joi, 9 mai 2013

Uniunea Europeană, acest al IV-lea Reich, ne pregătește o altă surpriză otrăvită!!!



"Într-un moment când tot mai multe state îşi manifestă reticenţa cu privire la exploatarea gazelor de şist, Uniunea Europeană le pregăteşte ţărilor membre o nouă surpriză otrăvită, mergând pe actuala linie a limitării dreptului de suveranitate naţională, în folosul marilor companii.

Mai precis, este vorba de negocierile actuale privind încheierea unui controversat Acord Economic şi Comercial Comprehensiv (Comprehensive Economic and Trade Agreement – CETA) între UE şi Canada, care va avea mai multe prevederi în flagrantă contradicţie cu drepturile omului, dar şi cu suveranitatea statală.

Primele semnale de alarmă au fost trase anul trecut de internauţi, care au observat că proiectul acordului conţine mare parte din prevederile nedemocratice privind dreptul de proprietate intelectuală, care ar fi trebuit legiferate CTA.

Iată că, la un an după această primă controversă, proiectul de acord în cauză revine în atenţia publicului prin limitările pe care le aduce unui alt drept considerat fundamental, până acum: dreptul fiecărui stat de a decide dacă să permită sau nu exploatarea gazelor de şist pe teritoriul său.

Pe scurt, dacă acordul economic UE-Canada va fi semnat în forma sa actuală, el le va da investitorilor dreptul de a contesta în instanţă o eventuală interdicţie decisă de autorităţile unui stat privind exploatarea gazelor de şist prin metoda fracţionării hidraulice.

Un raport neliniştitor

Un raport dat publicităţii luna trecută de trei ONG – Corporate Europe Observatory, The Council of Canadians şi Transnational Institute – analizează dezbaterea publică asupra fracţionării hidraulice în opoziţie, interesul companiilor firmelor canadiene care explorează şi exploatează gazele de şist în Europa, şi impactul clauzei de protecţie a investiţiilor propusă prin proiectul acordului CETA.

Documentul elaborat de cele trei ONG examinează, ca studiu de caz, un proces intentat statului canadian de compania Lone Pine Resources Inc., care încearcă astfel să ridice un moratoriu asupra fracţionării hidraulice şi, în acelaşi timp, să obţină compensaţii financiare importante din parte autorităţilor canadiene. Dacă mecanismul de soluţionare a disputelor prevăzut de acordul CETA va fi adoptat, această situaţie se va repeta şi în Europa, iar guvernele care se vor opune exploatării gazelor de şist ar putea fi obligate de instanţă nu numai să anuleze interdicţia, dar şi să plătească sume importante firmelor de gaze, avertizează autorii raportului.

Ţări care au adoptat o poziţie fermă

Nu mai este o noutate pentru nimeni că exploatarea gazelor de şist prin fracturarea hidraulică a rocilor subterane implică serioase riscuri de mediu, iar multe state europene şi-au manifestat reticenţa, dacă nu chiar opoziţia făţişă faţă de acest subiect.

Franţa şi Bulgaria au interzis deja această metodă de extracţie pe teritoriile lor, România, Irlanda, Cehia, Danemarca şi landul german Renania de Nord-Westfalia au adoptat moratorii până la finalizarea unor studii ştiinţifice privind efectele asupra mediului, iar Norvegia şi Suedia au declarat fracţionarea hidraulică ca fiind neviabilă economic. Mai multe proiecte în domeniu au fost deja anulate în Austria şi Suedia, cu pierderi implicite pentru firmele ce le-au iniţiat.

Totuşi, corporaţiile transnaţionale din industria petrolului şi gazelor nu sunt deloc dispuse să renunţe la veniturile uriaşe pe care le-ar aduce gazele de şist şi caută mereu noi căi prin care să lupte împotriva interdicţiilor şi moratoriilor.

În ciuda opoziţiei manifestate de opinia publică, proiecte de exploatare a gazului prin metode neconvenţionale sunt în curs de reallizare în Spania şi Polonia, iar în Franţa – deşi sub incidenţa unui moratoriu – industria gazelor încearcă să demareze proiecte similare, profitând de anumite neclarităţi legislative, afirmă autorii raportului, citaţi de corporateeurope.org.

Aceste eforturi în sprijinul dreptului fiecărui guvern de a decide propria politică de mediu sunt cu atât mai importante cu cât, în prezent, nu există un consens politic la nivelul UE privind fracţionarea hidraulică.

