joi, 13 iunie 2013

Mâine începe, la Măgurele, construcţia celui mai mare LASER din lume! Puterea lui ar putea duce, teoretic, la teleportare


Clădirea celui mai mare laser din lume va fi construită la Măgurele pe amortizoare seismice, pentru a se evita un dezastru ce ar putea fi provocat de vibraţii, iar corpul dedicat fasciculului gama va avea nu mai puţin de 12 niveluri subterane.

Proiectul european ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics), dedicat celui mai mare laser din lume, va demara prin construirea unui complex la care lucrările sunt programate să se încheie în 2014.

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică a declarat că realizarea ansamblului de clădiri este, practic, prima dintre cele trei componente ale proiectului, celelalte fiind legate de două lasere şi de un fascicul gama.

"Ce este important pentru acest ansamblu de clădiri este că principala clădire va fi unică, în sensul în care va fi decuplată de sol, pentru că nu este admisă niciun fel de vibraţie. Este pusă toată pe un set de amortizoare. Deci este decuplată de sol, totul stă pe amortizare sesismice ultrasensibile, pentru că la imensitatea aceea de putere (a laserelor care vor funcţiona în interior - n.r.) s-ar produce un dezastru dacă s-ar simţi şi tocurile unei femei. Ca vibraţie, nu este admis acest lucru. Va trebui foarte mult beton, care să fie o masă critică foarte mare, iar această masă va sta suspendată de sol prin acest amortizor seismic", a explicat Mihnea Costoiu, citat de Mediafax.

Clădirea va avea două corpuri solidare - unul pentru lasere şi unul pentru fasiculul gama, suprafaţa primului fiind de 4.406 metri pătraţi, iar a celui de-al doilea, de 6.604 metri pătraţi. În aceaşi clădire va fi integrat un corp de laboratoare, cu o suprafaţă de 2.396 de metri pătraţi.

La corpul dedicat laserelor vor fi opt niveluri subterane, iar la cel al fasiculului gama, 12 niveluri sub pământ, în prezent realizându-se escavările necesare pe terenul ce va fi ocupat de clădire.

Inaugurarea lucrărilor la infrastructura proiectului va avea loc vineri, de la ora 14.00, în prezenţa comisarului european pentru Politici Regionale, Johannes Hahn.

La eveniment vor participa premierul Victor Ponta, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Tudor Prisecaru şi directorul general al Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei", Nicolae Victor Zamfir.

Puterea laserelor ar putea duce, teoretic, la "mutarea materiei"

Puterea laserelor de la ELI-NP va fi impresionantă - 10PW fiecare, adică 10 milioane de miliarde de waţi, sau puterea echivalentă a 100.000 de miliarde de becuri de 100W.

"Dacă pulsul laser de o asemenea putere ar dura o secundă, ar fi necesară toată energia electrică produsă în lume timp de aproape două săptămâni pentru a-l alimenta. 10PW înseamnă de peste 1000 de ori mai mult decât puterea instalată a tuturor centralelor electrice din lume, dar datorită faptului că durata pulsului laser este extem de scurtă (de ordinul zecilor de femtosecunde, adică milionimi de miliardime de secundă), consumul mediu de energie în timpul funcţionării este unul rezonabil. Soarele emite radiaţie cu puterea de 4 ori 10 la puterea 26W. Daca acesta ar avea o suprafaţă echivalentă cu doar patru foi format A4 (în loc de peste un miliard de miliarde de metri pătraţi cum are în realitate), puterea emisă pe centimetru pătrat ar fi apropiată de cea concentrată de laserul de la Măgurele în punctul de focalizare", spun responsabilii proiectului ELI-NP.

