luni, 20 mai 2013

Uimitoarele vestigii tracice din Turcia. Foto și Video


„Nemrut dagi” este socotit un sanctuar unic, enigmatic, nemaiintalnit in aceasta regiune, inchinat zeilor atotputernici, zeilor pe care ii venera regele Antioch I. Situl se afla la 2150 de metri in Muntii Anti Taurus, in centrul Turciei. Suntem indrumati fonetic sa citim „dahi” in loc de dagi. Tot aia e: daci, dahi, dai, daoi! Istoricii spun ca este vorba de muntele sfant al „commagenilor”.

Sanctuarul a fost descoperit in 1881 de catre un geolog angajat de Imperiul Otoman. De sapat, s-a sapat abia in 1953, de catre o echipa de arheologi americani de la Scoala de Cercetari Orientale. Care n-au inteles mai nimic din complexul de piramide tumulare de piatra, temple si statui colosale.



Istoria spune ca regatul Commagene era situat la granita Imperiului Seleucid, care a urmat imperiului extins de Alexandru Macedon pana in Anatolia, si la granita Imperiul Part, al dahilor. „Commagenii” erau neamuri bune cu dahii, dar si cu grecii, cu care se inrudisera prin casatorii dinastice. De la acestia din urma au mostenit arta constructiilor grandioase, pentru a „nemuri” traditia… daco-geta. In anul 80 i.C., guvernatorul de Commagene a declarat independenta micului regat si nu mult dupa aceea dahul Mitradate I (adica cel „dat de Mitra”, zeul solar al dahilor din Cappadocia, Partia, Armenia) s-a incoronat rege. Capitala regatului era Arsameia. Mitradate a murit in 64 i.C, fiind urmat la tron de fiul sau, Antioch, care a domnit 26 de ani.

In general, romanii au incercat sa domine regatul si au si reusit pe alocuri, cand nu se impuneau dahii parti, ca sa-si apere neamurile. Antioch a inaltat acest sanctuar zeilor „nemuritorilor daci”, muntele avand insemnatatea unui Kogaion. Complexul, acoperit cu pietricele albe, cuprinde o piramida conica, doua temple si multe statui sculptate in piatra. Mormintele sub forma de tumuluri, aflate pe marginile complexului, au fost pradate inca din antichitate, de catre legiunile romane, care au decapitat si colosalele statui, de 8-10 metri. Arheologii au cautat in zadar ramasitele regelui Antioch. Nu le-au gasit. Acestea poate ca au fost profanate tot de legiunile romane sau au fost puse la adapost de catre protii daci.

Mormintele-tumule au fost ridicate in est, vest si nord, din roca muntelui, avand o “curte interioara”. Cel mai impunator, aflat in estul sanctuarului, are o terasa larga, in care au fost amplasate cinci statui colosale, un altar piramidal pentru focul vesnic inchinat zeului Mitra si temple din care au ramas tamasite de zid. Zeii care tronau in fata tumulului sunt Apollo – Mithra, zeul Soarelui, Nuna – zeita fertilitatii, Jupiter – Oromasdes, Ares – Herakles – Artagnes, zeul razboiului.

Pe stele de piatra, Antioch este infatisat dand mana cu ei, iar scena care-l infatiseaza cu Mitra este una ritualica, prin care este facut Cavaler al lui Mitra, fratia in care intrau toti regii dahi-daci, parti si geti. Pe una din placi se afla “Leul din Commagene”, care poarta inscriptii cu semnificatii misterioase. 19 stele se vad in spatele trupului leului, in dreptul gatului o Luma crescenta, iar deasupra trupului trei planete cu semnificatii certe in gradele de initiere in Fratia Cavalerilor lui Mitra: Mercur – Corb (Nemurire), Marte – Mile (Soldat), Jupiter – Leu (Putere).


Folosind un program Skyglobe, astronomii au avansat ipoteza ca simbolurile indica data de 6 iulie 61 sau 62 i.C. Profesorul Otto Neugebauer, de la Universitatea Brown, este de parere ca aceasta este data cand Antioch a fost pus rege in Commagene de catre generalul roman Pompei. Insa, tinand cont de toate semnificatiile ritualice, cercetatorul Adrian Gilbert crede ca este data esoterica a „incoronarii” sale ca grad de Pater Pater in Fratia secreta a Cavalerilor lui Mitra.

Adina Mutar

Sursa: http://www.enational.ro/dezvaluiri/romania-mea/“nemuritorii-daci”-din-centrul-turciei-95543.html/






http://www.geto-dacii.ro/

Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://frecventa-sufletului.ro/

6 comentarii:

Rosa spunea...