Singura încercare de a uniforma poziţia la nivelul Uniunii a fost făcută în septembrie 2012 de Parlamentul European, care a propus un moratoriu pe întreg teritoriul UE; totuşi propunerea a fost respinsă, fiind votată doar de o treime din parlamentarii europeni – dovedind astfel că marile corporaţii ştiu să facă lobby în mod profesionist şi foarte convingător.Pe fundalul acestei atitudini incerte la nivelul „Bătrânului Continent”, UE şi Canada negociază de câţiva ani un acord de liber schimb care, printre altele, ar putea ameninţa autoritatea guvernelor naţionale de a interzice fracţionarea hidraulică.

Deja, mai multe companii – în majoritate canadiene – au început să caute gaze de şist în mai multe state europene. Astfel, subsidiara canadiană a gigantului francez Total forează în Danemarca, Polonia şi Franţa, subsidiara canadiană a americanilor de la Chevron explorează în Polonia şi se pregăteşte să înceapă în România şi Lituania, Shell a semnat în Ucraina cel mai mare contract pentru gaze de şist din Europa, în valoare de 10 miliarde USD, iar în 2011 ExxonMobil a semnat un acord cu compania de stat ucrainiană Naftogaz, după ce Renania de Nord-Westfalia i-a blocat planurile de investiţie pe teritoriul său.

Alte firme de pe continentul nord-american interesate de gazele de şist europene sunt Conoco Philips, Halliburton, Enegi, Talisman şi Encana.

Se observă tendinţa marilor corporaţii de a opera în domeniul gazelor de şist europene folosind „intermediari” canadieni, tocmai pentru a profita de prevederile viitorului acord CETA, care va favoriza firmele canadiene cu afaceri în Europa.

Printre aceste prevederi sunt cele privitoare la aşa-numitele Bariere Tehnice ce limitează Comerţul şi Cooperarea Reglementată (Technical Barriers to Trade and Regulatory Cooperation), care le vor conferi autorităţilor canadiene o mai mare putere de a influenţa deciziile guvernelor din statele Europei referitoare la protejarea interesului public.

De asemenea, CETA va include un mecanism prin care un investitor canadian va putea să stingă un litigiu cu un guvern naţional din cadrul UE fără a recurge la justiţie, prin înţelegeri bilaterale.

Procedeul, denumit în limba engleză ‘investor–state dispute settlement’ (înţelegere de soluţionare a disputelor dintre investitor şi stat) este subiectul unei controverse aprinse, fiind utilizat de firmele miniere şi energetice pentru a înlătura măsuri dispuse în interesul public şi a-şi maximiza, astfel, profitul.

Dacă CETA va fi adoptat în forma sa actuală, prin acest mecanism, corporaţiile înregistrate în Canada nu numai că vor putea anula – în justiţie sau prin înţelegeri extra-judiciare – moratoriile asupra fracţionării hidraulice, dar vor obţine şi milioane de dolari ca despăgubiri plătite din banii publici pentru lezarea intereselor comerciale şi de afaceri pe care le au în respectivele state.

Lone Pine Resources Inc. – precedentul nedorit creat de NAFTA



După cum afirmă raportul celor trei ONG, există deja precedente care indică direcţia în care se doreşte a fi îndreptată şi Uniunea Europeană.

Deşi au intrat mai recent în atenţia publicului european, controversele în jurul gazelor de şist nu sunt ceva nou. Ele au apărut cu mulţi ani în urmă în America de Nord, iar în Statele Unite au fost deja tranşate în favoarea marilor companii – nimic neobişnuit pentru SUA, unde corporaţiile fac legea de peste un secol, cu ajutorul unui sistem impecabil de lobby, care acolo este perfect legal, deşi la noi ar trece drept corupţie pe faţă.

Cum în SUA gazele de şist sunt exploatate de ani buni şi fără oprelişti, multinaţionalele americane de profil au pus ochii pe resursele din provincia canadiană Quebec, mai precis dintr-un perimetru localizat în zona fluviului St. Lawrence River, estimat a conţine 5,1 trilioane de metri cubi de gaze de şist (de fapt tot gaze naturale, însă conţinute difuz în rocă, nu sub forma tradiţionalelor pungi de gaz). Cunoscând controversele din jurul fracţionării hidraulice (poluarea apei freatice, destablizarea solului etc.), opinia publică din zonă s-a mobilizat exemplar şi a obligat guvernul provinciei Quebec să impună, în 2011, un moratoriu, pe baza recomandărilor emise de o comisie formată din experţi în protecţia mediului.

Noul guvern provincial ales în 2012 a promis să extindă moratoriul la nivelul tuturor proiectelor de gaze de şist, din întreaga provincie. În acest punct, firma de gaze Lone Pine Resources Inc. a hotărât că este momentul să se folosească de drepturile conferite investitorilor prin acordul nord-american de liber-schimb NAFTA şi să ceară în justiţie ridicarea moratoriului, precum şi plata unor daune în valoare de 250 milioane USD.

