miercuri, 5 iunie 2013

Primele imagini cu picturile rupestre vechi de 35.000 de ani din Muntii Bihorului, din peștera Coliboaia. VIDEO


Au aparut primele imagini filmate din pestera Coliboaia din Muntii Bihorului, vestita pentru picturile rupestre vechi de peste 35.000 de ani, descoperite recent acolo.

Cercetatorii de la Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea le-au facut publice in cadrul unui vernisaj marti seara.

Desenele din Coliboaia sunt similare cu cele descoperite in pestera Lascaux din Franta, sau celebrele picturi rupestre de la Altamira-Spania.

Aceste desene din pestera Coliboaia, au fost descoperite anul trecut, in septembrie, intr-o zona greu accesibila din Parcul National Apuseni.

Un grup de speologi se aflau intr-o expeditie de rutina cand o galerie laterala, aflata la aproximativ sapte metri deasupra traseului lor, le-a atras atentia. Acolo au gasit 14 picturi rupestre.

Speologii au gasit desenat un cap de bizon cu coama si coarne, un cal partial desenat al carui cap este mai bine conturat si unul sau doua capete de urs.

Printre desenele care s-au conservat cel mai bine se afla si un cap de rinocer.

Descoperitorii au luat imediat legatura cu o echipa de specialisti francezi si au trimis probele din galerie in Franta.

In urma analizelor, specialistii au spus ca picturile rupestre au peste 35.000 de ani si au fost facute aproximativ in acelasi timp cu alte reprezentari grafice din pesteri din Franta si Spania.

Cercetarile in Pestera Coliboaia vor fi extinse pana in anul 2013, in cadrul unui proiect initiat de cercetatorii muzeului oradean, impreuna cu colaboratorii lor din Franta.

Vezi video aici:
http://stirileprotv.ro/stiri/stiinta/primele-imagini-cu-picturile-rupestre-vechi-de-35-000-din-muntii-bihorului.html



Sursa: stirileprotv.ro

Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://frecventa-sufletului.ro/

8 comentarii:

Anonim spunea...

In a doua poza pare a se profila un inceput de stramos al elefantului... N-as prea crede ca e vorba de rinocer.. ma rog, tre' sa ajung la fata locului sa ma pronunt mai clar.... multumim Daniel...

Anonim spunea...

Daniel,
atentie mare la titlu!
Ai scris "vechi de 35.000 din Muntii Bihorului"... Ai omis "de ani"...

Rosa spunea...

“Va veni ziua în care și pietrele vor vorbi adevărul, în care cartea faptelor petrecute va sta deschisă și se va citi atît de lămurit, încît toată doctrina paralogismelor nu va fi în stare să-i întunece înțelesul.”
Mihai Eminescu,
Timpul din 2 noiembrie 1877

ile spunea...

E bine ca sint datate astfel dar ceva imi spune ca era o distractie pentru desenator chiar daca acum zeci de mii de ani. Liniile desenului care arata animalul in miscare arata ca si cum ar fi vrut sa prinda miscarea fara a da mare importanta detaliului fizic. Un rpimitiv sau chiar eu care nu ma pricep la desen,am incerca sa redam capul picioarele corpul nemiscate respectind proportiile insa nu am reusi atit de bine sa redam älergarea".e ceva ca in tablourile asiatiec. Cred ca sint facute de insusi "pictorul tribului" nu de oricare membru...Sau sint o copilarie a unor indivizi care puteau mai mult. Datul asta cu parerea este contagios (de la Madam Tatoiu)pentru ca eu nici nu ma pricep la arta,se poate insa aborda si asa.

cristi spunea...

Fain Rosa. Fain Roxin.

cristi spunea...

Putin mai in adancul muntelui ... si putin mai in josul pamantului se vor gasi si picturile vechi de 50.000 de ani, dupa care cele de 1 milion de ani vechime!

Anonim spunea...

Cu cât ne ducem mai în adânc cu atât căderea poate fi mai mare și urcușul de după mai greu, cum e de altfel și cu înălțarea....... Noi sa fim atenți la ce ne mana spre adânc sau spre inaltare......

cristi spunea...

Anonimul..e, e valabil doar pentru tine! Si oricum, esti prea subtil pentru mine.
Ce am scris eu mai sus e adevarat. Citeste Densusianu...si alti autori.Daca vrei. Nu.ti dau eu sfaturi pentru lectura.