nefericire guvernantii intretin ignoranta multor romani prin nesimtirea lor crasa. Pai daca romanii ar fi bine informati, strainii si slugile lor nu ar mai profita de naivitatea si bunatatea fermierilor de la tara. Pai 1200 euros de hectar la 10 ha sunt 12000 de euros. Multumesc pentru informare

Lucia spunea...

Toate acestea se intampla cu acordul celor care conduc tara,guvernantii nostri stiu bine ce fac si ce interese servesc...ne vand tara bucata cu bucata,de atata vreme...strainii obtin terenuri pe cai ilegale,deoarece zeul Ban e mai activ ca niciodata,ce sa mai zici de cererile de revendicare si restituirile in natura, de catre maghiari(diverse persoane juridice sau fizice,biserica romano-catolica,reformata,ș.a.)
Profita de ignoranta populatiei,care sta la un mic si o bere,ascultand manele,care priveste la televizor ca hipnotizata,circul ce i se ofera,ba mai si plateste pt asta...
Astept aparitia liderilor adevarati care sa le dea niste lectii tradatorilor de tara...si am incredere totala ca Daniel stie ce face si echipa pe care o conduce va fi la inaltime...in Asociatie se vor gasi lideri adevarati care sa ajute la redresarea acestei natii.E timpul pentru un inceput meritocratic...
Am fost de Sarbatori in orasul natal,unde m-am nascut,pentru a ma incarca cu energia emanata de acel loc...dar Sufletul meu s-a intristat de ce am vazut...
Inaite de 89,parcul din centrul orasului era ingrijit,plin de flori,cu alei frumoase,cu banci pe care stateau adolescentii,cu loc de joaca pt copiii mici,cu teren de tenis pt adulti,cu o gradina de vara,in care se aduna tineretul in serile de vara si se vizionau filme,iar atmosfera era placuta,prieteneasca...
Azi nu mai e nimic din toate astea...doar amintiri.Dupa revolutie,parcul a fost lasat in grija nimanui...azi e o ruina,nu intereseaza pe nimeni sa-i poarte de grija...nu am avut unde sa ma plimb cu nepotica mea,doar pe strazile orasului...m-am gandit oare oamenii astia nu simt nevoia sa-si scoata la plimbare copiii?se multumesc doar cu spatiul verde de la casele lor?fiecare are bucata lui de pamant,iar in rest nu conteaza...
Parcul parca striga disperat,nimeni nu-l auzea...
Am intrebat de cine apartine,Primaria se spala pe maini,ca cica apartine de Biserica,interesant aspect,nu?
Iar popa era prea ocupat cu primirea Luminii,pentru a putea fi deranjat cu treburi lumesti...toti cunoscutii mei,daca i-am intrebat de ce nu se face ceva,de ce nu iau atitudine,se uita la mine mirati de parca le-as vorbi de OZN-uri...
Acum am avut la dispozitie putin timp pt problema asta,dar cand o sa am concediu,voi merge acolo si am de gand sa stau la discutie si cu primarul si cu popa,sa vad ce au de zis...Pastele este Sarbatoarea Vietii,atunci cum se face ca Biserica nu are respect pentru Mama Natura?Si mai am de gand sa-l intreb pe popa daca e de acord cu macelul mieilor de Pasti...El e pus acolo sa le vorbeasca oamenilor despre cum sa respecte Viata si sa fie in acord cu Legile Divine...se repeta aceeasi predica anosta,despre Lumina care se primeste o data in an,dar nu stiu cum se face,ca se pierde pe drum,in decursul anului,iar anul urmator,trebuie din nou sa mergi s-o capeti...
Cand traim dupa Legile Belagine,Legile lui Zamolxe,atunci simtim cu adevarat schimbarea pe care ne-o dorim...Neamul nostru le-a cam uitat,dar ele nu trebuie decat reamintite,pentru ca sunt inscrise deja in Sufletele noastre...trebuie sa invatam copiii nostri sa traiasca in Legile Divine.
Atunci vom putea trai fericiti cu totii,intr-o societate curata si sanatoasa.
In Sufletele voastre este Lumina,lasati-o sa lumineze,sa va fie calauza in permanenta.
Va multumesc ca sunteti alaturi de Daniel,ca sprijiniti proiectele Asociatiei,chiar si cu sume mici,pentru ca acestea vor lua amploare,iar de aici va fi schimbarea la nivelul intregii tari,a DACIEI noastre dragi.
Impreuna,cu mic,cu mare,reusim sa facem schimbarea dorita.
Poti fi fericit si de unul singur,dar n-are nici un farmec,doar atunci cand vezi o tara intreaga ca prospera,ca oamenii sunt liberi,atunci poti sa te declari cu adevarat fericit.
Daniel,pentru mine esti Omul Miracolelor,m-ai trezit si pe mine din somn,iar „lectiile”tale le primesc zi de zi,indiferent ca am sau nu deschis laptop-ul...Multumesc,Maestre drag!