Lone Pine pretinde că moratoriul reprezintă „o revocare arbitrară, capricioasă şi ilegală a drepturilor sale de a explora prezenţa petrolului şi gazelor” şi acuză guvernul din Quebec că a acţionat „contrar interesului public”, deşi moratoriul beneficiază de sprijinul masiv din partea opiniei publice.

Procesul este pe rol, iar şansele Lone Pine resources de a câştiga sunt considerabile, având în vedere că se prevalează de prevederile NAFTA – un acord semnat şi de Canada. Conform autorilor raportului ONG, este foarte probabil ca judecătorii să decidă că dreptul de a face profit, conferit firmei Lone Pine de NAFTA, să fie mai puternic decât dreptul comunităţilor de a se opune proiectelor cu efecte distructive asupra mediului.

Consecinţa unui verdict favorabil corporaţiei va fi că firmele ce explorează şi exploatează gaze de şist îşi vor putea continua activitatea cu riscuri minime, în timp ce autorităţile care ar dori să se opună vor fi descurajate prin ameninţarea că ar putea plăti compensaţii uriaşe, dacă pierd procesele care le vor fi intentate.

Cazul Lone Pine este foarte semnificativ şi pentru continentul european, unde situaţia se va repeta, în caz că UE instituie, cu ajutorul CETA, o protecţie a investitorilor similară cu cea acordată prin NAFTA.

În mod clar, astfel de prevederi ar oferi corporaţiilor drepturi nedemocratice şi nerezonabile de a se opune – în justiţie – moratoriilor asupra fracţionării hidraulice, lezând astfel interesul public.

În aceste condiţii, merită amintit şi că Gabriel Resources – firma care promovează cu atâta obstinaţie proiectul Roşia Montană – este înregistrată tot în Canada. Simplă coincidenţă?"

Dan Bărboi

Sursa: http://www.financiarul.ro/2013/05/08/in-curand-ni-se-va-lua-si-dreptul-de-a-ne-opune-exploatarii-gazelor-de-sist/

Asculta Radio Frecvența Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://frecventa-sufletului.ro/

11 comentarii:

Doina Ionela spunea...

Exploatarea gazelor de sist este o actiune distructiva atat a solului cat si a vietii in sine din zona respectiva . Ei se agata disperati de obtinerea combustibililor clasici distrugand viata si recompensand cu margele sclipitoare chinul viitor al bastinasilor .
Facem parte dintr-o zona curata energetic , pamantul este special iar solutia gasita de ei pentru a ne elimina ca popor ascunde multe lucruri nespuse dar intuite de cine trebuie .
Sunt idei geniale ascunse de privirile noastre care ne pot salva de colapsul combustibililor fosili - energia alternativa este o solutie si noi avem resurse umane care sa ne ajute sa le aplicam . Ne trebuie mai mult curajsi DEMNITATE la nivel inalt sa scoatem la lumina "inventiile "si sa contribuim la perfectionarea lor : motorul cu apa ,energia eoliana , solara ,iar daca demonStram ca suntem buni si vrem sa fim buni poate intr-o zi misterul energiei cristalelor ne va fi transmis pentru a fi folosit in mod creativ .

Adrian64 spunea...

Poate ca e cazul sa ne gandim (si noi) la iesirea din UE ! Asta daca chiar o mana de politicieni iresponsabili s-au cocotat pe niste fotolii din care nu mai vor sa iasa, considerand tara si poporul doar "materie prima" pentru interesele lor personale sau de partid.

Anonim spunea...

la ce oare ne-a trebuit noua UE? sa ne fie frica de fiecare data cand dau astia cate o lege? gaze de sist, brevet pe seminte de legume si fructe, mai adauga si niste gripe porcine, aviare sau care or mai fi ca sa nu mai poata avea omul animale la tara fara vaccinuri, chipuri si alte cele...Suntem o tara bogata si astia ne termina cu acordul nostru

Anonim spunea...

Un articol la zi.Felicitari!

Anonim spunea...

Ce-am invatat noi la istorie?
Ca fiecare tara isi are tradatorii si exploatatii ei, tradatorii desprinzandu-se dintre cei exploatati, de cele mai multe ori; e ca un fel de joc, pe care cineva cu privire mai "spatiala" il vede.
Fiecare tara are insa unul sau mai multe servicii secrete gen cele de interne/externe, servicii care cunosc cel mai bine pana unde se intinde suveranitatea unui stat, inainte ca cei multi sa-si dea seama; spor la treaba acolo unde sunteti - fie ca munciti pentru majoritari sau pentru minoritari...

cristi spunea...