Ambele echipamente mari de la ELI-NP, sistemul laser şi cel de producere a fasciculului gama, depăşesc cu mult cele mai performante astfel de echipamente existente în momentul de faţă. "Astfel, cele mai puternice lasere date în funcţiune în lume până în prezent, respectiv la Rutherford Appleton Laboratory - Marea Britanie, University of Texas şi Lawrence Livermore National Laboratory - SUA şi mai sunt încă două-trei în lume abia au atins pragul de 1PW. ELI-NP va aduce, aşadar, o creştere de putere de 10 ori", spune Mihnea Costoiu.

Potrivit specialiştilor, puterea laserelor care vor funcţiona la Măgurele va fi atât de mare încât ar putea duce, teoretic, la "mutarea materiei".

"Mai există un laser de acelaşi gen în SUA, dar nu de asemenea putere. Şi nu are în niciun caz asemenea aplicaţii, adică asocierea între laser şi fasciculul gama. Practic, dacă o să forţez nota, numai din dorinţa de a fi plastic, specialiştii spun că, în momentul în care acţionezi cu o forţă atât de mare pe o unitate foarte mică de suprafaţă, există posibilitatea de a mişca inclusiv masa, adică de a crea teoretic astăzi, în fantezie, ceea ce vorbim noi de Star Trek, acele engage, acea teleportare. Teoretic, astăzi, prin forţe de asemenea putere, specialiştii spun că s-ar putea crea inclusiv mutarea masei, a materiei, odată cu mutarea forţelor", a mai spus Costoiu.

13 comentarii:

Anonim spunea...

De ce a fost aleasa Romania ca punct de costruire si ce altceva decat'' mutarea materiei'' mai pot sa faca cu iel?
....

Unknown spunea...

Fantastic. Dar nu inteleg la ce foloseste.V-a creste economia tarii cu acest laser? V-a schimba istoria Romaniei? O sa-i faca pe maghiari sa uite de autonomie? Guvernul si parlamentul o sa-si schimbe forma de jafuire a tarii? Eu o vad ca pe o investitie fara scop economic deci inutila.

magda spunea...

E cam periculos pentru omenire ceea ce vor ei sa faca si asa natura este data peste cap cu incalzirile globale si toata poluarea care este ...nu stiu sincer daca ne indreptam spre bine, adica toata omenirea.

ile spunea...

Pentru ca in primul rind aici este locul unde poti sa iradiezi oamenii sa le bagi pe git cele mai toxice lucruri fara sa se prinda si daca-si dau seama se pling tirziu cind oricum nu mai asculta nimeni,iar in al doilea rind aici au materie prima pentru constructii(pot sa ia ce vor ei fara mare cheltuiala).In plus este posibil ca in Romania sa fie totusi o zona geografica ocrotita de unde poti tinti spre mai multe locuri de interes (din continentul asiatic dar si spre peninsula arabica ca nu ne ajungea locatia de la Deveselu ). Nu cred ca vor ajunge sa o termine. In Europa va fi atita foamete, tarile din centru vor avea de suferit de pe urma inundatiilor iar la impartirea banilor europeni se vor trage mai mult catre zonele defavorizate devenind insuficente fondurile atit pentru cei din centru cit si pentru periferie astfel incit toata lumea va fi nemultumita si invrajbita. Se creeaza premizele manifestarilor extreme si consolidarii celui de-al IVlea Reich cu tot ceea ce presupune declararea lui fatisa,adica o noua confruntare si nu economica. Razboiul economic al infiltrarilor geopolitice si descoperirilor tehnologice nu-si are utilitatea cind lumea sufera de foame, tocmai cind credeau artizanii Noii ordini mondiale ca reusesc sa ameteasca si sa adoarma oamenii, pe acestia ii asmute foamea unii la gitul altora. Foamea trezeste omul si-l face hidos, somnul natiunilor a nascut deja destui monstri, va fi o confruntare intre 2 soiuri de monstri.

ile spunea...