Cum a inceput ...sau cum s-a sfarsit Totul...Am invatat sa nu fur din timpul pretios al altora ...dar simt nevoia ...sa fiti alaturi de mine ...in aceste momente ...Frumosul exista in fiecare dintre noi,,,important este sa-l scoatem la suprafata ...Asta mi s-a intamplat astazi...Starile prin care am trecut...nu se gasesc cuvinte ...sa le pot ...descrie ...Inca nu mi-am revenit ...voi avea nevoie de ceva timp....dar dupa ...Viata mea va fi un MIRACOL...Niciodata nu e tarziu ...sa descoperi...DE CE M-AM NASCUT PE ACEST TERITORIU...al DACIEI ?...Pe scurt ...fac comentarii...cu 2-3 zile in urma :...,,Nu este o declaratie de iubire este mai presus decat iubirea ,,....Toate aceste experiente ...parca vor sa-mi transmita ceva ....,,....Totul a inceput inca din anii copilariei ...Incepand de anul trecut ...s-au amplificat ...tatuaje ...Alunis ...reconectare la Matricea Divina ...stari de estaz ...vibratii...1-Filmul documentar...Misterul Sfinxului din Carpati...2-Emisiunea Ora de veghe ..din 16 mai ..Intalnirea cu Regele Parafenomenelor...ALBERT IGNATENKO....si 3-Documentarul ..de astazi...Uimitoarele Vestigii Tracice din Turcia ...A fost ULTIMA CHEIE ...,,Da-mi ,Doamne puterea de a schimba lucrurile pe care le pot schimba !.......Si da-mi Intelepciunea ..,,...,,Dacia a fost centrul suprem al traditiei hiperboreano-pelasge in timpurile preistorice ale neoliticului...,,,, Suntem singurii care mai putem restitui prezentului CONSTIINTA VETREI ORIGINALE ,,.....,,KOGAIONUL ,imensul templu natural este un simbol arhetipal...un model pentru toate templele antice legate de religiile de mistere care presupuneau o nastere a doua ,,....LUMEA ADEVARULUI mi s-a dezvaluit ..cu ajutorul tau ...OMULE FRUMOS ...DANIEL ROXIN ...Toate experientele estrasenzoriale avute ...nu au fost intamplatoare ...au fost primii pasi ...in LUMEA MISTERELOR ...LUMEA RADACINILOR NOASTRE ....Ma inchin la picioarele tale ...Fie ca lacrimile mele ...care iti vor atinge ...talpile ...batatorite de drumurile ...prafuite ..pe care le faci ...pentru ..a ne reda noua ..ignorantilor ...SECRETUL ORIGINII NOASTRE ...sa le primesti ...ca drept MULTUMIRE ...din partea noastra ...Sa-ti fie calauza ..pe DRUMUL ...pe care tu l-ai ales ...si in care tu TE-AI REGASIT ...Sunt lacrimile tuturor care-ti vor fi alaturi !...Ma opresc AICI...Iti doresc atat BINE...incat .....nu mai pot scrie ...Lacrima ..a devenit ..ocean ...PACE ...ARMONIE ...si multa INTELEPCIUNE ...

Anonim spunea...

...Multumesc...!

Anonim spunea...

"Singura pereche de opinci cu care Badea Cârţan, singurul român care a adus lumina cunoaşterii, prin cărţi, de la Roma în Transilvania străbătând pe jos peste 2.200 de kilometri, zace în întuneric, într-o găleată cu o soluţie specială, în încercarea disperată a primarului localităţii sibiene Cârţişoara, Dorin Magda, de a salva singurul obiect personal care i-a aparţinut unui brav român confundat de străini cu dacii de pe Columna lui Traian din capitala Imperiului Roman."

http://www.ziuaveche.ro/cultura-religie/cultura/opincile-lui-badea-cartan-zac-in-intuneric-168613.html

Marian Baicoianu spunea...

Baicoianu Marian foarte interesant urmaresc cu mare atentie si toate dezvaluirile se leaga intre ele.ce ma nedumereste parca nu avem noi romanii de azi mai nimic din ceea ce aveau dacii.intrebare pt cine poata sa raspunda.ce s-a pastrat din limba gotilor pt ca ei au ramas in tari latine ,nu vad legatura cu limba germana?luminati-ma .multumesc

Adelina spunea...

Multumesc frumos, Roxin ca ai impartasit cu noi aceste informatii si multumiri si redactiei ziarelor

Adelina

prietena-japoneza spunea...

foarte interesant articol! frumos filmul prezentat! multumesc pentru ocazia de a afla toate aceste informatii!