Anonim spunea...

Bravo Lucia. Daca imi permiti iti zic Santa Lucia. E o gluma desigur. Imi place punctul tau de vedere. Mai ales partea cu Lumina divina. Sa nu o tinem sub obroc. Continua, te rog. Esti pe calea cea buna, A Adevarului Divin. E suficient sa ne reamintim Legile Divine scrise in Sufletele noastre, mai ales cand ne intoarcem la vatra strabuna din vestul salbatic occidental

Anonim spunea...

In cele mai multe situatii exista un dentist si unul care sta cu gura cascata; exista si reclama la pasta de dinti, dar ce folos daca omu' n-are televizor si nu stie sa citesca printre randuri; el e simplu, de la tara; isi cunoaste obiceiurile dupa anotimpuri si dupa cum se misca soarele pe cer, mai descoperit, mai acoperit; si dentistul care vine pe la sate cateodata stie la ce sa se astepte, cateodata nu, mai ales daca a venit din alte tari si s-a scolarizat aici; in fine dentistul e alta problema; cea mai acuta problema e gura care a inceput sa miroasa; incepem sa dam vina pe altii ca ceapa nu mai are gustul pe care-l stim din copilarie sau facem doar constatari, fara sa facem nimic in fond, cei mai multi; ca mai exista cate unul ca Daniel Roxin care mai cauta pamantul bun din noi e OK; la cat mai multi ca el; Doamne ajuta si sa aveti o Saptamana Luminata....

cristi spunea...

Sunt foarte trist de cand am aflat si de aceasta noua gaselnita a UE. Astia o sa ne ia si aerul.
Sunt convins ca dupa pamant urmeaza APA!
Asta este partea urata, urata de tot a constructiei!
Daca ne uitam mai atent o sa vedem ca de fapt al IV.lea Reich si satelitii (Austria, Olanda,Ungaria, Italia...) ne ocupa incet, incet, fara a trage un glonte (Doamne fereste).
Sistemul bancar este la ei, sistemul energetic este la ei,materialele de conntructii sunt la ei,padurile,creierele noastre, urmeaza pamantul, apa,copii, libertatea!
Obligatoriu trebuie sa trecem la alt nivel de constiinta!!! Presiunea este mare. De aceea permite Bunul nostru Domn aceste nedreptati! Tot timpul ei la bucate.
Numai noi suntem de vina!

Anonim spunea...

Cu turma prin Europa: şase ciobani şi 300 de oi vor străbate 1.400 de kilometri în 100 de zile şi vor poposi în cinci ţări

http://adevarul.ro/locale/brasov/ciobani-1_5189f24a053c7dd83f7df64e/index.html

Lucia spunea...

Draga Anonim de la ora 13:37,iti multumesc ca m-ai facut sa rad un picut...azi am avut o zi tensionata la serviciu,asa ca mi-a prins bine...Faptul ca sunt pe calea buna i-o datorez lui Daniel...:)
O seara placuta!

Anonim spunea...

Sebastian zicea ...Daniel Roxin este un om foarte subtil. Fotografia de culoare aurie si cuvantul eldorado ne duce in mintea noastra la gold, la aur. Multi ne gandim doar la ce este vizibil si mai putin la partea de subsol. Romania este un Eldorado din multe puncte de vedere. Si nu ma refer doar la aur ci si la alte multe bogatii, nu numai materiale. Sunt si zacaminte de uraniu, un singur exemplu, iar Germania se pregateste de ,,iarna,, nucleara, avand multe centrale atomoelectrice. Draga Lucia ma bucur ca te-am facut sa razi si sa te relaxezi dupa atmosfera tensionata de la servici, cu o mica glumita nevinovata. Cristi are dreptate. Incet, incet strainii de neam si patrie acapareaza vechea Dacie, fara a trage un glonte macar. Germania, statul ce incearca sa instaureze al IV reich, vrea sa castige razboiul economic fara varsare de sange. Exista si alte arme, de exemplu cele psihotronice, si multe altele. Dar nu va reusi. Sundar Sing un prooroc indian a prezis ca Romania are un viitor luminos si stralucitor in ciuda multilor ei dusmani. Doamne ajuta !