Ca o paranteza din fabulele lui Esop:Stapinul il trimite pe Esop la scaldatoare sa vada daca erau multi oameni acolo;se duce sclavul vede la intrare un pietroi de care toti care intrau se impiedicau numai un singur om ia pietroiul si-l muta din drum;se intoarce Esop si spune stapinului ca un singur om era la scaldatoare drept urmare stapinul cind ajunge la locul de scaldat gaseste o multime de lume;se infurie si-l bate pe Esop pentru minciuna acesta. Esop zice plingindu-se din cauza nedreptatii: Adevarat este ca fiind intrebat daca sint multi oameni la scaldatoare un singur om a vazut,restul era lume...Am urmarit cu ocazia emisiunii din 31.05.2013 Codul lui Oreste, intradevar 2 oameni, lucru care m-a bucurat, daca mai sint citiva asemenea in aceasta tara tot mai e o sansa pentru unii urmasi ai dacogetilor.Ceea ce vreau sa spun este ca nu poti sa salvezi pe toata lumea dupa cum desteptii cu superlaserul nu pot sa ameninte pe toata lumea pentru ca nu-i lasa nici pamintul si nici cerul.

florin spunea...

Cu el ne vom bate cu extraterestrii!...:))))), cata prostie, tara e in pragul colapsului, si astia vin cu vrajeala de asta!

Anonim spunea...

dupa citirea urmatorului material ,o sa va treaca entuziasmul, vezi linkul :http://www.badpolitics.ro/laserul-de-la-magurele-sau-cum-vom-deveni-groapa-de-deseuri-nucleare-a-lumii-din-2017-aplicatii-imediate-ale-laserului-eli-epilarea-pe-picioare-a-taranilor-slapari-de-la-magurele-si-lobotomizarea/

Anonim spunea...

facem pariu ca nu va fi terminat la termen, ca va costa cel putin triplu fata de cat se preconizeaza, si dupa ce va fi terminat (daca se va intampla vreodata), va fi vandut la fier vechi, iar terenul il va cumpara becali

Anonim spunea...

doar traim in romania

Anonim spunea...

Politica e simpla: vreti banii UE? Avem si noi nevoie de ceva spatiu pt experimente, si in plus aveti un popor asa de destept, hai sa-l punem in valoare. Si uite asa i-au dus cu zaharelul si a ajuns Romania groapa de deseuri a Europei!

Anonim spunea...

florin...tara arde si baba se piaptana:)))))))))))))))

cristi spunea...

Investitia-facuta de cine? - are un singur scop. Toti cei care au comentat aici isi dau seama ca laserul asta mondial nu are nici un rost,de nici un fel...din perspectiva tridimensionala! Dar, oameni buni,din alta pesrspectiva, cea subtila, are un obiectiv CLAR! "MUTA MATERIA"! Cu el se va umbla in maruntaiele materiei. Dar ce este materia? Roxin a postat mai demult un filmulet total, cu ordinele de marime ale materiei. Deci materia este formata dintr.o insiruire de goluri! Cu laserul se va umbla la continuum.ul spatio-temporal!!! ASTEPT un raspuns la intrebarea primului anonim - DE CE IN ROMANIA? Foarte bine surprinsa chestiunea.Bravo.
Si mai este nevoie de un accelerator ca cel de la CERN si astfel oculta va avea cele trei parghii prin care se va incerca ca "mama Geea" sa fie aruncata de pe drumul ei. Unde? Cu o spirala de 26.000 de ani mai jos. Si daca continui voi ajunge la explicatii care par pentru multi fanteziste asa ca ma opresc aici.
Anonimul.e tu unde esti?
A, era sa uit. Mai tineti minte ce s.a spus dupa primul experiment de la CERN? Ca a rezultat o gaura neagra langa Sistemul Solar sau undeva pe langa planeta! Ce o fi o gaura neagra? Nu cumva discontinuitati ale planului si un fel de trecere in alt plan? Nu stie nici naiba dar noi continuam sa ne jucam si nu de la noi putere!

Anonim spunea...

Cu ce alimentezi un laser atat de puternic?