E un fel de fenomen Pitesti la scara nationala, dintre noi s.au ridicat cei mai rai. Rolul gardienilor este luat de komisarii UE. Asa cum din puscariile comuniste au scapat prin rugaciune, asa si acum. Inainte sa va suparati pentru solutie...e nevoie de rugaciiune ca Tatal nostru sa ne dea gandul bun pentru a actiona just si eficient. Si bine inteles si pentru ajutor impotriva celor fara nici un Dumnezeu, scrupul, umanism.
Acest binom este absolut necesar: rugaciune-actiune. Acel "crede si nu cerceta" nu inseamna sa fii credul ci sa pornesti in cercetare cu credinta ca exista Cineva dincolo de toate si sa crezi in legile Lui.
Sunt curios pana unde rezistam...

Anonim spunea...

Si nu e vorba doar de gazele de sist. Rosia Montana va spune ceva? Gabriel Resouces parca tot de prin Canada este...

Anonim spunea...

Chiar dacă multora nu le place, această UE nu ne-a adus nimic bun până acum.O ţară atât de bogată ca România ar fi trebuit să aibă demult un nivel de trai net superior multor alte state din uniune,însă am ajuns exact în coada lor şi asta pentru că nu se face nimic, nici industrial , nici financiar în folosul acestei ţări, ci numai în beneficiul altora, sub ochii îngăduitori ai guvernanţilor noştri care, parcă paralizaţi, nu au nici o reacţie.

Lucia spunea...

Si eu vreau afara din UE!pentru totdeauna,sa fim o tara independenta,ca resurse proprii avem,chiar daca altii le fura,minti luminate care sa conduca sunt cu siguranta,trebuie doar sa ne organizam.Cred in binele acestei tari si simt ca sunt multi care doresc la fel ca mine...dati jos steagurile UE,n-au ce cauta langa tricolorul nostru...
Eu stiu ca Daniel doreste sa traim liberi si fericiti, intr-o tara prospera,de aceea am ales sa-l sprijin toata viata mea,cu tot ce pot,Iubirea neconditionata pe care o are el in Sufletul lui,pentru Neam si „tot ce misca in tara asta,raul,ramul”...fie ca aceste sentimente inaltatoare sa va inspire pe voi toti,cei care il simtiti pe Daniel cu adevarat si stiti ca are puterea de a crea o noua realitate in care si voi,Suflete dragi, aveti un rol important,sunteti chemati sa participati activ in schimbarea realitatii inconjuratoare...sa iesim din Matrix si sa vedem imaginea de ansamblu.
O zi buna!

Anonim spunea...

Sebastia zicea ... Romania are ,, nenorocul,, sa detina multe bogatii si materiale si spirituale. De aceea are si multi dusmani care incearca sa distruga oamenii acestor locuri mirifice. din nefericire multe minti ,,illuminate,, au gandit minutios timp de multi ani cum sa cotropeasca aceasta tara binecuvantata de Bunul Dumnezeu. Statele Unite ale Europei este o mare prostie. Uniunea europeana da cu o mina si ia cu zece banii investiti. Patronii romani exporta bogatiile naturale la preturi infime si importa alimente intoxicate cu chimicale in supermacheturi. singura libertate este cea a cuvantului. Romanii sunt indopati cu paine si circ de mass-media oficiala ca niste gansaci. Eu , personal, sunt pentru un refferundum national avand ca scop iesirea Romaniei din federatia europeana. Tara noastra dispune inca de foarte multe bogatii. Pamantul fertil nu poate fi dus cu roaba in occident. Nici muntii cu padurile sale nu pot fi mutati. Noi, romanii, suntem dintodeauna aici, cu toate ca mass-media vestica incearca sa ne strice imaginea si identitatea nationala, prezentindu-ne ca milioane de romani tiganizatzi.,

MARIA M spunea...

nu avem drepturi in UE insa avem muescroci fie ei din UElte obligatii .Ne tot straduim sa fim in UE si ei cauta sa ne exploateze numai fara a ne acorda drepturi avem numai obligatii ,sa-i i-a dracu ca m-am saturat ,sunt in olanda si nu pot lucra ca si pers fizica trebuie sa am firma pt care mai platesc si contabil ca altfel nu pot lucra .M-am saTURAT DE escroci fie ei din UE,VOR NUMAI Sa ne foloseasca si noi tot niste amarati vom fi ,SA II IA DRACU DIN PARTEA MEA,