Anonim spunea...

referitor la cele scrise de Cristi , la ora actuala doar domeniul internetului mai este liber . Toate celelalte resurse sunt controlate de elita corporatista. asta stiu din filmul ,,prospera,, produs de fondatorul de la ,,procter and gamble,, singurul dintre cei foarte bogati financiar ce a avut indrazneala sa zica adevarul. binenteles ca pina ne vor opri respiratia mai e. daca veti cauta pe youtube melodia ,, give my breath away,, produsa de formatia berlin, da-mi respiratia inapoi din filmul ,,top gun,, nu o veti gasi. cica din motive de securitate.

Anonim spunea...

Cristi, eu mereu insist in aceste comentarii sa se ia atitudine legata de POLUAREA MASIVA A AERULUI ( ca ai mentionat tu si asta), a solului, a psihicului, prin asa numitele "dare ale mortii" , care se mai numesc si CHEMTRAILS.Toti se sperie cand vine vorba de acest subiect, toata lumea tace malc dar toti vedem pe cer aproape zilnic de un timp acele dare care par ca de vapori condensati in urma avioanelor.Acele dare ataca toate suprafetele agricole, contin printre altele aluminiu care face pamantul alcalin.Un pamant alcalin nu e bun pentru recolte.De ce la aceste comentarii legat de acest subiect nu spune nimeni niciodata nimic?Imi vine in adresa de email un site avaaaz.com , care se ocupa cu a sustine lupta impotriva a tot ce nu e in regula in lume legat de natura, dar nu numai.De ce nu se fac mitinguri, de ce nu face nimeni nimic ci doar stam si ne uitam la acele dare si nu mai putem sa respiram???!!!Blogul asta e citit de un numar imens de oameni, printre care si oameni cu functii de conducere.Dar chiar nu pot fi filmate avioanele care deverseaza peste noi acele pulberi care contin microbi si alte orori si date pe post, facute public, sau in posta tuturor, scoase la imprimanta, sa miste tot norodul????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Lucia spunea...

Buna dimineata,
Ma bucur de cunostinta,Sebastian...
Depinde doar de noi daca strainii au ultimul cuvant de spus...nu e prea tarziu pentru a renaste o Noua Dacie...iar daca ma gandesc bine,Mama India isi are radacinile ancestrale in Vechea Dacie...Rama si Sita,traiau pe aici,pe la noi...sunt multe de spus dar, cu timpul se descopera toate...Numai bine!

cristi spunea...

Pai, nu ar fi chiar greu pentru o investigatie jurnalistica cu privire la "darele mortii".Doar sunt si aviatori pensionari, mai sunt si angajati pe la aeroporturi, de ce nu pilotii nostri, doar nu or fi toti tacaniti.
Solutia este unirea fortelor in organizatii civice asa cum bine scria mai deunazi ALB - o doamna activista ecologista. Este necesar militantismul pentru viata, pentru tara.
Mai trebuie gasiti liderii de opinie.Ceea ce nu este prea usor, datorita acestui fapt sunt de admirat Roxin si prietenii.

Flaviu spunea...

CUM ADICA...SA ACCEPTE BANCILE PAMANTUL CA GAJ?? PAI ASTA E MAREA FACILITATE PENTRU FERMIERI? NU STIU MAI ARE CURAJ SA SE IMPRUMUTE DE LA CAMATARII AIA OFICIALI; TE TREZESTI CA ITI IAU PAMANTUL PE CARE GHICI CUI AU SA IL VANDA...ASTA MIROASE A NOI AFACERI ONEROASE.

Anonim spunea...

Rugaminte:este o dna/dra care a zis ca si-a cumparat teren si seminte inca nemodificate genetic de la o firma pe care nu mi-o amintesc.E posibil sa mi-o spuna cineva?Va rog.Multumesc anticipat

Anonim spunea...

Buna seara Lucia. Cunostintele mele de mitologie sunt sumare, am citit ceva de ramayana si foarte putin despre scriierile vedice. stiu mai multe in domeniul stiintelor naturii, ale fizicii cuanticii, lucruri deastea stiintifice. am ajuns si la domeniul spiritual impins , nici nu mai stiu din ce cauza, sa zicem de valul cunoasterii. important este unde ajungem, nu de unde am pornit. multumesc pentru atentie. o seara buna. Sebastian .